Ayırımcılığa Karşı Kadın Hakları Derneği (AKDER) Başkan Yardımcısı Av. Fatma Benli, mevcut fiili ayırımcılığın önlenmesi için yeni anayasada ‘kılık kıyafetinden dolayı hiç kimse yükseköğrenim hakkından mahrum bırakılamaz’ hükmünün mutlaka yeralması gerektiğini ifade etti.
Benli, hak ve özgürlüklerin uygulanmasının herkesin sorumluluğunda olduğunu belirterek, bütün kişi ve kurumların başörtüsü yasağının kaldırılmasına yönelik görüşlerini ilgili makamlara yazılı olarak iletmeleri çağrısında bulundu.
Yazılı bir açıklama yaparak, yeni anayasanın, hukukî olarak sahip olunan hakların fiîli olarak engellenmesini önleyecek bir yapıya sahip olması gerektiğini ifade eden Benli, “Bu noktada ‘Kılık ve kıyafetinden dolayı hiç kimse yükseköğrenim hakkından mahrum bırakılamaz’hükmü anayasada mutlaka yer almalıdır” dedi.
Benli, sivil anayasadan beklenen daha özgürlükçü bir yapı için de, başörtüsü yasağı konusunun, anayasayı oylayacak olan halka bırakılması gerektiğini söyledi.
Anayasa çalışmaları sürecinde bazı kesimlerin başörtüsünün serbest bırakılması ihtimaline yönelik eleştirilerine de değinen Benli, “21. yüzyılda halen varsayımlar ve korkuların fiili bir hak ihlalinin devamına gerekçe gösterilmeye çalışılması, demokratik toplumun devamı açısından üzüntü vericidir. ‘Mahalle baskısı nedeniyle haklarının kısıtlanacağı’ iddiası da, en başta örtülü olmayan üniversite öğrencilerine hakaret niteliği taşımaktadır” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Avukat Benli, "AİHM’in Leyla Şahin kararı ile hukuken yasamanın yerine geçmesine ve mevzuat oluşturmasına imkan olmayan Türk yargı kararlarının da, anayasada kıyafet ayrımcılığına son veren bir hükmün yer almasına engel değildir" dedi. Şahin kararında mahkemenin konuyu Türkiye’nin inisiyatifine bıraktığını da hatırlatan Benli, “Mahkemenin kararlarıyla öngördüğünden daha geniş bir özgürlük çerçevesi çizmek, her ülkenin kendi takdirinde” diye konuştu.
Eğitim, öğrenim hak ve özgürlüklerinin önündeki engellerin kaldırılmasının zamanının geldiğini vurgulayan Benli açıklamasında, “genel ahlâk, devrim yasaları, milletlerarası hukuk” gibi keyfi yorumların devam etmesine sebep olacak yeni istisnalar getirilmemesi uyarısında da bulundu.
Benli, hak ve özgürlüklerin savunulması amacıyla bütün kurum ve kişilerin ilgili makamlara görüşlerini bildirmesi gerektiğini ifade etti.
|