Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Ekmeğe zam geliyor

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, maliyetlerdeki artışlar nedeniyle esnaf odalarına yeni maliyet ve fiyat tarifelerinin gönderildiğini, onaylandığı gün daha önceden aldıkları kararın uygulamaya konulacağını, ekmeğin kilogram fiyatının 2.5 YTL olması gerektiğini, buna göre yüzde 25 fiyat artışının zorunlu olduğunu söyledi.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, maliyetlerdeki artışlar nedeniyle esnaf odalarına yeni maliyetler ve fiyat tarifelerinin gönderildiğini, onaylandığı gün daha önceden aldıkları kararın uygulamaya konulacağını, zam oranının yüzde 25'i geçmeyeceğini söyledi.

Balcı, Federasyon Genel Merkezi'nde bazı oda başkanlarının da katılımıyla basın toplantısı düzenledi.

Ocak ayında 38-40 YTL olan un fiyatının Şubat ayı sonunda 45-46 YTL olduğunu belirten Balcı, bunun fırıncı esnafını zora soktuğunu, bunun üzerine olağanüstü toplanarak federasyonun yönetim ve denetim kurulu üyeleriyle birlikte değerlendirme yaptıklarını anlattı.

Balcı, un fiyatlarının 38-40 YTL arasında seyrettiğini, bugünkü rakamlara göre ekmeğin kilogram fiyatının 2,5 YTL olması gerektiğini öne sürerek, bunun da önceki rakamlara göre yüzde 25 fiyat artışını zorunlu kıldığını savundu.

Girdilerin bu boyutta kalması halinde 2008 yılını yüzde 25 artışla tamamlamak hedefinde olduklarını kaydeden Balcı, un fiyatları 45 YTL'nin üzerine çıktığı takdirde konuyu hükümet nezdinde görüşeceklerini söyledi.

2008 yılında ekmekte uygulanacak fiyat artışının yüzde 25'le sınırlı kalması için gerekenin yapılacağını kaydeden Balcı, ''Ekmek fiyatı üzerinden kimsenin felaket tellallığı yapmasına gerek yoktur. Bu konuda tek yetkili merci fırıncılar federasyonu ve odalarımızdır'' diye konuştu.

Bir gazetecinin, ''Önceki basın toplantınızda yüzde 20-25 oranında zam yapılabileceğini söylemiştiniz. Şu anda ise (un fiyatları arttı zam yapıyoruz) diyorsunuz. Bunun kararını zaten önceden almıştınız?'' sözleri üzerine, şöyle konuştu:

''Şu anda un fiyatlarında olağanüstü bir artış söz konusu. Bu konuda herkesin açıklaması var. Biz de federasyonumuzun bu yöndeki kararını açıklıyoruz. O zaman dediğimiz geçerlidir diyoruz. Un fiyatları 3-4 lira daha artmıştır ama bizim artışımıza bunu yansıtmamızın şu an söz konusu olmadığını, daha yükselme olursa bunu ekmeğe yansıtmadan hükümet nezdinde görüşme yapacağımıza yönelik kararı açıklıyoruz.''

''Bu artış ne zaman olacak?'' sorusuna ise Balcı, ''İllerde bu uygulama başladı. Periyodik olarak iller kendi maliyet tablosunu yaparak, esnaf odaları birliğine, ilgili kuruma müracaat ederek, fiyatlarını aldığı gün uygulamaya koyuyor'' yanıtını verdi.

Ekmeğin gramajının en az 300 gram olması yönündeki tebliğin hatırlatılması üzerine Balcı, bunun ekmekteki kalitenin artmasını sağlayacağını, kaliteyi yükseltmek yönündeki her çalışmada imzalarının olacağını, bu konuda esnaf aleyhine bir durumun söz konusu olmadığını söyledi.

Balcı, 300 gram ekmeğin kilogramı 2,5 YTL üzerinden fiyatlandırılırsa bunun 75 YKr'ye tekabül ettiğini de sözlerine ekledi.

/ ANKARA

06.03.2008


 

TÜSİAD’da enflasyon endişesi

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, enflasyonla ilgili açıklanan son rakamların endişe verici olduğunu, iş dünyası olarak ekonomik gelişmeleri kaygıyla izlediklerini bildirdi.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, “Maalesef bugün itibariyle kaygıyla izliyoruz, iç pazarda daralma var, işsizliğe çare bulunamıyor, enflâsyondaki bu gidişat bizi ürkütüyor, büyüme daralıyor” dedi. TÜSİAD’ın hazırladığı raporun tanıtıldığı toplantının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Yalçındağ, gerek son enflasyon rakamları gerekse istihdam ile ilgili göstergelerin “son derece kaygı verici” olduğunu söyledi. Tüm dünyada gıda ve enerji fiyatlarındaki artışın önemli olduğuna değinen Yalçındağ, ancak bunun dışında enflasyonun bir artış eğilimi gösterdiğini ve bunun endişe verici olduğunu ifade etti.

Yalçındağ konuşmasına şöyle devam etti:”Onun için uzun süredir söylediğimiz ve 2007’de yapamadığımız yapısal reformları bir an önce yapmalı ve 2008 yılında ekonomi beklenti yönetimini de büyük bir maharetle yapmalıyız ki 2009’u da içine alan yüksek büyüme hızlarını yeniden yakalayalım.

/ İSTANBUL

06.03.2008


 

En büyük risk özel sektörün borçları

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, Türkiye’nin şu anda karşı karşıya olduğu en büyük riskin özel sektörün, 51 milyar dolar olan net döviz cinsi borcu olduğunu kaydetti. Zachau, ancak bu borçların çoğunlukla görece büyük şirketlerde ve orta vadeli olmasının olumlu olduğunu söyledi.

Önceki akşam bir ajansa yaptığı açıklamada Zachau, 51 milyar dolarlık net döviz cinsi borcu sebebiyle özel sektörün ciddî kur riski taşıdığına işaret etmişti. İstanbul’da düzenlenen “Risk Yönetimi Zirvesi 2008”de açılış konuşmasını yapan Zachau, “Türk şirketleri uluslararası bir likidite çöküntüsü olması halinde bir risk ile karşı karşıya bulunuyor, ancak bu borçlar büyük ölçüde orta vadeli ve risk taşıma açısından en iyi durumda olan şirketler tarafından taşınıyor” dedi.

Zachau ayrıca, bankacılık sektörünün de genel durumunun olası bir uluslararası likidite riski karşısında güçlü olduğunu belirtti ve yerli sermayeli bankaların, kriz durumunda likiditenin sürdürülebilirliği açısından yabancı sermayeli bankalara göre daha avantajlı konumda olduklarını vurguladı.

Zachau ancak, tüm bankacılık sektöründeki yabancı sermayenin çoğunlukla kontrol hissesini elinde bulundurmadığına dikkat çekti. Zachau, Türkiye’nin karşı karşıya olduğu risklere karşı tedbir tekliflerini de, “malî sektörün derinleştirilmesinin sürdürülmesi, güvenin korunması ve mikroekonomik reformların yapılması” olarak sıraladı.

Global etkilerin daha olumsuz olması sebebiyle Türkiye ekonomisinde büyümenin bu yıl geçen yılın altında kalacak gibi göründüğünü dile getiren Zachau, ayrıca Dünya Bankası’nın 2008-2011 döneminde sağlayacağı 6.2 milyar dolarlık kredinin önemli bir bölümünün enerji ve işgücü piyasası reformlarında kullanılacağını söyledi.

/ ANKARA/İSTANBUL

06.03.2008


 

Doğal gaza zam sinyali

BOTAŞ Genel Müdürü Hüseyin Saltuk Düzyol, son günlerde petrol fiyatlarında ve döviz kurunda artışlar yaşandığını, bunun devam etmesi durumunda önümüzdeki dönemde doğalgazda fiyat ayarlaması yapma gereği doğabileceğini belirtti.

BOTAŞ Genel Müdürü Hüseyin Saltuk Düzyol, 54 ilde doğal gaz erişim imkanı sağlandığını, hedeflerinin 3 yıl içinde bütün il merkezlerine doğalgaz götürmek olduğunu bildirdi. Düzyol, son günlerde petrol fiyatlarında ve döviz kurunda artışlar yaşandığını, bunun devam etmesi durumunda önümüzdeki dönemde doğalgazda fiyat ayarlaması yapma gereği doğabileceğini belirtti.

Doğal gaz konusunda bu yıl yatırım programına aldıkları yeni iller olduğunu kaydeden Düzyol, Diyarbakır, Batman, Siirt ve Kilis projeleri üzerinde çalıştıklarını söyledi. Düzyol, 2008 yılında yatırım götürecekleri iller arasında, Muğla, Hatay ve Iğdır olduğunu, yeni bazı iller için de mühendislik ve arazi etüt çalışmalarını başlatmayı düşündüklerini bildirdi.

/ ANKARA

06.03.2008


 

Büyümeden taviz verilmemeli

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Bolat, enflasyonu aşırı iyimser bir hedefe çekmek adına ekonomik büyümeden taviz verilemeyeceğini söyledi.

MÜSİAD tarafından gerçekleştirilen Ekonomi Basını Başarı Ödülleri töreninde konuşan Bolat, ekonomide yeni bir vizyon ve atılım ihtiyacı olduğunu vurgulayan Bolat, enflasyonu aşırı iyimser bir hedefe çekmek adına ekonomik büyümeden taviz verilemeyeceğini, Türkiye’nin her yıl yüzde 6-7 büyümeyi tutturmak zorunda olduğunu bildirdi. “Merkez Bankası faizleri en az 2,5-3 puan düşürerek, ekonomideki durgunluğun aşılmasına yardımcı olmalıdır” diyen MÜSİAD Başkanı, işsizliği azaltma konusunda Sosyal Güvenlik Reformunun ve istihdam paketinin TBMM’de bir an öce yasalaşmasını istediklerini de kaydetti.

Ümit Kızıltepe / İSTANBUL

06.03.2008


 

DASK için azamî teminat tutarı 120 bin YTL

Zorunlu Deprem Sigortası kapsamında, bir mesken için verilebilecek azamî teminat tutarı, yapı tarzı ayrımı yapılmaksızın 120 bin YTL olarak belirlendi.

Azamî teminat tutarı daha önce 110 bin YTL idi. Hazine Müsteşarlığı’nın konuya ilişkin tarife ve talimat değişikliği, Resmi Gazetenin dünkü sayısında yayımlandı.

/ ANKARA

06.03.2008


 

116 bin işçiye 37 milyon YTL ödendi

İşsizlik Sigortası Fonu’ndan geçen ay 116 bin 583 kişiye 36 milyon 964 bin 606 YTL 7 YKr ödendi.

şsizlik Sigortası Fonu Bülteninde yer alan bilgilere göre, işsizlik sigortasının uygulanmaya başladığı 2002 yılının Mart ayından 29 Şubat 2008 tarihine kadar sisteme 1 milyon 125 bin 612 kişi başvuruda bulundu.

/ ANKARA

06.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri