Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İşgal Irak'ı bölüyor

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, ABD öncülüğündeki işgalin başlamasından bu yana geçen beş yıl içinde Irak toplumunda bölünmenin iyice derinleştiğini söyledi.

Zebari, AP’ye verdiği demeçte, bu beş yılın umut ve beklentilerle dolu olduğunu, Irak toplumunun bir dönüşüm içerisine girdiğini ve artık bir dönüm noktasına geldiğini belirtti. Bununla birlikte bu dönemin gözyaşı ve kan da getirdiğini ifade eden Zebari, iç savaştan kaçınılabildiğini, özellikle mezhep savaşının çıkmamasının bir başarı olduğunu kaydetti. Zebari, ‘’Ancak yabancı güçler aniden çekilirse, sonuç felaket olur’’ diye konuştu. Seçim sürecindeki ABD’de aday adayları arasında yapılan tartışmalardan birini de Irak’tan çekilme konusu oluşturuyor. Öte yandan, Maliki’nin Yeşil Bölgede açılışını yaptığı Irak uzlaşma konferansı bir kez daha başarısızlığa mahkûm oldu. Baas partisinin siyasi hayata dönüşüne müsade etmeyeceklerini söyleyen Maliki konferansı katılım veya boykotun dost ve düşman çizgisini belirleyeceğini de savundu. Bununla birlikte Sünni ulema heyeti, Uzlaşma Cephesi ve İyad Allavi’nin grubu ile Sadr bloku konferansa katılmayı reddetti.

/ BAĞDAT

20.03.2008


 

Savaşın 5 yıllık bilançosu

Irak’ta 5 yılda yaklaşık 4 bin Amerikan askeri öldü. Ölen Iraklıların sayısı ise kimilerine göre on, kimilerine göre yüz binlerle ifade ediliyor.

Savaşın Amerikalı vergi mükelleflerine yaklaşık 500 milyar dolara mal olduğu, bu rakamın daha da artacağı belirtiliyor. ABD’nin Irak’ta halen yaklaşık 158 bin askeri var. Bu sayının yaza kadar 140 bin civarına düşmesi bekleniyor. Irak’taki hedeflerin bombalanmasına 19 Mart 2003’te başlamıştı. Bağdat’a ilk füzeler ise, 20 Mart’ta düşmüştü.

20.03.2008


 

Bush: Irak savaşı gerekliydi

ABD Başkanı George W. Bush, çok sayıda kişinin hayatına mal olmasına karşın, savaşın gereği konusunda şüphesi olmadığını söyledi.

ABD Başkanı George W. Bush, Irak’ın işgalinin 5. yıldönümü’nde Amerikan Savunma Bakanlığı (Pentagon)’da bir konuşma yaptı.

Amerikan Başkanı, çok sayıda kişinin hayatına mal olmasına karşın, savaşın gereği konusunda şüphesi olmadığını söyledi. Bush, ülkesinde savaşı eleştirenlerin artık ABD’nin Irak’ta kaybettiğini söyleyemediklerini, o nedenle de savaşın yüksek maliyetinden bahsettiklerini belirtti. Amerikan Başkanı, Irak’tan çekilmenin, İran’a cesaret vereceğini, El Kaide’ye de önemli maddî imkânlar sağlayacağını da ileri sürdü.

20.03.2008


 

ABD ikili tavırda ısrarlı

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Tom Casey, AKP hakkındaki kapatma davası ile ilgili “Türkiye’de seçmenler 2007’de konuştu” açıklamasının ardından bu kez sorular karşısında sessiz kaldı.

Türkiye hakkındaki sorularıyla sık sık gündeme gelen Yunan gazeteci Lambros Papadoplos, bu kez kapatma davası başvurusunu, “alışılmamış faşist hamle, Türkiye’deki laik azınlığın demokrasiye karşı yaptığı darbe “ diye nitelendirdi. Lambros’un sorusuna cevap vermek istemeyen Casey, önceki gün yaptığı ‘çok dikkatli hazırlanmış’ açıklamayı okumasını istedi. Bununla tatmin olmayan Lambros, “Türkiye’de laik demokrasiyi destekliyormuşsunuz gibi bir ifade var, gerçekte yalnızca bir demokrasi vardır. Bu konuda açıklama yapmanızı istiyorum, çünkü çok ciddî bir konu” diye üsteledi. Dışişleri Sözcüsü ise, ABD’nin Türk demokrasisine bakışının açık ve tutarlı olduğunu ifade ederek, bu politikanın değişmediğini vurguladı. Tom Casey, önceki gün yaptığı basın toplantısında, demokrasilerde ülkenin siyasî geleceğini seçmenlerin belirlediğine dikkat çekmişti.

/ WASHINGTON

20.03.2008


 

Merkel: İsrail’in hep arkasındayız

srail’e resmî bir ziyarette bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel, İsrail Parlamentosunda “soykırımın Almanlar için bir utanç kaynağı olmaya devam ettiğini” ifade etti. Almanya’nın her zaman İsrail’in arkasında olacağını söyleyen Merkel yine yaranamadı ve konuşmasını Almanca yaptığı gerekçesiyle milletvekillerinin protestosuyla karşılaştı.

srail’e resmi bir ziyarette bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel, İsrail parlamentosunda Almanca konuşma yapınca, milletvekillerinin protestosuyla karşılaştı.

Ziyaretinin son günü İsrail parlamentosunda, ‘’Soykırımın, Almanlar için bir utanç kaynağı olmaya devam ettiğini” vurgulayan Merkel’in Almanca konuşma yapması parlamentonun çeşitli partilerine mensup bazı milletvekilleri tarafından protesto edildi. Protestocu milletvekilleri, Merkel’in konuşması sırasında salondan ayrıldı.

Merkel kendisine Knesset’te Almanca konuşma fırsatı verilmesi nedeniyle, İbranice teşekkür etti. Merkel, “Almanya adına 6 milyon Yahudi’nin kitleler halinde öldürülmesi, Yahudi halkına, Avrupa’ya ve tüm dünyaya tarif edilemez acılar getirmiştir” dedi ve soykırım için İbrani dilinde özel olarak kullanılan “Şoa” kelimesini sarfederek, “Şoa, biz Almanları utanç içinde bıraktı. Kurbanların önünde saygı ile eğiliyorum, Soykırımdan kurtulanların, onların kurtulmalarına yardım edenlerin huzurunda da saygıyla eğiliyorum” dedi. Merkel, Almanya ve İsrail’in, yaşanan soykırım nedeniyle her zaman birbirine bağlı olacaklarını ifade ederken, antisemitizm ve ırkçılığın, Almanya’da veya Avrupa’da bir daha asla bir yer bulmaması gerektiğini söyledi.

Konuşmasında, Almanya’nın her zaman İsrail’in arkasında olacağını söyleyen Merkel, İsrail’in Gazze Şeridi ile sınırındaki yerleşim yerlerine Filistinlilerce atılan Kassam roketlerine karşı kesin tavır sergiledi.

Merkel, Kassamların sivilleri hedef aldığını dile getirdi ve “Açık bir şekilde söylüyorum. Kassamlar mutlaka durmalıdır. Terör saldırıları bir suçtur ve asla siyasi anlaşmazlıkları çözmez” dedi.

Merkel, Ortadoğu barışı ile ilgili olarak Annapolis konferansı kararlarına ve iki devletli bir çözüme destek verdiklerini belirtti.

/ KUDÜS

20.03.2008


 

Talat ve Hristofyas, görüşmeye hazırlanıyor

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas’ın cuma günü yapacağı görüşmeye ilişkin tarafların hazırlıkları sürüyor.

Hristofyas’ın Rum yönetimi liderliğine seçilmesinin ardından ilk kez bir araya gelecek Talat ve Hristofyas, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un Kıbrıs Özel Temsilcisi Michael Möller’in Lefkoşa ara bölgedeki ikametgâhında saat 10.00’da buluşacak. Hristofyas’la görüşmesinde Talat’a, BM ve AB’yle müzakerelerden sorumlu özel temsilcisi Özdil Nami eşlik edecek. KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Hristofyas’la görüşmeye hazırlık kapsamında, dün öğleden sonra Cumhuriyet Meclisinde temsil edilen siyasi parti temsilcileriyle görüştü. Rum lideri Hristofyas da dün Rum siyasi parti liderleri ve BM Güvenlik Konseyinin beş daimi üyesi ülkenin Güney Kıbrıs büyükelçileriyle görüştü. Kıbrıs Türk tarafının, Talat-Hristofyas görüşmesinden beklentisi yüksek. İki liderin yapacağı ilk görüşmeye büyük önem veren Türk tarafı, görüşmeden, “önlerini görmeye yarayacak verileri elde etmeye” çalışacak. Talat-Hristofyas görüşmesinde, 2005 yılından beri açılması gündemde olan, ancak Rum tarafının önşartları yüzünden açılamayan Lefkoşa’daki Lokmacı Kapısı (Ledra caddesi) konusu da ele alınacak.

/ LEFKOŞA

20.03.2008


 

Enver İbrahim’in eşi muhalefet lideri

Malezya’da siyasi yasaklı eski Başbakan Yardımcısı Enver İbrahim’in eşi, parlamentoda muhalefet liderliğine getirildi.

Malezya’da 8 Mart seçimlerinde önemli başarı elde eden muhalefetteki Halkın Adalet Partisi, “Enver İbrahim seçimlere katılmaya hak kazanıncaya kadar”, eşi Van Azize Van İsmail’i muhalefet lideri olarak belirledi. Siyaset yasağı gelecek ayın ortasında sona eren Enver İbrahim, hakkındaki yolsuzluk hükmü yüzünden seçimlere katılamamıştı. Eski Başbakan Yardımcısı ve iktidardaki Ulusal Birleşik Malay Teşkilatı’nın üyesi Enver İbrahim, 1998’de dönemin Başbakanı Mahathir Muhammed ile ters düşerek partiden ihraç edilmişti. Yandaşları ve eşi, Enver İbrahim’in yolsuzluk ve oğlancılık suçlarından cezaevinde olduğu sırada Halkın Adalet Partisi’ni kurmuştu.

/ KUALA LUMPUR

20.03.2008


 

3 Irak polisi kaza kurşunuyla öldü

Irak’ın kuzeyindeki Kerkük’te 3 Iraklı polis memurunun Amerikalı askerler tarafından kazara öldürüldükleri açıklandı.

Amerikan ordusundan yapılan açıklamada, polislerin bulunduğu araca, hız limitinin aşılması üzerine ateş açıldığı ve bir polisin de yaralandığı belirtildi. Açıklamada, koalisyon kuvvetlerinin, sadece düşman tehditlerine karşılık vermek konusunda her çabayı harcadığı, polislerin ölümüyle sonuçlanan olaydan büyük üzüntü duyulduğu kaydedildi.

/ BAĞDAT

20.03.2008


 

Pakistan’da kadın meclis başkanı

Pakistan’da ilk kez bir kadın, Ulusal Meclis Başkanı oldu.

Pakistan’da 18 Şubatta yapılan genel seçimlerden birinci parti olarak çıkan, öldürülen eski Başbakan Benazir Butto’nun Pakistan Halk Partisi’nin (PPP) milletvekili Dr. Fehmide Mirza, Meclis Başkanlığına seçildi. İş kadını ve tıp doktoru olan 51 yaşındaki Mirza, 18 Şubat seçimlerinde üçüncü kez milletvekilliğine seçilmişti.

/ İSLAMABAD

20.03.2008


 

Kötü şöhretli Pul-i Charkhi’de ayaklanma

Afganistan’ın başkenti Kabil’deki Pul-i-Charkhi cezaevinde ayaklanma çıktı.

Yardım kuruluşu çalışanları, ayaklanan mahkumların cezaevinin bir kısmını ele geçirdiğini, düzeni sağlamaya çalışan Afgan polisiyle çıkan çatışmada 9 kişinin yaralandığını söylediler.

Mahkumların, Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin, kendilerini temize çıkartan talimatnamesine rağmen bir yılı aşkın süredir serbest bırakılmamalarını protesto amacıyla ayaklandıkları belirtiliyor. Cezaevindeki 150 kadar mahkum da protesto için günlerdir açlık grevi yapıyor. Kabil’in doğusundaki cezaevinde yatanlar arasında birkaç yüz kadar Taliban üyesi bulunuyor.

/ KABİL

20.03.2008


 

Tabanlarında Allah yazılı ayakkabılar imha edildi

Birleşik Arap Emirlikleri’nde tabanında Arapça “Allah” yazılı çok sayıda ayakkabı imha edildi.

Gulf News gazetesi, tüketici haklarını koruma derneği Ras el Haime yetkililerinin bir müşterinin şikâyeti üzerine inceleme yaptığını yazdı.

Dernek yetkililerinden Hamid el Şemsi, “tabanında belirgin şekilde Allah yazısı görünen ayakkabıların ele geçirilerek, imha edildiğini” belirtti. Yüklü miktarda para cezası verilen ayakkabıların satıcısından ayrıca Müslümanların duygularını rencide eden ürünler satmaması veya üretmemesi istendiği ifade edildi.

/ DUBAİ

20.03.2008


 

İhtiyarlara trafikte de yer yok!

aponya’da 65 yaşın üzerindeki şoförlerin ehliyetlerini geri verip, trafikten çekilmesini sağlamak için çeşitli öneriler getiriliyor.

Yaşlı şoförlere ehliyetlerini geri vermeleri için sunulan 30’dan fazla cazip öneri arasında, para, hediye çekleri ve bazı hizmetlerden indirimli faydalanma teklifleri dikkat çekiyor. Japonya’da, geçen yıl 65 yaşından büyüklerin 100 bin trafik kazasına sebep oldukları belirtiliyor.

/ TOKYO

20.03.2008


 

Satılık hayat

Avustralya’da bir adam “hayatını” internette açık artırmayla satışa çıkardı.

Ian Usher adlı 44 yaşındaki adam, karısından ayrıldıktan sonra yeni bir başlangıç yapmak için hayatını “paket hâlinde” satışa çıkardığını söyledi. Bu pakette, 420 bin Avustralya doları değerindeki evi, otomobili, motosikleti, işi (halı dükkanı), giysileri ve hatta arkadaşları bulunuyor. Usher, arkadaş olmak isteyen için, geride bırakacağı hayatındaki “fevkalade arkadaşlarını” tanıtıyor. Usher internet sitesinde, “Merhaba. Adım Ian Usher. Hayatımdan bıktım. Artık onu istemiyorum. İsterseniz hayatımı alabilirsiniz” diyor. 22 Haziranda başlayacak açık artırma bittiğinde “kapıdan çıkıp gideceğini” belirten Usher, “yanına yalnızca cüzdanını ve pasaportunu alacağını ve yeni bir hayata adım atacağını” söyledi.

/ SİDNEY

20.03.2008


 

Teklif uçtu gitti

İngiltere’de yaşayan Lefkos Hajji’nin, nişanlısına balonla yapmayı planladığı sürpriz evlilik teklifi gökyüzünde kayboldu.

Hajji, 12 bin dolar ödediği nişan yüzüğünü bir uçan balonun içine gizledi. Ancak Hajji mağazadan çıkarken balon elinden kaçtı ve gökyüzüne yükseldi. Arabasıyla kaçan balonu 2 saat boyunca takip etmeye ve yakalamaya çalışan genç adam başarılı olamadı. Hajji, yüzüğün bir şekilde bulunacağını ümit ettiğini dile getirdi.

/ LONDRA

20.03.2008


 

Kadınlara özel otel

Suudi Arabistan Turizm Yüksek Heyeti Genel Sekreteri Prens Sultan bin Selman Ortadoğu’nun ilk kadın otelinin açılışını başkent Riyad’da yaptı.

Otelin bir yıldan beri deneme aşamasında olduğu, bu süre içerisinde Suudi Arabistan’ın muhtelif illerinden, Suudi Arabistan dışından işkadını ve kadın guruplarını ağırladığı açıklandı. Her biri farklı renklerde 25 odadan oluşan otelde kadınlara yönelik özel ve tabii bitkilerin kullanıldığı 150 çeşit sağlık ve bakım hizmeti sunuluyor.

/ RİYAD

20.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri