Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Hak ihlâlleri sürüyor

MAZLUMDER Genel Başkanı Ömer Faruk Gergerlioğlu, Ekim, Kasım 2007 Mazlumder İnsan Hakları Raporu Değerlendirmesini açıkladı. Gergerlioğlu, din ve vicdan özgürlüğü alanı ile ilgili olarak başörtüsü yasağı hayatın her alanında acımasız örneklerini sergilemeye devam ettiğini söyledi.

Güneydoğu’da çatışmalar devam ederken bölgede faili meçhul can kayıplarının devam ettiğini söyleyen Gergerlioğlu, “Silahlı çatışmaların yaşandığı bölgede insan hayatının değersizleştiğini artan bir şekilde devam eden sivillerin mağdur olduğu mayın patlamaları olayları ile de görüyoruz. Son aylarda batı illerinde PKK saldırıları sonrası öldürülen askerlerin artan sayısı Türk milliyetçiliği tepkisini güçlendirdi. Askeri yetkililer tarafından “kitlesel karşı koyma refleksi” diye teşvik edilen bu gösteriler birçok ilde Kürt vatandaşlarımızın ev ve işyerlerinin kundaklanma ve yağmalanmasına dönüştü. Savaş isteğinin medyatik kanallarla teşvik edildiği geçtiğimiz aylarda sivil çözüm yollarının silahlı gruplar tarafından kesintiye uğratılmaya çalışıldığını gözlemlemek insan hakları açısından umut kırıcıydı. Kabaran milliyetçi dalganın kolayca ortaya çıkabilecek Türk-Kürt savaşı ile sonuçlanmaması ise sorunu sağduyu ve kardeşlik temelinde çözmeye daha yakın tabandaki konsensüs olduğu düşünülmüştür” dedi.

BAŞÖRTÜSÜ YASAĞINDA

ACIMASIZ ÖRNEKLER SERGİLENİYOR

Daha da kötüleşen bir başka ihlâl alanı ise din ve vicdan özgürlüğü alanı olduğunu vurgulayan Ömer Faruk Gergerlioğlu şöyle dedi: “Başörtüsü yasağı hayatın her alanında acımasız örneklerini sergilemeye devam etmektedir. Eğitim ve öğrenim alanı olmadığı halde ödül törenlerinde sahneden kovulan küçük kızlar, askerî hastane ziyareti engellenen başörtülüler, resmî karşılama törenlerinde başörtülü bayan karşılamamak için töreni terk eden komutanlar gerilimi arttıran medyatik unsurlardı. Konser salonlarında veya protokol sıralarında bile başörtülü bayan görmeye tahammül edemeyen askerî yetkililerin bu tavırları bir kurumun resmî ve her ferdinde açığa çıkarılmaya çalışılan refleksleri olarak ortaya çıktı. Bu ise din ve vicdan özgürlüğü alanında çözüme yanaşmamaktan kaynaklanan tansiyonu arttırmayı getirdi. Bu tavırların Adana Kozan’da başörtülü bir öğrencinin törenden uzaklaştırılması ile sonuçlanması kamu vicdanında derin izler meydana getiren bir infial oluşturmuştur”

301. MADDE İNSAN HAKLARINI ENGELLİYOR

Gergerlioğlu, düşünce özgürlüğü alanında farklı kesimlerden gazetecilere verilen cezalar ve 301. maddenin halen yürürlükte olmasının bu konuda da olumsuz gelişmelerin devam ettiğini gösterdiğini vurgulayarak, “Yargının yapılan anketlerde siyasallaştığının görülmesi hâkimlerin hukukî ilkelerden ziyade devlet uygulamalarını tasdik eden yaklaşımları insan hakları alanındaki çok önemli bir yeri olan yargının adilliği üzerindeki şüphe bulutlarını arttırmıştır” diye konuştu. Hukukla bağdaşmayan katsayı adaletsizliğinin halen haksızlığı meşrûlaştırmaya çalıştığını söyleyen Gergerlioğlu, “Siyasî yaklaşımlar ile tektipleştirici bir eğitim sistemi sürdürülmektedir” dedi.

Gergerlioğlu, gündemde olan anayasa çalışmalarının toplumun özlediği insan hakları alanındaki korku salan, kendini milletin üstünde gören devlet anlayışını değiştirmesini ve insan haklarını ayrımsız herkes için sağlamasını dilediklerini, sivil toplum kuruluşlarının özgürlükçü bir Anayasa talebi için güçlerini kullanması gerektiğini dile getirdi.

Fatih KARAGÖZ / ANKARA

09.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Askerî müzede başörtüsü engeli

  Önce hukuk ve insan onuru

  Teziç’ten hükümeti sorgulayan rapor

  Kemalizmi eleştiren Yayla’ya ödül

  AB üyeliği Türkiye’nin hakkı

  Gül: Demokratik ortam devam etmeli

  Dayakçı öğretmen açığa alındı

  Çağlayan: Barzani’nin şirketi yok

  DTP’li Sakık: Olumlu adımın destekçisi oluruz

  Kandilli’ye soru yağıyor

  Iğdır’da 14 kaçak yakalandı

  Hak ihlâlleri sürüyor

  Türkiye, Malezya'dan ileride

  Avrupa ortak yemek kültürü oluşturulacak

  Ankara'nın 3 aylık suyu var

  İhale çetesine operasyon

  Ortak yangın filosu teklifine komşudan olumlu cevap

  3 aylık bebekle Kâbe tavafı

  Hapis yerine okulda temizlik cezası verildi


 Son Dakika Haberleri