Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Erdoğan: Taslağı yakında açıklayacağız

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, anayasa taslağıyla ilgili çalışmaların son aşamaya geldiğini belirterek, “Önümüzdeki günlerde taslağımızı kamuoyuna açıklayacağız’’ dedi. “Türkiye, halkın ihtiyaçlarına ve beklentilerine karşılık veren, evrensel değerler ve demokratik hukuk devleti anlayışını yansıtan, iç tutarlılığı olan, dünya ile uyumlu anayasayı hak etmektedir” diyen Erdoğan, yeni anayasanın en geniş mutabakatla hazırlanıp milletin onayına sunulacağını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, anayasa taslağıyla ilgili çalışmaların son aşamaya gelindiğini belirterek, “Önümüzdeki günlerde taslağımızı kamuoyuna açıklayacağız’’ dedi.

Kamu Araştırmaları Vakfı’nın “Türkiye Anayasasını Arıyor” konulu Sivil Anayasa Sempozyumunda konuşan Başbakan Erdoğan, millet olarak, ortak hedefler için kenetlenildiğinde, tüm tehditlerin bertaraf edildiğini, engellerin aşıldığını söyledi. Erdoğan, kenetlenme örneği olarak kurtuluş savaşı ve Çanakkale’de ortaya çıkan milli ruhu gösterdi. Yeni anayasa ile ilgili kamuoyuna henüz açıkladıkları bir metnin olmadığını ifade eden Erdoğan, incelemeye devam ettikleri taslağın açıklandığı zaman her türlü görüş ve eleştirilere kulak vereceklerini belirtti. Kendilerinin herhangi bir ön yargı, kesinleşmiş tesbitlerinin olmadığına işaret eden Erdoğan, şöyle konuştu:

“Taslakla ilgili artık son aşamaya gelmiş bulunuyoruz. Tüm kesimlerin içine sinecek bir metin ortaya koyacağız. Bu anayasa her vatandaşımızın hassasiyetlerini, cumhuriyetimizin demokratik laik ve sosyal bir hukuk devleti olma nitelikleriyle, milletimizin temel değerlerini korumayı esas alacaktır. En geniş mutabakatla hazırlanacak ve milletimizin onayına sunulacaktır. Ne kadar fazla uzlaşma sağlayabilirsek, ne kadar büyük konsensüs sağlayabilirsek o kadar başarılı olacağız.”

Taslakla ilgili son aşamaya gelindiğini belirten Başbakan Erdoğan, ‘’Biz, AK Parti olarak önümüzdeki günlerde taslağımızı kamuoyuna açıklayacağız’’ dedi.

REHBER, AİHS VE AİHM KARARLARI

Taslağı hazırlayan 6 kişilik komisyonun başkanlığı yapan Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergun Özbudun da, yeni anayasa çalışmalarının gerçek bir ihtiyaçtan doğduğunu hatırlattı. 1982 Anayasası’nın yapılışından bugüne kadar tartışma konusu olduğunu belirten Özbudun, şimdiye kadar yapılan 13 değişikliğe rağmen 1982 Anayasası’nda “otoriter, devletçi ve vesayetçi zihniyetin silindiğini söylemenin mümkün olmadığını” ifade etti. Geçtiğimiz 10 yılda bir çok siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin anayasa taslağını hazırladığını belirten Özbudun, kendi hazırladıkları taslağa yöneltilen bazı eleştirilerin bir kısmının “en basit hukuk bilgisine sahip olanları bile hayrete düşürecek derecede hukuki düşünce tarzından uzak” olduğunu açıkladı. “Taslağa hakim olan temel ruh ve prensip, temel hak ve hürriyetlerin evrensel düzeyde standartlara kavuşturulması, öncelik taşıyan bir hedeftir” diyen Özbudun, “Bunu gerçekleştirmeye çalışırken özellikle AİHS ve onun parçası olan AİHM içtihatları temel ilke ve rehber olarak alınmıştır” dedi. Özbudun, taslakta hukuk devleti üstündeki istisnaların kalması için, YAŞ ve HSYK kararlarının denetime açılmasına yer verdiklerini hatırlattı.

Sempozyumu düzenleyen Kamu Araştırmaları Vakfı Başkanı Ulvi Saran da demokrasinin yolunu açacak, toplumun değişim dinamiklerinin önünü açacak ülkede daimi bir barış ve dayanışma ortamının gelişmesini hazırlayacak sivil ve demokratik anayasaya ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Kemal BENEK / ANKARA

02.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Terör haberleri abartılmamalı

  Erdoğan: Taslağı yakında açıklayacağız

  Taslak Meclise 2008'in ortalarında gelir

  Danıştay’dan hükümetin itirazına ret

  Erdoğan, ABD’den sonra İtalya’ya gidecek

  Toptan: ABD ile ortak operasyon ihtimali var

  CHP’de PM toplantısı yine yapılamadı

  Hava sahasını kapatma talimatı yok

  Talabani soruşturmasına özel savcı

  İnönü’nün cenazesi geliyor

  Bu yıl çocuklara 5’li aşı yapılacak

  Diyanet İşlerinden, diğer kurumlara bin 978 atama

  Yerel yönetimler daha etkin

  Vergi bilinci “okul döneminde” aşılanacak

  Okumuyoruz, seyrediyoruz

  Şiddeti teşvik ediyor

  Kardeşlik çağrısında ısrarcı olmalıyız

  Sivil savunma seminerine katılan olmadı

  Kasım'ın ilk yarısı yağışlı

  TEMA: Suyunu boşa harcama

  100 bin kişiye 33 eczacı düşüyor

  Burs belgelerinin teslim süresi doluyor


 Son Dakika Haberleri