Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

ABD-İran, Irak’ı görüşecek

İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Muttaki, ay sonunda Bağdat'ta yapılacak ABD-İran görüşmelerinde yeni politikaların masaya yatırılacağını, İran’ın bölge ve Irak hakkında tavsiyelerinin olacağını belirtti.

Ürdün Ölü Deniz’deki Dünya Ekonomik Forumu’na katılan Muttaki, İran’ın Irak politikası üzerine yeni açılımları olacağını belirterek, ay sonundaki ABD-İran görüşmelerinde bunu sunacaklarını söyledi. Muttaki, “Toplantının konusu Irak olacak. Eski politikalarımızı gözden geçireceğiz; önceki yapılan yanlışları konuşacağız. Irak’tan başka bir konuyu tartışmayacağız. Irak konusundaki görüşlerimizi, analizlerimizi anlatacağız. Amerika’ya Irak ile ilgili yeni politikalar sunacağız. Amerika’yı bölgede yeni bir kaos oluşturacak pozisyonda görmüyoruz. Bunun olmasına şans tanımayacağız. Bölgede yeni bir savaş başlatacak, oluşturdukları krize bakarak yeni bir savaşa girme ihtimali görmüyorum. Enerji, bütün bölgenin sorunudur, ancak bölgede yeni kriz görmüyoruz. Kriz Afganistan ve Irak’ta” dedi.

Irak-İran ilişkileri hakkında konuşan Muttaki, “Irak ile iki yeni anlaşma imzaladık. Bunlar, Basra üzerinden ham petrolün aktarılması ve daha sonra işlenmiş petrolün Irak’a geri verilmesi konularında. Bu iki yeni projeyi uygulamak için elimizden geleni yapacağız” şeklinde konuştu.

ABD ile İran, 28 Mayıs’ta Irak’ın başşehri Bağdat’ta büyükelçiler düzeyinde görüşmelerde bulunacak.

/ ÖLÜ DENİZ

21.05.2007


 

Diyala’da 17 Iraklı sivilin cesedi bulundu

Irak’ın başşehri Bağdat’ın kuzeybatısında kalan Diyala vilayetinde bugün işkence edilerek öldürülmüş 17 Iraklı sivilin cesedi bulundu.

İçişleri Bakanlığı kaynaklarının verdiği bilgiye göre, Irak’ta mezhep ayırımına dayalı cinayetler artarak devam ederken, bugün Bağdat’ın 60 kilometre kuzeybatısındaki Diyala vilayetinde 17 Iraklının cesedi bulundu. Cesetlerin 4’ünün şehir merkezinde diğer 13’ünün kentin dışında bir kırsalda bulundu. Tamamı erkek şahıslara ait cesetlerin darp edildikten sonra silâhla vurularak öldürülmüş oldukları belirlendi.

/ DİYALA

21.05.2007


 

Ehud Olmert, hem suçlu hem güçlü

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Hamas’ın, İsrail vatandaşlarına roket saldırılarını artırdığı sürece, İsrail’in de Hamas’a yönelik saldırılarını yoğunlaştıracağını söyledi.

Olmert, haftalık olağan kabine toplantısının başında yaptığı konuşmada, “Hamas’ın adamlarının, bunun bedelini ödediklerini, bu bedeli ağır şekilde ödemeye de devam edeceklerini” kaydetti. “Bugün Sderot ve Gazze yakınındaki vatandaşlarımıza bir mesajımız var” diye konuşan Olmert, İsrail hükümetinin yardım için ne gerekiyorsa yapacağını, bölge sakinlerinin evlerini sağlamlaştırmak için gereken tedbirlerin alınmasını engelleyen bürokratik işlemlerin de kaldırılacağı sözünü verdi.

İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz ise Gazze yakınlarındaki İsrail yerleşimlerine roket saldırılarının devam edeceği tahminlerinden hareketle, 48 saat süreyle “özel durum” ilan etti ve seferberlik idaresinin yetkilerinin artırılacağını söyledi. Özel durum süresi, gerekirse uzatılabilecek. İsrail parlamentosunun (Knesset) Meretz Grubu Başkanı Zahava Gal-On ise hükümetin Kassam saldırılarının durdurulması için bir an önce Filistin Yönetimi ile diyaloğa başlamasını istedi.

/ KUDÜS

21.05.2007


 

Eski başkandan ağır suçlamalar

ABD eski başkanlarından Jimmy Carter, başkan George W. Bush’un dış politikasına sert eleştirilerde bulundu ve bu dönemdeki dış politikanın, ‘’ABD tarihinin en kötüsü olduğunu’’ savundu.

Jimmy Carter, Arkansas Democrat-Gazette Gazetesi’nde bugün yer alan demecinde, ABD’ye karşı dünya çapında oluşan tepkiler dikkate alındığında, Bush yönetiminin, ABD tarihinin en kötü dış politikasını izlediğinin söylenebileceğini belirterek, bu dönemde, önceki başkanların ortaya koyduğu değerlerin tamamıyla tersine çevrildiği ve bunun çok rahatsız edici olduğunu ileri sürdü. Bush yönetiminin, ABD’ye yönelik doğrudan bir tehdit olmadığı halde, ‘’önleyici savaş’’ adı altında bir başka ülkeyle savaşa giriştiğini anlatan Carter, ‘’bunun, ABD’deki önceki tüm yönetimlerin politikalarından keskin bir ayrılık olduğunu’’ kaydetti.

Bush’un dünyadaki yakın müttefiklerinden olan İngiltere Başbakanı Tony Blair’e de sert eleştiriler yönelten Carter, bu destek için ‘’İğrenç, sadakatli, körü körüne ve köle gibi’’ ifadelerini kullandı.

Carter, BBC Radyosu’na verdiği demeçte de, ‘’İngiltere’nin, Bush’un Irak’a yönelik akılsızca politikalarına körü körüne destek vermesi, dünya için büyük bir trajedi olmuştur’’ diye konuştu.

/ LITTLE ROCK

21.05.2007


 

İngiltere, direnişçilerle işbirliği yapıyor

İngiltere’de yayımlanan The Sunday Times gazetesi, İngiltere’nin Irak’taki direnişçi gruplarla gizli görüşmeler yaptığını, bu görüşmelerle söz konusu grupların El Kaide’den kopartılmasının hedeflendiğini yazdı.

İngiltere’nin Bağdat Büyükelçisi Dominic Asquith’in birkaç aydır yürütülen görüşmeleri koordine ettiğini duyuran gazete, görüşmeleri İngiliz dış istihbarat servisi MI6’nın elemanlarının yürüttüğünü savundu. Gazete, Orta Doğu’daki bazı kaynakların, daha ileri düzeydeki görüşmelerin de başlamak üzere olduğunu söylediklerine dikkat çekti. Gazete, Kürt kökenli bir kaynağın, görüşmelerin El Kaide haricindeki bütün direnişçi gruplarla yürütüldüğü iddiasında bulunduğunu ve “Direnişçi grupların temsilcileri geçen aylarda İngilizlerle defalarca buluştu” dediğini yazdı.

/ LONDRA

21.05.2007


 

Afganistan’da 30 Taliban öldürüldü

Afganistan’ın güneyindeki Gazni bölgesinde Afgan güçlerinin koalisyon güçleriyle ortak düzenlediği operasyonda yaklaşık 30 Taliban militanı öldürüldü.

Afgan polisinin açıklamasında, Cuma sabahı başlatılan operasyonda 11 militanın yakalandığı, 18 militanın da yaralandığı belirtildi.

Polis yetkilileri, operasyonun amacının Kandahar şehrini başkent Kabil’e bağlayan otoyolun güvenliğini sağlamak olduğunu söylediler.

/ KANDAHAR

21.05.2007


 

Irak’ta Koreli ilk kayıp

Irak’ta 2004 yılından bu yana ABD öncülüğündeki yeniden yapılandırma çabalarına katılan Güney Kore, ilk kez bu ülkede bir askerini kaybetti.

Birleşik Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, Erbil’deki bir Güney Kore üssünde, bir askerin cesedinin bulunduğu belirtildi.

Soyadı Oh olarak belirtilen 27 yaşındaki askerin, üssün içindeki bir berber dükkanında çenesinden vurulduğu kaydedildi.

Açıklamada, askere saldırı düzenlendiğine ilişkin bir belirti bulunmadığı, olayın araştırıldığı ifade edildi. Güney Kore’nin Erbil’de yeniden yapılandırma görevinde yaklaşık 1200 askeri bulunuyor. Güney Kore parlamentosu, hükümete, 2007 yılında tam çekilmeyi planlaması talimatını vermişti.

/ SEUL

21.05.2007


 

AB, KKTC’ye duyarsız kalırsa inandırıcılığını yitirir

Hamburg Eyalet Parlamentosu Milletvekili Nebahat Güçlü, ‘’AB Kıbrıslı Türklere karşı açılım yapmazsa inandırıcılığı sona erer’’ dedi.

ABHaber’e göre, Milletvekili Nebahat Güçlü, Brüksel’de Avrupa Parlamentosu AP Yeşiller Grubu toplantısına katılarak AB’nin Kıbrıslı Türkler için hazırladığı ‘Doğrudan Ticaret Tüzüğü’ ne zaman hayata geçirilecek sorusunu sordu. Güçlü, AB’nin Annan planına “evet” diyen Kıbrıslı Türkleri cezalandırdığına dikkati çekti.

Güçlü, AP Yeşiller Grunu toplantısında yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

‘’AB’nin Kıbrıslı Türklere verdiği sözler yıllardır yerine getirilemiyor. Hali hazırda Kıbrıslı Türklere kültür, eğitim, spor ambargoları uygulanmaya devam ediliyor. Bu büyük bir insan hakları ihlalidir.AB’de bunu kimse savunamaz.AB’nin Kıbrıslı Türklere yaptığı büyük haksızlıktır. AP’de buna sessiz kalmaya devam ediyor. Kıbrıslı Türklerin sorununun acilen AP’de ele alınması gerekiyor. Eğer bu yapılmazsa AB’nin Kıbrıslı Türklere yönelik inandırıcılığı kaybolacaktır.’’

/ BRÜKSEL

21.05.2007


 

Fare derisinden saç hücresi üretildi

Fare derisinde yeni saç hücreleri çıkarmayı başaran bilim insanları, bunun kelliğe köklü bir çözüm olabileceğini düşünüyorlar.

Saç foliküllerinin bir kez zarar görmesi durumunda, bunların bir daha yenilenmeyeceği düşünülürken, ABD’nin Pennsylvania Üniversitesi’nden bir ekip, tek bir gen sayesinde saçların uzamasının sağlanabileceğini ortaya koydu. Ekip, araştırmalarında farelerden aldıkları küçük dış deri tabakası (epidermi) bölümünde kök hücre faaliyetini canlandırdı ve saç foliküllerinin üremesini sağladı.

21.05.2007


 

Türkiye’nin yarısı kadar buzul eridi

NASA’dan yapılan açıklamada, Ocak 2005’te Antarktika’nın batı kesiminde sıcak artışı yüzünden çok önemli oranda erime olduğunu gösteren açık deliller bulunduğu belirtildi.

Uydular tarafından son 30 yılda gözlenen en önemli erimeden etkilenen bölgelerin toplam yüzölçümü ise 400 bin kilometrekare. Bu da yüzölçümü 780 bin kilometrekare olan Türkiye’nin kapladığı alanın yarısına denk geliyor.

21.05.2007


 

Kur’ân-ı Kerim PlayStation’lara indirilebilecek

Malezya’da Müslümanlar, Kur’ân-ı Kerim’i yakında PlayStation konsollarına indirebilmeyi planlıyor.

Proje üzerinde çalışan Malezyalı öğrencilerden İhvan Nazri Muhammed Asran (21), İncil’in PlayStation’a indirildiğini gördükten sonra aynı şeyi Kur’ân-ı Kerim için de uyarlamayı düşündüğünü söyledi. Bu konuda yazılım programı hazırlayan İhvan, “Bu uygulama gençlerin Kur’ân okumasını kolaylaştıracak” dedi. Program, (http://raise.flavert.com) adresinden ücretsiz olarak indirilebilecek.

21.05.2007


 

Google, evrensel arama yapacak

İnternet arama motoru devi Google, daha bütünleştirici ve kapsamlı olarak tanımladığı “Universal Search” (evrensel arama) sistemine geçtiğini duyurdu.

Google, bundan böyle arama sonuçlarını haber, video, imaj, lokal ve kitap arama sonuçlarının karışımı olarak listeleyeceğini açıkladı. Çarşamba günü kullanımına başlanan yeni sistem, İngilizce Google.com erişimi olanlar tarafından görüntülenecek. “Universal Search” ilerleyen günlerde bütün Google kullanıcılarına sunulacak.

21.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004