Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Ordu çok kızgın ve kırgın

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu Başkanı Sedat Laçiner, TSK’nın ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın Irak’ın kuzeyine yapılan kara harekâtına ilişkin eleştiriler sebebiyle, “çok kızgın ve kırgın” olduğunu söyleyerek, “Bu ölçüsüz eleştiriler, önümüzdeki operasyonları riske atabilir” dedi.

Laçiner, TSK’nın Irak’ın kuzeyine yaptığı sınır ötesi harekatla ilgili soruları cevapadı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt’ın önceki gün gazetecilere verdiği brifingi değerlendiren Laçiner, “Orgeneral Büyükanıt’ın bu toplantıda kızgın ve kırgın olduğunu, görevini yapmış ancak takdir yerine eleştiri, hatta hakaret görmüş bir kurumun başındaki kişi olarak konuştuğunu” kaydetti.

“Kısacası, ordu çok kızgın ve kırgın” diyen USAK Başkanı, “bunun sebebinin eleştirinin dozajından kaynaklandığını” belirtti.

“Genelkurmay Başkanı (Çekilmeye biz karar verdik, ABD’nin baskısı olmadı, operasyonun süresi zaten bu kadar olacaktı) dedikçe, medya ve siyasetten birçok kişinin tam tersini söylediğini” ifade eden Laçiner, şöyle konuştu:”Yalan söyleniyormuş gibi, tam tersi yorumlar yapılıyor ve bu yorumlar marjinal kişiler tarafından değil, kamuoyunu şekillendirebilecek insanlar tarafından yapılıyor. Böyle olunca da ordu ile kamuoyu arasında büyük bir fark ortaya çıkıyor. Bir güven sorunu ortaya çıkıyor. İkinci bir operasyonu yapacak olsak, bu güven bunalımı üzerine çok risk almaya başlarız. Yani bu ölçüsüz eleştiriler, önümüzdeki operasyonları riske atabilir.”“Ordunun büyük fedakarlık yaparak, kış ve gece koşullarında, nokta operasyonu yaptığını” kaydeden Laçiner, “bu fedakarlığın ardından askerin takdir beklediğini ancak adeta başkasının altında bir ordu varmış gibi bir izlenim meydana getirilmeye çalışıldığını” belirtti.

Laçiner, “geniş çaplı nokta operasyonlarının, PKK’nın bölgedeki hareketine göre bundan sonra da olabileceğini” belirterek, “Zap bölgesinin dışındaki başka bölgelerde gruplaşmalar başlarsa yeniden operasyon yapılması gerektiğini” kaydetti.

“Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin başkanı Mesud Barzani’nin Türkiye’ye meydan okuduğunu” söyleyen Laçiner, “Barzani’yi izole etmek, yalnızlaştırmak lâzım” diye konuştu.

/ ANKARA

06.03.2008


 

Asker, muhalefete de “muhtıra” verdi

Önceki dönemlerde askerin hükümete yönelik müdahale ve muhtıralarına “alışık” olan kamuoyu, son tartışmalarda, evvelce hedefinde hükümetin bulunduğu müdahalelere alkış tutmuş olan muhalefete de muhtıra verilebileceğini görmenin şaşkınlığını yaşarken, gelinen nokta, askerin siyasî tartışmalara bu derece müdahil olma alışkanlığının ülkeyi her bakımdan ciddî sıkıntı ve zorluklarla karşı karşıya bırakacağını bir kez daha gözler önüne seriyor.

Genelkurmay Başkanlığı’nın ‘’Türk Silahlı Kuvvetleri’ne haksız ve seviyesiz saldırılar yapılıyor’’ açıklamasını MHP ve CHP üzerine almadı. CNN TÜRK Ankara Haber Müdürü Hande Fırat’ın sorularını cevaplayan MHP ve CHP’li yetkililer, “Eleştirilerimiz TSK’ya sınırlı yetki veren AKP hükümetine yönelik” diye mesajı verdi.

MHP ve CHP’nin önceki günkü grup toplantılarında liderler, sınır ötesi kara harekâtında çekilme zamanlamasıyla ilgili olarak hükümetin yanı sıra Genelkurmay’ı da eleştirmişti. Bu eleştirilere asker kanadından da cevap gecikmemişti. Genelkurmay’dan önceki gün akşam saatlerinde yapılan açıklamada, “basın dışından TSK’yı hedef alan haksız ve seviyesiz saldırılar olduğu, bu saldırıların TSK’nın terörle mücadele azmine hainlerden daha fazla zarar verdiği” kaydedildi. CNN TÜRK konuşan CHP’li Öymen ve MHP’li Bölükbaşı, açıklamayı değerlendirdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, “Biz bu açıklamayı üstümüze alınmıyoruz. Biz bu açıklamayı bize muhatap bir açıklama olarak görmüyoruz. CHP’ye tarihi boyunca hiçkimse seviyesiz lafını yakıştıramamıştır. Biz bu sözleri kabul etmiyoruz. Muhatabının kim olduğunu bilmiyoruz. Bizim Kuzey Irak politikamızda en ufak kırılma yoktur. Kuzey Irak’tan PKK terörü temizlenmeli. Türkiye’nin bunu yapacak imkânı var. Ancak yurtdışından gelen baskı ve engellemeler var. Büyük devler baskı yapıyor. Türkiye’de eksik olan tek şey bu baskıları aşacak siyasî iradedir” diye konuştu.

CHP Genel başkan adayı Samsun milletvekili Haluk Koç, yaptığı yazılı açıklamada "çıkan tartışmalardan büyük üzüntü duyduğunu’’ belirtti. Koç, şunları kaydetti: ‘’Dün Türkiye’nin en hassas döneminde ortaya çıkan tartışmalardan büyük üzüntü duyuyorum. Sosyal demokrat bir partinin grup toplantı salonunda savaş çağrılarının yankılanması ne kadar yanlışsa, demokrasiyle yönetilen bir ülkenin en üst güvenlik görevlisinin ülkenin siyasetçileri ile internet bildirileri aracılığıyla kırıcı polemiklere girmesi de o kadar yanlıştır. Siyasi eleştirilerden kasıt; Türkiye’nin kendi kaderini etkileyen önemli süreçlerde girdiği ekonomik ve siyasî bağımlılık nedeniyle, hareketlerinin, kararlarının, kısıtlanması ise eleştiri hedefinin bu ortamı hazırlayan siyasi iktidar olduğu unutulmamalıdır.’’

‘’Maksadı aşan cümle olmuş’’

CHP’li İsa Gök, ise ‘’Genelkurmay Başkanlığının açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizin partiniz de hedefteydi... Açıklamada, ‘Bu saldırılar, TSK’nın terörle mücadele azmine, hainlerden daha fazla zarar vermektedir’ şeklinde değerlendirme de yer aldı’’ denilmesi üzerine, ‘’Yok. O maksadı aşan bir cümle olmuş’’ dedi.

CHP:Kimse araya girmesin

CHP’den yazılı bir açıklama yapılarak, ‘’demokratik bir tartışma yapıldığı, muhatabın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olduğu’’ belirtilerek, “Kimse araya girmek için özel bir gayret sergilemesin. Türk Silahlı Kuvvetleri’ni tartışmaların dışında tutmak sadece siyasilerin görevi değildir. Hakaret ederek haklılığınızı kanıtlayamazsınız. Tam tersine hakaret, haksızlığın karinesidir’’ denildi.

CHP Genel Başkan İletişim Koordinatörlüğü’nden yapılan yazılı açıklama şöyle:’’Biz demokratik bir tartışma içindeyiz. Muhatabımız Başbakan’dır. Kimse araya girmek için özel bir gayret sergilemesin. Türk Silahlı Kuvvetleri’ni tartışmaların dışında tutmak sadece siyasilerin görevi değildir. Hakaret ederek haklılığınızı kanıtlayamazsınız. Tam tersine hakaret, haksızlığın karinesidir. Cumhuriyet Halk Partisi ‘Manzara-i Umumiye’’yi tarih penceresinden ibretle seyretmektedir.’’

MHP’li Bölükbaşı: Genelkurmay’la polemiğe

girmemiz söz konusu olmaz

MHP Ankara Milletvekili Deniz Bölükbaşı ise şöyle konuştu:”Bizim Genelkurmay Başkanlığı’yla ilgili bir polemiğe girmemiz söz konusu olmaz. Genelkurmay’ın açıklamasının hedefinin biz olduğunu sanmıyoruz. Sınır ötesi operasyon yetkisini verirken TSK’nın önüne PKK terörünü o bölgeden söküp atma hedefi belirlendi. Ancak AKP hükümeti ve Başbakan belli tedbirler almakla yetindi. Bu açıdan bizim eleştirilerimizde muhatabımız o bakımdan Başbakan.”

“Sayın Başbakan ısrarla kara harekatını Türkiye’nin gündeminden çıkarmaya özen göstermiştir” diyen Bölükbaşı şöyle devam etti:”AKP’nin konuya bakışı bizim açımızdan oldukça nettir. AKP terörle mücadele askeri tedbirlerin belli noktaya getirildikten sonra belli siyasi açılımlar yapmaya hazırlanmaktadır. Erdoğan 5 Kasım 2007’de ABD’de Bush ile yaptığı görüşmede bu siyasî boyutu da olacak şekilde tartışılmıştır. AKP bunun için uygun zaman-zemin kollamaktadır. Sayın Genel Başkanımızın dünkü konuşmasının odağında da bu vardı. Bölükbaşı,”Barzani’nin niyetleri ortada. Türkmenlerle ilgili hesapları ortada. Barzani’yi siyasî muhatap alarak Türkiye hükümeti eğer terörle mücadelede bir zemin kazanacağını düşünüyorsa bu yanlıştır” diye konuştu.

İyimaya: Siyaset kurumu

eleştiride ölçülü davranmalı

TBMM Adalet Komisyonunun, Meclis Genel Kurulu gündeminde bekleyen Türk Ticaret Kanunu Tasarısının, yürürlüğü ve uygulanmasını düzenleyen tasarıyla ilgili toplantısı bugüne ertelendi. Toplantının ertelenmesinden sonra gazetecilerin sorularını cevaplayan Komisyon Başkanı, AKP Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, ‘’Genelkurmay Başkanlığının, muhalefete yönelik açıklamasını nasıl değerlendirdiğinin’’ sorulması üzerine İyimaya, siyaset kurumunda, siyasal süreçte böyle şeyler yaşanabileceğini söyledi.

Ahmet İyimaya, ‘’Tüm kurumların görev tarifleri de sınırları da anayasamızda bellidir. Bunlar doğaldır. Şunu unutmamak lâzım: Kuzey Irak’taki veya güneyimizdeki harekatın anlamını, sınırını ve hassasiyetini doğru belirlemek gerekir ve siyaset kurumunun da eleştiride ölçülü davranması gerekir’’ diye konuştu.

Genelkurmay ne demişti?

Genelkurmay Başkanlığı, Salı gecesi yaptığı uzun yazılı açıklamada, Irak’ın kuzeyindeki operasyonun Amerika’nın etkisiyle bitirildiği iddialarını ortaya atan başta MHP ve CHP’ye sert eleştirilerde bulunmuştu. Genelkurmay açıklamasında özetle “TSK’yı hedef alan bu söylemler, ülkemiz adına mücadele eden ve şehitler veren bir kuruma haksız ve seviyesiz saldırılar olarak değerlendirilmektedir. Siyasi kişi ve kurumlarla polemiğe girmek istemeyen TSK, 24 yıldan bu yana süren terörle mücadele sürecinde, ilk defa anlamsız saldırılara hedef yapılmak istenmektedir. Bu saldırılar, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin terörle mücadele azmine, hainlerden daha fazla zarar vermektedir” denilmişti.

/ ANKARA

06.03.2008


 

Gündem demokratikleşme ve kalkınma olmalı

Doğu Güneydoğu Sanayici v e İşadamları Dernekleri Federasyonu Başkanı Şeyhmus Akbaş, siyasetçilerin son günlerde sun’î gündem üzerinden ülkeyi gerdiklerini belirterek, Türkiye’nin gündeminin artık demokratikleşme ve ekonomik kalkınma olması gerektiğini söyledi.

Doğu Güneydoğu Sanayi İşadamları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED) Başkanı Şeyhmus Akbaş, siyasetçilerin son günlerde sunî gündem üzerinden ülkeyi gerdiğini belirterek, Türkiye’nin gündeminin artık demokratikleşme ve ekonomik kalkınma olması gerektiğini söyledi. Yazılı bir basın açıklaması yapan DOGÜNSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Başkanı Şeyhmus Akbaş, son dönemde uluslar arası piyasalarda yaşanan krizlerin Türkiye ekonomisinin olumsuz etkilediğini hatırlattı.

Akbaş, 2008’in ilk 2 ayında enflasyon değerlerinin beklenin üzerinde çıkması ve enerji sektöründe yaşanan dalgalanmaların acil ekonomik tedbirlerin alınması gerektiği sinyalini verdiğini belirtti.

Başörtü yasağının kaldırılması üzerinden kimi çevrelerce yapılan polemik ile Irak’ın kuzeyine yapılan sınır ötesi kara harekâtının bitirilmesinin siyasi ranta dönüştürülmesinin ülkeye yarar sağlayamayacağına dikkat çeken işadamı Akbaş, şöyle devam etti: “Tüm bu gelişmeler ışığında uygulanması gereken ekonomik kalkınma programı ve AB ile bütünleşme sürecinde gereken adımlar ivedilikle atılmalıdır. Sosyo-ekonomik programın politik demeçlerin gölgesinde ikinci bir plâna itilmesi ile ülkenin kaos ortamına sürüklenmesinin kimseye faydası olmayacaktır. Siyaset ve ekonominin uyum içerisinde olması ve ekonomik programın aksatılmadan uygulanmaya konması, istikrarlı bir sosyal ve politik yapıya kavuşmamız için oldukça önemlidir.”

Ülke sorunlarının parlamentoda demokratik olgunluk ve dayanışma ruhu içerisinde milletin vekilleri tarafından çözüme kavuşturulmasını da isteyen Akbaş, popülist, çözüm getirmeyen, gerginlik oluşturan yaklaşımlardan kaçılmasını gerektiğin vurguladı.

/ DİYARBAKIR

06.03.2008


 

Başörtülü öğrencileri fişleme iddiası

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nde başlarını açıp kampüse giren üniversite öğrencilerinin güvenlikçiler tarafından fotoğrafları çekilerek fişlendiği öne sürüldü.

İddiayı kabul etmeyen üniversite yetkilileri, kendileri tarafından böyle bir yetkilendirme yapılmadığını, öğrencilerin telefonla konuşan güvenlikçiyi yanlış anladığını öne sürdü. Alınan bilgilere göre, Namık Kemal Üniversitesi ikinci öğretimde okuyan başörtülü kızların başını açıp içeri girdikten sonra kapıdaki güvenlik görevlileri tarafından cep telefonu ile fotoğraflarının çekildiği iddia edildi.

Kampüs içerisine girerken güvenlikçilerin fotoğraf çektiğini öne süren öğrenciler, üniversite yönetimine güvenlikçilerin bu davranışlarını şikâyet etti. Kız öğrencilerin güvenlikçiler tarafından fotoğraflarının çekildiğini söylediğini ifade eden Genel Sekreter Yardımcısı İsmail Kurt ise, öğrencilere öyle bir olayın olamayacağını anlattığını kaydetti. Güvenlikçilere fotoğraf çekme gibi bir yetki verilmediğini vurgulayan Kurt, olayın yanlış anlama olduğunu dile getirdi.

/ TEKİRDAĞ

06.03.2008


 

Başörtüsü yasağı kaldırılsın

AP Türkiye Raportörü Oomen-Ruijten, üniversitelerdeki başörtüsü yasağının kaldırılması gerektiğini belirterek, yasağın kalkmasıyla eğitime erişimin artacağını, daha fazla kızın okuma imkânı bulacağını kaydetti.

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten, ‘’Hristiyan Demokrat’ım ama özgürlükçüyüm. Üniversitelerde başörtüsü yasağının kaldırılmasını istiyorum’’ dedi. Türkiye Kadın Girişimciler Derneği’nin (KAGİDER) Brüksel ofisi, Devlet Bakanı Nimet Çubukçu’nun da katılımıyla açıldı. Nimet Çubukçu, açılışta yaptığı konuşmada, KAGİDER’in temel amacının kadın girişimciliğini geliştirmek ve desteklemek olmakla birlikte toplumsal hayatın her boyutunda kadınların karşılaştığı sorunlara çözüm üretme arayışında olduğunu söyledi.

KAGİDER’in aynı zamanda Türkiye’nin AB üyelik sürecine yoğun kampanyalarla destek olduğunu kaydeden Çubukçu, ‘’Bu alanda önemli bir bilgi ve deneyim birikimine sahip olan bu değerli sivil toplum kuruluşumuzun Brüksel’de bir ofis açması, inanıyorum ki Türkiye’nin AB müzakere sürecine ve Avrupa’da daha iyi tanıtılmasına önemli katkılar sağlayacaktır’’ dedi.

Çubukçu, ‘’Türkiye’nin her alanda kalkınmasının yolu AB’ye dahil olmaktan geçtiği gibi, kadınların bu kalkınma sürecine etkin ve eşit toplumsal aktörler olarak katılmalarının yolu da AB’den geçmektedir’’ diye konuştu.

Çubukçu’nun konuşmasının ardından söz alan Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten ise, ‘’Hristiyan Demokrat’ım ama özgürlükçüyüm. Üniversitelerde başörtüsü yasağının kaldırılmasını istiyorum’’ diye konuştu. ‘’Konuya bireysel özgürlükler açısından baktığını’’ anlatan Hollandalı AP Üyesi Oomen-Ruijten, ‘’başörtüsü yasağının kalkmasıyla eğitime erişimin artacağını ve daha fazla kızın okuma olanağına kavuşacağını’’ dile getirdi. Oomen-Ruijten, ‘’yasağın kalkmasının ardından başörtüsüz kız öğrencilere baskı yapılmaması gerektiğini’’ bildirdi. KAGİDER Başkanı Gülseren Onanç ise Brüsel ofisleriyle Türkiye’de kadın haklarını savunan sivil toplum kuruluşları için bir pencere olabilmeyi hedeflediklerini belirterek, müzakere sürecini yakından izleyeceklerini kaydetti. Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşe Sosyal ve yazar Elif Şafak’ın da konuşma yaptığı açılışa çok sayıda davetli katıldı.

/ BRÜKSEL

06.03.2008


 

Meclis'te kapalı oturum

ANKARA - TBMM Genel Kurulunda, bazı belediyelerin kapatılmasını öngören yasa tasarısının görüşmeleri sürerken kapalı oturuma geçildi.

Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Yasa Tasarısının 3. maddesi üzerinde görüşmeler sürerken, CHP Grup başkanvekilleri Kemal Anadol ve Hakkı Süha Okay ile 18 milletvekili, kapalı oturuma geçilmesini istedi. CHP’nin önergesinin kabul edilmesinin ardından kapalı oturuma geçildi. Başkanvekili Nevzat Pakdil’in uyarısı üzerine, Genel Kurulda yeminli stenograflar ve görevliler dışındakiler salondan çıkarıldı. Kapalı oturuma geçilmesi nedeniyle kulislerde ve basın bürosunun Genel Kurula bitişik büroları da boşaltıldı.

TBMM Genel Kurulunda, kapalı oturumun ardından nüfusu 2 binin altına düşen 863 belde belediyesi ile 283 ilk kademe belediyesinin tüzel kişiliğinin kaldırılması ve 43 yeni ilçe kurulmasını öngören yasa tasarısının 3. maddesinin görüşmelerine devam edildi. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, yürürlükten kaldırılan, değiştirilen ve eklenen hükümleri içeren 3. madde üzerinde soruları cevaplandırdı. Atalay, yerel hizmetlerin daha kaliteli sunulmasını istediklerini belirterek, ‘’Köylerimizi şehirleştirmeye çalışıyoruz’’ dedi.

/ ANKARA

06.03.2008


 

OKS startı 10 Mart’ta

Fen, Anadolu ve Sosyal Bilimler liseleri, özel okullar, polis kolejinde okumak isteyen öğrenciler ile devlet parasız yatılı okuyacak ilköğretim 8. sınıf öğrencilerinin katılacağı Ortaöğretim Kurumları Sınavı’na (OKS), başvurular 10 Mart Pazartesi günü başlıyor.

Başvuru ve yerleştirme ile ilgili işlemlere ait açıklama ve kurallar, 2008 Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı ile Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı e-başvuru kılavuzlarında yer alıyor. Adaylar bu kılavuza Millî Eğitim Bakanlığı’nın ‘’www.meb.gov.tr’’ internet adresinden ulaşabilecekler. Başvurular, 28 Mart Cuma gününe kadar yapılabilecek.

/ ANKARA

06.03.2008


 

Türkiye, yasa dışı göçle mücadelede başarılı

Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Emin Aslan, Türkiye’nin yasa dışı göçle mücadele ederken kendi sınırlarından çıkanları dahi yakalayan tek ülke olduğunu söyledi.

Aslan, emniyet teşkilatının, Türkiye’nin AB’ye üyelik çalışmaları kapsamında üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirdiğini söyledi. ‘’İltica ve Göç Ulusal Eylem Plânı’’nın iki yıl önce yürürlüğe girdiğini anlatan Aslan, bu kapsamda ‘’Sığınmacı kabul, tarama ve barınma merkezleri ve mülteci misafirhaneleri’’nin tesis edilerek faaliyete geçirilmesinin öngörüldüğünü dile getirdi.

/ ANKARA

06.03.2008


 

Kadınların eğitim seviyesi yükseliyor

Türk kadının eğitim seviyesi giderek yükseliyor. Fakülte ve yüksekokullara giden kız çocuklarının oranı, son 10 yılda yaklaşık 2 kat arttı. Lise ve dengi okullarda net okullaşma oranı yüzde 34’ten yüzde 52’ye çıktı.

Türkiye’de, 1997-1998 öğretim yılında 17 bin 828 olan kadın akademik personel sayısı, 10 yılda yüzde 100’e yakın oranda artarak, 35 bin 87’ye yükseldi.

Kadının Statüsü Genel Müdürlüğünün internet sitesinde yer alan verilere göre, Türkiye’de son yıllarda kadının eğitim seviyesinde artış gözleniyor. 1990 yılı itibariyle kadınların yüzde 28’i okuryazar değil iken, 2003 yılında bu rakam yüzde 18,9’a düştü.

İlköğretimde net okullaşma oranı 1997’de kız çocukları için yüzde 78,97 iken, 2006-2007 öğretim yılında yüzde 87,93’e yükseldi. 1997-98 öğretim yılı için lise ve dengi okullarda kız çocuklarının net okullaşma oranı yüzde 34,16 iken 2006-2007 öğretim yılında yüzde 52,16 oldu. Fakülte ve yüksekokul düzeyinde ise 1997-98 yılında yüzde 9,17 olan kız çocukları için net okullaşma oranı, 2005-2006 öğretim yılında yüzde 17,41 olarak gerçekleşti.

2003 verilerine göre, yaygın eğitim kapsamında Halk Eğitim Merkezlerinde açılan meslek edindirme kurslarına devam edenlerin yüzde 61,1’i, sosyokültürel kurslara devam edenlerin yüzde 54,8’i, okuma-yazma kurslarına devam edenlerin yüzde 60,9’u kadın.

/ ANKARA

06.03.2008


 

Okul önlerinde sigara takibi

Antalya Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay, okul önlerinde sigara içen öğrencileri tespit etmek ve onları bu kötü alışkanlıktan korumak amacıyla ‘’sigara takip ekipleri’’ oluşturulacağını söyledi.

Gülay, Antalya şehir merkezindeki okul müdürleriyle yaptıkları değerlendirme toplantısında, öğrencileri kötü alışkanlıklardan korumak amacıyla alınacak tedbirleri konuştuklarını belirtti.

Gülay, bu toplantı sonucunda okul müdürlerinin de aralarında bulunduğu ‘’sigara takip ekipleri’’nin oluşturulmasına karar verdiklerini bildirdi. Okul içinde öğrencilerin gözetim altında olmalarına karşın okulun çıkışında yeterli denetim olmadıklarını ifade eden Gülay, ‘’Bu ekipler vasıtasıyla okul çıkışlarını kontrol edeceğiz’’ dedi.

/ ANTALYA

06.03.2008


 

Kazanılmış haklara sosyal güvenlik tırpanı

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, 76 maddelik Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununda değişiklik öngören tasarının, önceki gün 21 maddesi daha kabul edildi. Komisyonda kabul edilen maddeler arasında, kamuoyunda tartışmaya sebep olan ve gazetecilerin de aralarında bulunduğu bazı iş kollarında fiilî hizmet zammını kaldıran düzenleme de bulunuyor.

Hak sahiplerine verilecek cenaze yardımı tutarı, brüt asgari ücret kadar olacak. Sigortalıların kız çocukları ile eşlerine, talepte bulunmaları halinde, almakta oldukları aylık veya gelirin bir yıllık tutarı kadar bir defaya mahsus evlenme ödeneği verilecek.

Komisyonda kabul edilen maddeye göre, gazeteci ve milletvekillerinin de aralarında bulunduğu bazı iş kollarında, kamuoyunda ‘’Yıpranma payı’’ olarak bilinen fiilî hizmet zammı kaldırılacak.

Gazeteciler, milletvekilleri, PTT dağıtıcıları, İnfaz Koruma Memurları, Tarım Bakanlığı Zirai Mücadele ve Karantina Teşkilatı ile Veteriner Teşkilatında görev yapanlar, Devlet Tiyatrosu Sanatçıları, Hava Yollarındaki Uçucu Personel, Lokomotif Makinistleri, Gemi Adamları, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası üyeleri de fiilî hizmet zammından yararlanamayacak. Bu kişiler için kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar kazandıkları süreler emeklilik yaşından düşecek. Tasarıya göre, TSK, emniyet ve MİT mensupları ile dalgıçlar, radyoaktif maddelerle yapılan işlerde çalışanlar, asit üretimi yapılan yerlerde, demir ve çelik fabrikalarında ve kurşun izabe fırınlarında çalışanlara bir yılda 90 gün fiilî hizmet zammı verilecek.Kabul edilen bir önergeyle subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlara, seferberlik ve savaş zamanında her 1 yıla 1 yıl itibari hizmet süresi zammı verilecek. Bu nedenle eklenecek itibari hizmet sürelerinin toplamı, 5 yılı geçemeyecek.Birleşmiş Milletler Barış Gücünde görev alan polisler de askerler gibi harp malûllüğü zammından yararlanacak.

/ ANKARA

06.03.2008


 

Babacan, NATO dışişleri zbakanları ile buluşacak

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, bugün Brüksel’de düzenlenecek NATO Dışişleri Bakanları toplantısına katılacak.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, toplantının, NATO’nun 2-4 Nisan tarihleri arasında Bükreş’te düzenlenecek Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi öncesinde dışişleri bakanları düzeyindeki son buluşma niteliği taşıdığına dikkat çekildi. Bakanlığın açıklamasına göre, Brüksel’deki toplantıda, Bükreş Zirvesinin hazırlıkları ve bu çerçevede özellikle NATO genişlemesi bağlamında alınacak karar, en ağırlıklı gündem maddesini oluşturacak. Toplantıda ayrıca, İttifakın Balkanlara yaklaşımı, NATO-AB işbirliği, Afganistan ve Kosova’da yürütülmekte olan NATO harekâtlarının ele alınması öngörülüyor. Babacan, 7 Mart’ta da Türkiye’nin Batı Avrupa ülkelerindeki 28 başkonsolosunun katılımıyla Brüksel’de düzenlenecek “Batı Avrupa Ülkeleri Başkonsoloslar Toplantısı”nın açılışını yapacak.

/ ANKARA

06.03.2008


 

İtfaiyeciler bakanlık istiyor

ANKARA - Türkiye İtfaiyeciler Derneği Genel Başkanı ve Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Faruk Kurutuz, ‘’Türkiye’de il, ilçelerden, beldelere kadar başarılı itfaiyecilik hizmetinin verilebilmesi için bakanlık ya da müsteşarlık çatısı altında teşkilâtın yenilenmesi gerekir’’ dedi.

Kurutuz, yaptığı açıklamada, Türkiye’de itfaiyecilik yapısının, mimari proje aşamasında yangın önemlerini alacak şekilde yapılması gerektiğini söyledi. Türkiye’de itfaiyenin tüm illerde yapılanması konusunda, özellikle Japonya ve ABD’nin örnek alınması gerektiğini ifade eden Kurutuz, Ankara ve diğer büyükşehir belediyesi itfaiyelerinin dünya itfaiyeleri ile boy ölçüşür seviyeye geldiğini bildirdi.

Dünyadaki gelişmiş ülkelerin itfaiye yapısının başkentlerinden köylere kadar hizmet ağının yayıldığı bir sistem izlediğini anlatan Kurutuz, Türkiye’de bazı ilçe ve beldelerde hizmetlerin yetersiz olduğunu kaydetti. İtfaiye hizmetlerinin gelişmişliği ve iyi bir standartı yakalamasının ilgili belediye başkanının inisiyatifine, belediyenin ekonomik gücü ile konuya verdiği öneme bağlı olduğu görüşünü dile getiren Kurutuz, tüm bunların sağlanması halinde itfaiyenin iyi bir standartı yakalayabileceğini söyledi.

/ ANKARA

06.03.2008


 

Zapsu’dan sürpriz istifa

Cüneyd Zapsu, AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyeliğinden istifa etti.

Alınan bilgiye göre, Zapsu, ‘’özel işlerine ağırlık vermek istemesi’’ sebebiyle MKYK üyeliğinden istifa etti. Cüneyd Zapsu’nun, AKP Kurucular Kurulu ve parti üyeliğinin devam ettiği bildirildi. Zapsu, aynı zamanda Başbakan Erdoğan’ın danışmanlırı arasında bulunuyordu.

/ ANKARA

06.03.2008


 

‘Cep’leri var şebekeleri yok

Van’dan 15 kilometre uzaklıktaki Köşebaşı ve Beşçatak köylüleri, GSM operatörlerinin şebekesi olmadığı için bin 500 cep telefonu sahibinin görüşme yapamadığından yakınıyor.

Köylüler, hiçbir GSM operatörünün şebekesi olmadığı için köyden gurbette bulunan yakınları ile görüşme yapamadıklarını kaydediyor. Her 2 köyde başta İstanbul olmak üzere bir çok batı illerinde çalışan yakınlarının bulunduğu ifade edilerek, ancak bu yakınlar ile cep telefonuyla görüşme yapılamadığı kaydedildi.

/ VAN

06.03.2008


 

Müzisyen robot Türkiye 2’ncisi

Milli Eğitim Bakanlığı ile Japon JIKA kurumunun ortaklaşa düzenlediği 2. Robot Yarışması’nda Körfez Endüstri Meslek Lisesi, org çalan müzisyen adlı robot ile serbest kategoride Türkiye 2.si oldu.

20’si üniversite olmak üzere toplam 48 okulun katıldığı yarışmada dereceye giren Körfez EML, geçen yılda yine ‘Canbaz’ isimli robot ile derece elde etmişti. Üst üste gelen bu dereceler, idarecileri, öğretmenleri ve öğrencileri sevindirdi. Okul, artık robotlarda ki başarısıyla anılmaya başladı.

06.03.2008


 

Internet 14 elektrik santrali yiyor

Küresel internet kullanımı, kişisel bilgisayar ve dev ana bilgisayarlar (serverlar) için 14 elektrik santraline eşdeğer güce ihtiyaç duyuyuyor.

Dünyanın en büyük bilgisayar ve iletişim fuarı olarak nitelendirilen ve önceki gün Almanya’nın Hannover kentinde kapılarını açan CEBIT fuarının bu yıl ağırlıklı olarak daha çevreci teknolojilere odaklanıyor. 77 ülkeden 650’si Çinli 5845 firmanın katıldığı dev fuarda, az elektrik tüketen çevre dostu bilgisayarlar ve diğer iletişim teknolojileri sistemleri dikkat çekiyor.

Alman Stern dergisine göre, küresel internet kullanımı, kişisel bilgisayar ve dev ana bilgisayarlar (serverlar) için 14 elektrik santraline eşdeğer güce ihtiyaç duyarken, bu havayolu endüstrisinin havaya saldığı karbon miktarıyla aynı derecede çevreyi kirletiyor.

Berlin’deki IZT araştırma enstitüsünden Siegfried Behrendt de hesaplamalarına göre, günlük gazetesinin elektronik versiyonunu bilgisayarına indirmenin, çamaşır makinesini çalıştırmak kadar elektrik tükettiğini vurguluyor. Alman iletişim hizmetleri şirketi Strato da, Google’da bir arama yapmanın enerji tasarruflu bir ampulün bir saatte harcadığı enerji miktarına denk geldiğini belirtiyor. Dresden Üniversitesinden Gerhard Fettweiss da, bu ritmle 25 yıl sonra, sadece internetin tek başına insanoğlunun bugün tükettiği elektrik miktarı kadarına ihtiyaç duyacağını belirtiyor.

/ ANKARA

06.03.2008


 

Mars’ta çığ düştü

Bilim adamları, kızıl gezegenin yüzeyinde çığ meydana geldiğini gösteren fotoğraflar yayınladı.

Fotoğrafta dik bir kayalıktan kopan buz ve tozların çığ şeklinde eğimli bir yüzeyin üzerine düştüğü görülüyor. Fotoğrafların geçen ay çekildiği belirtildi. Görüntüler, Mars’a bilimsel veri toplamak için 2006’da gönderilen bir uzay aracı tarafından çekildi.

Mars yüzeyinde çığ gibi bir doğa olayının bu şekilde görüntülenmesi, sık rastlanan bir durum değil.

Kızıl gezegenin yakın zamanda görüntüye alınan yüzeyi, 1 milyon yıldır da fazla değişmedi.

06.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri