Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Ekim 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

İsmail BERK

Ensar’ın bugüne yansıyan ruhu



(Umre günlüğü- 7)

Medineliler, rahat bir iklimin selamet ehli insanları. Cami cemaati daha bir yumuşaklıkla düzen alıyor. Sert tavırlara hiç rastlamıyorsunuz. Harem-i Şerif’te Mekke’de bunun farklı mizacına rastlamak mümkün oluyor. Mekke ve Medine mizaç olarak farklı.

Şimdi önümüze iftar için naylon sofra serildi. Tam bir şeyr-i ayn. Ramazan şehrinde, Ramazan hareketinde, Kur’ân tilavetinde, Medine mukavemetinde, Ravza-i Mutahhara kudsiyetinde, Mescid-i Nebevi şerefinde, Hazreti Ebubekir sıdkında ve Hazreti Ömer adl ve ihsanında bir mekân ve onu yaşatan niyet ve ruhların insicamı var.

Farklı dil, kültür, mizaç, fıtrat, duruş ve yaklaşımlarla birlikte, tevhidin yek vücut tezahürleri var. İttihat etmiş kalpler bir arada.

Zemzem bidonları da bu arada toplu durdukları yerden çıkarılıyor. Hepsi sütunlara göre yol güzergahına/koridoruna göre mevzileniyor. Her sofranın ya da bir bölümün mihmandarı var. Bereket ve rızık kapısı, burada oruçla iftarı bir kutlamaya dönüştürüyor.

“Esselamün aleyküm” selamıyla mümin bir Arap, rızık paketiyle bulunduğumuz yere geliyor. Maalesef sofraya rahat basılıyor. Çok arzulanan bir hal olmasa da dikkat edilmiyor. Kimsenin boş durmadığını rahatlıkla müşahade edebiliyorsunuz. Kendine has, kendi hususiyetinde bir yürek çağlayanı burası.

Bir hareket, bir seyyaliyet, bir vücudiyet ve masumiyetle vahdaniyet iç içe, tevhidle temerküz etmiş. Bu satırları bu saatte yazmak yoktu gündemimde. Müşahede pencereleri açıldıkça dürbünümüze takılan kareler, zihnimize dokunan anlamlar, semboller ve değerler birer merasim kıtası gibi sarmaladılar benliğimizi.

Çaprazımda dudakları hareket halinde orta yaşlı krem entarili bir mü’min arabın dudakları sürekli kıpırdıyor. Solumda genç, etrafa nazar ederken derin bakışlı, mütevekkil, gençlikten orta yaşa hazırlanan bağdaş kurmuş bir kardeşimiz var.

Ramazan’ın dokuzuncu günü Mescid-i Nebevi. Saat 18:16. İftara beş dakika var. Mihmandarımız Nurettin Acar’ın yer sofrasında; nohut unu ekmek, simit ekmek, su, duka ve yoğurt, zeytin ve hurma var. Umre grubumuzla sofradayız. Mihmandarımız, mimar ve 28 yıldır Medine’de yaşıyor. Bize Ensar’ı ve onun bugüne yansıyan ruhunu ve mânâsını anlatıyor. İkram ehli bir zat.

Medinelilerin Ensar ruhu şu an Mescid-i Nebevi’de. Mescit, tıklım tıklım. İftar hazırlıkları iki saattır devam ediyor. “Tefeddel” diyen ikram davetiyeleri ile gruplar sizi davet ediyor. Ezan okunmak üzere. İftar öncesi dua ediliyor. 18:22 iftar. 18:32 Peygamber sofrasındaki iftar bitti. Sofralar toplandı. Herkes ayakta. Namaza duruldu. 20:45 Mescid-i Nebevi. Teravihe başlanacak. 20:22’de yatsı başladı. 22:25’de bitti.

Ravzay-ı Mutahharanın çıkış kapısını gören kapıdan çıktık. Bir tarafında inşaat çalışmaları var. Uzaktan, etrafında dönerek otele geldik. Maalesef mübarek mekânın etrafı ruhsuz blok binalarla sarılmış. Hâlâ yenileri yapılmaya devam ediyor.

Şu an saat 23:45. Otelden, Mescid-i Nebeviyi ve etrafını, 21 nolu kapısını gören tarafından yarım saattir seyrediyorum…

Mescid-i Nebevinin avlusunda çok az insan var. Yan yana yedi dış kapının ikisi açık. Zemzem bidonları dışarıya alınmış. İçeride temizlik yapıldığı anlaşılıyor. Gece kapatıyorlar. Sabah namazına yakın açılıyor. Ancak aydınlanması, minareleri, özellikle dikkat kesilince fark ettiğim her minarede kademeli beş şerefe ve yedi farklı mimari göze çarpıyor.

Baktığım taraftan her dış kapıya tekabül eden bir üst küçük kubbe var.

Medine şu an sessizliğe teslim. İmsakla başlayıp teravihle zirvelenen dualar, ibadetler ve tilavetlerin neticesinde yorgun bedenleri dinlendirip, gece yarısından sonra teheccütle bereketlenecek eski günün devamı yeni günün “Bismillah”ı var.

21 Eylül / 03:58 Mescid-i Nebeviye yavaş yavaş cemaat akmaya başladı. 10 dakikadır seyrediyorum. İmsaka 50 dakika var.

Medine’de 04:52 imsak vakti. Ezan okunuyor. Müminler ezana, Mescid-i Nebevi’ye koşuyor.

05:03 Sabah namazının sünnetleri kılındı. Farzları bekleyen cemaat huşu ile Kur’ân okuyor. Arkada yeni gelenler var. Bekleniyor. Birazdan kamet edilecek. 05:10 Kamet. 05:24 Namaz ifa edildi.

01.10.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (30.09.2007) - Mescid-i Nebevîde huzurda huzur

  (27.09.2007) - Uçak mescidinde Medine’ye

  (26.09.2007) - Vüs’at ve ihata

  (25.09.2007) - Umre günlüğü - 3

  (24.09.2007) - Umre günlüğü – 2

  (23.09.2007) - Umre günlüğü -1

  (20.09.2007) - Kavramlarla yaşamak -2

  (19.09.2007) - Kavramlarla yaşamak -1

  (13.09.2007) - Bugün Ramazan

  (12.09.2007) - Eylül’ün iki günü

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri