Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Mortgage 2008’e sarkacak

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Sabri Ateş, “Mortgage hemen yürürlüğe girmeyecek, çünkü bir çok eksiği var. Bu nedenle kanun çıksa bile uygulaması 2008’e sarkacak” dedi. Ateş, Mortgage’nin TBMM gündemine gelmesiyle ilk etapta konut fiyatlarında yüzde 20-35 arasında sun'î bir artışın gözleneceğini belirtti.

Adana’da yapılan Tüm Emlakçılar Meslek Odası’nın toplantısına katılan Sabri Ateş, sektörde 2005 yılında yaşanan hareketliliğin ardından, geçen yılın ikinci yarısından itibaren durağan bir döneme girildiğini belirtti.

Durgunluk döneminde konutların satılamaz hale geldiğini anlatan Ateş, durgunluğun halen devam ettiğini bildirdi. İpoteğe dayalı konut finansman sisteminin (mortgage) TBMM gündemine gelmesiyle herkesin sektörü hareketlendireceği beklentisi içine girdiğini vurgulayan Ateş, şunları kaydetti:

‘’Ancak, sistem hemen yürürlüğe girmeyecek, çünkü bir çok eksiği var. Bu nedenle kanun çıksa bile uygulaması 2008’e sarkacak. Sistemin gündeme gelmesiyle birlikte hemen yürürlüğe girecekmiş gibi söylentiler çıkarılarak, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi faiz oranlarının yüzde 1’in altına çekileceği ve dar gelirlilerin 50 YTL taksitle konut sahibi olabilecekleri beklentisi oluşturuldu. Bu sebeple önümüzdeki günlerde işi bilmeyenler ikinci el olarak satılan konutların fiyatını kanun çıkmış gibi sun'î bir şekilde yüzde 20-35 arasında artıracaklar. Ancak bilinçli bir firma geçen yılın ikinci yarısından itibaren başlattığı indirimli konut satışlarını devam ettirmeli. Bu firmalar geçen yılki zor durumu bu şekilde aştılar. Eğer fiyatlarını artırırlarsa biterler. İnşaat sektörü bu yılı ‘yok’ saymalı. Kanunun hazırlıksız çıkarılması inşaat sektörünün belini kıracak.’’

“DAR GELİRLİLERİN KONUT

SAHİBİ OLMASI MÜMKÜN DEĞİL’’

Faiz ve enflasyon oranlarının da daha düşük olması gerektiğini bildiren Ateş, şöyle devam etti: ‘’Dar gelirlilerin yararlanabilmesi için alım güçlerinin yükseltilmesi gerekir. Brüt 562 YTL 50 YKr, net 403 YTL 3 YKr asgari ücretle çalışanın ‘kira öder gibi ev sahibi olma’ şansı maalesef yok. Artık, İstanbul ve Ankara gibi şehirlerde 100 bin YTL’ye ev satın almak mümkün değil. Bu nedenle dar gelirlilerin sistemle ev sahibi olması mümkün değil. Konut sahibi olabilmeleri için asgari ücretin en az 2 bin YTL olması gerekir.’’

/ ADANA

18.02.2007


 

Telekom’un yeni ücret tarifesine iptal dâvâsı

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Türk Telekom’un 1 Mart 2007 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni ücret tarifesinin iptali için İdare Mahkemesine dava açtı.

Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi’nde açılan davada, tarifeyi onaylayan Türk Telekomünikasyon Kurumunun kararının yürütmesinin durdurulması ve işlemin iptali istendi.

ATO Başkanı Aygün, yaptığı yazılı açıklamada, Türk Telekom’un şehirler arası konuşma ücretlerinde yüzde 80 oranında ‘’fahiş indirim’’ yaparken, toplam telefon trafiğinin yüzde 85’ini oluşturan şehir içi konuşma ücretlerine ise yüzde 27 oranında ‘’fahiş zam’’ yaptığını öne sürdü.

Bu tarifenin, kamunun aldatılması ve zarara uğratılması anlamına geldiğini kaydeden Aygün, ‘’Bu indirim değil, bindirimdir’’ dedi.

Türkiye’de şehir içi telefon görüşmesi hizmetinin, Oger grubunun yüzde 55 hissesine sahip olduğu Türk Telekom A.Ş’nin tekelinde bulunduğuna işaret eden Aygün, ‘’Türk Telekom, tekel olmasının avantajını kullanarak yaptığı keyfi zamla Anayasa’nın 22. maddesinde belirtilen haberleşme özgürlüğünü sekteye uğratacak, vatandaşların haberleşmesini güçleştirecektir’’ açıklamasında bulundu.

Oger Grubu’nun 2007 yılı taksit ödemesinin 1 milyar ABD Doları olduğunu hatırlatan Aygün, ‘’Yapılan zam, Oger Grubu’na 822 milyon dolar kazandıracak. Yani 2007 taksitini Türk halkı kendi cebinden ödeyecek’’ dedi.

/ ANKARA

18.02.2007


 

Sanayinin problemi, rekabet gücü kaybı

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nca (TİSK) CHP ve MHP’ye verilen ekonomik konulara ilişkin raporda, ‘’Türk sanayisinin temel sorununun, rekabet gücü kaybı’’ olduğuna dikkat çekildi.

Alınan bilgiye göre TİSK yöneticileri, geçen günlerde CHP ve MHP’yi ziyaret ederek, istihdamla ilgili bir rapor verdiler. Türkiye’de sanayinin temel sorununun ‘’rekabet gücü kaybı’’ olduğu belirtilen raporda, Türk sanayisinin uluslar arası rekabet gücünü olumsuz etkileyen faktörlere yer verildi. Raporda, bu faktörler arasında girdi ve üretim maliyetlerinin yüksekliği, enerji kalitesinin düşüklüğü, enerji ve altyapı yetersizliği, KDV oranı ve istihdam yükleri, büyüyen kayıt dışı ekonomi, bazı ülkelerden yapılan ucuz ve düşük kaliteli ithalatın yol açtığı haksız rekabet gibi unsurların bulunduğu anlatıldı. Raporda, istihdamın artması için istihdam yüklerinin, enerji fiyatlarının, kayıtdışı ekonominin ve ithalatın azaltılması gerektiği belirtildi.

İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 20’YE YÜKSELDİ

Son beş yılda, ekonomideki büyümenin, yükselen ekonomiler arasında Türkiye’yi üst sıralara taşıdığı, ancak geçen yıl 2001 yılına göre istihdam oranının düştüğü ve işsizliğin arttığı ifade edilen raporda, gizli işsizler; ‘’çalışıyor görünen’’ ancak yaptığı işten katma değer ve gelir sağlayamayanlar, yılın 1-2 ayı çalışabilenler, umudunu kestiği için iş arayamayanlarla birlikte Türkiye’deki işsizlik oranının yüzde 20’ye yükseldiği belirtildi.

/ ANKARA

18.02.2007


 

Esnaf ve rekabet bitmek üzere

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanvekili ve Türkiye Bakkallar ve Bayiler Federasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, ‘’Büyük Mağazalar Yasası’’nın çıkmaması sebebiyle, bakkal esnafının sürekli kepenk kapatırken bunların yerine mantar gibi her semtte market açıldığını ve bu fırsat bilinerek fiyatların sürekli arttığını ileri sürdü.

Kamuoyunda ‘’Hipermerket Yasası’’ olarak bilinen ‘’Büyük Mağazalar Kanunu’’ tasarısını bu yasama döneminde de meclis gündemine getirilmemesi halinde esnafın ve rekabetin biteceğini belirten Palandöken, Hipermarket Yasa Tasarısı’nın yasalaştırılmaması konusunda suskun kalınmasını eleştirdi.

‘’Bu yasa taslağının yürürlüğe konulması esnaf ve sanatkârımızın giderek piyasalardan çekilmesi sonucunu doğurması bir yana, ülkemizde perakende piyasasında tekelleşmeye yol açması bakımından da son derece sakıncalıdır’’ diyen Palandöken, büyük mağazaların piyasada faaliyetleri arttıkça, sattıkları ürünlere yüksek fiyat uygulamalarının giderek yaygınlaşmakta olduğunu, bunun da rekabeti engelleyerek tüketicinin zararına işlediğini kaydetti.

/ ANKARA

18.02.2007


 

THY, 2006’da 17 milyon yolcu taşıdı

Türk Hava Yolları’nın yolcu sayısı 2006 yılında yüzde 19.4 artışla 17 milyona yükseldi. Türk Hava Yolları’nın (THY), Ocak-Aralık 2006 döneminde yolcu sayısını 2005 yılının Ocak-Aralık dönemine göre yüzde 19.4 artırarak 14 milyon yolcudan 17 milyon yolcuya yükseltti.

Halen filosundaki 102 ucağıyla, dünyanın en büyük 27’inci havayolu şirketi olan THY, global pazardaki payını da artırıyor. Türk Hava Yolları 2006 yılında açtığı 23 yeni hatla birlikte 131 uçuş noktasına ulaştı.

YENİ ASYA / İSTANBUL

18.02.2007


 

Sevgiliye 502 milyon YTL harcandı

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), Sevgililer Gününde 501,8 milyon YTL harcama yapıldığını bildirdi.

BKM tarafından açıklanan verilere göre, Sevgililer Gününü de kapsayan 12-13-14 Şubat 2007 tarihlerinde kredi kartı ile 5 milyon 458 bin 222 adet işlem gerçekleşirken, bu işlemlerin tutarı 501,8 milyon YTL oldu. Sevgililer Günü için kredi kartı ile yapılan harcamaların 2006 yılına göre işlem adedi bazında yüzde yüzde 9, işlem hacmi bazında ise yüzde 47’lik bir artış gösterdiği belirtildi. BKM verilerine göre, 14 Şubat’ta kuyumculardan yapılan alış verişlerin cirosu bir önceki hafta ile karşılaştırıldığında yüzde 367 artışla 13,6 milyon YTL olarak gerçekleşti. Pazarlama şirketlerinin işlem hacminde de bir önceki haftaya göre yüzde 98 artış olduğu bildirildi.

/ Sevgiliye 502 milyon YTL harca

18.02.2007


 

Kredi kartı ücretleri iade edilmeli

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Engin Başaran, bankaların tüketicilerden aldıkları kredi kartı bedellerinin, önce bankalar, sonra da Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yeniden ele alınması gerektiğini bildirdi.

Başaran, ‘’Bilinen bir gerçek şu ki, çoğu tüketiciye, ayağına kadar gelerek kendine kredi kartı pazarlayan bankalardan sözleşme bile verilmemiştir ve sözlü olarak kart için başka bedel istenmeyeceği de vurgulanmıştır’’ ifadesini kullandı.

/ İSTANBUL

18.02.2007


 

Petrol fiyatları geriledi

Uluslar arası piyasada, ham petrol fiyatları geriledi. Dünyanın en büyük petrol tüketicisi konumunda olan ABD’nin kuzeydoğusunda havanın gelecek hafta ılıman geçme beklentisi uluslar arası piyasada petrol fiyatlarının gerilemesine sebeb oldu.

New York Borsası’nda elektronik işlem gören Batı Teksas türü petrolün Mart ayı vadeli varil fiyatı 29 cent gerileyerek 57,70 dolara, Londra Borsası’nda Brent türü petrolün 36 cent azalarak 57,24 dolara indi.

/ VİYANA

18.02.2007


 

Sigaraya ÖTV zammı

Sigaradan alınan maktu özel tüketim vergisi yüzde 16,67 oranında artırıldı.

Yeni düzenleme ile sigarada adet başına 6 yeni kuruş olan asgari maktu özel tüketim vergisi 7 yeni kuruşa yükseltildi. Böylece paket başına 1,2 YTL olan maktu vergi de 1,4 YTL’ye çıktı. Sigaradaki ÖTV zammı bugün yürürlüğe girdi.

/ ANKARA

18.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004