Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

İran gazı gelmedi

Türkiye'ye verilen İran doğal gazının tamamen kesilmesinin ardından, yapılan görüşmeler çerçevesinde dün doğal gaz akışının yeniden başlaması beklenirken, ''Aşırı soğukların devam ettiğini'' gerekçe gösteren İran tarafı gaz akışına başlayamadı.

Diğer taraftan alınan tedbirler kapsamında Ukrayna, Romanya ve Bulgaristan üzerinden gelen 'Batı hattından' alınan ve en son 36,5 milyon metre küpten, 39 milyon metre küpe artırılan doğal gaz miktarı, 42 milyon metre küp seviyesine kadar çıkarıldı.

Mevcut şartlar ayrıca Rusya'dan Mavi Akım hattından 36-38 milyon metre küp, Azerbaycan'dan 14 milyon metre küp günlük doğal gaz akışı sağlanıyor. Öte yandan sisteme ilâve sağlamak amacıyla spot piyasadan LNG tedarik ediliyor. Enerji Bakanlığı yetkilileri, İran ulusal gaz şirketi sözcüsünün yaptığı açıklama ve soğuk hava şartlarının devam etmesi sebebiyle bugün de İran'dan doğal gaz akışının yeniden başlamasının beklenmediğini, ancak alınan tedbirlerle şu an için herhangi bir sıkıntının söz konusu olmadığını ifade ettiler.

/ ANKARA

15.01.2008


 

2002 sonunda 8.9 milyar dolardı

Sıcak para olarak adlandırılan yabancı yatırımcıların Türkiye'deki portföy yatırımlarının hacmi, 2007'de büyük bölümü İMKB'deki hisse senetlerinden olmak üzere yüzde 63.4 oranında ve 41.6 milyar dolar artarak 107 milyar doların üzerine çıktı. Sıcak para hacmi son beş yılda 11 kat büyüdü. Söz konusu hacim 2002 sonunda 8.9 milyar dolar düzeyinde bulunuyordu.

Sıcak para olarak adlandırılan yabancı yatırımcıların Türkiye'deki portföy yatırımlarının hacmi, 2007'de büyük bölümü İMKB'deki hisse senetlerinden olmak üzere yüzde 63.4 oranında 41.6 milyar dolar artarak 107 milyar doların üzerine çıktı. Sıcak para hacmi son beş yılda 11 kat büyüdü. Söz konusu hacim 2002 sonunda 8.9 milyar dolar düzeyinde bulunuyordu. Geçen yıl yabancıların özellikle hisse senedi portföyünde rekor bir artış yaşandı. Yabancıların İMKB'deki hisse senedi portföyünün değeri yüzde 100.4 oranında 35 milyar 226 milyon dolar artarak 70 milyar 309 milyon dolara ulaştı. Geçen yıl yabancılara ait YTL cinsi Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) de 7 milyar 39 milyon dolar artarak, 30 milyar 192 milyon dolara yükselirken, döviz cinsi DİBS'ler 1 milyar 445 milyon dolarlık düşüşle 1 milyar 559 milyon dolara geriledi.

Yurtdışı yerleşiklerin Türk bankacılık sistemindek mevduat hacmi ise 2007'de net 792 milyon dolar artarak 4 milyar 978 milyon dolara yükseldi. Böylece sıcak para hacmi 41,6 milyar dolar artarak, 107 milyar 39 milyon dolara ulaştı.

Hazine 4.4 milyar YTL borçlandı

Hazine, yaptığı iki ihalede, kamu kuruluşları ve piyasaya yapıcılarına yapılan satışlar da dahil olmak üzere toplam 4 milyar 385.5 milyon YTL'lik ihraç gerçekleştirdi. Hazine, vadesi gelen borçları dolayısıyla Çarşamba günü 3 milyar 878 milyon YTL'lik geri ödeme gerçekleştirecek.

/ ANKARA

15.01.2008


 

Maliye 'nasıl' diye soracak

Yeni Gelir Vergisi Kanunu ile birlikte, kredi kartı dahil yüksek harcaması olanlara, 5 yıldızlı otellerde kalanlara, özel hizmetçisi, yatı ve son model arabası bulunanlara, "Bunları nasıl finanse ettin" diye sorulacak.

Vergi Konseyi, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü'nce yürütülen yeni Gelir Vergisi Kanunu'nun maddelerinin yazımı çalışmaları sürüyor. Daha önce ay sonuna kadar tamamlanması öngörülen, ancak oluşturulan komisyonların 15 Şubat'a kadar ek süre istediği çalışmalarda, yeni Gelir Vergisi Kanunu'nun ana hatları da ortaya çıkmaya başladı.

Kanundaki madde sayısını azaltacak olan, daha anlaşılır ve basit bir yapıyı öngören yeni düzenlemede, sermaye kazançları ile diğer kazançların ayrı ayrı vergilendirildiği ikili (dual) bir yapı kurulacak. Buna göre, sermaye gelirleri sabit ve düşük oranlı, diğer kazançlar ile artan oranlı tarifeye tabi olacak. İkili sistemde, kâr paylarında çifte vergileme de söz konusu edilemeyecek.

VERGİ GÜVENLİĞİ SAĞLANACAK

Vergi mevzuatı, yeni kanunla birlikte tekrar kayıp ve kaçakla mücadeleye dönük oto kontrol sistemlerine kavuşacak. Bu çerçevede gider bildirimi, asgarî gayri safi hasıla ve ortalama kâr haddi gibi vergi güvenlik müesseseleri, yeni kanuna girecek. Gider bildirimi ile birlikte, yıl içindeki harcamalar o yıla ilişkin beyan edilen gelirle karşılaştırılacak. Geliri düşük, harcaması fazla olandan bu durumu açıklaması istenecek. "Nereden buldun"dan farklı olarak servet yerine harcamanın sorgulanacağı yeni sistemde, kredi kartı dahil yüksek harcaması bulunanlardan, 5 yıldızlı otellerde kalanlardan, özel hizmetçisi, yatı, uçağı, son model arabası olanlardan beyan ettiği gelir ile hayat standardı arasında büyük fark bulunanlar, mercek altına alınacak. Bu kişilere, "Bu harcamaları nasıl finanse ettin? Bu şekilde nasıl yaşayabiliyorsun?" diye sorulacak.

BASİT USUL KALKIYOR

Yeni gelir vergisi kanununda, basit usulde vergilendirmeye son verilmesi öngörülüyor. Esnaf odalarının karşı çıktığı ve 900 bin dolayında esnafı ilgilendiren düzenlemeye göre, ayakkabı boyacısı, ayakkabı tamircisi ve berber gibi getirilecek limitlerin altında gelir elde eden küçük esnaf için "vergiden muaf esnaf belgesi" düzenlenecek. Bu şekilde, söz konusu grup vergiden muaf tutulacak. Diğer mükellefler ise gerçek usulde vergiye geçirilecek.

/ ANKARA

15.01.2008


 

En büyük yatırım fonundan pay arayışı

Türkiye, Suudi Arabistan'ın kuracağı ve dünyanın en büyük kamu sermayeli 'yatırım fonu' olarak değerlendirilen, 900 milyar doların üstünde olacağı tahmin edilen yatırım fonundan pay arıyor.

Dün Dubai'ye giden Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in başkanlığında ekonomi ve özelleştirme yetkilileri bugün başlayan Körfez Yatırım Konferansına katılacak. İki gün sürecek Körfez Yatırım Konferansında, Suudi Arabistan'ın kuracağı dev yatırım fonu, Türkiye'de geniş kapsamlı yatırımlara dâvet edilecek.

Yetkililer, başta Suudi Arabistan Yatırım Fonu olmak üzere, diğer büyük Körfez sermayesini, Türkiye'deki yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik önlemlerle, özellikle bu yıl yıl hız kazandıracak olan özelleştirme projeleri konusunda brifing vererek, bu projelere dâvette bulunacaklar. Bu arada körfez yatırım fonlarının, enerji, telekomünikasyon, perakende ve lojistik sektörlere yatırım ve iştirak açısından yakı baktıkları belirtiliyor.

Varlığa Dayalı Menkul Kıymet İhracı (Sukuk İcara) konusunun da cazip ortak yatırım imkanları arasında yer aldığı ifade ediliyor. Yetkililer, daha önce yapılan hesaplamalara göre, Suudi Arabistan'ın kuracağı dev fon hariç,Türkiye'nin, körfez ülkelerinden yıllık en az 10 milyar dolar sermaye çekebileceğini vurguluyorlar.

Dünyanın en büyük petrol üreticisi Suudi Arabistan kuracağı yatırım fonu, büyüklük bakımından Abu Dabi'nin, 900 milyar doların altındaki fonunu geride bırakarak bu yıl, 1 trilyon dolara ulaşacağı ve alanında bir numara olacağı belirtiliyor.

/ ANKARA

15.01.2008


 

Fakire bedava elektriğe tepki

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, TEDAŞ ve DPT'nin üzerinde çalıştığı belirtilen, ''Diyarbakır'da seçilecek 'fakir' tüketicilere bedava elektrik verilmesinin, 'sadakacı devlet' uygulamasının yeni bir versiyonu olduğunu'' iddia etti.

Ali Çetin, yazılı açıklamasında, olayı iki açıdan değerlendirdiklerini belirterek, birincisinin ''anayasanın eşitlik ilkesi'' olduğunu, konunun anayasanın eşitlik ilkesine aykırılık taşıdığını ifade etti. Çetin, bu girişim yasal bir düzenlemeye dönüştürüldüğünde, benzer gelir düzeyindeki her tüketiciye uygulanması için olayı yargıya taşıyacaklarını kaydetti.

İkinci boyutu ise ''sosyal devlet yerine sadaka veren devlet anlayışının hakim olması'' şeklinde değerlendiren Çetin, ''iktidarın, açlık sınırı altında yaşayan tüketiciler için elektrik, su, ısınma ve konut yardımı gibi sosyal uygulamaları herkese ayrımsız yapması gerekirken yoksul kesimleri 'sadaka' vererek bağımlı hale getirmeye çalıştığını'' öne sürdü. ''Tüketicilerin iktidardan talebinin sadaka değil, sosyal devlet uygulamaları olduğunu'' kaydeden Çetin, açıklamasında şu görüşleri dile getirdi:

''Öncelikle eğitim ve sağlık her tüketici için standart hale getirilmeli ve parasız olmalıdır. Okullara gereken destek verilerek velilerden zorla alınan 'bağışlara' son verilmelidir. Konutlarda kullanılan elektrik, su, doğal gaz ve diğer ısınma maddelerinde ve kamusal hizmetlerde KDV kaldırılmalı, fiyatları düşürülmelidir. Akaryakıtta verginin vergisi alınmasına, ÖTV'nin KDV matrahına dahil edilmesi uygulamasına son verilmelidir.''

/ ANKARA

15.01.2008


 

Online banka şifresini çalan virüse dikkat

Bilgisayar güvenliği uzmanları, online bankacılık işlemleri sırasında şifre bilgilerini çalan ve Windows işletim sisteminde faaliyet gösteren bir virüs hakkında uyarıda bulundu.

Uzmanlar, virüs programının geçen ay çoğunluğu Avrupa'da olmak üzere 5 bin civarında kişiyi etkilediğini ve çoğunun, Microsoft'un tarayıcısının boşluklarından faydalanan bubi tuzaklı web sitelerinin kurbanı olduklarını belirttiler. Şimdiye dek 200 binden fazla sisteme bulaşan virüs programlarını hazırlayan ve banka şifre bilgilerini çalmakta uzmanlaşmış bir Rus hacker grubu tarafından yazılan Mebroot virüsünün ilk olarak ekimde ortaya çıkarıldığını belirten uzmanlar, bu virüsle saldırıların geçen ay başında arttığına dikkat çekiyorlar. Normalde bilgisayar çalışırken kaldırılamayan Mebroot virüsünü tarayarak tespit eden ve kaldırabilen bir yazılımın ise bağımsız bilgisayar güvenliği şirketi GMER tarafından geliştirildiği belirtiliyor.

/ ANKARA

15.01.2008


 

Afrika'nın mobilyası da İstikbal'den

Türkiye mobilya sektörünün öncü kuruluşu İstikbal Mobilya, Mısır ve Libya'dan sonra Fas'ta açtığı yeni mağaza ile Afrika kıtasında yayılmaya devam ediyor.

2008 yılına yurt dışı mağaza yatırımları ile başlayan İstikbal, son olarak Fas'ın Kazablanka şehrinde mağaza açılışını gerçekleştirdi.

Mağazada, oturma gruplarından ev tekstiline, mutfaktan banyoya, aksesuardan raylı dolaplara kadar ev dekorasyonu ile ilgili markanın farklı ürün grupları yer alıyor. Kazablanka mağaza açılışında konuşma yapan Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak "İstikbal; Türkiye'deki gücünü yurtdışına da emin adımlarla taşıyan lider bir marka. Fas'ta açtığımız Kazablanka mağazası Fas'daki ilk İstikbal mağazası olması nedeni ile bizim için özel bir önem taşıyor. Çok kısa zamanda Tanca ve Saidiyye başta olmak üzere Fas'ta 3 yeni mağaza daha açmayı hedefliyoruz. İstikbal markasını dünyanın her yerinde bilinen bir marka olması için bu yöndeki yatırımlarımızı 2008'de de hız kesmeden devam ettireceğiz" dedi. İstikbal ayrıca yurt dışında 5 bin farklı noktada ürünlerini tüketiciye ulaştırıyor. İstikbal, New Jersey'deki lojistik merkezi aracılığıyla ABD'de, Almanyanın Bochum kendinde kurulan Lojistik merkezi ile de başta Almanya olmak üzere, Hollanda, Lüksemburg ve Avusturya gibi yakın coğrafyalarda birçok mağaza da ürün satışı gerçekleştiriyor.

Yeni Asya / İSTANBUL

15.01.2008


 

Türkiye Finans'a uluslararası ödül

Islamic Finance News dergisi, 2007 yılının en iyilerini belirlediği sektörün önde gelenleri arasında yapılan "Best Islamic Bank" anketinde, ülkeler kategorisinde, Türkiye'den Türkiye Finans seçildi.

Türkiye'de "Katılım Bankacılığı" olarak tanımlanan sektörün dünyadaki önde gelen yayınlarından Islamic Finance News dergisi, 2007'nin "en iyi" olarak algılanan banka ve hizmet kuruluşlarını belirledi. İngilizce yayın yapan Malezya merkezli derginin, her yıl düzenlediği ankette, bu yıl sektörde önde gelen 1502 kişi oy kullandı. 35 ayrı kategoride düzenlenen ankette "Ülkeler" kategorisinde "Best Islamic Bank" olarak Türkiye'den Türkiye Finans seçildi. Islamic Finance News dergisinin ödülleri 26 Şubat 2008'de Dubai ve 6 Mart 2008'de Kuala Lumpur'da düzenlenecek iki ayrı törenle sahiplerine verilecek.

Ömer Akyol / İSTANBUL

15.01.2008


 

Altının onsu 900 doları da geçti

Uluslararası piyasada altın, rekor kırmaya devam ediyor.

Altının onsu 900 doları da aştı. ABD'de faiz oranlarının düşeceği beklentisi, dolardaki değer kaybı ve finans piyasalarındaki karışıklığın spekülatif alıcıları harekete geçirmesiyle altın ons başına 900 doların üzerinde yeni rekora imza attı. Altın bugün, uluslararası piyasada 907.10 doları gördü.

/ SİNGAPUR

15.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri