Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Anne sütü her derde deva

Uzmanlarca, sağlıklı beslenmeye giden yolda atılması gereken ilk adımın, anne sütü ile emzirmenin özendirilmesi olduğu kaydedildi.

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü ‘Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Hastaneler Projesi’ ve ‘Bebek Dostu Altın İl’ çalışmaları kapsamında Devlet Hastaneleri ve sağlık ocaklarındaki proje temsilcilerine yönelik bir dizi eğitim programı gerçekleştirdi. Proje temsilcilerine anne sütünün önemi ve yapılması gerekenler, doğumdan önce ve sonra anne ile bebekte beslenme, hastalıklara karşı korunma yolları ve çeşitli konularla projenin önemi anlatıldı.

Proje hakkında bilgi veren Sağlık Müdürü Yardımcısı Neylan İlk Büyükerdem, annelere bebekleri doğar doğmaz ilk 6 ayda anne sütü verilmesini tavsiye ettiklerini vurguladı. Türkiye’de bebek ve çocuk ölümlerinin temelini beslenme yetersizliklerine bağlayan Büyükerdem, Sağlık Bakanlığı’nca anne ve çocuk sağlığı hizmetleri programı kapsamında çocuk sağlığının korunması, hastalıkların ve ölümlerin azaltılması için 20 yıldan bu yana ‘Anne Sütünün Teşviki Programı’nın uygulandığını hatırlattı.

Türkiye’de yapılan araştırmalarda emzirmenin yaygın olduğunu ve doğumdan sonraki ilk aylarda hemen her bebeğin anne sütü ile beslendiğini açıklayan Büyükerdem, 2003 yılında yapılan, Türkiye nüfus ve sağlık araştırması raporunda 0-3 aylık bebeklerin emzirilme oranı yüzde 95.7, 4-6 aylık bebeklerin yüzde 86.4 olarak saptandığı ve bu oranın ilk yılın sonunda yüzde 67’lere düştüğünün belirlendiğini kaydetti.

Büyükerdem, sağlıklı beslenmeye giden yolda atılması gereken ilk adımın, anne sütü ile emzirmenin özendirilmesi, desteklenmesi ve yaygınlaştırılması gerektiğini ifade etti. Emzirme yöntemleri arasında bilgiler veren Büyükerdem şunları söyledi: “Emzirmeye doğumdan sonraki ilk yarım saat içinde başlanması gerekmektedir. Emzirmenin yaşamın ilk aylarında bebeğin gelişimini olumlu yönde etkilediğini, erken dönemde ek gıdaya başlamanın çocuğun gelişimini olumsuz etkileyeceği bilindiğinden annelerin duyarlı olmaları gereklidir. Bu kapsamda 2005 yılında Şanlıurfa ‘Bebek Dostu İl’ ünvanını almıştır. Program doğrultusunda hareket ederek bebeğe en yararlı besin olan anne sütünün verilmesinin özendirilmesi ve hazır mamaların tıbbî bir gerekçe olmadığı sürece kullanılmasının sağlanmasına yönelik çalışmalarımız da olacak.”

/ ŞANLIURFA

30.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Özgür anayasaya ihtiyacımız var

  Yazıcıoğlu: Türkiye'nin kendisi model

  Yarar: Keşke Malezya gibi olsak

  Demokrasinin yerleşmesi için silâhlar susmalı

  Başörtüsü eyleminde 128. hafta

  Özgürlükler konusunda geri adım atmayın

  Muhyettin Aksak: Ayak uyduramayan bürokrat gider

  Arınç’ta referandum endişesi

  Dışişlerinden “Myanmar’a gitmeyin” uyarısı

  İçişleri’nde 376 mülkî idare amirinin görev yeri değişti

  Cizre’de rüşvetçiler tutuklandı

  İlk devlet başkanı konuk, Nazarbayev

  AB’ye vizesiz seyahat mümkün değil

  2100 yılında denizler yükselecek

  Su krizi kapıda

  Danimarkalı mühtedî oruçlarını kaçırmayacak

  Cüneyt Arkın, Yeşilay gönül elçisi

  İnternette en yavaş ülkelerdeniz

  Somuncu Baba Fırını yoksul için çalışacak

  Cenazede oyun havası olur mu?

  61 kişilik aile Antalya’da

  Mahallelinin 4 saatlik yol ayaklanması

  Anne sütü her derde deva


 Son Dakika Haberleri