Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

İran, ABD arasında üçüncü tur

İran ve Amerika heyetleri, Irak’ın güvenliği konusunu görüşmek üzere dün Bağdat’ta buluştu. Iraklı ve Amerikan elçiliğinden bir yetkili, görüşmenin “güvenlik konusunda uzman isimler düzeyinde” olduğunu söyledi.

İran’ın ISNA haber ajansı da toplantıyı doğrularken, görüşmeye Tahran adına İran’ın Bağdat Büyükelçisi Hüseyin Kazımi Kumi’nin katıldığını kaydetti. Kazımi Kumi, ISNA’ya yaptığı açıklamada görüşmede üçlü bir güvenlik komitesi oluşturulmasını ve bunun sorumluluklarını görüşeceklerini söyledi. ABD ve İran heyetleri, nisan ayında gerçekleştirdikleri tarihî görüşmenin ardından son olarak 24 Haziran’da bir araya gelmişlerdi. Görüşmelerde sadece Irak’ın güvenliği konusu ele alınmıştı.

Son görüşmede bir araya gelen iki ülkenin büyükelçileri Hüseyin Kazımi Kumi ve Ryan Crocker, milis faaliyetlerinin durdurulması, El Kaide ile mücadele ve sınırların güvenliğinin sağlanması için bir üçlü komite kurulması konusunda anlaşmıştı. Ancak görüşmede “milis” derken Şiî milislerin adı anılmamıştı. Haftasonunda bu görüşmeler hakkında bir açıklama yapan Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani de görüşmelerin “ciddiye alınmasını” istemişti. Talabani’nin ofisinden yapılan açıklamada Cumhurbaşkanı’nın, “İran’ın görüşmelerde pozitif bir rol oynamasını istediğini, üçlü komitenin başarılı olmasını umduğunu ve görüşmelerin tüm tarafların faydasına olacağını” belirtmişti.

ABD Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, Iraklı yetkililerin de katıldığı görüşmede Irak’ta şiddeti sona erdirme çabaları çerçevesinde işbirliği ortamını hazırlayacak alt komitenin yapılandırılması konusunun ele alındığı belirtildi.

Büyükelçilik sözcüsü, görüşmenin Iraklılar tarafından düzenlendiğini söyledi ve “Alt komite hakkında görüşüyorlar. Uzmanlar düzeyinde bir araya gelindi” dedi. Bağdat’ta dün yapılan görüşmeler, Amerikalı ve İranlı yetkililer arasında Irak’ın güvenliğine ilişkin görüşmelerin üçüncüsünü oluşturuyor.

/ BAĞDAT

07.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Maliki’ye son uyarı

  Bağdat ve Telafer yine kan gölü

  Arap ülkelerine gitmeyin

  İran, ABD arasında üçüncü tur

  Taliban, topu Karzai ve Bush’un kalesine attı

  Nicolas Sarkozy paparazilere kızdı

  UAEK heyeti Tahran’da

  Butto ile Müşerref arasında siyasî balayı


 Son Dakika Haberleri