Merkez Bankası eski Başkanı Süreyya Serdengeçti yönetimindeki İstikrar Enstitüsü, belediyelerin 16.5 milyar YTL’si kısa vadeli olmak üzere 30.8 milyar YTL mali yükümlülüğü bulunduğunu belirtti. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) bünyesindeki İstikrar Enstitüsü’nün mali izleme raporu açıklandı.
NTV’de yer alan haberde, Mart sonu itibariyle bütçe sonuçları analiz edilerek açığın, ilan edilen 3.3 milyar YTL’nin üstünde olduğu savunuldu. Türk Telekom özelleştirmesinin peşin ödemesi çıkarıldığında bütçe açığının 9.2 milyar YTL’ye yükseleceği belirtildi. Türk Telekom ödemesinin de yasa gereğince bütçe gelirleri arasında değil bütçe finansmanında gösterilmesi gerektiğine işaret edildi.
HARCAMALAR YÜZDE 25.6 ARTTI
Merkez Bankası’nın da dikkat çektiği harcama artışları, enstitü raporuna da yansıdı. Harcamalarda 2006’nın aynı dönemine göre yüzde 25.6 artış olduğu belirlendi. Faiz dışı harcamalardaki artış oranı ise yüzde 19.2 olarak bulundu.
BELEDİYELERİN AÇIĞI 12.6 MİLYAR YTL
Enstitü, belediyelerin malî tablolarına da dikkat çekerken Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı rakamlarla Devlet Planlama Teşkilâtı’nın rakamlarının birbirini tutmadığını vurguladı. Belediyelerin net malî değerinin, millî gelirin yüzde ikisine yakın bir oranda eksi olduğu belirtildi. Buna göre belediyelerin malî açıkları 12.6 milyar YTL’ye yaklaşıyor.
16.5 milyar YTL’si kısa, 14.3 milyar YTL’si de uzun vadeli olmak üzere belediyelerin 30.8 milyar YTL tutarında malî yükümlülüğü olduğu tesbit edildi. Mali varlıklarının mali yükümlülüklerini karşılamadığına dikkat çekilen belediyelerin ciddî bir malî darboğazda olduğu ve bunun ileride sorun oluşturacağı vurgulandı.
|