Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Medya, gerçekleri gör



Türkiye ve dünya gerçeklerini görmemek için gayret sarf eden medya, ne yazık ki hatalar zincirine yenilerini ekliyor. İki de bir milletin namazıyla, orucuyla ya da tesettürüyle ‘kavga’ ediyor. Böyle mânâsız bir kavganın, medyaya itibar kazandırmadığını anlamak için yüzyıllar geçmesi beklenecek?

Milletin namazıyla ‘kavga’ eden anlayış, bazen camilerin çokluğundan şikâyet eder, bazen de namaz kılanların sokaklara taşmasını diline dolar. Aslında her ikisi de “Türkiye’nin gerçekleri” arasında yer alan konulardır.

Evet, Türkiye’de cami sayısı çoktur, ama medyanın bu durumdan şikâyet etmeye hakkı yoktur. Cami sayısı çoktur, çünkü şükürler olsun ki namaz kılanlar da çoktur. Cami sayısı, namaz kılanların ihtiyacına cevap vermek üzere yapılıyor ve yapılmaya da devam edecek. “Cami sayısı çoktur” diyenlerin ileri sürdükleri temelsiz iddialardan biri de bu sayıyı ‘okul’ sayısı ile kıyaslamaktır. Eğer okul sayısı yeterli değilse, bunun suçlusu olarak cami sayısının çokluğunu göstermek olabilir mi?

Okul sayısı yeterli değil ise öncelikle ‘yeterli değil’ diyenlere iş düşer. Okul yapmak devletin görevi ve zaten de yapıyor. Bu yeterli değil ise, çeşitli kampanyalar açılsın ve milletten de destek istensin/ alınsın. Zaten bu da yapılıyor. Bütün bunlara rağmen okul sayısı yine de yeterli değilse, millet ‘okul yaptır’ma kampanyalarına destek olmuyorsa, sahip çıkmıyorsa problemi başka bir yerde aramak lâzım. Öyle ya, ‘Cami yapalım’ diyenlere millet gönülden destek veriyor ve ‘Okul yapalım’ diyenlere aynı desteği vermiyorsa, bu kampanyaları açan ve bu iddiaları ortaya atanlar ciddî ciddî düşünmelidir. Ki, milletin ‘okul kampanyalarına katılmadığı’ iddiası da yersizdir. Böyle bir problem yaşanıyorsa bu, gerekli tanıtımların yapılmaması ve ‘öncü’ olanlara yeteri kadar güven duyulmamasından kaynaklanıyor olabilir.

Medya son olarak, Ankara Metrosu, Kızılay istasyonunda Cuma namazı kılanların kalabalık olması ve kalabalığın dışarıya taşmasını diline dolandı. (Milliyet, 10 Mart 2007) “Burası Ankara Kızılay Metrosu” üst başlığıyla verilen haberin özeti de şöyle: “Cuma namazı için Kızılay İstasyonu’ndaki mescide gidenler, istasyonun koridorlarını kapatıyor. 600 metre uzaklıkta cami olmasına rağmen her Cuma aynı manzara yaşanıyor.”

600 metre uzaklıktaki cami Kocatepe Camii. Ankaralı değiliz, ama Kızılay İstasyonu ile Kocatepe arasındaki mesafeyi biliriz. Kuş uçusu bu kadar mesafe olsa bile, zamanında kılınması gereken bir namaz için o anda metroda bulunan bir kişinin Kocatepe’ye gitmesi kolay değil. Öyle bile olsa, milletin namaz kılmasından rahatsızlık duymak doğru değil. Bunun çaresi, namaz kılınabilecek yerleri, cami ve mescidleri arttırmaktır. Namaz kılmayı zorlaştırmak değil, kolaylaştırmakla bu sıkıntılar aşılabilir.

Medyanın yaptığı bir başka çağrı daha var. “Kadınlar da Cuma’ya gelsin” başlıklı haberlere rastlıyoruz son günlerde. (Akşam, 11 Mart 2007) Kimin Cum’a namazına gideceğine elbette medya karar vermeyecek. Ancak bu haberlere yer verenler, kadınların da Cuma namazına gittiğinde camilerin ihtiyaca cevap vermeyeceğini ve dolayısıyla mecburen yeni camiler yapılması ‘tehlikesi(!)’ olduğunu da unutmasınlar.

“Gerçek”lerle kavga edenler, bu güne kadar hiç kazanamamış. İnşaallah bundan sonra da kazanamaz.

12.03.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (11.03.2007) - Fakirlikten beslenen zenginlik

  (10.03.2007) - Baykal da ‘andıç’ sırasını mı bekliyor?

  (09.03.2007) - Sıra, onlara da geldi

  (08.03.2007) - Yasaklı kadınlar günü

  (07.03.2007) - Hoşçakal gerçekler!

  (06.03.2007) - Okuyucularla irtibat

  (04.03.2007) - Gelen, gideni aratmasın

  (03.03.2007) - İhmallerin ağır faturası

  (02.03.2007) - ‘Hap’ı yutalım mı?

  (01.03.2007) - İkiyüzlü olan sadece ‘aydın’lar mı?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004