Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Vergide kaçak bitmiyor

Maliye’nin incelemeleri, vergi kaçağının bazı sektörlerde yüzde 100’ü bulduğunu ortaya koydu. Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu, mükelleflere “Dürüst davranın” uyarısında bulundu.

Gelir İdaresi Başkanlığından edinilen bilgiye göre, Başkanlık bünyesinde görev yapan gelirler kontrolörleri, 2006 yılında çeşitli sektörler ve mükellefler nezdinde “sektör incelemeleri’’nde bulundu. 983 mükellefi kapsayan sektör incelemelerinde, banka ve alkollü içecek sektöründe yüzde 100’lük bir kaçakla karşılaşıldı. 1 mükellefin denetlendiği alkollü içkilerde, bu mükellefin sıfır gelir beyanına karşılık, 77 milyon 839 bin YTL’yi devletten kaçırdığı anlaşıldı. 13 milyon 192 bin YTL vergi istenen mükellefe, 13,2 milyon YTL de ceza kesildi. Banka incelemelerinde de, 43 mükellefin sıfır matrahına karşın, 648 milyon 437 bin YTL matrah farkı bulundu. Bankalara da 12 milyon 529 milyon vergi, 12 milyon 439 bin YTL de ceza uygulandı. Yetkililer, banka incelemelerinde daha çok banka ve sigorta muamele vergisi işlemlerinde yüksek kaçak bulunduğunu bildirdi.

Sektör denetimlerinde alış verişlerde düzenli fiş-fatura düzenleyen market zincirleri, en dürüst mükellef grubu olarak belirlendi. 16 incelemede, 99 milyon 619 bin YTL matrah tesbit edilirken, sadece 6 milyon 188 bin YTL’nin devletten kaçırıldığı gözlendi. Bu şekilde market zincirlerinde yüzde 5,8’lik bir kaçak rakamına ulaşıldı. Kaçak oranı, incelemeye alınan diğer sektörlerde de şu şekilde tesbit edildi: Hazine bonosu ve Devlet tahvili faiz geliri elde edenler yüzde 98,3, LPG sektörü yüzde 61,4, serbest bölgelerde faaliyet gösteren şirketler yüzde 72,1, ağaç sektörü yüzde 92,9, gayrimenkul satışları yüzde 82,9, banka hesap hareketleri yüzde 66,8, GSM bayileri yüzde 60,1, düşük bedelli ithalat yüzde 68,6.

/ ANKARA

08.05.2007


 

Bolu Tüneli’nde ikinci tüp açılıyor

Gümüşova-Gerede Otoyolu kapsamındaki Bolu Dağı Geçişinin en önemli kesimini oluşturan Bolu Dağı tünelinde Ankara-İstanbul istikametindeki ikinci tüp, bugün düzenlenecek törenle hizmete girecek.

Bayındırlık ve İskân Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, açılışın ardından, Ankara-İstanbul yönündeki tünelden geçen araç sahiplerine, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı Müsteşarı Sabri Özkan Erbakan tarafından armağanlar verilecek. Bolu Dağı Geçişi Projesi içerisinde önemli yeri olan Bolu Dağı Tüneli, çift tüp olarak inşaa edilmişti. Ankara yönüne doğru olan sağ tüp 2 bin 788 metre, İstanbul yönüne doğru sol tüp 2 bin 954 metre uzunluğunda bulunuyor. Güvenli ve konforlu bir ulaşım imkânı sağlayacak olan Bolu Dağı Tüneli ile Ankara-İstanbul arası 3,5 saatte aşılacak.

Bolu Dağı tünelinin İstanbul-Ankara istikameti, 14 yıllık yapım süresinin ardından geçtiğimiz 23 Ocak’ta, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İtalya Başbakanı Romano Prodi’nin katıldığı törenle hizmete açılmıştı.

/ ANKARA

08.05.2007


 

Tavuğa yem zammı

Piliç eti fiyatlarına zam yapıldı. Türkiye’nin önde gelen üreticilerinden Banvit 4.80 YTL’den sattığı piliç etini 5.65 YTL’ye, Keskinoğlu Tavukçuluk 5.08 YTL’den sattığı piliç etini 5.27 YTL’ye, Şeker Piliç ise 4.79 YTL’den sattığı piliç etini 5.20 YTL’ye çıkarttı.

Piliç pirzolanın kilosu 7.75 YTL’den 8 YTL’ye, göğüs fletonun kilosu 8.25 YTL’den 9.25 YTL’ye, budun kilosu 7.45 YTL’den 7.65 YTL’ye yükseldi. Kilosu 9.45 YTL olan kanat ile kilosu 9.25 YTL olan inciğin fiyatı ise değişmedi. Üreticiler, zammı yem sıkıntısı sebebiyle yaptıklarını söyledi.

/ KAYSERİ

08.05.2007


 

Devlet, gurbetçiye sahip çıkmadı

KOMBASSAN Yönetim Kurulu Başkanı Haşim Bayram, “İstanbul sermayesi bizi hep engelledi. Ama yılmadık, 47 fabrika ve 20 bine yakın kişiye iş imkânı sağladık” dedi.

KOMBASSAN Holding şirketlerinden Baykur Gıda AŞ’nin bayiler toplantısı, holdinge ait Alanya’daki Bera Alanya Otel’de yapıldı. Bayi toplantısında bir konuşma yapan Baykur Gıda AŞ Genel Müdürü Oğuz Kaan Ekici, şirketlerinin başta Kombassan’ın ürettiği gıda çeşitleri olmak üzere çok geniş bir ürün yelpazesini bütün Türkiye’ye pazarladığını hatırlattı.

Toplantıda bayilere hitap eden Kombassan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Haşim Bayram da büyük sermaya gruplarınca sürekli engellendiklerini söyledi. Daha sonra düzenliği basın toplantısında gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Bayram, yurt dışındaki işçilerin aldatılmasında devletin de sorumluluğu olduğunu dile getirerek, “Bu işe zamanında ciddî sahip çıkılmadı. Oysa bu yol Türkiye için tek çıkış yoludur. Güven olmadığı için gurbeçilerden Türkiye’ye para gelmiyor. Biz bu işin iyi yönünü de, kötü yönünü de biliyoruz. Devlet bizi dinlesin, işbirliği yapalım” şeklinde konuştu.

Bayram konuşmasına şöyle devam etti: “Avrupa’da 200 milyar dolar bankalarda yatan gurbetçi parası var. Benim bir çok projem var bu parayı Türkiye’ye çekmek için. Ben bunu Hükümetteki yetkililere ilettim. Bu proje uygulansın 40 günde 50 milyar dolar gelir. İstiklâl harbimiz zamanında insanlar bir araya geldi ve tayyare bileti çıkardılar. Bu millet güç birliği yapıp en zor şartlarda uçak satın aldı. Bu millet her şeyi başarır. Bor madeni petrolden ve çelikten daha kıymetli. Girmediği saha yok. Ben bir proje hazırladım. 100 milyar dolarlık bir şirket kuracağız hükümetle birlikte. Bunun yüzde 51'i devletin olacak. Devlette sermaye olarak bor yataklarını açacak. Yüzde 49 yani 49 milyar dolarlık hisse senedi çıkaracağız. Bunu millete, gurbetçilere satacağız. Bu millî bir mesele olduğu için bu para Avrupa’daki Türk işçilerden 40 günde gelir. Bu para devletin, ama devlet bunu istediği gibi harcayamayacak. ‘Bor’ hissesi alanlar memnun olacak. Bir de ‘bor’un maden borsası olacak. Bu projeyi hükümet kabul etse de herkes kabul eder.”

Kişisel servetinin yaklaşık 2 milyon dolar olduğunu açıklayan Bayram, kendilerine güvenenleri bu güne kadar mağdur etmediklerini de belirtti.

Marketler ‘raf ücreti’ni istismar ediyor

Alanya’daki bayi toplantısından sonra gazetecilerin sorularını cevaplandıran Baykur Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ Genel Müdürü Oğuz Kaan Ekici, mensup oldukları Kombassan Holding’in gıda üretim yerlerini arzu eden herkesin gezebildiğine dikkat çekerek, “2007’nin ilk 3 ayında yüzde 27 büyüdük. Yıl sonuna kadar bu şekilde büyümeyi hedefliyoruz” dedi.

Marketlerin ‘raf ücreti’ ve ‘katılım payı ücreti’ konusunu istismar ettiğini de söyleyen Ekici, “Bu uygulama tüketiciye ulaşmamızı engelliyor” şeklinde konuştu.

Yeni Asya / İSTANBUL

08.05.2007


 

Katılım bankalarından 10 milyar YTL’lik fon

Katılım bankalarının kullandırdığı fonlar Mart’ta bir önceki aya kıyasla yüzde 4.3 oranında büyüyerek 9.6 milyar YTL’den 10 milyar YTL’ye yükseldi.

Devlet Planlama Teşkilâtı’nın (DPT) Malî Piyasalarda Gelişmeler başlıklı raporuna göre, Mart ayında katılım bankalarının hem kullandırdıkları fonlar hem de topladıkları fonlar arttı.

Katılım bankalarının kullandırdığı fonlar Mart’ta Şubat ayına göre yüzde 4.3 oranında büyüyerek 9.6 milyar YTL’den 10 milyar YTL’ye yükseldi. Katılım bankalarının kullandırdığı fon tutarı Ocak ayında 9.3 milyar YTL seviyesinde bulunuyordu. Ocak ayında 11.1 milyar YTL olan, katılım bankalarının topladığı fonlar Mart’ta bir önceki aya göre yüzde 3.7 oranında artarak 11.6 milyar YTL seviyesinde gerçekleşti.

/ ANKARA

08.05.2007


 

Çin’de 3 binden fazla fabrika kapatıldı

Ekonomisi gelişirken ortaya çıkan çevre kirliliğiyle mücadele eden Çin, geçen yıl çevreyi kirleten 3 binden fazla fabrikayı kapattı.

China Daily gazetesinin haberine göre, Devlet Çevre Koruma İdaresinden bir yetkili, sanayi parklarının oluşturduğu çevre kirlenmesinin etkin biçimde kontrol altına alındığını söyledi. Yetkili, geçen yıl 720 bin şirketin kontrol edilmesi sonucunda çevreyi kirleten 3176 işletmenin kapatıldığını belirtti. Çin’in geçen yıl enerji tasarrufu ve kirlilik kontrolü hedeflerinin gerisinde kaldığı belirtilen haberde, çevre tahribatının ekonomik gelişmeyi tehdit ettiği kaydedildi.

/ PEKİN

08.05.2007


 

Türk-İş: Zam pazarlığı hemen başlasın

Seçim tarihinin öne alınması ve kamu kesimi toplu iş sözleşmesi görüşmeleri süreciyle çakışması sebebiyle Türk-İş üyesi sendikalar, konfederasyonlarından görüşmelerin bir an önce başlatılmasını talep etti.

Türk-İş yönetimi talepler doğrultusunda işçilerin ücretlerine, sosyal yardım ödemelerine ve fazla mesaî ücretlerine yapılacak artışların belirleneceği “çerçeve anlaşmasının” seçim öncesinde yapılabilmesi için Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’den randevu istedi. Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, işçilerin herhangi bir kayba uğramasını önlemek adına toplu iş sözleşmesi görüşmelerine bir an önce başlamak ve çerçeve anlaşmasını seçimden önce imzalamak istediklerini söyledi. Kamu kesimi toplu sözleşmeleri Türk-İş, Hak-İş, DİSK üyesi yaklaşık 350 bin işçiyi ilgilendiriyor.

/ ANKARA

08.05.2007


 

Ar-Ge yatırımlarına büyük destek

Araştırma Geliştirme (AR-GE) yatırımlarının teşviki amacıyla, AR-GE yatırımında bulunan merkez ya da şirketlere vergi, SSK primi ve sermaye desteği geliyor.

Maliye Bakanlığınca hazırlanan ve AR-GE teşviklerini düzenleyen taslak, ilgili kuruluşların görüşüne sunuldu. İlgili kurum ve kuruluşlardan görüşler alındıktan sonra taslağa, Bakanlıkça son şekli verilecek. Taslağa göre, Ar-Ge personelinin gelir vergisinin yüzde 90’ı, vergiden istisna olacak. Ar-Ge harcamalarının tamamı, kurumlar Vergisi Kanunu uyarınca kurum kazancından indirilecek. SSK işveren priminin yarısını devlet karşılayacak. Ar-Ge şirketlerine 100 bin ile 250 bin YTL arasında sermaye desteği sağlanacak.

/ ANKARA

08.05.2007


 

3. Türk-Arap Ekonomi Forumu Haziran’da

3. Türk-Arap Ekonomi Forumu (TAF’07), 15–16 Haziran 2007 tarihlerinde İstanbul Ceylan Intercontinental Otel’de gerçekleştirilecek.

Arap Birliği’nin resmî desteğiyle Ekonomik ve Diplomatik Zirve niteliği kazanacak 3’üncü Türk-Arap Ekonomi Forumu, Başbakanlığın himayesinde ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu [DEİK] işbirliği ile düzenlenirken ev sahipliğini Al-Iktissad Wal-Aamal Group [AIWA] üstlenecek. Açılışı Başbakan ve Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Moussa tarafından yapılacak olan 3’üncü Türk-Arap Ekonomi Forumu’na Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Lübnan, Mısır, Tunus, Ürdün Başbakanları’nın yanı sıra Türk hükümeti adına geçtiğimiz yıl olduğu gibi Devlet Bakanı Ali Babacan, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler’in katılımı bekleniyor.

Arap ülkelerinden Ekonomi, Ticaret, Maliye ve Enerji Bakanlarının, Avrupa Birliği, ulusal ve uluslar arası yatırım kuruluşlarından temsilcilerin dâvetli bulunduğu TAF’07’ye Arap dünyasından 300’ün üzerinde yatırımcı ve iş adamı gelecek. Azerbaycan, Kazakistan ve Türkmenistan’dan bakanların da dâvet edildikleri TAF’07, Asya,-Avrupa-Orta Doğu üçgeninde Enerji kanallarının buluşması noktası Türkiye’nin stratejilk önemini de ortaya koyacak.

Yeni Asya / İSTANBUL

08.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004