Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Kenya'da dehşet sürüyor

Kenya'da 27 aralıktaki devlet başkanlığı seçimlerinden sonra patlak veren şiddet olaylarında ölü sayısı 341'e çıktı. Yetkililer, 35 kişinin daha şiddet olaylarında hayatını kaybettiğini, ölenler arasında 2 de polis görevlisinin bulunduğunu söylediler.

Son günlerde şiddet olaylarına karışan yüzlerce kişinin gözaltına alındığını belirten yetkililer, ülkede 1982'deki darbe girişiminden beri böyle olaylar görülmediğini kaydettiler.

Olaylar, Devlet Başkanı Mwai Kibaki'nin seçimi kazandığının açıklanmasından sonra şiddetlenmiş, muhalefet lideri Raila Oding sonuca itiraz etmişti.

Bu arada Kenya Kızılhaçı, olaylar nedeniyle yaklaşık 100 bin kişinin yaşadığı yeri terk etmek zorunda kaldığını açıkladı.

Kenya Kızılhaçı yetkililerinden Abdi Ahmed, bu kişilerden 70 bininin Kenya'nın batısında bulunduğunu, 30 bininin ise başkent Nairobi ve çevresinde yaşadığını söyledi.

Kenya ordusunun, özellikle havayoluyla bu kişilere ardımda bulunduğunu belirten Ahmed, şiddet olaylarından kaçanlara yardım edilmesi için 7,5 milyon dolara ihtiyaç duyduklarını kaydetti.

Bu arada, Kenya'da muhalefetin çağrısıyla sokaklara dökülen göstericilerle polis arasında yer yer çatışmalar çıkarken, muhalefet lideri Raila Odinga, devlet başkanı seçiminin yenilenmesi için geçici hükümet kurulmasını önerdi.

Seçimlere hile karıştırıldığını ileri süren muhalefetin devlet başkanı adayı Odinga, halkı, yapılacak 1 milyon kişilik protesto gösterisine katılmaya çağırmıştı.

Güneşin doğmasıyla başkent Nairobi'de Odinga yanlılarının yaşadığı mahallelerden binlerce kişi, gösterinin yapılacağı kent merkezindeki Uhuru (özgürlük) parkına doğru yürüyüşe geçti.

Hükümet gösteriyi yasa dışı ilan etmişti. Ancak yasağı dinlemeyen binlerce kişi "barış" diye bağırarak ve ulusal marşı söyleyerek sokaklara döküldü. Polis ise göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullanarak ve zaman zaman havaya ateş açarak göstericileri dağıtmaya çalışıyor. Polisin engellemesiyle karşılaşan göstericiler ise yollara oturarak trafiği engelliyor.

Polisin havaya ateş açtığı yerde göstericiler dizleri üstünde doğrularak "hepimizi öldürün" diye bağırdı.

Muhalefet lideri Odinga ise krizin çözülmesi için uluslararası arabuluculuk yapılmasını kabul edeceğini söyledi ve seçimin yenilenmesi için geçici hükümet kurulmasını önerdi.

Odinga, gazetecilere yaptığı açıklamada, "ancak geçici hükümetin 3 aydan fazla görevde kalmaması gerekir" dedi.

Odinga, "Halk bu hükümetin seçim sahtekârlığını kabul etmeyecektir" diye konuştu.

/ NAİROBİ

04.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  ABD'ye çağrı: Müşerref'ten kurtulun

  Kenya'da dehşet sürüyor

  Yine İsrail vahşeti

  İsrail'li haham Bin Ladin gibi konuştu

  Hamaney: ABD ile ilişkilerimiz bir gün düzelebilir

  Pakistan'dan Afganistan'a mezhep göçü

  Sri Lanka'da ateşkes sona erdi

  Hariri: Seçimi Suriye engelliyor

  Nasrallah veto yetkisinde ısrarlı

  Din adamları baharda buluşuyor

  İngilizler yatağa düştü

  Oturan Boğa'nın torunları toprak istiyor


 Son Dakika Haberleri