Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Enerjiye 14.7 milyar dolar

Türkiye’nin altı enerji ithalatının faturası yüzde 9 artarak 14 milyar 747 milyon dolar oldu. Toplam ithalatın yüzde 19’unu oluşturan enerji ithalatındaki artışın çoğu doğalgazdan kaynaklandı. Aynı dönemde enerji ihracatı yüzde 23 artarak 2 milyar 73 milyon dolara yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Ocak-Haziran döneminde yapılan 77 milyar 439 milyon dolarlık ithalatın yüzde 19’unu enerji ithalatı oluşturdu. Enerji ithalatı bu dönemde, geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyar 226 milyon dolarlık artışla 14 milyar 747 milyon 799 bin dolara yükseldi. Petrol ve petrolden elde edilen ürünler için yapılan ithalat 126 milyon dolar artarak 7 milyar 945 milyon 870 bin dolara çıktı. Doğalgaz ve mamul gaz ithalatı 863 milyon dolar artarak 5 milyar 705 milyon 285 bin dolara çıktı. Taş, kok ve biriket kömürleri ithalatı 234 milyon dolar artarak 1 milyar 85 milyon 493 bin dolar olarak gerçekleşti. Elektrik enerjisi ithalatı ise 2 milyon dolar artarak 11 milyon 151 bin dolar oldu.

Enerji ithalatı 2006 yılında 28 milyar 583 milyon, 2005’te 21 milyar 254 milyon olmuştu.

ENERJİ İHRACATI 2 MİLYAR DOLAR

Ocak-Haziran döneminde yapılan 49 milyar 460 milyon dolarlık ihracatın yüzde 4’ü enerjide gerçekleştirildi. Enerji ihracatı, ilk altı ayda, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 23 artarak 2 milyar 73 milyon 156 bin dolara çıktı. Petrol ve petrolden elde edilen ürün ihracatı 417 milyon dolar artarak 1 milyar 937 milyon 501 bin dolara yükseldi. Doğalgaz ve mamul gaz ihracatı 52 milyon dolar azalarak 48 milyon 846 bin dolara geriledi. Elektrik enerjisi ihracatı 23 milyon dolar artarak 86 milyon 26 bin dolara çıktı. Taş, kok ve biriket kömürü ihracatı 104 bin dolar artışla 782 bin dolar oldu.

/ ANKARA

08.08.2007


 

Tekstilde ‘yalancı bahar’

İhracat rekorları kırılmasına rağmen, tekstil ve hazır giyim sektöründeki sıkıntıların sürdüğü, ‘’yaşanan yalancı bahar’’ın, düşük kur ve yüksek faizle daha fazla sürdürülemeyeceği bildirildi.

Akdeniz İhracatçılar Birliği (AKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Bozbey, sektöründeki görünümün yanıltıcı olabileceğini, ihracat rekorlarının kırılmasına karşın ‘’yalancı bahar’’ın her an sona erebileceği endişesi taşıdıklarını söyledi.

Sektörde, son 5 yılda özellikle Çukurova yöresinde her birinde en az 1500 kişinin çalıştığı 5 büyük tekstil fabrikasının kapandığını belirten Bozbey, bu sonucun çok iyi tahlil edilmesi, ardından ona göre ilacının verilmesi gerektiğini, aksi halde süreç içinde bunlara yenilerinin katılabileceğini ifade etti.

Döviz kurunun düşük, faiz oranlarının ise çok yüksek olduğunu anlatan Bozbey, şunları kaydetti: ‘’Döviz kurlarının seviyesi nedeniyle tekstilci sipariş alamıyor. Sektör temsilcileri 3-4 yılda ancak edinebildiği pazarı ve Eximbank kredisini kaybetmemek için ihracat yapıyor. Daha önceleri yüzde 5 karına sattığımız ürünleri, yüzde 5 zararına satıyoruz. Döviz kurları yarından tezi yok, her ay en az yüzde 1,5-2 oranında artırılmalı ki önümüzü görelim. Aksi takdirde iş böyle yürümez.’’

Faiz oranlarının da yüksek olduğunu anlatan Bozbey, ‘’Şu an uygulanan faiz, yüzde 18-19 civarında, bu yüzde 14’e bile düşürülse bir şey olmaz.

Dünyanın birçok ülkesinde faiz oranları enflasyonun bir kaç puan üzerindedir. ABD’de enflasyon yüzde 2,5, faiz ise yüzde 4,5, Japonya’da enflasyon sıfır, faiz yüzde 0,5. Bizde de faiz oranları yüzde 6 çıkacağı söylenen yıllık enflasyonun en fazla 2 puan üzerinde olmalı.’’

Bunun böyle gitmesinin mümkün olmadığını, yeni fabrikaların kurulmadığını ve Ar-Ge faaliyetlerine kaynak aktarılmadığını vurgulayan Bozbey, ‘’Tekstilde şu an yalancı bahar yaşanıyor, düşük kur ve yüksek faizle bu iş yürümez. Bu durum emanet parayla düğün yapmaya benzer’’ diye konuştu.

/ ADANA

08.08.2007


 

Tarımsal kuraklıkla mücadele

Türkiye’de yaşanması muhtemel tarımsal kuraklığın etkilerini azaltmak ve alınacak tedbirler hususunda, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının koordinasyonunda ilgili bakanlıklar, üniversiteler, valilikler, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla yapılacak çalışmalardaki görev, yetki ve sorumluluklara ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Resmî Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, ‘’Tarımsal Kuraklık Yönetimi Koordinasyon Kurulu’’ oluşturulacak. Tarımsal Kuraklık Yönetimi, kuraklığın etkilerini azaltmak üzere gerekli ölçümlerin yapılması, envanter ve rasat bilgilerinin toplanması, değerlendirilmesi, risk analizlerinin yapılması, genel hidrometrik çalışmalar çerçevesinde su potansiyelinin belirlenmesi, tarımsal kuraklık eylem planının yaptırılması ve uygulama kararı ile icraatlarının yapılmasını sağlayacak.

Karar ve uygulamalar, yerleşim yerleri, kırsal kesim kuru ve sulu ziraat alanlarında, su yönetimi, yatırımlar, tarım teknikleri, tohum ve bitki çeşitliliği, sulama teknikleri, hastalık ve zararlılarla mücadele, destekler ve benzerine dönük kısıtlamalar ve acil eylemin uygulamasına yönelik her türlü tedbiri kapsıyor.

/ ANKARA

08.08.2007


 

“Yabancı sermaye İMKB’ye yöneliyor”

Danışmanlık firması Deloitte’un geleneksel olarak yaptığı Girişim Sermayesi Güven Araştırması’nın sonuçarına, yabancı girişim sermayesinin, siyasi çalkantılara rağmen Türkiye’ye güvendiği ortaya çıktı.

Deloitte’un ilk defa Türkiye’ye yönelik gerçekleştiği araştırmaya, Türk şirketlerine yatırım yapan yaklaşık 30 yabancı girişim sermayesi yatırımcısının katıldı. Çalışmanın sonuçlarına göre, dünyayı nakit paraya boğan girişim sermayesinin Türkiye’ye olan güveni, seçimlere ve siyasi tartışmalara rağmen sürüyor. Araştırmanın sonuçlarına göre, yatırımcıların yüzde 56’sı gelecek altı ay içinde ekonomik koşulların değişmeyeceğini, yüzde 30’u ise daha da iyileşeceğini düşünüyor. Ayrıca yatırımcıların yüzde 62’si yatırım yaptıkları Türk şirketlerinin performanslarının yükselmesini beklerken, şirketlerin performansının düşmesini bekleyen katılımcı ise bulunmuyor.

BORSADA SEANS SÜRESİ UZATILIYOR

Borsada işlem süresi uzatıldı. İMKB Yönetim Kurulu’nun aldığı karar doğrultusunda yayınlanan genelgeye göre birinci seans başlangıcındaki açılış seansının toplam 30 dakikalık süresi 15 dakikaya indirildi. Kalan 15 dakika birinci seansın sürekli müzayede bölümüne eklendi.

İkinci seansın 16.30 olan bitiş saati, seans süresi yarım saat uzatılmak suretiyle 17.00 olarak belirlendi. Uygulama 7 Eylül Cuma günü yürürlüğe girecek.

/ İSTANBUL

08.08.2007


 

atv ve Sabah yıl sonuna kadar satılacak

Reuters ajansına açıklama yapan Tasarruf Mevudatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, 2007 sonuna kadar satışı tamamlamak istediklerini belirtti.

Ahmet Ertürk, Sabah ve atv’nin satışından 1- 1.5 milyar dolarlık gelir beklediklerini vurguladı ve ihale sonucunda oluşacak rakamın, sorunları çözmeye yeterli olacağını umduklarını bildirdi.

Satış takvimi, değerleme ve taraflarla müzakereyi eş zamanlı yürüttüklerini belirten Ertürk, satış yönteminin belirlenmesiyle, satışa sunulacak şirketler dışında el konulan diğer Ciner Grubu şirketlerinin ve aktarılan kaynakların iade edileceğini bildirdi.

/ İSTANBUL

08.08.2007


 

GAP Havaalanı gündüzleri açık

Türkiye’nin en uzun pistine sahip olma özelliği taşıyan GAP Uluslararası Havaalanında uçuşlar 16 Temmuz’da başlamasına rağmen, kargo, gümrük, emniyet ve jandarma binalarının yapımı halen devam ediyor.

Yapımına 1998 yılında başlanan, yolcu taşımacılığının yanı sıra kargo taşımacılığı hizmetleri için de kullanılması planlanan GAP Uluslararası Havaalanının açılışı 17 Haziran 2007 tarihinde yapılmıştı. İç hat seferleri ise 16 Temmuz 2007 tarihinden itibaren başlatılmıştı. Uçuşların başlamasına rağmen, kargo, gümrük, emniyet ve jandarma binalarının yapımı halen devam ediyor. Hava alanındaki pistin aydınlatma sistemlerinin olmaması sebebiyle uçuşlar gündüz yapılıyor.

/ ŞANLIURFA

08.08.2007


 

Hava-İş’in ‘grev’ itirazına ret

Hava-İş’in toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine grev kararı aldığı Türk Hava Yolları’ndaki grev oylamasının iptali ve tedbir yoluyla durdurulması istemi reddedildi.

Bakırköy 6. İş Mahkemesi’nce açıklanan kararda, Türkiye Sivil Havacılık Sendikası’nın (Hava-İş) mahkemeye sunduğu dilekçede, THY’deki grev oylamasının, bütün iş yerlerinde, aynı günde değil 4 gün sürecek şekilde yapılmak istendiğinin açıklandığı kaydedildi.

Dilekçede bu hususların yasaya aykırı olduğunun belirtildiği ve hukuka aykırı grev oylaması işleminin iptali ile giderilemeyecek hukuksuzluğun ve zararın önlenebilmesi için hukuka uygun işlemlerin temini bakımından grev oylamasının ihtiyati tedbir yoluyla durdurulmasına karar verilmesinin istendiği ifade edildi.

Mahkeme, Hava-İş Sandikası’nın, THY’ye ait iş yerlerinde yapılmasına karar verilen grev oylaması işleminin iptali ve grev oylamasının ihtiyati tedbir yoluyla durdurulması taleplerini reddetti.

/ İSTANBUL

08.08.2007


 

İşsizlere, 29 milyon YTL ödendi

İşsizlik Sigortası Fonu’ndan geçen ay yüz bin 443 kişiye toplam 29 milyon 40 bin 706 YTL 2 YKr ödendi.

İşsizlik Sigortası Fonu Bültenine göre, geçen ay işsizlik sigortasından yararlanan kişi sayısı bir önceki aya göre bin 405 artarak, yüz bin 443 oldu. Bu kişilere toplam 29 milyon 40 bin 706 YTL 2 YKr ödeme yapıldı.

/ ANKARA

08.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri