Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Hadis cahilliği, Said Nursî düşmanlığı

Peygamberimizin ibret yüklü hadislerinden sözlü yapan Din Dersi öğretmeni Hasan Çelik hakkındaki yayınlar maksatlı bulundu. Bazı internet siteleri ile Milliyet gazetesinde yer verilen haberde öğretmen Çelik, öğrencilerini “Gözlerin zinası bakmaktır,” “Cennet kılıçların gölgesi altındadır,” “Çok gülmek kalbi öldürür” gibi hadislerden sözlü yapmakla suçlandı. Haberde, bahsi geçen hadislerin Said Nursî’nin sözleri olarak belirtilmesi de koyu bir cehalet olarak değerlendirildi.

Isparta’da bir öğretmen hakkında, Üstad Bediüzzaman Said Nursî’nin sözlerinden derlediği notları sınıfta dağıtıp onlardan sınav yaptığı iddiasıyla soruşturma açıldı. Milliyet’te yayınlanan haber “İlköğretim öğrencisine Said Nursî ‘sözlü’sü” başlığı ile verildi. Söz konusu haberde Isparta Ülkü İlköğretim Okulunda görev yapan din kültürü ve ahlâk bilgisi dersi öğretmeni Hasan Çelik’in, sekizinci sınıf öğrencilerini, kendisinin dağıttığı, Said Nursî’nin sözlerinin yer aldığı notlardan sözlü yaptığı öne sürüldü. ÇOCUKLARA HADİSLERİ ÖĞRETMEK SUÇ MU? İddiaya göre, din kültürü ve ahlâk bilgisi öğretmeni Çelik, Said Nursî’nin Risâle-i Nur Külliyatı’ndan derlenmiş sözlerini iki sayfa halinde bastırarak öğrencilerine dağıttı. Notlarda, yer alan, “Gözlerin zinası bakmaktır”, “Cennet kılıçların gölgesi altındadır”, “Çok gülmek kalbi öldürür” gibi hadis-i şerif meallerinin Said Nursî’nin ifadeleri şeklinde yansıtılması hadis cahilliğini de gözler önüne serdi. Din dersi öğretmeni Çelik’in, bu notlardan öğrencilerini sözlü yapması suç gibi gösterildi. ADD, ÖĞRETMENİ GENELKURMAYA İHBAR ETTİ Habere göre Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Şube Başkanı Mahmut Özyürek, Çelik hakkında Millî Eğitim Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, İl Jandarma Komutanlığı ve Isparta Valiliğine 25 Haziran’da suç duyurusunda bulundu. Mahmut Özyürek’in sözkonusu iddiaları içeren dilekçe ile Genelkurmay Başkanlığı ve İl Jandarma Komutanlığına suç duyurusunda bulunması ise eğitim hiyerarşisi açısından garipsendi. Velilerin şikâyeti üzerine olaydan haberlerinin olduğunu söyleyen ADD Isparta Şube Başkanı Özyürek’in yaptığı suç duyurusu başvurusunda Said Nursî düşmanlığını gösteren şu iddialar yer aldı: “Atatürk ve Cumhuriyet karşıtlığıyla bilinen Said-i Nursi’nin düşüncelerinin öğrencilerimize dağıtılması, genç beyinlerin bunlardan sözlü sınava tabi tutulması anlaşılır gibi değil. Bir öğretmenin, Atatürk ve Cumhuriyet karşıtlığı belgeli Said-i Nursi’nin propagandasını yapması dehşet vericidir.”

Yeni Asya / İSTANBUL

30.06.2007


 

Ağar: Her seçim bir mağduriyet masalı

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Mehmet Ağar, AKP iktidarını eleştirerek, ‘’Her seçim bir mağduriyet masalı. Millet sizi mağdur olasınız diye değil, muktedir olasınız diye getirdi’’ dedi.

Amasya’da Yavuz Selim Meydanı’nda düzenlenen mitingde vatandaşlara hitap eden Ağar, bugüne kadar üstlendiği bir çok görevden yüzünün akı ile çıktığını belirtti. Sadece seçim dönemlerinde sokağa çıkmadıklarını, bir çok kente 4-5 kez gittiğini anlatan Ağar, hükümete eleştiriler yöneltti. İktidarın seçim meydanlarında söyleyecek sözü bulunmadığını öne süren Ağar, ‘’Bugün maske düşmüş ve kel görülmüştür. Kendi istekleriyle, kendi arzularıyla, kendi beceriksizlikleri ile başaramadıkları cumhurbaşkanlığı seçimi üzerinden siyaset yapma insafsızlığı, vicdansızlığı içinde Anadolu’da konuşmaya çalışmaktadırlar’’ diye konuştu.

Hükümetin, çiftçiye, köylüye, küçük esnafa, emekliye, memura, işsize söyleyecek sözü olmadığını ileri süren Ağar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

‘’Allah’tan korkun. Bu millet size 360 tane mebus verdi. Bunun değerini blemediniz. Eğer ortada bir mağdur varsa, mağdur olan çiftçi, mağdur olan pancar, mağdur olan tütün, mağdur olan işçi, emekli. Bunları görmezden, bilmezden gelip, milletin mağduriyetini, kendi mağduriyeti gibi sunma devri geçti. Her seçim bir mağduriyet masalı. Millet sizi mağdur olasınız diye değil, muktedir olasınız diye getirdi.’’

Vatandaşın iktidardan beklentilerine cevap verilmediğini de savunan Ağar, milletin gerginlik istemediğini belirterek, ‘’Kendinize benzer bir de ana muhalefet buldunuz. Sabahtan akşama kadar, 4,5 yıldır AKP-CHP kutuplaşması.. Milletin dertlerine çare bulamadınız’’ dedi.

/ AMASYA

30.06.2007


 

Seçimler demokrasilerin düğünü

Denizli Valisi Hasan Canpolat, seçimleri demokrasilerin düğünü olarak nitelendirerek, “Bu düğünün hiçbir tatsız olaya meydan vermeden gerçekleşmesi gerekir.” dedi.

22 Temmuz 2007 tarihinde yapılacak milletvekili genel seçiminde alınacak tedbirlerin görüşüldüğü toplantı, Vali Canpolat başkanlığında Denizli Polisevi’nde yapıldı. Toplantıya Vali Yardımcısı Mehmet Çapraz, Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Cemal Temizöz, İl Emniyet Müdürü Muzaffer Erkan, merkez ilçe belediye başkanları ve siyasi parti il temsilcileri de katıldı.

Canpolat, toplantının açılışında yaptığı konuşmada kurum ve kuruluşların üzerine düşen görevleri eksiksiz yerine getirmesinin seçimin sağlıklı geçmesi bakımından önemli olduğunu vurguladı.

Hasan Canpolat, “Seçimler demokrasilerin düğünüdür ve hiçbir tatsız olaya meydan verilmeden gerçekleşmesi gerekir. Bu konuda herkes üzerine düşen görev ve sorumlulukları eksiksiz ve aksaksız yerine getirmelidir” dedi.

Canpolat, seçimin huzur ve güven içinde geçmesi için herkesin aynı ruh ve duyguyla hareket etmesinin önemli olduğunu da ifade ederek, “Seçimde bütün kurum ve kuruluşların görev ve sorumlulukları kanunla belirtilmiştir. Denizli, geçmiş seçim dönemlerinde olgunluk ve bilinçle hareket etmiştir. Türkiye birçok konuda eleştiri almıştır ama seçimlerin kurallara uygun yapılması konusunda kimse eleştirememiştir. Bundan sonra da seçimlerin olgunluk ve anlayış içinde geçmesi için siyasi partilerimize önemli görevler düşüyor” diye konuştu.

/ DENİZLİ

30.06.2007


 

Dink cinayeti dâvâsı Pazartesi başlayacak

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin haklarında dava açılan 12’si tutuklu 18 sanığın, 2 Temmuz Pazartesi günü yargılanmasına başlanacak.

Hrant Dink cinayetini azmettirdikleri iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmaları istenen Erhan Tuncel ve Yasin Hayal’in de aralarında bulunduğu 18 sanık, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ilk kez hakim karşısına çıkacak. Dink’i öldürdüğü öne sürülen O.S 18 yaşından küçük olduğu için duruşma CMK’nın 185. maddesi uyarınca kapalı olarak yapılacak. Bu sebeple duruşmaya sanıklar, taraf avukatları ve müşteki olan Dink ailesi dışında kimse alınmayacak. Yasin Hayal’in, bir süre önce adliyeye getirilirken sarf ettiği ‘’Orhan Pamuk akıllı olsun, akıllı’’ sözleri dolayısıyla iddianamede mağdur olarak yer alan Nobel Ödüllü Yazır Orhan Pamuk ise yurt dışında olduğu için duruşmaya katılmayacak.

Yurt dışından da çok sayıda kişinin takip etmesi beklenen duruşma sebebiyle İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin talebi doğrultusunda, adliye içinde ve dışında yoğun güvenlik önlemleri alınacak.

‘DELİLLER YOK EDİLDİ’ İDDİASI

19 Ocak’ta öldürülen Dink’in, Pazartesi günü başlayacak dâvâsına Dink ailesinin avukatı olarak katılacak olan Fethiye Çetin düzenlediği basın toplantısında, önemli iddialar gündeme getirdi. Cinayetin çok iyi organize edilmiş bir yapı tarafından işlendiğini savunan Çetin iddianamenin hukuki vasıflandırmasının doğru olmasına karşın, eksiklikleri ve hataları olduğunu belirtirken, hazırlık soruşturması sırasında da birçok delilin yok olduğunu söyledi.

Fethiye Çetin, “Hazırlık soruşturması, sadece Pelitli beldesine takılıp kaldığı için bu organize yapıyı ortaya çıkarmakta eksik kalınmıştır” dedi. Hazırlık soruşturmasına “gizlilik” kaydı alınarak, müdahil tarafın soruşturmaya katkısının engellendiğini söyleyen Çetin, bu süreçte birçok delilin de yok olduğunu iddia etti.

Çetin, eski Trabzon İl Jandarma Komutanı Ali Öz’ün de aralarında bulunduğu 4 görevlinin, olayda ihmali bulundukları iddiasıyla yargılanmaları yönündeki başvurularının Bölge İdare Mahkemesi’nce reddedildiğini kaydetti.

İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ: ENDİŞELİYİZ

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden yaptığı yazılı açıklamada ise, dava sırasında ortaya konulacak delillerin, güvenlik güçlerinin cinayetle bağlantılı olma ihtimaline dair ciddi soru işaretleri oluştarabileciğini bildirdi. Açıklamada, bazı Türk yetkililerinin olası önyargı içeren ve Dink cinayeti davasında tarafsız davranabileceklerine dair sorular uyandıran açıklamaları ve tutumlarından derin endişe duyulduğu belirtildi.

/ İSTANBUL

30.06.2007


 

DEP’li Orhan Doğan öldü

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesinde tedavi gören kapatılan DEP’in eski milletvekili Orhan Doğan, hayatını kaybetti.

Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde düzenlenen Doğubayazıt Kültür, Sanat ve Turizm Festivali’ne katılan Doğan, burada yaptığı konuşma sırasında geçirdiği kalp krizinin ardından, 24 Haziran gecesi, YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesinde tedavi altına alınmıştı. YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Tuncer, Doğan’ın kardiyojenik şok ve çoklu organ yetersizliğine bağlı solunum ve dolaşım yetmezliğinden hayatını kaybettiğini söyledi. Demokratik Toplum Partisi (DTP) Genel Merkezinden yapılan yazılı açıklamada, 52 yaşında ölen, Doğan’ın bugün saat 17.00’de Cizre’de toprağa verileceği bildirildi.

/ VAN

30.06.2007


 

Şahin: AB süreci bizden önce başladı

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, ‘’Türkiye’nin AB’ye giriş süreci sadece bizimle başlamadı, göreve gelen her parti bu yönde çalıştı. Bizim hükümetimiz, girişlerle ilgili katılım müzakerelerine başlamayı başarmış bir hükümettir’’ dedi.

Antalya’nın Alanya ilçesinde seçim çalışmalarını sürdüren Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Alanya Esnaf ve Sanatkârlar Odasını ziyaret etti. Oda Başkanı Ahmet Sert’ten bilgi alan Bakan Şahin, üyelerle sohbet etti. Şahin, bir esnafın, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) giriş süreciyle ilgili sorusu üzerine, şöyle konuştu:

‘’Türkiye’de anayasal sistem var. Türkiye çadır devleti değildir, kuralları vardır. Anayasasında bellidir nasıl bir devlet olduğu. 84 yıl önce Cumhuriyet kurulurken büyük Atatürk ve arkadaşları tarafından Türkiye’nin hedefleri konmuştur. Dolayısıyla iktidara gelen her parti, bu anayasal sistem içerisinde ülkesine hizmet eder ama her partinin hizmet açısından farklı görüşleri olabilir. O da siyasi partinin karakterini yansıtır. AB, bugünün konusu değildir, 1959 yılından bugüne Türkiye’nin ortaya koyduğu bir hedeftir. Türkiye’nin AB’de yer alması yönündeki çalışmalar bir parti çalışması değil, devlet çalışmasıdır. Türkiye’nin AB’ye giriş süreci sadece bizimle başlamadı, göreve gelen her parti bu yönde çalıştı. Bizim hükümetimiz, girişlerle ilgili katılım müzakerelerine başlamayı başarmış bir hükümettir.’’

/ ALANYA

30.06.2007


 

Adan: Kimse, DP üzerinden toplumsal mühendislik yapamaz

Demokrat Parti (DP) Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan, “Hayatında bir kere halkın karşısına çıkmamış, iki kelime konuşmamış olan had bilmezler DP üzerinden toplumsal mühendislik yapamazlar. DP barajın altında diyerek halkın iradesine baraj kurmaya kalkanlar o barajların altında kalacak” dedi.

DP Genel Başkan Yardımcısı Adan, yaptığı yazılı açıklamada, yıllardır sabahtan akşama kadar otel lobilerinde, lüks bürolarda oturup genel başkan atayan, gölge hükümetler kuran, çıkar gruplarının DP’nin bu seçimlerden zayıf bir şekilde çıkması için karanlık, şaibeli ilişkiler içinde olduklarını söyledi. Adan şöyle dedi:

“Merkez sağın aslî karakteri halk iradesi, Demokrat Parti’nin siyaseti üzerinde de etkili olabilecek yegâne yol, halkla birlikte, demokratik usullerle yapılacak aleni çalışmalardır. Altmış bir yıldır demokrasinin, halk rızasının, özgürlüklerin, şeffaflığın öncülüğünü yapmış Demokrat Parti üzerinde, toplumsal mühendislik hesaplarıyla, karanlık ilişkilerle etkili olmaya kalkışmak, en hafifinden had bilmezliktir. Demokrat Parti altmış bir yıldır her türlü mühendislik hesaplarını boza boza, her türlü entrikayı yıka yıka sadece halkla birlikte ve halkın çıkarları için siyaset yapmış bir geleneğin partisidir.”

Fatih KARAGÖZ / ANKARA

30.06.2007


 

Eski bakanların dâvâsı 27 Temmuz’a ertelendi

Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanları Cumhur Ersümer ve Zeki Çakan’ın Yüce Divan’da yargılanmalarına devam edildi. Dava dosyasının kapsamlı olması sebebiyle incelemenin sürdürülmesine ve duruşmanın 27 Temmuz’a ertelenmesine karar verildi

Ersümer ve Çakan’ın katılmadığı duruşmada, sanık ve müdahil avukatları hazır bulundu. Yüce Divan heyetine başkanlık eden Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Haşim Kılıç, müdahil avukatlarının, Erzurum’daki bazı ihalelerle ilgili Yargıtay 15. Hukuk Dairesinin kararını sunduklarını bildirdi. Sanık ve müdahil avukatları sunulan belgeye bir diyecekleri olmadığını belirttiler. Kılıç, dava dosyasının kapsamlı olması nedeniyle incelemenin sürdürülmesine ve duruşmanın 27 Temmuz 2007 tarihine ertelenmesine karar verildiğini açıkladı. Esas hakkındaki mütalaada, Ersümer’in ‘’3 ihaleye fesat karıştırmak’’ suçundan 36 yıl, Çakan’ın ise “2 ihaleye fesat karıştırmak’’ ve ‘’görevi kötüye kullanmak’’ suçundan 28 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

/ ANKARA

30.06.2007


 

Kılıç: Raporu bekliyoruz

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, Anayasa değişikliği ile ilgili raportörün raporunu hazırlayıp kendilerine sunması durumunda önümüzdeki hafta içinde konuyu görüşebileceklerini söyledi.

Kılıç, basın mensuplarının Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve CHP tarafından Anayasa değişiklik paketinin iptali için yapılan başvuruyu ne zaman görüşeceklerini sormaları üzerine; “Raportörün raporunu bugün hazırlayıp bize sunması durumunda önümüzdeki haftanın gündemine alacağız” dedi.

/ ANKARA

30.06.2007


 

Ümraniye soruşturmasında 1 kişi serbest

Ümraniye’de bir gecekonduda ele geçirilen patlayıcılara ilişkin yürütülen soruşturma çerçevesinde gözaltına alınıp adliyeye sevk edilen bir şüpheli serbest bırakıldı.

İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince Çakmak Mahallesi Güngör Sokak’taki bir gecekonduda ele geçirilen el bombaları ve TNT kalıpları ile fünyelere ilişkin yürütülen soruşturma çerçevesinde gözaltına alınan İ.E., ardından Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’nde Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz’e ifade verdi. İ. E., ifadesinin alınmasının ardından savcılıkça serbest bırakıldı.

/ İSTANBUL

30.06.2007


 

Ankete göre 3 parti barajı aşıyor

Başkent Stratejik Ve Sosyal Araştırmalar Merkezinin 11-15 Haziran 2007 tarihinde yaptığı son araştırmaya göre AKP yüzde 36.2, CHP 19.8, DP 13.5 olarak Meclise girecek.

MHP’nin barajı aşıp aşamayacağı kendilerinin ve BBP’li bağımsız adayların yapacağı kampanyaya bağlı olduğu vurgulanan anket analizinde, son günlerde yaşanan gelişmelerin MHP’nin lehine gibi gözükse de, aslında AKP ve DP’nin lehine sonuçlar ortaya çıkardığı belirtildi. Analizde, “Anavatan Partisi’nin seçime katılmadığı ve Genç Parti’in barajı aşmasının imkânsız olduğu bir tabloda, AK Parti’nin oylarını koruması ve Demokrat Parti’nin yükseliş trendinde olması doğaldır. AK Parti’nin Milli Görüş oyları kısmen Saadet Partisi’ne kaymış olsa da, hem sağ hem de sol seçmenden aldığı oylarla bu açığı kapatmaktadır” denildi.

11 - 15 Haziran 2007 tarihleri arasında Türkiye’yi temsil eden 22 ilde (İstanbul, Bursa, Tekirdağ, Ankara, Kayseri, Eskişehir, İzmir, Manisa, Denizli, Adana, Antalya, Mersin, Samsun, Trabzon, Zonguldak, Erzurum, Elazığ, Van, Diyarbakır, Bitlis, Şanlıurfa, Gaziantep) toplam 2 bin 465 kişi ile yüz yüze görüşülerek gerçekleştirilen ankete göre (Kararsızlar dağıtıldıktan sonra) sonuçlar şöyle çıktı:

AKP: 36.2

CHP:19.8

DP: 13.5

MHP: 9.7

SP: 6.8

GP: 6.2

BAĞIMSIZ: 4.0

DİĞER: 2.8

/ ANKARA

30.06.2007


 

Afyon Cezaevi’nde diploma coşkusu

Deniz Feneri Derneği, Afyon Halk Eğitim Müdürlüğü ve Afyon E Tipi Kapalı Cezaevi işbirliği ile düzenlenen tutuklu ve hükümlülere yönelik meslek edindirme kursları sona erdi. Düzenlenen törenle sertifikalarını alan hükümlüler, büyük bir coşkuyla tiyatro ve halkoyunu gösterilerini sergiledi.

Afyon E Tipi Kapalı Cezaevi Sinema Salonu’nda gerçekleştirilen sertifika töreni Cezaevi Müdürü Mahmut Çaça’nın açılış konuşmasıyla başladı. Tutuklu ve hükümlülerin topluma entegre olabilmeleri için bu kursların düzenlendiğini belirten Çaça, “Kurumumuzda 195 kişi 7 farklı alanda eğitim alarak sertifika almaya hak kazandı. Devam eden 10 kursumuzda ise 195 tutuklu ve hükümlümüz eğitim alıyor” dedi. Deniz Feneri Derneği’ne katkılarından dolayı teşekkür eden Çaça, ilköğretim, açık lise ve üniversite okuyan hükümlülerinin de olduğunu açıkladı.

Afyon Valisi Haluk İmra, Afyon Belediye Başkanı Abdullah Kaptan, Afyon Başsavcısı Abdülkadir Şahin, Afyon 1. Ağır Ceza Hakimi Veyselkarani İsmailoğlu ve Radyo İlaç’ın Genel Yayın Yönetmeni Afrikalı Ali'nin de katıldığı program, erkek hükümlülerin türkü konseri ve “Yanlış Hesap” adlı oyunuyla devam etti. Programda bayan hükümlüler de türküler ve halkoyunu gösterilerini sundu.

Üçer ay süren Doğalgaz Tesisatçılığı, Bayan Kuaförlüğü, Mermercilik, Kilim Dokumacılığı, Trikotaj gibi alanlarda uygulamalı eğitim alan kursiyerlere sertifalarının verilmesinin ardından bütün hükümlüler adına Sevgi Kılıç bir konuşma yaptı. “Birer mahkum olmamızdan ziyade önce insan olduğumuzu ön planda tutup başarılarımızı sizlerle paylaşmamızı sağlayan Cezaevi Müdürümüz Sayın Mahmut Çaça’ya teşekkür ediyoruz” diyen Kılıç, kursların düzenlenmesine katkıda bulunan diğer kişi ve kurumlara da teşekkür etti.

Emine Karaçay

“Bizlerin, özellikle elinde bir mesleği olmayanlarımız için büyük bir imkân bu kurslar. Ben de hem üniversitede İşletme bölümünde okuyorum, hem de bu kurslara katıldım. Çıktıktan ve Ankara’daki oğlumun, eşimin yanına gittikten sonra bu eğitimimi değerlendireceğim.”

Ramazan Malkoç

“Tiyatro kursuna katıldım. Önceden pazarcıydım, çıktıktan sonra oyunculuğa devam etmek istiyorum. Burada yapacak etkinliğimiz olmadığı için bu kurslar çok iyi oluyor.”

Naciye KAYNAK / AFYON

30.06.2007


 

Denizler Ankara'dan izlenecek

Denizcilik Müsteşarlığı’nda kurulacak otomatik tanımlama sistemiyle Türk denizleri son teknoloji ile donatılmış merkezden izlenecek.

Denizlerdeki seyir emniyeti ile deniz güvenliğini arttıracak Otomatik Tanımlama Sistemi (AIS) Ana Merkezinde gemilere ilişkin pek çok statik, dinamik ve seyir bilgilerinin otomatik olarak alınacak, seyir halindeki gemilerin takip edilebilecek. Denizcilik Müsteşarlığı bünyesinde oluşturulan AIS Ana Merkezinde Türk Arama ve Kurtarma Sahası da dahil daha geniş bir alanda seyreden gemiler, Ankara’daki ana merkez ile ilgili diğer kurumlarca 24 saat izlenebilecek.Alınan bilgiye göre, Denizcilik Müsteşarlığı Ana Arama

Kurtarma Koordinasyon Merkezi (AAKKM), AIS konusunda ‘’ana merkez’’ olarak belirlendi.Türkiye’nin üç tarafını çevreleyen denizlerde seyreden gemi hareketlerini izleyebilmek, seyir emniyetini sağlamak, deniz güvenliğini arttırabilmek ve Avrupa Birliği’ne uyumu sağlamak amacıyla Denizcilik Müsteşarlığı tarafından hazırlık çalışmaları tamamlanan AIS Ana Merkezi, 9 Temmuz Pazartesi günü törenle hizmete açılacak.

/ ANKARA

30.06.2007


 

Suçlu çocukta mafya özentisi

Diyarbakır’da suça bulaşan çocuklar üzerinde yapılan araştırmada çocukların 42.9’unun haksızlıklarla mücadele eden mafya liderini canlandıran film ve dizilerde başrol oyuncusu olmak istediği belirlendi.

Suça bulaşan çocuklara rehabilitasyon hizmeti vermek amacıyla yaklaşık 2 yıl önce oluşturulan Şehitlik Çocuk ve Gençlik Merkezince kapkaç suçuna bulaşmış 16-18 yaş arası 50 çocuk üzerinde araştırma yapıldı. Araştırmada, ‘’Televizyonlarda daha çok hangi programları izlersin’’ sorusuna çocukların yüzde 40.8’i karate filmleri, yüzde 20.4’ü magazin içerikli programlar, ‘’Hangi tür filmlerde başrol oyuncusu olmak isterdin’’ sorusuna, çocukların yüzde 42.9’u haksızlıklarla mücadele eden mafya reisi, yüzde 18.4’ü karate filmleri, yüzde 18’i de komedi filmleri şeklinde cevapladığı belirlendi.

Kapkaç suçuna bulaşmış çocukların daha çok mafya tarzı dizileri izledikleri ve onları kendilerine örnek aldıkları belirlenen araştırmada, televizyonlarda şiddet ve mafya içerikli dizileri izleyen çocukların da şiddete eğiliminin arttığı kaydedildi. Araştırmada, filmlerdeki katil, soyguncu ve mafya reislerinin davranışlarının özendirici bir şekilde işlenmesinin son derece zararlı olduğu, çocuklarda zekâ ve muhakeme kabiliyetinin henüz tam olarak gelişmediği için izledikleri programların doğru veya yanlış yönlerini ayırt edemedikleri belirtildi.

DİZİ KARAKTERLERİNİ

ÖRNEK ALIYORLAR

Merkez Müdürü Halef Berent, yaptığı araştırmayla ilgili yaptığı açıklamada, suça bulanan çocukların suça bulaşma sebepleri konusunda yaptıkları araştırmada, çocukların yüzde 38’inin 9-12 yaşında suça bulaştığının belirlendiğini hatırlattı.

Çocukların sosyal çevrenin olumsuzluklarından dolayı kapkaç, yankesicilik ve gasp suçlarına bulaştığı, kapkaça bulaşan çocukların bir çoğunun kendi aralarında çeteler oluşturarak, bu işleri organize yaptıklarının anlaşıldığını hatırlatan Berent, kapkaç suçuna bulaşmış çocukların bir çoğunun esrar kullandığını söyledi.

Berent, uyuşturucu maddelere bağımlı hale gelmiş bulunan çocukların bu maddeleri elde etmek ya da gerekli parayı sağlayabilmek için ‘’adam öldürme’’ dahil her türlü şiddete başvuracak bir sürecin içine girdiklerini, bu kapsamda çeşitli suçlar işlediklerini ve bu suçların başında da kapkaç geldiğini belirterek, bu çocuk ve gençlerin maddeyi kullandıktan sonra suç işleyebilecek duruma geldiğini kaydetti.

Berent, şöyle dedi: ‘’Kapkaç suçuna bulaşmış çocuklar daha çok mafya tarzı dizileri izliyorlar ve bu karakterleri kendilerine örnek alıyorlar. Bu tür programların özendirici bir şekilde işlenmesi son derece zararlı. Çocuklar da onlar gibi olmak istiyorlar. Toplumda insanlar tarafından saygı görmek istiyorlar. Bu nedenle mafya lideri olmak istiyorlar.’’

/ DİYARBAKIR

30.06.2007


 

Öğretmene jet hızıyla soruşturma

Isparta Vali Vekili Bekir Kaya, bir ilköğretim okulu öğretmeninin Said Nursî’nin sözlerinden derlediği ders notlarını öğrencilere dağıttığı ve ardından sınav yaptığı iddialarıyla ilgili soruşturma açıldığını bildirdi.

Isparta Vali Vekili Bekir Kaya, yaptığı açıklamada, bu aşamada müfettiş raporunu beklediklerini bildirdi. Vali Vekili Kaya, ‘’Konu bize intikal etti ve hemen inceleme başlatıldı. Müfettiş raporuna göre gereken ceza verilecektir’’ diye konuştu. Vali Vekili Kaya, müfettiş raporunun bir hafta içinde sonuçlanabileceğini sözlerine ekledi.

/ ISPARTA

30.06.2007


 

Mahkûma günde 1 saat internet

Adana E Tipi Kapalı ve Açık İnfaz Kurumunda yeni kurulan teknoloji sınıfında bilgisayar kullanımını öğrenmeye çalışan tutuklu ve hükümlüler, yakın bir zamanda internet ortamında ‘’sörf’’ yapabilecekler.

Adana E Tipi kapalı ve Açık İnfaz Kurumundan sorumlu Cumhuriyet Savcısı Hakan Uyar, Uyar, ‘’Bu konudaki alt yapıyı sağladıktan sonra Adalet Bakanlığının iziniyle, her mahkûm için günde 1 saat internetten yararlanma imkânı sağlayacağız’’ dedi.

/ ADANA

30.06.2007


 

Tatile geldi, Müslüman oldu

Antalya’ya tatile gelen 47 yaşındaki Alman Anneline İnes Schmıdt, kaldığı otelden bir çalışanla arkadaş olduktan sonra Müslümanlığı seçerek, ‘’Deniz’’ adını aldı.

Alınan bilgiye göre, Almanya’nın Leipzig şehrinden Antalya’ya tatile gelen Anneline İnes Schmıdt (47), burada kaldığı otelde çalışan Hüseyin Yıldız ile arkadaş olduktan sonra Müslüman olmaya karar verdi. Hüseyin Yıldız ile Seydişehir’e gelen Schmıdt, İlçe Müftülüğüne başvurarak, Müslüman olmak istediğini belirtti.

/ SEYDİŞEHİR

30.06.2007


 

Su arıyordu, petrol buldu

Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesinde sulama için sondajla su arayan çiftçi petrol buldu.

Hilvan’ın Göktepe köyünde çiftçilikle uğraşan İbrahim İstemil geçen hafta sondaj ile açtığı kuyuların birinden suyla birlikte petrol aktığını fark etti. Akıntının artması üzerine Kaymakamlığa müracaat eden İstemil konunun araştırılmasını istedi. Bunun üzerine İlçe Kaymakamı Coşkun Açık, BOTAŞ’tan bir yetkili ve jandarma ekipleri, tarlada incelemelerde bulundu. Tarlanın yaklaşık 700 metre yakınından geçen Batman-Dörtyol Boru Hattı çevresinde de incelemelerde bulunan ekip, söz konusu hatta herhangi bir sızıntının olmadığını tesbit etti.

/ ŞANLIURFA

30.06.2007


 

Boğazdan ikinci su boru hattı geçecek

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, boğazdan ikinci bir su boru hattı için ihale çalışmasına başladıklarını söyledi.

Kadir Topbaş, İzlanda Cumhurbaşkanı Ragner Grimsson ile Çırağan Sarayı’nda bir araya geldi. Konuk cumhurbaşkanı ile karşılıklı görüş alışverişinde bulunduklarını ifade eden Topbaş, çevre ve alternatif enerjilerle ilgili konuları görüştüklerini söyledi.

Topbaş, konuk cumhurbaşkanının küçük yaşta uyuşturu kullanımıyla mücadele konusunda istanbul’un da katılımını istediğini belirterek, “Biz zaten Avrupa’daki bir birimle birlikte çalışıyoruz. Bazı projelerimizden bahsettik. Enterasan bulduğunu söyledi” dedi.

Toplantı sonrası basın mensuplarının sorularını cevaplayan Kadir Topbaş, Alibeyköy Barajı’nın su azlığı nedeniyle kullanılamaz hale gelmesinin ciddî bir sorun teşkil etmediğini ifade etti. Bu barajın yedekleme amacıyla yapıldığını ve küçük bir kaynak olduğunu aktaran Topbaş, şöyle konuştu:

“Şu an İstanbul’da 317 milyon metreküp su rezervi var. Dikkatli kullanırsak yağış sezonuna kadar bizi götürecek. İstanbullular bu konuda hassas. Şu an geçen yıldan gelen rezervi kullanıyoruz, yeni barajlar da yapılmamış olsaydı ciddi sıkıntı çekerdik. Şu an ciddi sıkıntı yok ama yine de dikkatli olmalıyız.”

Park ve bahçe sulamaları için artezyen çalışmalarına başladıklarını belirten Topbaş, boğazdan ikinci bir su boru hattının geçişiyle ilgili talimat verdiğini söyledi. 160 santimetrelik bir boru hattı geçişi için ihale çalışmasına girildiğini kaydeden Topbaş, bu hat ile iki yaka arasındaki su dengesini sağlayacaklarını aktardı.

/ İSTANBUL

30.06.2007


 

Ailelere ishal uyarısı

Antalya Sağlık Müdürlüğü, çocuk ve bebeklerde yaz aylarında ishale bağlı ölümlerde büyük artışlar olabildiğine işaret ederek, aileleri uyardı.

Antalya Sağlık Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’de 0-5 yaş grubu bebek ve çocuk ölümlerinin önemli bir bölümünün ishal sonucu gerçekleştiği bildirildi.

Özellikle yaz aylarında ishale bağlı çocuk ve bebek ölümlerinde büyük artışlar olabildiği ifade edilen açıklamada, bu ölümleri önlemek amacıyla İshal Hastalıklarını Kontrolü Programı başlatıldığı ve bu çerçevede ölümlerde azalma olduğu, ancak henüz istenen düzeye gelmediği kaydedildi.

Bebek ve çocuklarda günde üç kezden fazla sayıda sulu dışkılamanın ishal olarak kabul edilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, bebeklerde ishal riskine karşı anne sütünün en önemli koruma faktörü olduğu vurgulandı. İshalli çocuklara her zaman verilenden daha fazla su verilmesi ve aç bırakılmaması gerektiği ifade edilen açıklamada, pirinç, patates, ekmek, yağsız et, yoğurt, sebze ve meyve, muz, elma ve havuç suyunun tercih edilmesinin faydalı olacağı, çok şeker içeren içeceklerden kaçınılması tavsiye edildi.

/ ANTALYA

30.06.2007


 

200 hektarlık orman tahrip oldu

Bilecik’in Osmaneli ilçesinde önceki çıkan orman yangını söndürüldü. Yangında, 200 hektarlık ormanlık alan zarar gördü.

Alınan bilgiye göre, Medetli köyü yakınlarında önceki gün saat 15.00 sıralarında çıkan yangın, sabah 05.00 gibi söndürüldü. Bilecik, Eskişehir, Kütahya, Sakarya ve Kocaeli’nden kamu kurumlarına ait 200 iş makinesi ile 5 helikopter, 2 uçak ve çok sayıda itfaiye aracının söndürme çalışmasına katıldığı yangına, 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanlığında görevli askerler, vatandaşlar, kamu personeli ve Orman İşletme Şefliği çalışanları da müdahale etti.

Güvenlik güçleri, bölgede yaşayan 18-55 yaş arasındaki erkeklerin soğutma çalışmalarına destek vermeleri için araçlardan anons yaptı. Yetkililer, soğutma çalışmalarına başlanılan yangında yaklaşık 200 hektarlık ormanlık alanın zarar gördüğünü bildirdiler.

/ BİLECİK

30.06.2007


 

Bozulan AKBİL’ler tamir ediliyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden BELBİM A.Ş, başlattığı yeni uygulama ile bozulan akıllı biletleri (AKBİL) tamir ediyor.

Yapılan yazılı açıklamada, İstanbulluların, çalışmayan AKBİL’lerini (ısıtılmış, delinmiş, ezilmiş olanlar hariç) MNG Kargo şubelerinden, dolduracakları ‘’Arızalı AKBİL Teslim Formu’’ ile ücretsiz olarak BELBİM A.Ş’ye gönderebilecekleri belirtildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi: “AKBİL’iniz çalışmıyorsa, hiçbir ücret ödemeden MNG Kargo ile BELBİM’e gönderin, en kısa sürede arızası giderildikten sonra yine kargo tarafından adresinize ücretsiz teslim edilsin.’’

/ İSTANBUL

30.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004