Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Bakandan vergi itirafı

Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz, iletişim üzerindeki ağır vergilerin kaldırılması ve hafifletilmesinin, bu dönemde yapılacak bir husus olduğunu belirtirken, ‘’Bu vergiler, geçici olarak konulmuş ancak kalıcı hale gelmiştir. Bu dönemde bu geçicilik vasfına riayet edilecek’’ dedi.

Stratejik, Teknik, Ekonomik Araştırmalar Merkezinin (STEAM) düzenlediği 8’inci Telekomünikasyon Arenasının açılışında konuşan Yılmaz, bilgi, iletişim ve telekomünikasyonun, teknolojik gelişmelerin ve bu gelişmelere paralel olarak yeni fırsatların en hızlı yaşandığı sektör olduğunu vurguladı.

‘’Bu sektör, olağanüstü hızla gelişmekte ve değişmekte. Ayak uydurabilmek de çok zor’’ diyen Yılmaz, Türkiye’de telekomünikasyon sektöründeki değişim ve gelişmelerin, gelişmiş ülkelerdekine paralel bir seyir izlediğini, Türkiye’de 2007 yılı Ağustos ayı itibariyle yetkilendirilmiş işletmeci sayısının 232 olduğunu, sabit şebekede 19 milyon, mobil telefonda 58 milyon ve ADSL’de de 3,8 milyon aboneye ulaşıldığını bildirdi.

Yılmaz, Eylül ayının ilk haftasında üçüncü nesil iletişim hizmetleri ihalesinin yapılacağını hatırlatarak, Ulaştırma Bakanlığının bir yandan ülkedeki insanların temel ihtiyaçlarından olan haberleşmeyi, mümkün olan en ileri düzeyde sağlamak için gerekli çalışmaları yaparken, diğer yandan da sayısal uçurumun azaltılması üzerinde önemle durduğunu söyledi.

Türkiye’nin coğrafi şartlarının zorluklarına rağmen, her vatandaşın eşit olarak haberleşme imkanlarından yararlanması için çalıştıklarını ifade eden Yılmaz, siyasi otorite olarak teknolojik gelişmeleri kararlılıkla desteklediklerini kaydetti.

“VERGİ AVANTAJI DA SAĞLAYACAK

ÇALIŞMA BU DÖNEMDE YASALAŞACAK’’

İsmet Yılmaz, geçen dönemde elektronik haberleşme yasasını TBMM’ye sunduklarını ancak seçimlerin öne alınması sebebiyli yasanın Meclisin gündeminde durduğunu, bu dönem ise yasalaşacağını, söz konusu yasada kurum gelirlerinin önemli bir kısmının bu sektörün gelişimi için ar-ge faaliyetlerine ayrılmasının öngörüldüğünü bildirdi.

Üçüncü nesil ve geniş bant hizmetleriyle ilgili verilecek lisanslarda, özellikle ar-ge ve bakım merkezleri kurulması, bu merkezlerde belirli sayı ve nitelikte personelin istihdamının zorunlu olmasını talep ettiklerini belirten Yılmaz, Türkiye’nin yeni teknolojileri kullanmaya istekli, büyük ve genç bir nüfusa sahip olduğunu vurguladı.

Bilgi ve iletişim teknolojilerinde yerli fikri mülkiyetin artırılmasını, yerli ve yabancı yatırımcıların Türkiye’de ar-ge yapmalarını arzu ettiklerini dile getiren Yılmaz, şöyle konuştu:

‘’Bu amaçla bu tür faaliyette bulunanlara vergi avantajı sağlamak dahil, bununla ar-ge’ye devletin verdiği destek nezdinde, yasal çalışma tamamıyla tamamlanmış durumda. O da bu dönemde yine Mecliste yasalaşacaktır.

Bu dönemde yapılacak bir başka husus da Sayın Başbakanımızın dile getirdiği, iletişim üzerindeki ağır vergilerin kaldırılması, hafifletilmesi olacaktır. Bildiğiniz gibi, bu vergiler geçici olarak konulmuş, ancak kalıcı hale gelmiştir. Bu dönemde bu geçicilik vasfına riayet edilecektir.’’

/ İSTANBUL

28.08.2007


 

Karşılıksız çekte ürküten artış

ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca, son yılların en büyük karşılıksız çek ve ödenmeyen senet sayısına ulaşıldığını belirterek, “Geçen seneye oranla yüzde 25-30 civarında bir artış söz konusudur” dedi. Koca, 60. Hükümetin yeni kabineyi ilân etmesini ve ekonominin acil çözüm bekleyen meselelerine el atması gerektiğini söyledi.

Koca, “Sabrın son noktaları yoklanmaktadır. Açık olarak söylemek gerekirse son yılların en büyük karşılıksız çek ve ödenmeyen senet sayısına ulaşmış durumdayız. Geçen seneye oranla % 25–30 civarında bir artış söz konusudur” dedi.

Seçimlerin ardından 1 ayın geçtiğine dikkat çeken ASKON Başkanı Koca “Seçim yapılalı tam bir ay olmuş ve biz hâlâ hükümeti kuramamışız. Öyle gözüküyor ki, yeni hükümet en az 15 gün daha da devreye giremeyecektir. Oysa acilen üzerine gidilmesi gereken ciddî meselelerimiz var. Dünya hızla dönmeye devam ediyor. Ciddî bir küresel krizin eşiğinde patinaj yapmaya devam ediyoruz. Henüz badire atlatılabilmiş değil. Herkes de biliyor ki böyle bir durumda en fazla etkilenecek ülke biziz’’ diyerek konunun önemine dikkat çekti.

ASKON Başkanı Mustafa Koca, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından hızlı bir şekilde ekonomi gündemine dönülmesi gerektiğini belirterek “Her ne kadar ülkede bir hükümet var ise de, netice itibariyle yenilenmesi gereken bir hükümettir. En azından bir kısmının yenileneceği deklare edilmiş bir kabine söz konusudur. KOBİ olarak varlığını sürdüren ve ülke ekonomisinin belkemiği konumunda bulunan işletmelerimiz acil çözümler bekliyor. Sabrın son noktaları yoklanmaktadır. Açık olarak söylemek gerekirse son yılların en büyük karşılıksız çek ve ödenmeyen senet sayısına ulaşmış durumdayız. Geçen seneye oranla % 25-30 civarında bir artış söz konusudur. Ekonomik verilere baktığımızda 2007 yılı Haziran sonu itibariyle protestolu senet sayısı ile karşılıksız çeklerin hızlanarak arttığını, yılın ilk yarısında 2001’den bu yana tüm yılların ortalamasından yukarı çıktığını görüyoruz.

Koca, ‘‘Hükümet acil olarak kurulmalı ve reel sektörün sesi yeteri kadar çıkamayan özellikle KOBİ kesiminin problemlerine kulak vermelidir’’ dedi.

28.08.2007


 

THY'ye anlaşma sağlandı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, THY A.O ve Hava-İş Sendikası arasında uyuşmazlığa sebep olan toplu iş sözleşmesinde anlaşma sağlandığını bildirdi.

Başesgioğlu, tarafları bir araya getirdiği THY Genel Müdürlüğü’nde yaptığı açıklamada, ‘’Bu yaptığımız arabuluculuk faaliyetleri itibarıyla geldiğimiz nokta şudur; şu saat itibarıyla THY ve Hava-İş Sendikası arasındaki uyuşmazlık konusu tüm maddelerde tam bir anlaşmaya varılmıştır’’ dedi. Başesgioğlu, grev ve lokavt kararlarının tarafların isteğiyle kaldırılacağını ve bir mutabakat imzalanacağını belirterek, en kısa sürede de 21. dönem toplu iş sözleşmesinin gerçekleştirileceğini kaydetti.

Ücret zamlarına da değinen Başesgioğlu, anlaşma çerçevesinde birinci yıl tüm ücretlere ortalama yüzde 10 zam, 80 YTL de seyyanen zam yapılacağını bildirdi. Murat Başesgioğlu, 2008 yılında birinci 6 ay için yüzde 3 artı enflasyon farkı, ikinci 6 ay için yüzde 4 ve enflasyon farkının öngörüldüğünü sözlerine ekledi.

/ İSTANBUL

28.08.2007


 

Memura seyyanen zam teklifi

Toplu görüşmelerin beşinci turunda, Kamu İşveren Kurulu ile yetkili memur konfederasyonlarının temsilcileri, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’in başkanlığında bir araya geldi. Hükümet, memura denge tazminatı olarak 120 YTL teklif etti, ayrıca 2007 yılı enflasyon farkını da vereceğini açıkladı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, memur sendikaları konfederasyonlarına, ‘’Eşit işe eşit ücret’’ prensibi çerçevesinde, değişik kurumlarda çalışan aynı statüdeki memurlar arasındaki ortalama 360 YTL’lik farkın 3 yılda ödenmesini tavsiye ettiklerini bildirdi. Hükümet ile memur sendikaları konfederasyonları arasındaki toplu görüşmelerin 5. turu sona erdi. Başbakanlık Merkez Binası’ndaki görüşme, yaklaşık 1.5 saat sürdü.

Başbakan Yardımcısı Şahin, toplantının ardından yaptığı açıklamada, ‘’eşit işe, eşit ücret’’ prensibini hayata geçirmek için konfederasyonlara tavsiyede bulunduklarını söyledi.

Değişik kurumlarda çalışan aynı statüdeki memurlar arasındaki ortalama 450 YTL’lik maaş farkının kapatılması için geçen yıl bazı memurlara 90 YTL denge tazminatı ödediklerini hatırlatan Şahin, kalan 360 YTL’lik farkın 3 yılda ödenmesi konusunda konfederasyonlara öneride bulunduklarını bildirdi. Şahin, oransal bir zam teklifinde bulunmadıklarını ifade etti.

Taraflar, toplu görüşmelerin 6. turunun, 29 Ağustos Çarşamba günü saat 10.00’da yapılmasını kararlaştırdı.

/ ANKARA

28.08.2007


 

Kartlı geçişi sevdik

Türkiye’de ilk uygulaması 1995 yılında İstanbul Boğaziçi köprüsünde başlatılan ve ardından paralı otoyollara yaygınlaştırılan Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) ve Kartlı Geçiş Sistemlerinde (KGS), kullanıcı abone sayısı giderek artıyor.

Karayolları Genel Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgiye göre, 10 Ağustos 2007 tarihi itibarıyla otomatik geçiş sitemi (ogs) ve kartlı geçiş sistemlerinden yararlanan toplam abone sayısı 1 milyon 871 bin 951 oldu.

Boğaziçi köprüleri ile işletmedeki otoyollarda daha önce başlatılan Otomatik Geçiş Sistemi sayısı 1 milyon 76 bin 952 olurken, aynı dönem itibariyle Kartlı Geçiş Sisteminden yararlanan abone sayısı ise 794 bin 999’u buldu. Bu arada araç geçişlerinin gişelerde hızlanması amacıyla, halen işletmedeki bütün paralı otoyollarda kullanılan OGS ve KGS abone sayısına yeni abonelerin eklenmesiyle birlikte, bu sayının 2 milyon aboneye ulaşması bekleniyor.

/ ANKARA

28.08.2007


 

Balıkta yeni sezon başlıyor

Doğu Karadeniz’de balıkçılar, 1 Eylülde başlayacak yeni av sezonu için hazırlıklarını sürdürüyor. Sezon palamut ve istavrit avcılığıyla başlayacak.

Doğu Karadeniz Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Ahmet Mutlu, yeni sezon balık avının 1 Eylülde başlayacağını belirtti.

Yeni sezon öncesi balıkçıların tekne ve ağlarında rutin kontrolleri yaptıklarını ifade eden Mutlu, ‘’Balıkçılarımız teknelerinin boya, bakım ve onarımını, ağların ve motorların bakımını yapıyor. Bunlara ek olarak AB Uyum Yasalarının getirdiği yangın sistemi, tesisat açısından yenilikler var. Bunlar da tamamlanıyor’’ dedi.

Sezonun palamut ve istavrit avcılığıyla başlayacağını ifade eden Mutlu, ‘’Şimdilik bölgemizde palamut görünmüyor. Ancak batı taraftarında olduğu söyleniyor. İstanbul tarafından alınan bilgilere göre palamut miktarı fena değil. Balık batıdan doğuya doğru geliyor. Önümüzdeki haftalarda Doğu Karadeniz’de palamudun artacağını umut ediyoruz’’ diye konuştu.

/ TRABZON

28.08.2007


 

Kuraklık, narenciye bahçelerini vurdu

Küresel ısınmaya bağlı kuraklık sebebiyle Mersin’deki Deliçay ırmağı kuruyunca 7 bin dönüm narenciye bahçesi de kurumaya yüz tuttu.

Kuraklık sebebiyle Topraksu’ya ait sulama tesisinin kapısına kilit vurulurken, üreticiler ürünlerini kurtarmak için sulamanın çaresini arıyor.

Son yıllarda bütün dünyada etkisini gösteren küresel ısınma Mersin’deki 7 köyün tarım arazilerini sulayan Deliçay ırmağını kuruttu. Vatandaşlar bir zamanlar balık avladıkları ırmakta şimdilerde kurbağaların bile yaşamaz olduğunu ifade etti. Parmakkurdu, Puğkaracadağ, Hebilli, Yanpar, Taşçılı, Esenli ve Sarıbelli köylerinin yararlandığı ırmağın kuruması sebebiyle üzüm ve narenciye bahçelerinin toprakları çatlamaya yüz tuttu. Bir zamanlar büyük meblağlar harcanarak yapılan Topraksu’ya ait sulama tesisi de kuraklıktan nasibini aldı. Tesisin kapısına kilit vuruldu.

/ MERSİN

28.08.2007


 

Borcunu ödeyemeyen çiftçilerin elektriği kesildi

Sulama kooperatifleri aracılığıyla elektrik alan çiftçiler, borçlarını ödeyemedikleri için elektriksiz kaldı. Çiftçiler, elektrik alamadıkları için ürünlerine yerden su çıkaramıyor.

Edinilen bilgiye göre, Konya’nın Çumra ilçesinde çiftçiler yararına kurulan sulama kooperatifleri aracılığıyla elektrik alan çiftçiler, kooperatiflerin elektrik borçlarını ödeyemediği için kooperatifin elektrikleri tümden kesildi. Bölgede elektrik dağıtımı yapan Meram Elektrik Dağıtım A.Ş. (MEDAŞ) yetkilileri, 2006 yılı ve daha önceki yıllara ait borçlarını taksitlendirmeyen ya da taksitlerini ödemeyen abonelerin elektriklerinin kesildiğini söyledi.

Kooperatiflerin elektrikleri tümden kesilince, elektrik borcunu kooperatife zamanında ödeyen çiftçiler de mağdur oldu.

/ ÇUMRA

28.08.2007


 

Kapıkule sınır kapısı yenileniyor

Türkiye’nin en büyük kara sınır kapısı Kapıkule 131 milyon YTL’ye Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından yenilenecek.

Sınır kapısının yenilenmesi ile birlikte senenin üçte birinde oluşan TIR kuyrukları ve gurbetçilerin sınırda uzun süre beklemeleri sona erecek. Yenileme anlaşması Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Edirne Valisi Nusret Miroğlu tarafından imzalandı.

/ KAPIKULE

28.08.2007


 

Antalya’ya yabancı turist ilgisi

Antalya’ya hava yoluyla gelen turist sayısı, 5 milyon 285 bin 349’a ulaştı.

Antalya Devlet Hava Meydanları İşletmesi Başmüdür Yardımcısı Selahattin Kunt, 24, 25 ve 26 Ağustos tarihlerinde Antalya Havalimanı Dış Hatlar Terminali’nde toplam bin 554 uçağın iniş ve kalkış yaptığını bildirdi.

Yurt dışı yolcu trafiğinin geçen yıla göre oldukça hareketli olduğunu belirten Kunt, Eylül ve Ekim döneminde de yoğunluk yaşanmasının beklendiğini kaydetti.

/ ANTALYA

28.08.2007


 

Bartın Limanına tır parkı

Günlük 50 ile 100 arasında tırın giriş çıkış yaptığı Bartın Limanı’na 150-200 tır kapasiteli tır parkı yapılıyor.

Bartın Limanı’nda yükleme ve boşaltma yapmak amacıyla gelen tırların liman trafiğini aksatmadan bekleme yapabilmelerini sağlamak amacıyla Bartınspor Tesisleri’nin yan tarafında ve liman sahası içinde yaklaşık 15 bin metrekarelik alan Tır Parkı olarak düzenleniyor.

Belediye Fen İşleri Müdürlüğü ekiplerince zemin çalışması yapılan alan tır parkı olarak düzenlendiğinde limana gelen tır sürücülerinin burada kaldığı süre içerisinde ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla duş, tuvalet, lokanta ve kafeterya gibi birimler de yer alacak. Halen her gün 50 ile 100 arasında tırın giriş çıkış yaptığı Bartın Limanı’nın tır parkı da 150-200 tır kapasiteli olacak.

/ BARTIN

28.08.2007


 

Spor araba Etox görücüye çıkıyor

Yerli spor otomobil ‘’Etox’’un tanıtımı 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda İstanbul’da yapılacak. Ertex Oto Dekorasyon Genel Müdürü Ercan Malkoç, Türkiye’nin ilk yerli spor otomobilini üreterek hayalini gerçekleştirdiğini belirterek, buna herkesin sahip çıkması gerektiğini söyledi.

Malkoç, ‘’Bunun Türkiye’de herkese örnek olması gerekiyor. Biz öncü olduk. İnanıyorum ki, bizim ardımızdan en az 8-10 firma daha yakın zamanda benzer çalışmalar yapacak’’ diye konuştu.

/ ANKARA

28.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri