Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Faiz endişesi büyüyor

Faiz oranlarının yükselmesinin, özellikle 2007 yılında faiz giderlerinin önemli oranda artmasına yol açacağını bildiren Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), 2006’yı olumlu etkileyen bir defalık tedbirlerin, 2007 yılında aynı düzeyde gerçekleşmeyecek olmasının bütçe performansına olumsuz etkide bulunacağını belirtti.

TEPAV’ın 2007 Ocak ayı Merkezi Yönetim Bütçe Sonuçlarına yönelik değerlendirmesinde, bu yıl bütçe açığının artmasında bütçe gelirlerinin 2006 yılına göre yüzde 9 oranında düşmesinin temel etken olduğu vurgulandı. Ertelenmiş harcamaların geçmiş dönemlere göre artıyor olmasının da 2006 yılı bütçe performansının olduğundan daha iyi görünmesine yol açtığı kaydedilen değerlendirmede, şöyle denildi: ‘’2007 Merkezi Yönetim Bütçe performansını olumsuz etkileyecek bir diğer önemli konu da ertelenmiş harcamaların varlığıdır. Başta sağlık olmak üzere diğer cari nitelikteki harcamalar ile sermaye giderlerinde biriken ama 2006 yılı bütçesinde tahakkuk ettirilmeyen faturaların varlığı, 2007 yılında bütçe üzerinde önemli bir malî baskı oluşturacaktır.

Faiz dışı harcamalar da, reel olarak artmaktadır. 2007 Ocak ayında faiz dışı harcamalar, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22,7 oranında artmıştır. Ortalama enflasyon ve büyümenin yaklaşık yüzde 15 olduğu bir ortamda, faiz dışı harcamaların yüzde 23’e yakın oranda artması, harcamaların artış eğiliminin artarak devam ettiğini bize göstermektedir.’’

TEPAV’ın değerlendirmesinde, faiz oranlarının yükselmesinin, özellikle 2007 yılında faiz giderlerinin önemli oranda artmasına yol açacağı da ifade edildi.

/ ANKARA

16.03.2007


 

Ücretlerde vergi kaçağına son

Maliye Bakanlığı ücretlerdeki vergi kaçağının sona erdirilmesi için, muhtasarda ‘’bordrolu beyan’’ dönemine geçmeye hazırlanıyor.

Özel sektörde, ücretlerin gerçek rakamların altında tutulmasıyla gelir vergisi kaybına yol açıldığını göz önünde bulunduran, Maliye Bakanlığı harekete geçti. Maliye Bakanlığı Gelir Politikaları Genel Müdürlüğünün üzerinde çalıştığı yeni düzenlemeyle, muhtasarda toplu beyan dönemi sona erecek.

Bu çerçevede önce bir Uygulama Tebliği çıkarılacak. Bu Tebliğe paralel muhtasar beyannamenin şekli ve içeriği değişecek.

Muhtasar beyannamede halen sadece toplam çalışan sayısı, toplam matrah ve toplam vergi stopajı bilgisine yer veren işverenler, yeni düzenlemenin ardından ücretlilerin tek tek bordro bilgilerini de beyannameye ekleyecek. Bu bilgiler, VEDOP sistemine de yüklenecek.

İkinci aşamada, söz konusu bilgilerin doğruluğu sorgulanacak. Ücretlilerin banka bilgilerinin de yardımıyla, muhtasar beyannamede yer alan ücretlerin doğru olup olmadığı çapraz kontrollerle araştırılacak.

ÜCRETLİNİN AYLIK ORTALAMA VERGİSİ 175 YTL

Bu arada Vergi Politikaları Genel Müdürlüğünün yaptığı bir araştırmaya göre, ülkede 7,5 ile 8 milyon arasında ücretliden gelir vergisi stopajı kesiliyor. 2006 yılında çalışanlara ödenen ücretlerden ortalama 1.975 YTL gelir vergisi kesildi. Bu rakam, 2006 yılında 2.100 YTL olarak belirlendi. Böylece 2005’de ücretliler her ay ortalama 164,6 YTL, 2006 yılında ise her ay ortalama 175 YTL gelir vergisi ödedi.

/ ANKARA

16.03.2007


 

Yabancı sermaye girişi Ocak’ta hızlandı

Doğrudan Yabancı Sermaye, 2007 yılına hızlı girdi. Türkiye’ye doğrudan Yabancı Sermaye girişinin, Ocak 2007’de rekor artışla 6 milyar doları bulduğu öğrenildi. Geçen yıl Ocak ayındaki Doğrudan Yabancı Sermaye Girişi 452 milyon dolar olarak gerçekleşmişti.

Başta emlak sektörü olmak üzere, Ocak ayındaki yabancı sermaye yatırımlarının artış gösterdiği belirtilirken, bu yıl Doğrudan Yabancı Sermaye yatırımlarının daha da artış göstereceği belirtiliyor.

CARİ AÇIĞIN FİNANSMANI İÇİN ÖNEMLİ

Yetkililer, Doğrudan Yabancı Sermaye girişinin artmasının, istihdamın artmasının yanı sıra Cari İşlemler Açığının finansmanının sürdürülebilirliği açısından önemli olduğunu vurguluyor. Doğrudan Yabancı Sermaye 2006 yılı toplamında 19 milyar 797 milyon dolar olurken, bu yıl bu rakamın aşılacağı ifade ediliyor.

Bu arada Türkiye’de en çok yatırım çeken sektörler bankacılık, telekomünikasyon, kimyasal ürünler, gayrimenkul danışmanlık hizmetleri ve yatırım ortaklığı ile cam, seramik, çimento ve porselen üretimini içeren mineral ürünler sektörü olarak sıralanıyor.

Yatırımların önündeki engellerin kaldırılmasının önemine işaret eden yetkililer, yatırımcıların da istekleri dikkate alınarak atılacak ilâve adımların, yatırımları daha da artıracağını vurguluyorlar.

/ ANKARA

16.03.2007


 

IMF’den harcama uyarısı

6. gözden geçirme çalışmalarını sürdüren Uluslararası Para Fonu (IMF) heyeti, kontrollü harcama uyarısında bulundu. Cari harcama ve yatırım ödeneğinde tasarruf gündeme gelebilecek.

Yaklaşık 10 gündür Ankara’da temaslarını sürdüren IMF heyeti, hükümete daha kontrollü harcama yapması uyarısında bulundu. Heyet, yapılan harcamaların bütçe büyüklüklerine sığmama ihtimali olduğuna dikkat çekerek tedbir istedi.

Özellikle, teşvik kapsamının genişletilmesi, geçici işçilerin kadroya alınması gibi yük getirecek yeni adımlar atılmaması gerektiği vurgulandı. Bu uygulamalardan kaynaklanan 1 milyar YTL’nin üzerindeki yükün karşılanması içinse cari harcamalardan ve yatırım ödeneklerinden tasarruf yapılması gündeme geldi.

Bu durumda gıdada KDV indiriminin çok sınırlı olarak uygulanabileceği belirtildi. KDV indiriminin maliyet getirme riski olmayan çocuk maması, sıvılaştırılmış şeker ve tuz gibi birkaç üründe kalması bekleniyor. Diğer sektörlerdeki KDV indirimi şu aşamada mümkün görünmüyor.

‘ELEKTRİKTE YÜZDE 10’UN ÜZERİNDE ZAMMA İHTİYAÇ VAR’

Enerji kitlerinin malî tablosunun hızla bozulmaya devam ettiğine dikkat çeken IMF heyeti, TEDAŞ’ın özelleştirme fonuyla ayakta kaldığını hatırlattı. Ancak iki yıldır özelleştirme gelirinin de oldukça azaldığının altı çizilerek, sürdürülebilir maliyet ve fiyat politikası için elektrikte yüzde 10’un üzerinde zamma ihtiyaç olduğu kaydedildi.

/ ANKARA

16.03.2007


 

Memurun satın alma gücü geriledi

KESK tarafından yapılan araştırmada, ‘’Son bir yılda kamu çalışanlarının alım gücünde gerileme yaşandığı, bunun en çok sebze-meyve fiyatları karşısında hissedildiği’’ ileri sürüldü.

KESK Araştırma Merkezi (KESK-AR) tarafından yapılan araştırmada, geçen yılın Şubat ayından bu yana kiraların yüzde 21,6 oranında arttığı, buna karşın kamu emekçilerinin ücretlerindeki artışın yüzde 11’de kaldığı öne sürüldü.

Ortalama ücretli bir kamu çalışanının Şubat 2006’da maaşının yüzde 36’sını kiraya verirken, bu oranın bir yılda yüzde 40’a yükseldiği (büyükşehirlerde bu oran daha da yükseliyor) ifade edilen araştırmada, ‘’Kiradan geriye kalan gelir ile kamu emekçisinin 2006 Şubat ayına göre alım gücü 238 ekmek (200 gramajlı), 5 kilogram pirinç, 39 kilogram bulgur, 29 kilogram tavuk, 44 kilogram beyaz peynir azaldı. Buna karşın kamu çalışanları geçen yıla göre dana etinden 230 gram fazla alabiliyor’’ görüşüne yer verildi.

Son bir yılda 38 meyve ve sebzeden 26’sında, kamu çalışanlarının alım gücü kaybına uğradığı öne sürülen araştırmada, kamu çalışanlarının kira hariç gelirleri ile bir yıl öncekine göre 246 kilogram domates, 189 kilogram elma, 81 kilogram armut, 10 kilogram patates, 75 kilogram salatalık, 124 kilogram mandalina daha az alabildiği ifade edildi.

/ ANKARA

16.03.2007


 

PTT çalışanları bunu hak etmiyor

Memur-Sen Konfederasyonu üyesi Birlik Haber – Sen Genel Başkanı Hüsamettin Şanal, dünyanın hiçbir ülkesinde nüfusa paralel olarak ülkemizdeki PTT çalışanı sayısı gişe memuru, veznedar ve dağıtıcılar olmak üzere bizden daha az sayıda çalışan tek bir ülke olmadığını belirterek, acilen 10 bin kadro verilmesini istedi.

Son günlerde kamuoyuna yansıyan İstanbul Ümraniye’de postacıların “gönderiyi yaptılar” haberinin bütün PTT çalışanlarını üzdüğünü söyleyen Şanal, “Yazın sıcağında, kışın soğuk hava şartlarında halkımızın gönderilerini artan iş yoğunluğu, hizmet çeşitliliğine rağmen aksatmadan gece gündüz demeden ulaştırıyoruz.

2006 yılında PTT’mizden bin 680 kişi emekli oldu, 50 arkadaşımız vefat etti, dolayısıyla bin 730 kişinin kurumdan ilişkisi kesildi yani ayrıldı. Buna karşılık KPSS ile 1480 personel alınıyor. Buradan da anlaşıldığı üzere yılların birikimi olan eksik personel açığı her geçen yıl büyüyerek devam ediyor” diye konuştu.

Ahmet TERZİ / ANKARA

16.03.2007


 

Gübre zammı çiftçinin sabrını taşırdı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, gübre fiyatlarında son bir yılda yüzde 23 ile yüzde 49 arasında artış olduğunu belirterek, ‘’Gübre fiyatlarındaki artış çiftçinin sabrını taşırdı’’ dedi.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, 2006 yılında bir çok üründe fiyatların azaldığını, enflasyon tablosunda tarım ürünleri fiyatlarında yıllık yüzde 2,53 artış olduğunu, bu dönemde gübrede meydana gelen yüksek fiyat artışlarının ise çiftçilerin sabrını taşırdığını bildirdi.

Bu artışların gübre kullanımını, dolayısıyla üretimi olumsuz etkileyeceğini ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti: ‘’Eğer gübre fiyatları bu seviyede kalırsa, 2007 yılında gübreye verilecek olan 363 milyon YTL’lik destek, çiftçinin gübreye ödeyeceği 2,64 milyar YTL’nin yaklaşık yüzde 14’ünü karşılayabilecektir. Bu da gösteriyor ki çiftçinin gübre için aldığı destek, ödediği yüzde 18’lik KDV’yi dahi karşılamamaktadır. Verilen destek, çiftçiden KDV ile fazlasıyla geri alınmaktadır. Çünkü çiftçinin ödediği KDV mahsup edilmemekte ve bu nedenle çiftçinin üzerinde yük olarak kalmaktadır.’’

Yeni Asya / ANKARA

16.03.2007


 

Güneydoğu’nun ihracatına AB dopingi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden Avrupa Birliği’ne (AB) üye ülkelere yapılan ihracat, bu yılın ilk 2 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 42,72 arttı.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Genel Sekreterliği verilerinden derlenen bilgiye göre, Ocak-Şubat 2007 döneminde, bölge illerinden AB üyesi ülkelere 117 milyon 300 bin dolarlık ihracat yapıldı. Bölge illerinden AB üyesi ülkelere geçen yılın aynı döneminde 82 milyon 115 bin dolarlık ihracat yapılmıştı.

/ GAZİANTEP

16.03.2007


 

İşsizlik oranı Aralık’ta yüzde 10.5

İşsizlik oranı Aralık döneminde yüzde 10.5’e geriledi. İşsiz sayısı 2.6 milyon kişi olurken, işgücüne katılma oranı yüzde 47.5’e yükseldi.

Türkiye genelinde işsizlik oranı Kasım-Aralık-Ocak döneminin hareketli ortalamasına göre Aralık ayında yüzde 10.5 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 94 bin kişi azalarak 2 milyon 608 bin kişiye düştü. İşsizlik oranı geçen yılın aynı döneminde yüzde 11.2 düzeyindeydi.

Şehirlerde işsizlik oranı 0.7 puanlık azalışla yüze 12.5, kırsal yerlerde 0.7 puanlık azalışla yüzde 7.5 oldu.

Türkiye’de tarım dışı işsizlik oranı geçen yılın aynı dönemine göre 1 puanlık bir düşüşle yüzde 13.3 olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde işgücüne katılma oranı, geçen yılın aynı dönemine göre 0.6 puan artarak yüzde 47.5 oldu.

TARIM DIŞI İSTİHDAM 521 BİN KİŞİ ARTTI

Aralık’ta istihdam edilenlerin sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 803 bin kişi artarak, 22 milyon 135 bin kişiye ulaştı. Bu dönemde tarım sektöründe çalışan sayısı 282 bin, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı ise 521 bin kişi artış gösterdi.

Aralık’ta istihdam edilenlerin yüzde 26,1’i tarım, yüzde 20.3’ü sanayi, yüzde 5.4’ü inşaat, yüzde 48.2’si ise hizmetler sektöründe yer aldı.

/ ANKARA

16.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004