Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Butto: Müşerref istifa etmeli

Pakistan’ın eski başbakanlarından Benazir Butto, ilk kez Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in genelkurmay başkanlığının yanı sıra devlet başkanlığından da istifasını istedi.

Lahor şehrinde ev hapsine alınan muhalefet lideri Butto, İngiliz Sky News televizyonuna telefonla yaptığı açıklamada, “(Müşerref’in) Gitmesinin zamanı geldi. Diktatörlük dönemi sona erdi. Devlet başkanlığını bırakmalı” dedi.

Butto yine ilk kez, Müşerref’in devlet başkanlığı altında başbakanlık yapmayacağını söyledi. Butto aylardır Müşerref ile iktidar paylaşımı için görüşmeler yapıyordu.

“Müşerref devlet başkanı olduğu sürece başbakanlık yapmayacağım” diyen Butto, kadınlara ve çocuklara karşı polisin yaygın güç kullanımı yüzünden Müşerref’le aralarındaki müzakerelerin kesildiğini söyledi. Butto, “Bu süreci geri çevirmeye imkân yok çünkü Müşerref’le ortaklık yapanlar kirlenir” diye konuştu.

Lahor’dan İslamabad’a 3 gün sürecek “uzun yürüyüş” başlatmayı planlayan Butto, önceki akşam bir haftalığına ev hapsine alınmıştı.

Bu arada, Pakistan’ın güneyindeki Karaçi’de, muhalefet lideri Benazir Butto’nun yanlıları karakollara ateş açtı.

Polis, Butto’nun evinde göz hapsine alınmasına öfkelenen partililerin iki karakola ateş açtığını, olayda ölen ya da yaralanan olmadığını belirtti.

Polisin protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı bomba kullandığı kaydedildi.

UZUN YÜRÜYÜŞ BUTTO OLMADAN BAŞLADI

Öte yandan, Pakistan’ın eski başbakanlarından Benazir Butto’nun Pakistan Halk Partisinin olağanüstü hali protesto etmek ve Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in istifası için düzenlediği gösterinin, Lahor’da Butto olmadan başladığı bildirildi.

/ İSLAMABAD

14.11.2007


 

İran, Rice’ın teklifine cevap verdi: İkili görüşme seçenek değil

İran, ABD ile nükleer programı konusunda doğrudan ikili görüşmelerin bir seçenek olmadığını, çünkü Washington’un Tahran’a yönelik düşmanca siyasetini sürdüreceğini belirtti.

Devlet televizyonunda yayımlanan habere göre, Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, Amerikan yetkililerince yapılan bu tür açıklamaların yeni olmadığını belirterek, ABD’nin İran ulusunun ilerlemesi ve kalkınmasına yönelik tutumunun her zaman olumsuz olduğunu söyledi.

Hüseyni, ABD’nin düşmanca faaliyetlerini sürdürdüğünü ve İran’ın yasal haklarını göz ardı ettiğini de belirtti. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, önceki günkü açıklamasında, Başkan George Bush’un, İran ile anlaşmazlıkların savaş yoluyla değil diplomatik seçeneklerle çözümlenmesine odaklandığını söylemişti.

/ TAHRAN

14.11.2007


 

Talabani: Aramızda PKK’ya yer yok

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, ülkesinin etkin olarak Türkiye ile işbirliğinde bulunmanın yollarını aradığını ve artık Kürtler’in, Irak topraklarında ayrılıkçı askeri faaliyette bulunmasına izin vermeyeceğini söyledi.

Mısır’ın başşehri Kahire’deki Arap Birliği Merkezi’nde Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen Celal Talabani, ‘’Irak, Türkiye’ye yönelik tüm şiddet operasyonlarına karşıdır. Tüm çabalarımızı hem Türkiye’yi hem de Irak’ı tehlikeye atan terörizm tehdidini durdurmaya yoğunlaştırıyoruz. Recep Tayyip Erdoğan hükümetine yönelik herhangi bir askeri eylemi, Irak’a yapılmış bir eylem olarak değerlendiriyoruz’’ diye konuştu. Bölücü terör örgütüyle başetmenin en iyi yolunun siyasal ve medya baskısı uygulayarak örgütü silâhlarını bırakmaya zorlamak olduğuna inandığını belirten Talabani, Arap basınında son zamanlarda yer alan, ‘’İsrailliler’in, Kürt yönetimindeki Süleymaniye kasabasına sızdıkları’’ yönündeki haberleri ise ‘’uydurulmuş kuruntular’’ diye niteleyerek reddetti.

/ KAHİRE

14.11.2007


 

Saakaşvili: Gürcistan’ı kimse bölemez

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, “Gürcistan topraklarını parçalamaya hiç kimsenin gücü yetmez” dedi.

Saakaşvili, Tiflis’teki ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerle görüşmesinde yaptığı açıklamada, Rusya’nın ayrılıkçı bölgeler Abhazya ve Güney Osetya’daki faaliyetlerine değindi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, geçen yıl Minsk’te yapılan Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) zirvesinde, Abhazya’nın “yeni Kıbrıs” olacağını söylediğini kaydeden Saakaşvili, “Putin, bize Abhazya’yı yeni Kıbrıs yapacağını söylüyor” dedi. Gürcistan topraklarının hiçbir zaman parçalara ayrılmayacağını kaydeden Saakaşvili, “Gürcistan’ı hiçbir zaman bölemediniz ve bundan sonra da bölemeyeceksiniz” diye konuştu.

/ TİFLİS

14.11.2007


 

‘Irak Parlamentosu feshedilsin’

Irak’ta radikal Şiî lideri Mukteda Sadr’a bağlı hareketin lideri Nasır el Rubayi, milletvekili Baha el Aracı’nın parlamentonun feshedilmesi talebi konusundaki açıklamalarının şahsi olduğunu söyledi.

Rubayi, “Aracı’nın açıklamaları, sözcü olarak değil, milletvekili olarak kişisel fikridir. Sadr hareketinin resmî tutumunu yansıtmıyor” dedi. “Bu parlamento Irak halkı için bir endişe kaynağı. Bazı mensupları arasında mezhep çatışmaları var ve bunun bedelini Irak halkı ödüyor” ifadesini kullanan Rubayi, “seçim yasasının değişmesini istediğini” de söyledi.

/ BAĞDAT

14.11.2007


 

Irak ve Afganistan savaşlarına 1.5 trilyon dolar

ABD’de Demokratların yaptığı yeni bir araştırmaya göre, örtülü masraflar, Irak ve Afganistan’daki savaşların maliyetini iki katına çıkarıyor.

Washington Post gazetesinde bugün yayımlanan habere göre, savaşların örtülü masraflarını araştıran Kongrenin Ortak Ekonomik Komisyonunun Demokrat üyelerince yapılan yeni araştırmada, örtülü masraflarla savaşların maliyetinin yaklaşık 1,5 trilyonu bulduğu belirtildi. Bu rakamın, Beyaz Sarayın talep ettiği ya da harcadığı 804 milyar doların hemen hemen iki katı olduğu yazılan raporda, örtülü masrafların arasında yüksek petrol fiyatlarının, yaralıların tedavi masraflarının ve savaş maliyetini karşılamak için alınan borç paranın faiz ödemelerinin bulunduğu kaydedildi.

/ WASHİNGTON

14.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri