Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Kahramanlığın yaşı yoktur

1. Dünya Savaşı’nın ilk aylarında Rus güçlerine karşı savaşan ve cephanesi tükenen sınır birliğine cephane götürmek üzere gönüllü olan yaşları 12 ila 17 arasında değişen 120 Vanlı çocuğun kahramanlık öyküsünün anlatıldığı ‘’120’’ filminin galası yapıldı.

Hüseyin Çelik, İstinye Park AFM Sinemaları’ndaki gala gösterimi sonrası filmin oyuncularıyla birlikte gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Filme konu olan öykünün, bu topraklarda yaşanan kahramanlık öyküsünün yalnızca küçük bir kesiti olduğunu belirten Çelik, ‘’Son yıllarda bu tipte çok fazla film yapılmıyordu. Çocuklara, gençlere ve bütün öğrencilere izletebileceğimiz son derece güzel bir film olmuş. Oyuncuların oyun kabiliyeti, kurgusu, her yönüyle bence mükemmel bir film. Ben rahatlıkla öğretmenlerimize, ‘bunu çocuklarımıza izletebiliriz’ diyebileceğim bir film izledim bu akşam’’ diye konuştu.

Bugüne kadar tarihsel olayları gelecek kuşaklara aktaracak filmlerin ekonomik kaygılar nedeniyle çekilemediğini ifade eden Çelik, yakın tarihe ışık tutan bu ve benzeri filmlerin son derece önemli olduğunu vurguladı.

Filmin senaristi ve yönetmeni Özhan Eren ve oyuncuları kutlayan Çelik, filme Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ziraat Bankası ve Van Belediyesi’nin katkıları olduğunu belirterek, katkısı bulunan herkesi kutladı.

Senaryosunu Özhan Eren’in yazdığı, yönetmenliğini Murat Saraçoğlu ve Özhan Eren’in üstlendiği ‘’120’’ filminin oyuncuları arasında Özge Özberk, Cansel Elçin, Burak Sergen, Emin Olcay, Demir Karahan, Oytun Öztamur ve Ahmet Uz yer alıyor. Filmde, 1. Dünya Savaşı’nın ilk aylarında Rus güçlerine karşı Hoy sınır cephesinde savaşan ve cephanesi tükenen sınır birliğine cephane götürmek üzere gönüllü olan, zorlu kış şartlarında cephaneyi birliğe ulaştıran, ancak dönüş yolunda büyük bir kısmı donarak şehit olan 12-17 yaş arasında 120 Vanlı çocuğun öyküsü anlatılıyor.

Film, yarın Türkiye genelindeki 175 sinema salonunda gösterime girecek.

14.02.2008


 

“14 Şubat Dünya Öykü Günü”

“14 Şubat Dünya Öykü Günü’’, PEN Türkiye Merkezi Öykü Komitesi ile İstanbul Fransız Kültür Merkezi iş birliğiyle düzenlenecek faaliyetle kutlanacak.

Konuya ilişkin yazılı açıklamaya göre, Dünya Öykü Günü dolayısıyla bugün günü Fransız Kültür Merkezinde ‘’Barışı Özlemek’’ başlığı altında düzenlenecek faaliyette, Fransız Kültür Merkezi Müdürü Arnaud Littardi, PEN Türkiye Merkezi Başkanı Tarık Günersel ve yazar Ahmet Soysal birer konuşma yapacak. Coşkun Aral’ın ‘’Sözün Bittiği Yer’’ adlı dia gösterisi, Dilruba Saatçi’nin ‘’Öteki’’ adlı kısa oyunu ve genç öykücülerin söyleşilerinin de yer alacağı etkinlikte ayrıca, bir süre önce hayatını kaybeden yazar Erhan Bener de ölümünden birkaç gün önce hastane odasında kurguladığı son öyküsü ‘’Karga’’ ile anılacak. Bu yılın geleneksel öykü bildirisi ise yazar Selim İleri tarafından kaleme alındı.

14.02.2008


 

Gelibolu’da yeni müze

Çanakkale’nin Eceabat ilçesindeki Gelibolu Yarımadası Tarihi Millî Parklar Müdürlüğü hizmet binasına Çanakkale Savaşları’ndan kalma malzemelerin sergileneceği yeni bir müze yapılacak.

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parklar Müdürü İsmail İşeri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hizmet binasının yaklaşık 20 yıldır onarıma tabî tutulmadığını, tamamlanan restorasyon çalışmalarının yanı sıra hizmet binası içinde yeni bir savaş galerisi oluşturulacağını söyledi.

İşeri, müzenin bu yılki 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi törenlerine kadar hazır hale getirilip, yarımadayı gezmeye gelen ziyaretçilere açılmasının plânlandığını belirterek, ‘’Bu konudaki çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor. Tavanında meydana gelen çökmeler sonucu ziyarete kapatılan Kabatepe Ana Tanıtım Merkezi’ndeki savaş eserleri de Çamburnu mevkisindeki idare binasının içinde yapılacak bu müzede sergilenecek’’ dedi.

14.02.2008


 

İslâm başkentleri

Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), 19 Şubat-1 Haziran 2008 tarihleri arasında, ‘’Louvre Koleksiyonlarından Başyapıtlarla İslam Sanatının Üç Başkenti: İstanbul, İsfahan, Delhi’’ başlıklı sergiye ev sahipliği yapacak.

Türk Telekom’un sponsorluğunda, Louvre Müzesi ve SSM tarafından düzenlenen sergi, Paris Uygulamalı El Sanatları Müzesinin katkılarıyla gerçekleştirilecek.

Serginin tanıtımı amacıyla 18 Şubat pazartesi günü düzenlenecek toplantının yanı sıra, basın mensuplarına özel bir tur düzenlenecek.

Basın toplantısına, Louvre Müzesi Başkan Yardımcısı Herve Barbaret, Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, SSM Müdürü Dr. Nazan Ölçer, Türk Telekom Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Paul Doany’ün katılması bekleniyor.

14.02.2008


 

‘Deyişten Nefese’ yolculuk

Erkan Oğur ve İ. Hakkı Demircioğlu, Dertli Divanî, Mustafa Kılçık, Hüseyin ve Ali Rıza Albayrak, bu akşam İş Sanat’ta müzikseverlere buluşuyor.

Konserde Oğur ve Değirmencioğlu’na halk müziğinin güçlü yorumcuları Dertli Divanî (bağlama, vokal), Mustafa Kılçık (bağlama, vokal), Hüseyin Albayrak (haydari bağlama, vokal) ve Ali Rıza Albayrak (çöğür, vokal) eşlik edecek. 1. Kademe: 35 YTL, 2. Kademe: 30 YTL, 3. Kademe: 25 YTL, İndirimli: 20 YTL

14.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri