Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Yüzde 6,7 büyüdük

Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 6.7 ile beklentilerin üzerinde büyüdü. En hızlı büyüyen sektör inşaat oldu. Türkiye yılın ilk çeyreğinde beklentilerin üzerinde büyüdü ve 21 çeyrektir büyümesini sürdürdü. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, yılın ilk üç ayında Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) yüzde 6.7, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) yüzde 6.8 oranında arttı.

Yılın birinci çeyreğinde Türkiye’nin GSMH’si cari fiyatlarla 91 milyar 801 milyon dolar, GSYH’si de 91 milyar 989 milyon dolar olarak hesaplandı. Sabit fiyatlarla GSMH ise yüzde 6.7 artışla 33.8 milyon YTL oldu.

İNŞAAT BÜYÜME LİDERİ

İlk çeyrekte en hızlı büyüyen sektör yüzde 16.2’yle inşaat oldu. İnşaat sektörünü yüzde 8.8’le ithalat vergisi, yüzde 7.5’le sanayi, yüzde 7.3’le ulaştırma ve haberleşme, yüzde 7.2’yle mali kuruluşlar, yüzde 6.3’le ticaret izledi. Tarım ilk çeyrekte yüzde 1.1’le en düşük büyümeyi kaydeden sektör olarak belirlendi.

Harcama yöntemiyle GSYH tahmininde özel nihai tüketim harcamaları sabit fiyatlarla yüzde 1.6, devletin nihaî tüketim harcamaları yüzde 9, gayri safi sabit sermaye oluşumu yüzde 3, mal ve hizmet ihracatı yüzde 14, mal ve hizmet ithalatı yüzde 4.2 artış gösterdi.

/ ANKARA

03.07.2007


 

Gurbetçilerimiz de fakirleşiyor

Esnafın ve geride bıraktıkları yakınlarının umudu olan gurbetçiler, birliğin Avro’ya geçişi sonrası yaşanan hayat pahalılığı sebebiyle çalıştıkları ülkelerde, Türk lirasının döviz karşısında değerlenmesiyle de kendi ülkelerinde sıkıntı yaşıyorlar.

Gurbetçilerin Türkiye’de yaptıkları harcamalar yarı yarıya düşerken, bazılarının 2-3 yılda bir çıkabildikleri izinlerini banka kredisiyle yapmaya başladıkları bildirildi. Anadolu’da esnaf için bereketli sezon mânâsında kullanılan ‘’Almancı, harmancı ve pancarcı’’ üçlemesi geçerliliğini yitirmeye başladı.

Almanya’nın Bochum şehrinde bir deterjan fabrikasında çalışan Reşit Avcı ise Avro’ya geçiş öncesi ücretinin 3 bin mark olduğunu şimdi ise aylık bin 500 Avro aldığını söyledi. Ülkede Avro’ya geçişin normal olarak sağlanamadığını anlatan Avcı, şöyle konuştu: ‘’Daha önce bir marka ekmek alıyorsak, bu şimdi bir Avro oldu. Ev kiraları, gıda harcamaları anormal derecede arttı. Buna karşın ücretimiz eskiye oranla yarı yarıya düştü. Türkiye’de ise paranın döviz karşısında değerlenmesi kendi ülkemizde, bol bol harcadığımız günleri geride bıraktırdı. Çoğu gurbetçi için Almanya’nın bir cazibesi kalmadı. Ancak dönüp ne yapacağız? Çocuklarımız burada doğdu, buranın kültürü ile yetişti.’’

/ ADANA

03.07.2007


 

İhracat 95 milyar doları aştı

İhracat Haziran’da yüzde 17.2’lik artışla yaklaşık 9 milyar dolar oldu. Yıllık ihracat 95.4 milyar dolara ulaştı. Düşük kur düzeyine rağmen ihracatta olumlu sinyaller gelmeye devam ediyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin Haziran ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17.2 artarak 8 milyar 970 milyon dolara çıktı.

Ocak-Haziran dönemini kapsayan 6 ayda ise ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24.08 artışla 49 milyar 412 milyon dolar oldu. Haziran ayı itibarıyla son bir yıllık ihracat da yüzde 22.38 artarak 95 milyar 363 milyon dolara ulaştı.

Haziran’da en fazla ihracat artışı yüzde 31.80 ile madencilik ürünlerinde gerçekleşti. Haziran ayında miktar olarak en fazla ihracat ise 7 milyar 925 milyon 80 bin dolarla sanayi sektöründe oldu. Geçen ay taşıt araçları ve yan sanayi sektörü 1 milyar 824 milyon 153 bin dolar, hazır giyim ve konfeksiyon sektörü 1 milyar 436 milyon 377 bin dolar ve demir çelik ürünleri 1 milyar 69 milyon 384 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Tarım sektörü, Haziran ayında 770 milyon 805 bin dolarlık ihracat ile geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.24’lük düşüş yaşadı ve toplam ihracat içinde yüzde 8,59 oranında pay aldı.

Geçen ay Türkiye ihracatında ilk 10 ülke ise Almanya, İngiltere, İtalya, Fransa, İspanya, Rusya, Romanya, ABD, Yunanistan ve Hollanda olarak sıralandı.

/ MERSİN

03.07.2007


 

Sıcaklar fındığı da etkiledi

Ziraat Mühendisleri Odası Giresun Temsilcisi Ziraat mühendisi Recai Gündüz, yaptığı açıklamada mevsim sıcaklarının yüksek seyretmesinin fındığa zarar verebileceğini ifade etti.

Fındık ağaçlarının köklerinin 20 ile 50 cm toprak altında bulunduğunu ve arzu ettiği suyu bulamadığı zaman aşırı sıcaktan etkilenebileceğini belirten Gündüz, meyvenin şu sıralar iç bağlamak üzere olduğunu, nemli ortamı seven fındığın bu nedenle her yönden zarar görebilme riskinin bulunduğuna dikkat çekti. Gündüz, sıcakların devam etmesi halinde 64 bin kiloluk tahmini rekoltenin de aşağıya düşebileceğini iddia etti.

Kahraman ALPAK / GİRESİN

03.07.2007


 

Üzüm üreticisi tedirgin

Türkiye’de Ege Bölgesinden sonra üzümün en önemli ikinci üretim merkezi olan Mersin’in Tarsus ilçesinde üreticiler, “hasatla oluşan fiyatların kendilerini tedirginliğe sürüklediği’’ söylediler.

Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, yaklaşık 539 bin hektar bağ alanı ile dünyada 4’üncü sırada, 4 milyon ton üretimiyle de yine dünyada 6’ncı sırada olan Türkiye’nin, kuru üzüm üretiminde ise 400 bin ton ile ilk sırada yer aldığını vurguladı. Bu yıl aşırı sıcaklar sebebiyle bağlarda üzüm tutumlarının azaldığını, daha önce bir kütükte 10 salkım üzüm varsa bunun 5-6’ya düştüğünü, ancak bu azalışın tutuma geçen üzümlerin kaliteli olmasını sağladığını ifade eden Ergezer, “Her yıl ilçede 300 bin ton civarında olan üzüm rekoltesini bu yıl 180-200 bin ton bekliyoruz. Pazar bulunmazsa bu kadarı bile elimizde çürüyecek’’ dedi.

Ergezer, yörede, hasadı başlayan Yalova incisi ve kardinal çeşidi üzümlerin fiyatlarının ise tahmin ettikleri düzeyde oluşmadığını, tüccara 30-40 YKr’den, piyasada ise 70-80 YKr’den satıldığını ifade ederek, “Tarsus beyazının hasadına ise 15 güne kadar başlanacak. Hasadın yoğunlaşmasıyla birlikte ise üzümün kilo fiyatının 50-60 YKr’ye düşeceğini tahmin ediyoruz’’ değerlendirmesinde bulundu.

/ TARSUS/ADANA

03.07.2007


 

Süte yatırım artıyor

Ülker, Pınar, Yörsan ve Tetra Pak süt ve süt ürünlerine yatırımlarını arttırıyorlar. Pınar, müşteri memnuniyeti endeksinde sektörünün birincisi seçilirken, Turquality projesi kapsamında yurtdışında tanıtımı yapılacak markalar arasında yer aldı.

Ülker, 2007 yatırım bütçesinin büyük bir kısmını süte ayırdı. Son yıllarda ambalajlı süte rağbet edildiğine dikkat çeken Ülker Grup Sözcüsü Metin Yurdagül’e göre, İçim marka bilinirliği açısından üçüncü, pazarda ise ikinci sırada.

Dünyada sayılı işletmelerin kullandığı içme sütü teknolojisiyle kalitesi ve besin değeri yüksek ürün elde eden Yörsan, 2006 yılında yüzde 25’lik bir büyüme kaydetti.Yörsan Yönetim Kurulu Üyesi Murat Yörük, günlük süt işleme kapasitesini ise 677’den 742 tona çıkardıklarını belirtti. Açık sütün genel süt tüketiminden aldığı payın yüzde 57’den 52’ye gerilediğini açıklayan Tetra Pak Süt Kategorisi Müdürü Müge Satman, ise açık süte karşı yürüttükleri çalışmaların sonuçlarını 2007’de almaya devam edeceklerini söyledi.

EKONOMİ SERVİSİ

03.07.2007


 

İMKB’de teknik arıza gecikmesi

İMKB’de teknik arıza sebebiyle hisse senetleri piyasası açılış seansı başlangıcı ertelendi.

Hisse senetleri piyasası açılış seansının (emir toplama), saat 09.45’te başladı, 10.05’te sona erdi; 10.05-10.15 saatleri arasında açılış işlemleri gerçekleşti. İlk seansın sürekli müzayede bölümü de 10.15-12.15 saatleri arasında yapıldı.

/ İSTANBUL

03.07.2007


 

Mali tatil bugün başladı

Kamuda ilk kez bu yıl uygulamaya konulan malî tatil, bugün başlıyor.

20 Temmuz’da sona erecek olan malî tatil döneminde, banka ve sigorta muameleleri vergisi gibi tatil süresi içinde verilmesi gereken vergi beyannamelerinin teslim süresi 27 Temmuz 2007 tarihine kadar uzayacak.

Ancak isteyen mükellefler, malî tatil süresinin sonunu beklemeden beyannamelerini verebilecekler. Malî tatil süresince, vergi ve ceza ihbarnameleriyle ilgili süreler de işlemeyecek.

/ ANKARA

03.07.2007


 

Rodeo ve Çizi’ye Kristal Elma Ödülü

Ülker Çizi ve Rodeo markaları, bu yıl 19. kez düzenlenen Kristal Elma Türkiye Reklâm Ödülleri Yarışması’nda Kristal Elma kazandı.

Ülker Çizi, ‘Çikolata, Şekerleme, Çerez’ kategorisinde TV dalında, Rodeo ise ‘Advergame’ dalında Kristal Elma kazandı.

YENİ ASYA / İSTANBUL

03.07.2007


 

İnebolu’da doğalgaz umudu

TPAO’nun geçtiğimiz yıl Karadeniz’de yaptırdığı sismik araştırmanın sonuçlarına göre Kastamonu’nun İnebolu İlçesi açıklarında açılacak iki kuyuda doğal gaz arayacak Avustralya bandıralı dev sondaj platformu, çalışmalara başladı.

Bir süredir Bulgaristan’da sondaj çalışması yapan “Atwod Southern Cross” isimli platform, TPAO tarafından kiralanarak İnebolu açıklarına getirildi. İnebolu’nun 11 mil açığında 110 metre derinlikte kuyular açacak olan platform, 2 bin 200 metreye kadar inerek doğalgaz arayacak. “İnebolu-1” ve “İnebolu-2” isimleri verilecek kuyuların delinip doğalgaz rezervinin doğrulanabilmesi için yapılacak çalışmaların, en az 60 gün sürmesi bekleniyor.

/ İNEBOLU

03.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004