Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Arap Birliği Gazze'de İsrail'i suçladı

Arap Birliği, Gazze Şeridi'nde durumun kötüleşmesinden İsrail'i sorumlu tuttu. Mısır'ın başkenti Kahire'de acilen bir araya gelen Arap Birliğine üye ülkelerin dışişleri bakanları toplantısından sonra yapılan açıklamada, Gazze Şeridi'ndeki krizin tek sorumlusu olan İsrail'in bölgeye uyguladığı ablukayı kaldırması, geçiş noktalarını açması ve yardımların ulaşmasına izin vermesi istendi.

Açıklamada, "İşgalci güç olarak İsrail, Filistin topraklarındaki durumun kötüleşmesinden tamamen sorumludur ve toplu cezalandırma politikasına, ablukaya, sivillere karşı saldırganlıklarına acilen son vermelidir" denildi. Dışişleri bakanları, BM Güvenlik Konseyinden de "İsrail'in saldırganlığını durdurmanın sorumluluğunu" üstlenmesini isteyerek, Gazze'deki kuşatmanın kaldırılması, buradaki insanlar ve onların haklarının uluslararası yasalar çerçevesinde korunması çağrısında bulundu.

Arap Birliği, Suriye'nin Hizbullah kotasını reddetti

Bu arada Mısır'ın başşehri Kahire'de acil olarak toplanan Arap Birliği'ne üye ülkelerin dışişleri bakanları toplantısında, Suriye'nin, Lübnan kabinesinde Hizbullah'ın daha fazla bakanla temsil edilmesi yönündeki önerisi reddedildi.

Toplantıya katılan 2 delege, toplantı halen devam ettiği sıralarda adları gizli kalmak şartıyla basına yaptıkları açıklamada, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim'in, Lübnan siyaseti için önerdiği yeni formülün, çoğunluk kararıyla reddedildiğini belirttiler.

/ KAHİRE

29.01.2008


 

New York Times'e göre 2016

ABD'de yayımlanan New York Times gazetesi, 2016 yılında ABD'nin eski gücünü kaybedeceğini, ancak AB ve Çin ile birlikte süper güç olmaya devam edeceği tahmininde bulundu.

Gazete, hafta sonları yayımlanan dergisinde, Yeni Amerika Vakfının Amerikan Strateji Programında üst düzey araştırmacı olan Paraf Khanna'nın, mart ayında piyasaya çıkacak olan "İkinci Dünya: Yeni Küresel Düzende İmparatorluklar ve Etki" adlı kitabından derlenen bir makalesini yayımladı.

Khanna, "Hegemonyaya Elvada" başlıklı makalesinde ABD'nin politikaları ve dünya genelindeki gelişmelere göre 2016 yılındaki olası durum hakkında tahminlerde bulundu ve Amerikan yönetiminin, dünya üzerindeki etkisini kaybetmemek için çaba harcaması gerektiğini, ancak AB ile Çin'in büyümesinin önüne geçme şansının çok az olduğunu belirtti.

"Dünyadaki güç dengesi Bush'un iki başkanlık döneminde kökten değişti. Hem onun politikaları nedeniyle hem de daha da önemlisi bu politikalara rağmen. Belki de tarihin nasıl hızla oluştuğunu görmenin en iyi yolu biraz ileriye bakmaktır" diyen yazar, ABD'nin, güç dağılımında farklılığı önleyebilmek için, BM ile tam işbirliğini tercih etmesi, ortak güvenlik ve huzurun sağlanmasında liderlik yapabileceğini, yapması gerektiğini dünyaya kanıtlaması gerektiğini kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın, "ABD'nin kalıcı düşmanları yok" sözünü hatırlatan yazar, "Ancak kalıcı dostları da yok" dedi.

ABD'nin tek kutuplu dönemi, Washington'un hegemonyasına karşı diplomatik ve finansal karşı hareketleri ve yeni bir dünya düzenini canlandırıyor.

ABD başkan aday adayları Clinton, McCain veya Obama'nın bu büyümeye karşı koyma şanslarıysa çok az.

21. yüzyılın süper güçleri olarak ABD, Çin ve AB'nin gösterildiği yazıda, Rusya, Hindistan ve savaşlarla boğuşan İslam ülkelerinin bu büyüme sürecinde geride kalacakları tahmininde bulunuluyor.

Yazara göre Türkiye'nin durumu, üç büyük süper gücün hemen dışındaki halkada kalan "ikinci dünya" ülkeleri açısından bir örnek teşkil ediyor.

/ ANKARA

29.01.2008


 

Pakistan'da yüzlerce öğrenci rehin

Pakistan'da militanlar, bir okulu basarak öğrencileri rehin aldı. İçişleri Bakanı Hamid Navaz, kuzeybatıdaki Karak bölgesinde sağlık sektöründe çalışan bir kişiyi kaçırmaya kalkışan 7 kişilik militan grubunun, polisten kaçarken bir okula sığındığını ve okuldaki çocukları rehin aldığını bildirdi.

Bakan, militanların, "serbestçe çekip gitmelerine izin verilmesini istediklerini" belirtti. Bazı kaynaklar, militanların elindeki rehine sayısını 200-250 olarak verirken, bazı kaynaklar 30 kadar öğrenciden söz ediyor.

Amerikalı diplomat ölü bulundu

Bu arada, Pakistan'da Amerikalı bir diplomat evinde ölü bulundu.

Pakistan İçişleri Bakanı Hamid Navaz, başkent İslamabad'daki evinde dün cesedi bulunan Amerikalı diplomatın intihar ettiğinden şüphe edildiğini söyleyerek, soruşturmanın sürdüğünü kaydetti.

/ PEŞAVER

29.01.2008


 

İran ve Mısır diplomatik ilişkinin eşiğinde

Son zamanlarda aralarındaki buzları eriten İran ve Mısır'ın, diplomatik ilişki kurmaya ''çok yaklaştıkları'' belirtildi.

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, düzenlediği basın toplantısında, ''Mısır ile diplomatik ilişkilerin başlatılmasına çok yaklaştık'' dedi.

Mısırlı muhatabına mesajını iletmek üzere İran Dışişleri Bakanlığı özel temsilcisinin Kahire'de bulunduğunu bildiren Mutteki, iki ülke arasındaki ilişkilerin ''normal seyrinde'' devam ettiğini belirtti.

Mutteki, Mısır'a giden mesajın içeriğinin ne olduğu ve diplomatik ilişkinin ne zaman başlayacağına ilişkin ayrıntı vermedi.

İran ile Mısır arasındaki ilişkiler, Kahire'nin İran'ın devrik şahı Muhammed Rıza Pehlevi'ye iltica hakkı tanıması ve İsrail ile Camp David barış anlaşmasını imzalaması yüzünden kopmuş, Mısır'ın İran-Irak savaşında Irak'ı desteklemesiyle daha da bozulmuştu.

Mısır'da 6 Ekim 1981 tarihinde dönemin Devlet Başkanı Enver Sedat, 1973 Arap-İsrail Savaşının yıldönümü dolayısıyla düzenlenen askerî geçit töreni sırasında ''Cihat'' üyesi Teğmen Halit İslambuli tarafından öldürülmüş, İslambuli'nin adı İran'ın başkenti Tahran'daki bir caddeye verilmişti.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, geçen yıl, Mısır ile diplomatik ilişkilerin başlatılmasından yana olduğunu açıklamış, Kahire yönetimi, daha önce olduğu gibi, İslambuli'nin adının Tahran'daki caddeden kaldırılmasını ve Enver Sedat cinayetinin araştırılmasını şart koşmuştu.

/ TAHRAN

29.01.2008


 

Hamas sınır mutabakatını tanımıyor

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a, İsrail'in Gazze Şeridi'ne gıda ve ilaç sevkiyatını kesmeyeceğine ilişkin söz verdi.

Gazze Şeridi'nde, sınır geçişlerinin tamamen kapanmasından sonra, militanların, Gazze-Mısır arasındaki sınır duvarlarını yıkmaları ve Filistinliler'in Mısır'a akmalarıyla başlayan sınır güvenliği tartışmaları gölgesinde bir araya gelen İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Filistin lideri Mahmud Abbas'ın, Kudüs'te, yaklaşık 2,5 saat süren görüşmelerinde, Gazze Şeridi'ndeki durum ele alındı.

Olmert, Abbas'ın "Gazze'deki sivillerin yaşadığı zorlukların asgarî indirilmesi" yolundaki talebine, bölgeye gıda ve ilaç sevkiyatının yeniden başlatılacağını söyleyerek cevap verdi.

Olmert-Abbas görüşmelerine katılan Filistinli Başgörüşmeci Saib Erekat, Ramallah'ta düzenlediği basın toplantısında, ikilinin "Gazze'deki durum" üzerinde yoğunlaştıklarını söylerken, İsrail'in 1,5 milyon kişinin yaşadığı Gazze Şeridi'nde ilâç, gıda, fuel oil'i bir baskı unsuru olarak kullanmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Erekat, Refah'ta yaşanan son gelişmelere dikkati çekerek, Abbas'ın "Refah sınırının kendi güçlerince denetlenmesini öngören anlaşmayı yeniden uygulama önerisi" sunduğunu belirtti.

Erekat, Abbas'ın aynı konuyu, Çarşamba günü gideceği Mısır'da, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile de müzakere edeceğini kaydetti.

Öte yandan Hamas, Refah'la ilgili anlaşmanın yeniden yürürlüğü konulması çabalarına tepki gösterdi. Hamas sözcüsü Tahir Nunu, daha önce sınır kapılarıyla ilgili imzalanan anlaşmanın hiçbir geçerliliğinin kalmadığını ifade etti. Nunu, Refah'ta yapılan anlaşmanın sadece bir yıl süreli olduğunu ve bir kez de yenilendiğini söyledi. Tahir Nunu, anlaşmanın süresinin dolduğunu, uygulanabilir olmadığı gerekçesiyle, yenilenmesinin de söz konusu olmadığını savundu.

Filistin Yönetimi'ni suçlayan Nunu, Filistinlilerin bu anlaşmayla İsrail'in elinde rehin tutulduğunu ve geçmişte böyle bir anlaşmayı benimseyenlerin de Filistin halkına haksızlık ettiklerini öne sürdü.

/ KUDÜS

29.01.2008


 

Kenya'da şiddet durmuyor

Şiddet olaylarının dur durak bilmediği Kenya'da önceki gece de 13 kişi öldü.

Güvenlik yetkililerinden alınan bilgiye göre, etnik-siyasî şiddet olaylarında Nakuru kasabasında 8, Naivaşa kasabasında da 5 kişi öldü. Ölenlerin çoğunun, başkalarının evlerini kundaklamak isterken polis tarafından vurulan kimseler olduğu kaydedildi.

İki kasabanın bulunduğu Rift vadisi, aralık sonunda yapılan başkanlık seçiminden sonra patlak veren şiddet olaylarına en fazla sahne olan bölge.

Kenya'da son bir ay içinde şiddet olaylarında ölenlerin sayısı 800'ü aştı.

/ NAİROBİ

29.01.2008


 

Chavez, anti-Amerikan NATO'su peşinde

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, Nikaragua, Bolivya ve Küba'ya, "ABD'nin muhtemel bir saldırısından korunmak için anti-emperyalist askeri ittifak kurma" çağrısı yaptı.

Chavez, Washington yönetiminin bölgesel güvenlik için tehdit oluşturduğunu öne sürerek, Nikaragua, Bolivya ve Küba'ya "ortak bir savunma stratejisi oluşturma ve kendi silâhlı kuvvetlerini kurma" teklifinde bulundu.

Televizyonda ve radyoda yayınlanan haftalık konuşmasında Chavez, "Düşmanımız ortak: Birleşik Devletler İmparatorluğu" ifadesini kullandı.

Hugo Chavez, "Eğer içimizden birine saldırırlarsa, bu hepimize yapılmış bir saldırı olacak" diye konuştu.

/ CARACAS

29.01.2008


 

Müşerref Barak'la nükleer silâhları görüştü

İsrail'in Kanal 2 Televizyonu, Savunma Bakanı Ehud Barak'ın, Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref ile geçen hafta gizlice görüştüğünü öne sürdü.

Televizyonun haberine göre, Barak ve Müşerref Paris'te iki kez bir araya geldi. İkilinin ilk görüşmesi çok kısa sürdü, ikinci toplantı ise yaklaşık bir saat devam etti.

Görüşmede, Barak'ın Müşerref'e, Pakistan'da İslâmî hareketlerin giderek güçlenmesinden duyulan endişeleri dile getirdiği kaydedildi.

/ KUDÜS

29.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri