Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Sırplar, Rusları yardıma çağırdı

Sırbistan Başbakanı Voyislav Koştunitsa, Mitroviça’da Kosova’nın bağımsızlığını protesto eden Sırplara karşı güç kullanılmasını kınadı. Koştunitsa, “Sırbistan topraklarında sahte bir devletin kurulmasını protesto eden Sırplara güç kullanılmasını şiddetle kınıyorum” dedi.

Bölgedeki uluslararası güçleri de suçlayan Koştunitsa, Sırpları hedef alan “her tür şiddetin durdurulması için” Rusya’yla ortak hareket etmek üzere değerlendirmelere başladıklarını kaydetti. Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadiç de uluslararası güçleri “aşırı güç kullanmakla” suçlamıştı.

Mitroviça’daki Kosovalı Sırplar, BM binasını cuma günü işgal eden protestocuların BM polisi tarafından tutuklanmalarına öfkelenerek sokaklara dökülmüştü. Sırplarla polis ve NATO barış gücü askerleri arasında çıkan çatışmalarda yaklaşık 150 kişi yaralanmıştı. Kosova’da görev yapan BM polisi, yaralanan Ukraynalı polislerden birinin öldüğünü bildirmişti.

/ BELGRAD

19.03.2008


 

AB, Kosova olaylarını kınadı

AB Dönem Başkanı Slovenya, Kosova’nın Mitroviça şehrindeki şiddet olaylarını kınadı. Yapılan yazılı açıklamada, Kosova’nın ancak, içinde barındırdığı tüm toplulukların işbirliğiyle kalkındırılabileceği, aynı zamanda hukukun egemenliğine ve demokrasiye saygı duyulması gerektiği belirtildi.

Açıklamada, 27 üyeli AB’nin, BM polis gücü ile NATO barış gücünün düzeni koruma çabalarına tam destek verdiği de ifade edildi.

Kosova’nın kuzeyindeki Mitroviça kentinde uluslararası güçlerle Kosovalı Sırplar arasında çatışma çıkmış, yaralanan Ukraynalı polislerden birinin öldüğü açıklanmıştı.

Mitroviça’daki BM mahkeme binasını cuma günü işgal eden protestocuların dün BM polisi tarafından binadan çıkarılarak tutuklanmalarına kızan Kosovalı Sırplar, polis ve onlara eşlik eden NATO barış gücü askerlerine taşlar, bombalar ve molotofkokteylleriyle saldırmış, daha sonra silahların da kullanıldığı çatışmalarda 60’dan fazla polis ve askerle 70 protestocu yaralanmıştı.

/ ANKARA

19.03.2008


 

Bulgaristan Kosova gelişmelerinden endişeli

Bulgaristan, Kosova’nın kuzey bölgelerinde Sırpların çıkardığı gerginlikten endişe duyduğunu bildirdi. Bulgaristan Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, Sırpların yaşadığı bölgelerde çıkan olaylarda silah ve patlayıcı maddelerin kullanıldığına dikkat çekilerek, gelişmelerin endişe verici boyuta ulaştığı kaydedildi.

Bölgedeki Sırp liderlerin, bütün etkilerini kullanarak halkı sükûnete davet etmelerinin gerektiğinin belirtildiği açıklamada, gerginliğin tırmandırılmasına yönelik girişimlerin başta Sırplar olmak üzere Kosova’da kimsenin huzuruna katkı sağlamayacağı vurgulandı. Açıklamada ayrıca, gerek Priştine gerekse Belgrad yönetimlerinin de Kosova’nın barış ve huzurunu korumak için daha fazla çaba sarf etmeleri gerektiği belirtildi.

/ ANKARA

19.03.2008


 

İran seçim şokunda

İran’da 4 gün önce yapılan meclis seçimlerinin ilk turu tamamlandı ancak seçime ilişkin tartışma devam ediyor. Seçimlere hile karıştırıldığını iddia eden reformcular, özellikle başşehir Tahran’da oyların yeniden sayılmasını istiyor.

Geçen Cuma yapılan seçimlerde oy sayımı tamamlanırken, şimdiye kadar kesin sonuçlara ilişkin açıklama yapılmadı. Oy sayımı sırasında ne kadar milletvekilinin belli olduğuna ilişkin verilen rakamlar da sürekli değişti. İçişleri Bakanlığı ve Ülke Seçim Merkezi de henüz seçim sonuçları hakkında nihaî bir açıklama yapmadı.

Yarı resmi Fars ajansının seçim sonuçlarına ilişkin yayınladığı istatistiğe göre, meclisteki 290 sandalyeden 223’ünün sahibi ilk turda belli olurken, 67 milletvekilliği için seçim ikinci tura kaldı. Meclise ilk turda girmeyi başaran adaylardan 166’sının muhafazakar, 33’ünün reformcu, 24’ünün bağımsız olduğu belirtildi.

Bağımsız milletvekillerinin çoğunun reformculara yakın olduğu ifade ediliyor. Seçimler henüz tamamlanmadan verilen haberlerde, muhafazakarların 163, reformcularla bağımsızların 87 milletvekilliği kazandığı belirtilmişti. Seçimlerin ilk turundan ülke genelinde beklediğini bulamayan reformcular, başkent Tahran’da ise tam bir hayal kırıklığı yaşadı. 30 milletvekili çıkaran Tahran’da, ilk turda belli olan 19 milletvekilinin tamamını muhafazakârlar kazandı.

En güçlü oldukları Tahran’dan ilk turda hiç milletvekili çıkaramayan reformcular, seçime hile karıştırıldığını iddia ediyor.

Reformcu İtimad-ı Milli Cephesi sözcüsü Resul Muntecebniya, reformcu gözetmenlerin oy sayımı sırasında dışarı çıkarıldığını, aşırı muhafazakâr kanattan Birleşik Cehpe’nin seçime ‘’hile karıştırdığını’’ öne sürdü. Başkent Tahran’da oyların yeniden sayılmasını istediklerini ifade eden Muntecebniya, bunun için gerekli yerlere başvurduklarını bildirdi. Reformcu Koalisyon Cephesi Başkanı Hüseyin Meraşi de Tahran’da 3 bin 300 gözetmen bildirdiklerini ancak bunlardan sadece 950’sine izin verildiğini söyledi. Sandıkların sadece yüzde 10’unda temsilcileri bulunduğunu belirten Meraşi, bunların da sayım tamamlanmadan dışarı çıkarıldığını ifade etti ve ‘’Bu yüzden Tahran sonuçlarından şüpheliyiz’’ dedi.

Sandıklardan aldıkları sonuçlarla açıklanan sonuçların örtüşmediğini kaydeden Meraşi, ‘’Tahran’ın en güçlü olduğumuz kuzey bölgesinden bile bize oy çıkmadı. Bu da hile şüphelerini artırıyor’’ diye konuştu.

Meraşi, tarafsız kalması gereken devlet televizyonunun açıkça muhafazakârları destekleyen yayın yaptığını da belirtti.

/ TAHRAN

19.03.2008


 

Cheney: ABD, Irak misyonunu tamamlayacak

Irak’a giden ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, ABD’nin Irak’taki misyonu tamamlamaya kararlı olduğunu ve Irak’ın “Amerikalılara yönelik yeni terör saldırıları için uygun zemin olmasına” izin vermeyeceklerini söyledi.

Cheney, Bağdat’ın yaklaşık 70 kilometre kuzeyindeki Balad Hava Üssünde 3 binden fazla Amerikan askerine hitaben yaptığı konuşmada, “Bütün Amerikalılar, bu misyonu tamamlayacağımızdan ve böylece başka bir Amerikan jenerasyonunun buraya yeniden gelmek zorunda kalmayacağından emin olabilir” diye konuştu. Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile dün görüşen Cheney, eşi Lynne ile birlikte geceyi Irak’taki en büyük ABD üslerinden olan Balad’da geçirdi.

/ BALAD HAVA ÜSSÜ

19.03.2008


 

Türk asıllı Boris Johnson önde

İngiltere’nin başşehri Londra’da 1 Mayısta yapılacak Belediye Başkanlığı seçimi için resmi takvim işlemeye başladı.

Osmanlı döneminin son İçişleri Bakanlarından gazeteci Ali Kemal’in torununun çocuğu olan Muhafazakâr Parti adayı Boris Johnson’ın yarışı önde götürdüğü bildirildi. YouGov araştırma kuruluşunun Evening Standart zetesi için yaptırdığı anketin sonuçlarına göre, Boris Johnson’ın oy oranı yüzde 49. İki dönemdir Londra Belediye Başkanlığı yapan ‘’Kızıl Ken’’ lakaplı Ken Livingstone’ın oy oranın ise yüzde 37. Liberal Demokrat parti adayının oy oranın ise yüzde 12 olduğu tahmin edildi.

/ LONDRA

19.03.2008


 

Kudüs’te haham bıçaklandı

Kudüs Eski Kent’teki Şam Kapısı önünde bir haham bıçaklandı. Hahamı boynundan bıçaklayan saldırgan, yanındaki bir öğrenciyle boğuştuktan sonra kaçtı.

Edinilen bilgiye göre, sabah saatlerinde Şam Kapısı’nın önündeki meydanda, Eski Kent’in Müslüman mahallesindeki bir yeşivanın (din okulu) hahamı, bir Filistinli’nin saldırısına uğradı. Hahamı boynundan bıçaklayan saldırgan, yanındaki bir öğrenciyle boğuştuktan sonra kaçtı. Haham hastaneye kaldırılırken, İsrail polisi Eski Kent’in Şam Kapısı tarafını tümüyle giriş-çıkışlara kapattı ve kentin Müslüman mahallesi tarafına kaçan kişiyi aramaya başladı. Eski Kent ve girişleri, 24 saat kameralarla gözleniyor. Öte yandan, İsrail’de Perşembe akşamı başlayacak Purim Bayramı nedeniyle polisin çok sıkı önlemler alması bekleniyor.

/ KUDÜS

19.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri