Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Lokmacı kapısı açılacak

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Lefkoşa’daki Lokmacı kapısının kısa sürede karşılıklı geçişlere açılması konusunda anlaştı.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Barış Gücü (UNFICYP) Misyon Şefi Michael Möller, Lokmacı kapısının kısa sürede açılması konusunda anlaşmaya varıldığını bildirdi. Möller, KKTC Cumhurbaşkanı Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Hristofyas’ın ara bölgedeki görüşmelerinin ardından yaptığı açıklamada, tarafların Lokmacı kapısının açılması konusunda anlaşmaya vardığını belirtti. 8 Temmuz anlaşmasında öngörüldüğü gibi teknik komiteler ve çalışma gruplarının oluşturulacağını kaydeden Möller, liderlerin gerekirse yeniden bir araya geleceğini ifade etti.

BARIŞIN MİMARLARI OLSUNLAR

Öte yandan Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas’a, ‘’Kıbrıs’ta barışın mimarları’’ olmaları çağrısı yaptı. Birlik, iki liderin bugün yapmaları beklenen görüşmeden, ‘’Kıbrıs’ta onurlu bir barışa ulaşılması için görüşme masası kurulması sonucunun çıkmasını beklediğini’’ kaydetti. Talat ve Hristofyas’a görüşme öncesinde, barış görüşmelerinde kullanmaları için barış mesajlı birer kalem verme kararı aldığını açıklayan Gazeteciler Birliği Yönetim Kurulu, gazetecilerin, ‘’yarın barışa susamış halklara Yeşilhat’tan güzel haberler vermek istediğini’’ belirtti.

/ LEFKOŞA

22.03.2008


 

Rusya-İsrail flörtü

Suriye ziyaretinin arkasından İsrail’e gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile görüştü. Olmert’in görüşmede, Lavrov’un Şam’da da dile getirdiği, Rusya’nın bu yıl içinde bir Ortadoğu barış konferansına ev sahipliği yapma önerisine cevap vermediği bildirildi.

Lavrov, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile yaptığı görüşmenin ardından, Olmert ile Kudüs’teki resmî konutunda bir araya geldi. Ordu Radyosu, Olmert’in Lavrov’un “Ortadoğu barışı ile ilgiyi zirve davetine cevap vermediğini” duyurdu. Olmert’in Lavrov’a, böyle bir konferansın, Filistinlilerle barış görüşmelerine katkıda bulunup bulunmayacağı yolundaki tereddütlerini dile getirdiği ifade edildi.

Lavrov, Olmert’den sonra İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile bir araya geldi. Her iki dışişleri bakanı, Rusya ile İsrail arasındaki vize anlaşmasına imza attılar. Anlaşma, iki ülke vatandaşlarına, turistik amaçlı ziyaretlerinde vize zorunluluğunu kaldırıyor. Anlaşmanın, Rusya’dan İsrail’e turist sayısını artırması bekleniyor.

/ KUDÜS

22.03.2008


 

Tadiç: Kosova’yı bölme planımız yok

Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadiç, Kosova’yı bölme planları olmadığını söyledi. Tadiç, ülkesindeki özel Pink televizyonuna verdiği demeçte, Kosova’nın Sırpların yoğunlukta olduğu kuzeyinde gerginlik ve şiddeti kışkırtarak etnik bölünmeye yol açma planları bulunmadığını belirtti.

Tadiç, “Kosova’yı bölmek için gizli planımız yok” dedi. Kosova’nın kuzeyindeki Mitroviça’da Sırplar pazartesi günü BM ve NATO askerleriyle çatışmaya girmiş, çatışmalarda bir BM polisi ölmüş, onlarca kişi yaralanmıştı. Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin Kosova’ya askeri yardım kararını sert dille eleştirerek, böyle bir hareketin uluslararası hukukun ihlâli anlamına geleceğini söyledi. Daha önce ABD’nin Kosova’ya silâh temin edeceği bildirilmişti.

/ BELGRAD

22.03.2008


 

Bush’tan Nevruz kutlaması

ABD Başkanı George W. Bush, yayımladığı mesajla Nevruz Bayramı’nı kutladı.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre Bush, mesajında, “Nevruz’u kutlayanlara selamlarımı gönderiyorum. İzlerini İran, Irak, Türkiye, Afganistan, Pakistan, Hindistan ve Orta Asya’da arayan milyonlarca kişi için Nevruz, ilkbaharın gelişiyle birlikte yeni yılın kutlandığı bir zaman” dedi. ABD’nin, birçok değişik kültürden gelen kişilerin geleneklerini sonraki nesillere aktarabilmelerini sağlayan bir ülke olmasından dolayı gurur duyduğunu anlatan Bush, kendisinin ve eşi Laura’nın, Nevruz’u ABD’de ve diğer ülkelerde kutlayanlara iyi dileklerini iletti.

/ WASHİNGTON

22.03.2008


 

Suriye’de Nevruz çatışması

Suriye’nin kuzeydoğusundaki Kamışlı’da polisin Nevruz’u kutlamak üzere toplanan Kürt kökenli göstericilere ateş açması sonucu 3 kişinin öldüğü bildirildi.

Suriye’deki Kürt partisi Yakiti’den adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, “Suriye polisi, gece mum ışığında Nevruz’u kutlayan Kürtlere ateş açtı, 3 kişi öldü” dedi. Suriye’nin başşehri Şam’a 680 kilometre uzaklıktaki Kamışlı’da bulunan yetkili, telefonla yaptığı açıklamada, polisin ateş açması sonucu 4 kişinin de yaralandığını kaydetti.

/ ŞAM

22.03.2008


 

Irkçı saldırıya uğrayan Deniz öldü

Danimarkalı 3 kişinin saldırısına uğrayan ve beyin ölümü gerçekleşen Özgür Deniz Uzun hayat mücadelesini kaybetti.

Doktorların, yaşam destek ünitesinin fişini çekmek için verdiği süre dolmadan Özgür Deniz’in ölümü gerçekleşti. Polis ölüm sebebini “beyinde oluşan derin hasar” olarak açıkladı. Paskalya tatili sebebiyle hastanelerde birçok doktorun izinli olmasına rağmen, Özgür Deniz’in yattığı hastanenin Adlî Tıp Kurumuna kaldırılarak, otopsisinin hemen yapılması dikkat çekti. Polis otopsi sonuçlarını mahkemede delil olarak kullanacak. Kopenhag’ın banliyösü Taastrup’ta oturan Özgür Deniz Uzun’un ailesine taziye ziyaretinde bulunan Kopenhag Büyükelçisi Mehmet Akat ve Konsolos Osman Kocabaş olayın takipçisi olacaklarını söyledi. Büyükelçi Mehmet Akat, bu tür olayların önlenmesi için gerek Danimarka gerekse Türkiye’de bunun takipçisi olunacağını ifade etti. Irkçı bir saldırı sonucu vefat eden 17 yaşındaki Türk genci Özgür Deniz Uzun olayına Danimarka yazılı ve görsel medyası geniş yer verdi.

/ KOPENHAG

22.03.2008


 

Pelosi: Dünya Çin’i kınamalı

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, uluslararası kamuoyuna, Çin’in Tibet üzerindeki hakimiyetini ve bölgedeki hükümet karşıtı protestolara karşı tutumunu kınaması çağrısında bulundu.

ABD Kongresi’nde Çin’i hararetle eleştirenlerden biri olan Pelosi, bölgeyi ziyaret ederek, şiddete dönüşen protesto gösterilerinden bu yana Tibet’in sürgündeki ruhanî lideri Dalay Lama ile görüşen ilk üst düzey yetkili oldu. Görüşmeden sonra binlerce Tibetliye hitap eden Pelosi, ‘’Eğer dünyadaki özgürlük isteyen insanlar Çin ve Tibet’teki Çinliler aleyhine konuşmazsa ahlâkî olarak insan hakları konusunda konuşma hakkımızı kaybederiz’’ dedi. Pelosi konuşmasında, dünyanın Tibet’teki gerçeği görmesi gerektiğini ifade etti.

/ DHARMSALA

22.03.2008


 

Dick Cheney Arabistan’da

ABD Başkanı Yardımcısı Dick Cheney, Afganistan’a yaptığı beklenmedik ziyaretten sonra Suudi Arabistan’ın başşehri Riyad’a geldi.

Cheney’nin Riyad’da Kral Abdullah ile görüşmesinde, ağırlıklı olarak petrol konusunun ele alınması bekleniyor. Cheney’nin ulusal güvenlik danışmanı John Hannah, gazetecilere yaptığı açıklamada, Cheney ve Kral’ın, petrol pazarını istikrara kavuşturmak ve tüketiciyle üreticinin çıkarlarına hizmet etmek amacıyla ortak bir yol bulunmasını ele alacaklarını belirtti.

/ RİYAD

22.03.2008


 

BM ‘terörle mücadeleye’ devam edecek

BM Güvenlik Konseyi, BM Terörle Mücadele Komitesi’nin görev süresini 2010 yılının sonuna dek uzattı.

Konseyin oy birliğiyle aldığı kararla, BM’nin dünyada terörle mücadeledeki merkez rolünün altı çizilerek, bütün üye devletlerden, başta 11 Eylül terör saldırısının hemen ardından alınan 1373 sayılı karar olmak üzere, Konsey’in terörle mücadele kapsamında aldığı bütün kararlara uyması istendi.

/ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

22.03.2008


 

Sanal su kavramına ödül

İngiliz Profesör John Anthony Allan, su ile ilgili konuların anlaşılması ve iletilmesindeki başlıca etkenlerin anlatıldığı ‘Sanal Su’ kavramı ile 2008 Stockholm Su Ödülü’ne lâyık görüldü.

22 Mart Dünya Su Günü’nde bütün dünyada suyun önemi üzerinde durulurken, İngiliz Profesör John A. Allan’ın Sanal Su kavramı, tarım, iklim değişiklikleri, ekonomi ve siyasete suyun etkisini ortaya koyuyor. Londra King’s College ve Oryantal Afrika çalışmaları üyesi 71 yaşındaki Profesör, 1993 yılında yaptığı bir çalışma ile Sanal Su’yu tanıtmış ve insanların su içtiğinde ya da duş aldığında sadece su tüketmediğini iddia etmişti.

Profesöre göre sanal su ile suyun, gıda ve tüketici ürünlerinin üretiminde nasıl bir rol oynadığını tesbit etmek mümkün. Mesela sabah içilen bir kahvenin ardında kahve tanelerinin yetiştirilmesi, paketlenmesi ve taşınması için harcanan su 140 litre’yi buluyor. Bu da sadece kahve içerken su tüketmediğimizi ortaya koyuyor. 140 litre su İngiltere’deki normal bir insanın bir günde içme ve ev ihtiyaçları için kullandığı suya karşılık geliyor. Bildiğimiz bir hamburgerin de hazırlanması için 2 bin 400 litre suya ihtiyaç var.

Araştırmalara göre Amerikalılar her gün Çinliler’in üç katı yani 6 bin 800 litre Sanal Su tüketiyor.

Sanal Su’yun küresel ticarî politika ve araştırma üzerinde önemli etkiye sahip olduğu ve özellikle su sıkıntısının bulunduğu bölgelerdeki su politikası ve idaresi hususunda yeni bir devir açtığı ifade ediliyor.

Geçen yıl yapılan bir araştırmaya göre 2020 yılı itibariyle Afrika kıt’asında 250 milyon insanın su kıtlığıyla karşı karşıya kalacağı tahmin ediliyor. ABD, Arjantin ve Brezilya gibi ülkelerin nasıl ve neden her yıl milyarlarca litre su ‘ihraç’ ettiği, Japonya, Mısır ve İtalya gibi ülkelerin ise yine her yıl milyarlarca litre suyu ‘ithal’ ettiğini izah etmesinden dolayı suyu daha iktisatlı kullanmanın gerekliliğinin bir kere daha ortaya çıktığı belirtildi.

Ortadoğu’daki su kıtlığını da inceleyen Profesör Allan, yerel su azlığı üzerindeki baskıyı azaltma amacıyla gıda yoluyla alternatif su ‘kaynağı’ olacak Sanal Su ithalatı teorisini de geliştirdi. Stockholm Su Vakfı tarafından verilen ödül, 1990 yılından bu yana her yıl su ile ilgili önemli aktivitelerde bulunan şahıs, organizasyon ya da enstitülere veriliyor. Ödülü kazanan kişiye ayrıca 150 bin dolar da para veriliyor.

/ DUBAİ

22.03.2008


 

Gözün gördüğü en büyük patlama

Amerikalı astronomlar, 7,5 milyar ışık yılı uzakta olmasına rağmen dünyadan çıplak gözle dahi görülebilecek parlaklıkta patlama tesbit etti.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) uzmanlarından Stephen Holland, “bilinen herhangi bir cisim veya patlama türü, bu kadar uzak mesafeden çıplak gözle görülemez” dedi ve gözlemlerinin heyecan verici olduğunu belirtti.

Holland, “herhangi biri doğru zamanda doğru yere baksaydı, şimdiye kadar gözlemlenen bu en uzak nesneyi optik cihaz kullanmadan çıplak gözle görebilirdi” ifadesini kullandı.

/ WASHİNGTON

22.03.2008


 

Hapiste yer kalmadı

İngiltere’de hapishanelerdeki aşırı kalabalık yüzünden erken tahliyelerin arttırılacağı açıklandı.

Adalet Bakanı Jack Straw hapishanelerdeki mahkûm sayısını azaltırken, toplumda adalet sistemine güveni de korumak durumunda olduklarını ifade etti. Yargıçlara daha kısa süreli cezalar vermeleri telkininde bulunan Straw, aksi takdirde ceza sisteminin tıkanmakta olduğunu kaydetti.

/ LONDRA

22.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri