Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Ekim 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Şehirler köyleşiyor

Mirasla parçalanan tarlalar, terör, işsizlik ve geçim sıkıntısı sebebiyle yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kalan aileler, umutla geldikleri şehirlerde şehir hayatına ayak uydurmaya çalışırken, sosyolojik sorunların yanı sıra çarpık şehirleşmeye de dâvetiye çıkarıyorlar.

Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, son 20 yılda özellikle doğu ve güneydoğu illerinden yaşanan göç sebebiyle şehirlerin şehirleşmenin dışına çıkarak kırsallaşmaya başladığını söyledi.

Göçün sadece bir şehrin değil, Türkiye’nin sorunu olduğunu ifade eden Durak, ‘’Kentte umduklarını bulamayan ve geçim sıkıntısı yaşayan aileler sosyal sorunların yanı sıra, barınma ihtiyaçları için yaptıkları gecekondularla çarpık kentleşmeye de davetiye çıkarıyorlar’’ dedi.

Yaşanan yoğun göçler sebebiyle büyük şehirlerdeki kapkaç, gasp, dolandırıcılık gibi suçlarda önemli oranlarda artış yaşadığına dikkati çeken Durak, şöyle konuştu: ‘’Şehirli ve köylü olmak arasında kalan aileler şehirleri de yaşanmaz hale getiriyor. Çarpık kentleşme, yoğun nüfus belediyecilik faaliyetlerinin de aksamasına neden oluyor. Türkiye’nin en büyük sorunlarının başında gelen göç, istemeden de olsa şehirleri kentleşmenin dışına çıkararak kırsallaşmasına yol açıyor.’’

Bereketli toprakları ve sıcak iklimi sebebiyle Adana’nın göç alan illerin başında geldiğini anlatan Durak, göç nedeniyle şehirde yüzde 80’lere varan çarpık yapılaşma yaşandığını söyledi. Durak, göçe rağmen, belediyelerin aldığı yardımların aynı oranda gerçekleşmemesinin ise sorunları daha da büyüttüğünü sözlerine ekledi.

“GÖÇÜ ÖNLEMEK İÇİN KIRSALA

YATIRIM YAPILMALI”

İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ali Olgun ise göç sorununun yerinde çözülmesi çözümler üretilmesi gerektiğini söyledi.

Girişimcilerin daha fazla teşvik edilerek kırsal alanlara yatırım yapmalarının sağlanması gerektiğini kaydeden Olgun, aksi takdirde şehirlerin kaçak yapılarla dolmasının önüne geçilemeyeceğini ifade etti. Adana’nın yaşadığı sorunları, diğer büyük şehirlerin de yaşadığını anlatan Olgun, “Kırsal alanlara yeterli iş, sağlık ve eğitim imkânlarının sağlanamaması göçü de her geçen gün artırıyor. Buna dur denilmesi için gerekli düzenlemelerin bir an önce yapılması gerekiyor’’ diye konuştu.

/ ADANA

21.10.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Oyunu kullanmayanlara ceza

  42 milyon 629 bin seçmen

  Muhtarlar: Oyunuzu kullanın

  Gül, oyunu memleketinde kullanacak

  301 ve 216 iş başında

  Irak’tan ziyade, ABD adım atmalı

  Mellado: AB süreci sivil toplumla başarılı olur

  Kaboğlu: Mevcut anayasa aşılmalı

  “Ben başörtümden değil, sen yasaktan vazgeç”

  Ayvacık’ta trafik kazası: 3 ölü, 27 yaralı

  Melen suyu İstanbul’da

  Mardin’de 5 fakülte açılacak

  Cizre’li çocuklar gülecek

  Şehirler köyleşiyor

  SBS sistemi son aşamada

  Arap turist sayısı arttı

  Şehit ailelerine 76 milyon YTL bağış

  Muayenehanelere olan ilgi azaldı

  Röntgen cihazları radyasyon saçıyor

  Büyükşehirlerde dolmuşlar otobüs oluyor

  Psikologlar İstanbul’da buluşacak

  Medya dikkatli olmalı

  Suluova’lılar şehitleri andı


 Son Dakika Haberleri