Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Azerî-Ermeni hattında sükûnet bozuldu

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Azerî-Ermeni cephesinin çeşitli kesimlerinde dün meydana gelen ateşkes ihlâlleri ve çatışmalarda 12 Ermeni askerinin öldüğünü bildirdi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Azerî-Ermeni cephesinin çeşitli kesimlerinde dün meydana gelen ateşkes ihlâlleri ve çatışmalarda 12 Ermeni askerinin öldüğünü bildirdi.

Bakanlık yetkilileri, Ermenistan’a bağlı güçlerin cephe hattının bazı kesimlerinde önceki sabah saatlerinden itibaren ateşkes ihlâlinde bulunması üzerine çatışma çıktığını ve gece geç saatlere kadar sürdüğünü belirterek, “Düşman, uluslararası kamuoyunun dikkatini Ermenistan’daki iç karışıklık ve kanlı olaylardan başka yöne çekmek amacıyla böyle bir kışkırtmaya başvurmuştur” ifadesini kullandı.

Azerbaycan ordusunun, düşmanın tüm saldırılarını cesaretle geri püskürttüğünü ve karşı tarafa ağır darbeler indirdiğini kaydeden yetkililer, çatışmalarda 12 Ermeni askerinin öldüğünü, 15’inin ağır yaralandığını bildirdi. Yetkililer, Azerbaycan ordusunun ise 3 şehit verdiğini ve bir askerinin de yaralı olduğunu kaydetti. Önemli kesimi Azerbaycan’ın Ermeni işgali altındaki toprakları üzerinde bulunan cephe hattında dün meydana gelen ateşkes ihlâli ve çatışmalarda Azerbaycan tarafında ayrıca iki sivil yaralanmıştı. Ermenistan’daki cumhurbaşkanı seçimlerini kazanan Başbakan Serj Sarkisyan tarafından yapılan açıklamada ise cephe hattındaki çatışmaların Azerbaycan tarafının Ermeni güçlerinin kontrolündeki bazı mevzileri almak istemesiyle çıktığı, kısa süre Azeri güçlerinin elinde kalan bu mevzilerin tekrar geri alındığı ileri sürüldü. Ermenistan devlet radyosunun haberine göre, Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan ve Genelkurmay Başkanı Korgeneral Seyran Ohanyan tarafından yapılan açıklamalarda da Azerbaycan’ın, Ermenistan’daki iç karışıklıktan yararlanmak istediği ve bu nedenle ateşkes ihlâli yaptıkları iddia edildi.

/ BAKÜ

06.03.2008


 

İsrail’den katliama devam

İsrail askerlerinin, Gazze Şeridinin güney kesimine yakın Han Yunus’a zırhlı araçlarla düzenlediği saldırıda çıkan çatışmada bir kız bebek öldü, 2’si çocuk, 3’ü El Fetih’e bağlı El Aksa Şehitleri Tugaylarının elemanı olmak üzere 7 kişi yaralandı.

İsrail askerleri operasyonda, bir İslâmi Cihad liderini de ele geçirdi. Görgü tanıklarının verdiği bilgiye göre askerler, 20-25 kadar zırhlı ciple Han Yunus’un doğu kesiminde, Alkarara bölgesine girdi, İslâmi Cihad’ın askeri kanadı Saraya El Kuds liderlerinden Yusuf Semiri’nin evini kuşattı ve teslim olması çağrısında bulundu. Bölgedeki direnişcilerle askerler arasında çıkan çatışmada, çevredeki evlerden birinde bulunan Emire Ebu Asır adlı 1 aylık bir kız bebek vurularak öldü, bir yaşlı kadınla 2 çocuğun yanısıra, El Fetih’in El Aksa Şehitleri Tugayı’nın 3 direnişcinin de aralarında olduğu toplam 7 kişi yaralandı.

İsrail ordusu özel timlerinin, dün akşam saatlerinde, Gazze Şeridi’nin güneyine yakın Han Yunus’un Karara bölgesinde düzenledikleri operasyonda İslâmi Cihad’ın askeri kanadı Saraya El Kuds liderlerinden Yusuf Semiri’nin öldürüldüğü, İslâmi Cihad tarafından da doğrulandı.

/ KUDÜS

06.03.2008


 

Amerikalı generalden çok tartışılacak sözler

ABD’nin, iki hafta öncesine kadar Irak’taki iki numaralı komutanı olan ve bu görevini tamamlayarak Washington’a dönen Korgeneral Ray Odierno, terör örgütü PKK üzerinde baskı oluşturulması gerektiğini kaydederek, “Böylelikle bu terörist unsurlarla konuşmaya ve müzakere etmeye başlayabilineceğini” söyledi.

Korgeneral Odierno, Pentagon’da verdiği brifingde, Türk Silâhlı Kuvvetleri’nin kuzey Irak’taki operasyonuna ilişkin bir soru üzerine, “kuzey Irak’taki PKK problemi yüzünden, ABD, Türkiye ve Irak hükümeti arasındaki ilişkilerin ilerlediğini, çünkü bu sorundan dolayı işbirliğinin işlemeye başladığını” belirtti, haberleşme ve koordinasyondaki ilerlemelere işaret etti. Odierno, “Tabii ki, terörist örgütlerin sığınak elde etmesine ve oradan başka ülkelere saldırılar düzenlemesine izin verilemeyeceği yönünde hepimiz aynı fikirdeyiz” dedi. Ancak, Pentagon tarafından yayımlanan brifingin metnine göre, Korgeneral Odierno, bunun ardından, “Şuna da inanıyorum ki, kuzey Irak’ta uzun vadeli bir çözüm, askeri çözüm değil. Açıkça onlar (PKK) üzerinde baskı oluşturulmalı ki, böylelikle bu terörist unsurlarla konuşmaya ve müzakere etmeye başlayabilelim” ifadesini kullandı.

Odierno’nun sözlerinin “dil sürçmesi” mi olduğu anlaşılamadı. Korgeneral Odierno’nun bu sözleri, ABD tarafından terörist örgüt olarak görülen PKK ile ABD’nin görüşmediği ve görüşmeyeceği şeklindeki Washington’ın resmi politikasıyla çelişiyor. Odierno, bu konudaki sözlerinin sonunda, “kuzey Iraklı Kürtlerin işbirliğinin önem taşıdığını” belirtti.

/ WASHINGTON

06.03.2008


 

McCain adaylığını garantiledi

ABD’de yapılan son ön seçimlerin neticesinde Cumhuriyetçi Partide senatör John McCain, kasım ayındaki başkanlık seçiminde partisini temsil etmeyi garantiledi.

McCain, Texas, Ohio, Vermont ve Rhode İsland eyaletlerinde yapılan ön seçimlerin tamamında aşırı muhafazakar rakibi Mike Huckabee’yi yenerek, başkan adaylığını garantilemek için gereken 1191 delege sayısına ulaştı.Bu sonucun ortaya çıkmasının ardından Huckabee yaptığı açıklamada yenilgiyi kabul ettiğini ve yarıştan çekildiğini duyurarak, bundan sonra bütün çabasını McCain’in ABD başkanı seçilmesi için harcayacağını belirtti.

Başkan adaylığı kesinleşen McCain, ilk açıklamasında, ‘’esas başkanlık yarışı bundan sonra başlıyor’’ dedi. McCain’in bugün Beyaz Saray’da Cumhuriyetçi Başkan George W. Bush ile öğle yemeğinde bir araya gelmesi ve Bush’un, McCain’in başkan adaylığını resmen desteklediğini açıklaması bekleniyor.

/ WASHİNGTON

06.03.2008


 

Hillary rahat bir nefes aldı

ABD’de Demokrat Parti başkan adayının belirlenmesi amacıyla yapılan ön seçimler devam ederken büyük eyaletlerden Texas’ı da kazanan senatör Hillary Clinton, gecenin galibi oldu.

Clinton, Texas oylarının yaklaşık yüzde 51’ini alırken, rakibi senatör Barack Obama yüzde 47’de kaldı. Ancak Texas’ın çok karmaşık sayım ve değerlendirme sistemi yüzünden toplam oyda Clinton’ın gerisinde kalan Obama’nın daha fazla delege çıkarma ihtimali bulunuyor. Sonuçta ön seçim yapıldığı 4 eyaletten Texas, Ohio, Rhode İsland’ı Hillary Clinton kazanırken, Barack Obama, Wermont eyaletinden galip çıktı.

/ WASHİNGTON

06.03.2008


 

Abdulkadir Han hastaneye kaldırıldı

Gizli nükleer bilgileri İran, Libya ve Kuzey Kore’ye satan Pakistanlı bilim adamı Abdülkadir Han, hastaneye kaldırıldı.

Ordudan yapılan açıklamaya göre, Han’ı evinde muayene eden doktorlar, Han’ın tansiyonunun düşük olduğunu ve ateşi olduğunu belirledi. Han, daha ayrıntılı muayene için hastaneye kaldırıldı.

/ İSLAMABAD

06.03.2008


 

‘PKK’ya göz yumduk’

ABD’de Temsilciler Meclisinin Demokrat Partili üyelerinden Rush Holt, Washington’ın, terör örgütü PKK’nın Saddam Hüseyin’in Irakında işleri karıştırmasından bir dönem memnun olduğunu belirterek, terör örgütünün şimdiki haline gelmesinde ülkesinin de rolünün bulunduğunu ima etti.

Washington’daki Rumi Forum adlı kuruluşta “dinlerarası diyalog” konulu bir sunum yapan Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi üyesi Holt, konuşmasının başlarında Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilere değindi. New Jersey eyaleti milletvekili Holt, ABD ile Türkiye’nin NATO ve güvenlik meselelerinin yanı sıra son dönemde terör konularında uzun süreli bir ortaklığının bulunduğunu kaydetti. Holt, “her zaman aynı safta yer almadık. ABD’nin, Saddam Hüseyin’in Irakında işleri karıştıran PKK’dan gayet memnun olduğu dönemler kesinlikle vardı. Tabii ki, PKK konusunda biz ve bir ölçüde Türkiye, ektiğimizi biçiyoruz” dedi.

/ WASHİNGTON

06.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri