Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İsrail’de ırkçılık artıyor

İsrail’de faaliyet gösteren insan hakları kuruluşlarından Sivil Haklar Derneği, Arap vatandaşlara karşı ırkçılığın giderek arttığını, geçen yıl Arap karşıtı olaylarda yüzde 26 oranında artış görüldüğünü bildirdi.

Dernek Başkanı Yazar Sami Michael, derneğin raporunu Dünya İnsan Hakları Gününde kamuoyuna açıklarken, ırkçılığın çok yaygın olduğunu ve İsrail’deki birey özgürlüğüne zarar verdiğini belirtti. Michael, “İsrail toplumu ırkçılıkta, özel hayat ve ifade özgürlüğüne zarar veren yeni zirvelere ulaşıyor” diye konuştu.

Rapor, Araplara karşı düşmanca duygularını açık biçimde dile getiren İsraillilerin sayısının ikiye katlandığını ortaya koyuyor.

İsrail Demokrasi Kurumunun geçen Haziran açıkladığı tesbitlerine göre, kamuoyunun sadece yarısı Yahudi ve Arapların tam eşit haklara sahip olması gerektiğine inanıyor. Yahudilerin yüzde 55’i Arapların ülkeden göçünün teşvik edilmesi görüşüne destek verirken, yüzde 78’i Arap siyasî partilerinin hükümette yer almasına karşı çıkıyor.

İsrail parlamentosunun Arap partilerinden Hadaş’ın lideri Muhammed Barake, raporda dile getirilenlerin ne kendileri, ne de başkaları için sürpriz olduğunu söyledi. Barake, raporda dile getirilenlerin, siyasî ve askeri liderlerce yürütülen ırkçı kampanyanın tabiî sonuçları olduğunu belirtti.

ETİYOPYALILAR DA PAYINI ALIYOR

İsrail’de sadece Arap vatandaşlar değil, Etiyopya’dan göç edenler de sıkça benzer uygulamalara maruz kalıyor. Etiyopyalı 4 kız çocuğunun geçen hafta okullarında ayrı sınıfa konulduğunun ortaya çıkması kamuoyunda tepkilere sebep oldu.

Hayfa’dan gelerek Petak Tikva’ya yerleşen Etiyopyalı ailelerin çocuklarının yalnız kalmaları, depresyona girmeleri ve okula gitmek istememelerinin ortaya çıkarılmasından sonra, birçok gazete Etiyopyalılara karşı ırkçılığın yükseldiğine dikkati çekti.

Etiyopyalıların haklarını savunan örgütler, etkin azınlık mensuplarının karşılaştıkları ayrımcılık ve ırkçı tutumlara ilişkin her yıl yüzlerce şikayet başvurusu alıyor.

/ KUDÜS

10.12.2007


 

Orta Asya’da dostluk rüzgârları

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü hafta içi konuk eden Türkmenistan, hafta sonu da Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman’ı ağırladı. Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un resmî dâvetlisi olarak bu ülkeye gelen Tacik lider, resmî temaslarına başladı.

Berdimuhamedov’un Ekim ayında Tacikistan’a gerçekleştirdiği sefere karşılık iadei ziyaret niteliği taşıyan bu görüşmenin ikili ilişkileri güçlendirmesi bekleniyor.

Berdimuhamedov, Tacik meslektaşı Rahman’ı Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda askerî törenle karşıladı ve daha sonra ikili görüşmelere geçildi. Heyetler arası görüşmelere de katılan liderler, ülkeler arası münasebetlerin her alanda daha da güçlendirilerek, devam ettirilmesi konusunda mutabık olduklarını söylediler. Taraflar arasında bir çok anlaşma imzalandı. Türkmenistan ile Tacikistan’ın ilgili bakanları arasında havacılık ve karayolları seferleri başlatılmasına ilişkin anlaşma imzalanırken, liderler Berdimuhamedov ile Rahman da iki ülke arasındaki mevcut münasebetlere derinlik kazandıracak olan ortak bildiriye imza attılar.

/ AŞKABAT

10.12.2007


 

Papa: Tüketim sömürüye dönüştü

Papa 16. Benediktus, büyükleri, çocukları tüketim illetine kaptırdığına dikkat çekerek, “Tüketim öyle illet haline geldi ki, insan vücudu dahi sömürülüyor, meta gibi satılıyor” dedi.

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa, Roma-Vatikan’da, Hazreti Meryem’in, Hazreti İsa’yı dünyaya getirmeden önce vuku bulan ‘’Kusursuz Hamileliği’’ne işaret eden Vatikan’ın ve tüm İtalya’nın 8 Aralık dini tatil günü vesilesiyle San Pietro Meydanı’nda halka hitap etti. Papa, ‘’tüketim öyle illet haline geldi ki, insan vücudu dahi sömürülüyor, meta gibi satılıyor’’ dedi.

Benediktus’un selefi Yuhanna Pavlus’un (Jean Paul 2) da günümüz dünyasında çocukların aşırı tüketime yönlendirilmesinin son derece yanlış olduğunu belirttiği hatırlatıldı.

/ VATİKAN

10.12.2007


 

Nejad, Türkiye’yi ziyaret edebilir

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın Türkiye ziyaretinin gündemde olduğu, ancak ziyaret tarihinin henüz kesinleşmediği bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, haftalık basın toplantısında, Ahmedinejad’ın Türkiye’yi ziyaret edip etmeyeceğinin sorulması üzerine, “Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın Türkiye ziyareti gündemimizde, ancak ziyaret için henüz kesin tarih belirlenmedi” dedi. Sözcü Hüseyni, ziyaretin tarihi konusundaki görüşmelerin devam ettiğini belirtti. 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Şubat 2004’te İran’ı ziyaret etmişti.

/ TAHRAN

10.12.2007


 

PDK, Prizren’de seçimi kazandı

Kosova’da yapılan belediye başkanlığı seçimleri tamamlandı. Başşehir Prizren’de Türklerin de koalisyon ortağı olduğu ve eski UÇK Lideri Haşim Thaçi’nin liderliğindeki Kosova Demokratik Partisi (PDK) açık farkla birinci oldu.

Kosova’da yapılan belediye başkanlığı seçimlerinin ikinci turu sona erdi. 17 Kasım’da yapılan genel ve yerel seçimlerde gerekli oyu alamayan 24 belediye başkan adayı için gerçekleşen yerel seçimlere Kosovalılar yeterli ilgiyi göstermedi.

Önceki seçimlerde yüzde 50’nin üzerinde oy alamayan belediye başkanları ikinci tura gitti. En çok oy alan iki adayın yarıştığı seçimlerdeki mücadele PDK ve Kosova Demokratik Birliği (LDK) arasında geçti.Sandıkların açılmasının ardından alınan ve resmi olmayan ilk sonuçlara göre, Prizren’de Kosovalı Türklerin tek partisi Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP)’nin de destek verdiği ve koalisyon anlaşması imzaladığı PDK galip geldi.

/ PRİZREN

10.12.2007


 

Neçirvan Barzani: Peşmergeleri operasyon olacak diye çekmedik

Irak’ın kuzeyindeki Kürt yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, “Sınır bölgelerindeki Peşmerge güçlerini, Türkiye operasyon yapacak diye çektiğimiz doğru değil” dedi.

Erbil’in Mamosta Sead Konferans Salonunda, Aydın Gelecek Mikro Kredi Örgütü tarafından Kuzey Irak bölgesindeki küçük ölçekli yatırımcılar için kredi verme töreni düzenledi. Törene Neçirvan Barzani, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin oğlu Kubat Talabani ile çok sayıda yerli ve yabancı dâvetli katıldı.

Burada yapılan konuşmaların ardından çıkışta gazetecilerin sorularını cevaplayan Neçirvan Barzani, sınır bölgesindeki Peşmerge güçlerini “operasyon olacak diye çekmediklerini” söyledi. Barzani, “Askerlerimizi çekmemiz gerekiyordu. Ancak operasyon olacak diye çekmedik. Yani bir operasyon sinyali alıp Peşmergelerimizi çekmedik. Böyle bir şey yok.” şeklinde konuştu.

/ ERBİL

10.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri