Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Boğaz'a yeni tüp tünel

stanbul'un iki yakasını denizin altından bağlayacak lastik tekerlekli araçların geçebileceği yeni tüp tünelin yapım ihalesi, 17 Mart'ta gerçekleştirilecek. Tünelden geçiş ücretleri, tek yön için 4, çift yönlü ise KDV hariç 8 dolar olarak belirlendi.

Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Demiryolları, Limanlar, Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğünce (DLH) yürütülen projede, ihale aşamasına gelindi. İstanbul Boğazı'nda, 2004 yılı Mayıs ayında kamuoyunda Marmaray olarak bilinen Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi inşaatının başlamasının ardından, demir yolu tüneline ek olarak, Boğaz geçişindeki kara yolu trafiğini rahatlatacak kara yolu tünelinin yapımı için çalışma başlatıldı. Denizin altından iki kıt'ayı birleştirecek kara yolu tünelinin, yap-işlet-devret modeli ile hayata geçirilmesine karar verildi. Bunun için uluslararası ihaleye çıkıldı. Ocak 2008'de gerçekleştirilmesi öngörülen ihale, firmaların jeoteknik çalışmalarının uluslararası standartlarda gerçekleştirilmesi ve daha rekabetçi bir ortamın sağlanması amacıyla 17 Mart 2008 tarihine ertelendi.

Bakanlık ayrıca, projenin kapsamının genişletilmesi sebebiyle daha önce tek yön için 3, çift yönlü ise 6 dolar olarak belirlenen tünelden geçiş ücretlerini de maksimum tek yön için 4, çift yönlü ise KDV hariç 8 dolar olarak belirledi.

İKİ KATLI VE İKİŞER ŞERİTLİ

Proje, Avrupa yakasında, Florya-Sirkeci Sahil Yolu'nun (Kennedy Caddesi) Kazlıçeşme mevkiinden başlayarak, Anadolu tarafında Ankara Devlet Yolu'nun Göztepe Kavşağı mevkiinde bitecek. Boğaz'ın altından geçen tünelli bölüm, iki katlı ve ikişer şeritli olacak. Katlardan birisi giden araçlara, diğeri ise gelen araçlara ayrılacak. Sadece hafif araçlar tünelden geçiş yapabilecek. Ağır vasıtalar ise tüneli kullanamayacak.

İHALEYE İLGİ YOĞUN

Öte yandan, ihaleye katılmak için yurt dışından ve yurt içinden çok sayıda firmanın şartname satın aldığı, ihaleye büyük ilgi gösterildiği öğrenildi. Bugüne kadar 15 dolayında firmanın şartname satın aldığı, ihaleye en az 6 ortak girişimin teklif vermesinin beklendiği ifade edildi. İhaleyi, fizibilite, yatırım ve işletme süresi yönünden en iyi teklifi veren firmanın kazanması öngörülüyor. Projenin, işe başlanılmasından itibaren 3 yıl içinde tamamlanması hedefleniyor.

/ ANKARA

09.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  KOBİ'lere AB desteği

  Boğaz'a yeni tüp tünel

  Erdoğan, doğalgaz için Ahmedinejad ile görüşecek

  3.7 milyar dolarlık altın ihraç ettik

  Sanayi üretimi geçen yıla göre geriledi

  Memur emeklilerine yüzde 3,45 zam

  Tarımdan kazanıp, bilime yatıracaklar

  TÜPRAŞ, akaryakıtı demiryolu ile taşıyacak

  Ülker, Uno Ekmek'in yarısını aldı

  Albayrak Gayrimenkul Yatırım halka arza hazırlanıyor

  Daihatsu pazarlama müdürlüğüne Aşıkoğlu atandı

  Kuraklık, enerji üretimini de azalttı


 Son Dakika Haberleri