Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Ömer Bolat, İslam ülkeleri arasında güç birliği, birlikte büyümeye ve zenginleşme için gümrük vergisi, kota engelleri ve vize uygulamasının kaldırılması gerektiğini vurguladı.
Ömer Bolat, MÜSİAD’ın Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) düzenlediği iş gezisi kapsamında Abu Dabi’de yapılan 11. Uluslararası İş Forumu’ndaki (IBF) konuşmasında, dünya nüfusunun yüzde 20’sini oluşturan Müslüman ülkelerin, dünya üretiminin yüzde 5’ini, dünya ticaretinin yüzde 8’ini, dünyadaki doğrudan yabancı yatırım girişlerinin yüzde 6’sını temsil ettiğini kaydetti.
İslam ülkelerinin birbirleri ile ticaretinin toplam ticaretleri içindeki payının ihracatta yüzde 13,5, ithalatta yüzde 16 olduğunu ifade eden Bolat, dünyadaki ham madde kaynaklarının yüzde 40’ının, enerji kaynaklarının yüzde 65’inin İslam ülkelerine ait olduğunu söyledi.
Bolat, ‘’Bu gelişmeler, karşılıklı ticaret ve yatırım ilişkilerini geliştirmek için bir fırsat oluşturmaktadır. Artık, ülke içi yatırımlar ve komşu İslam ülkelerine yatırımlar ön plana çıkarılmalıdır’’ dedi.
Engelleri aşabilirsek, ticaret
ve yatırımlarlarımız artacak
Bu nedenle, İKÖ, İslam Kalkınma Bankası, İslam Ticaret Odası, İSEDAK gibi ortak uluslararası kurumların koordinasyon ve yönlendirmesinin son derece önemli olduğunu belirten Bolat, şöyle devam etti: ‘’Eğer insanlarımızın önündeki vize engelini, malların, hizmetlerin ticaretinin önündeki gümrük, finans ve ulaştırma engellerini aşabilirsek, önce karşılıklı ticaret ve yatırım artacak, ardından bütünleşmenin artması, siyasal ve diplomatik sorunların çözümünü kolaylaştıracak ve sosyal bütünleşmeyi de hızlandıracaktır. Müslümanlar içinde bulundukları konumdan memnun değildir. Bu nedenle, sorunlarımızı iyi tespit etmeli ve gereken adımları doğru atmalıyız. İslam coğrafyasında karşılaştığımız riskleri fırsata dönüştürmek bizim elimizdedir. Ülkelerimizde devlet-millet-aydın bütünlüğü sağlanmalıdır. Ülke ihtiyaçları doğrultusunda yeni politikalar doğrultusunda ekonomik ve sosyal hayata ilişkin yeni politikalar hayata geçirilmeli, üstünlüklerin yeniden gözden geçirilmesi ve planlanması gerekmektedir.’’
Bolat, karşılıklı ekonomik bağımlılığın, siyasi bütünleşmeyi ve ihtilafların çözümlenmesini de beraberinde getireceğini işaret etti. Müslüman ülkelerin yeni yatırım planları ve organizasyonlar oluşturması gerektiğini ifade eden Bolat, gümrük vergisi, kota engellerinin kaldırılmasını, vize uygulamasının da öncelikle azami ölçüde kolaylaştırılması ardından da kaldırılmasının hedeflendiğini kaydetti.
Tüzmen: Bütün kısıtlamaları kaldıralım
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de burada yaptığı konuşmada İslam ülkeleri arasında ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesinde bazı sıkıntılar olduğunu ifade ederek, “Çözüm, başta ülkelerimiz arasında olmak üzere, ticaretin ve yatırımların artmasını engelleyen bütün kısıtlamaların ortadan kaldırılmasından geçiyor. Bunu sağlamanın en kolay yolu, kendi aramızda daha kolay ve avantajlı ticaret yapmamızı sağlayacak bir sistemin kurulması ve ekonomilerimizin daha rekabetçi ortama hazırlanmasıdır” dedi.
Küreselleşme ile ortaya çıkan tehditleri olabildiğince bertaraf etmek için İslam ülkelerinin mutlaka bir araya gelmek zorunda olduğunu kaydeden Tüzmen, tercihli ticaret sisteminin, İslam ülkelerinin dünya ekonomisinden daha fazla pay almasını, yoksulluğu azaltmasını ve sürdürülebilir bir kalkınmayı sağlayacağını vurguladı.
|