Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

SADECE ASKERî YÖNTEMLE OLMAZ

ABD yönetiminin bir üst düzey yetkilisi, Beyaz Saray'daki Bush-Gül görüşmesinden sonra AA'ya yaptığı açıklamada, terör örgütü PKK'ya karşı mücadelede askerî yöntemlerin, kapsamlı bir çözümün sadece bir parçası olacağını, "siyasî çözüm"ün de devreye sokulması gerektiğini kaydederek, "Buna Türkiye'nin güneydoğusundaki koşullar dahil'' dedi. Yetkili, ABD'nin, uzun dönemli çözüm için Türkiye'yi Iraklı Kürtlerle de diyaloga girmeye teşvik ettiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile ABD Başkanı George W. Bush arasında Beyaz Saray'da yapılan görüşme ve öğle yemeğinin ardından, Beyaz Saray'dan üst düzey bir yetkili iki liderin temaslarına ilişkin soruları telekonferansla cevapladı.

Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, PKK ile mücadele konusundaki bir soruya karşılık, PKK konusunun Gül-Bush görüşmesi sırasında çok ağırlıklı olarak ele alındığını ve bir dizi çözüm yöntemi üzerinde konuşulduğunu söyledi.

Yetkili, PKK'ya uzun dönemli bir çözümün "kapsamlı'' olması gerektiğini belirtirken, "sadece askeri değil, siyasi çözümün de'' devreye sokulması gerektiğini kaydetti ve "buna Türkiye'nin güneydoğusundaki koşullar da dahil'' dedi.

Bu bölgede koşulların iyileştirilmesi yönünde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de sözleri bulunduğunu belirten yetkili, terörizme açık bölgelerde koşulların iyileştirilmesi ve halka "alternatif'' sunulmasının, terörizme katılımı azalttığı değerlendirmesini yaptı.

Amerikalı yetkili, "Bu ziyaret, Türkiye Cumhurbaşkanı'nın ilk ziyareti. İyi ilişkilerin bir teyidi anlamına geliyor. Şu sırada Türk-Amerikan ilişkileri çok kuvvetli. İki lider, düzenli olarak temastalar. Bu çok iyi bir ziyaret oldu. Türkiye stratejik ortağımız'' diye konuştu.

İki liderin konuştukları konular ise PKK ile mücadele, Bush'un Ortadoğu ziyareti, Afganistan, Pakistan, Irak, Türkiye'nin Irak'ta oynadığı önemli rol, nükleerden arınmış bir İran, Türkiye'nin ABD'nin desteklediği AB'ye üyelik süreci, enerji meseleleri ve Kıbrıs olarak sayıldı.

UZUN DÖNEMLİ ÇÖZÜM FIRSATI

Beyaz Saray sözcüsü Dana Perino, ABD'nin, PKK meselesine "uzun dönemli bir çözüm'' bulunması yönünde bir fırsat bulunduğuna inandığını söyledi. Perino, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile ABD Başkanı George Bush arasındaki görüşmeden önce gazetecilere bazı değerlendirmelerde bulundu. Dana Perino, Bush-Gül görüşmesinin iki ülke arasındaki uzun dönemli ve önemli ortaklığı yansıttığını belirtti. Perino, genç demokrasileri destekleme, Irak, Afganistan, Lübnan gibi bölgelerde barış ve istikrarın desteklenmesinden Türkiye ve ABD'nin ortak çıkarı olduğunu da söyledi.

PKK konusunda Türkiye'nin şu ana kadar "ihtiyatlı'' davrandığını ve sadece PKK hedeflerini vurduğunu belirten Perino, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve Başbakanı Nuri El Maliki'nin, PKK konusunda Türkiye'nin endişelerini paylaştığını kaydetti.

Genel olarak iyi bir diyaloğun bulunduğunu belirten Perino, "Hedeflerden biri, daha uzun dönemli bir çözüm oluşturulması. Bu mesele çok uzun zamandır devam ediyor ve artık bunu durdurmaya çalışmanın zamanı'' diye konuştu.

Türkiye'nin AB'ye üyeliği konusunda ABD'nin özel olarak yapabileceği bir şey olmadığını belirten Perino, şunları söyledi: "Türkiye'nin, AB tarafından öngörülen, karşılaması gereken yükümlülükleri var. AB'ye üyelik için yapılması gereken reformlar. Biz Türkiye'nin, AB'nin bir parçası olma arzusunu destekliyoruz. Bu reformlarda ilerlemelerini cesaretlendirebileceğimizi düşünüyorum. Başkan da bunu yapacaktır.'

/ WASHINGTON

10.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İran için ince mesaj

  SADECE ASKERî YÖNTEMLE OLMAZ

  Cumhurbaşkanı Gül: Siyasi çözüm mümkün değil

  Cumhurbaşkanı Gül: ABD'nin bizden bir beklentisi yok

  Soylu: Milletin değerleriyle bütünleşeceğiz

  'Süleyman'lar buluştu

  AİHM'den vicdanî red cezası

  Herkese bedava Kur'ân

  Yeni anayasa 82 Anayasasından daha geri

  Basın emekçileri hakları için direnecek

  Erzurum -30'u gördü

  Sigara yasağına jet uygulama

  Vecdi Gönül'den Hartum'a ziyaret

  Hem okuyup hem çalışıyorlar

  Engellilere netten meslekî eğitim

  Gazetecilerin çalışma şartları iyileştirilsin

  Evlilik sorunlarına terapili çözüm

  Babalar da çocuğun eğitimine katılmalı

  El ve ayak donmalarına karşı neler yapılmalı?


 Son Dakika Haberleri