Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Ceza ve ödülü çocuğunuzla belirleyin

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Aile Söyleşileri’nde uzmanlar, çocukla iletişim için 10 altın formül önerdi. Bunlar arasında, ceza ve ödül kurallarının çocukla birlikte belirlenmesi de yer alıyor.

Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal projelerinden “Önder Aile” kapsamında düzenlenen Aile Söyleşileri büyük ilgi görüyor. Bağımlılık ve bağımlılıkla mücadele başta olmak üzere dört ana konuda sürdürülen eğitim programının sonuncusu Eskiizmir semtindeki Naci Şensoy Lisesi’nde yapıldı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk-Ergen Alkol-Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkezi hemşirelerinden Şaziye Yıldırım, toplantıya katılan annelere etkin disiplin yöntemleri konusunda bilgi verdi. Yıldırım, disiplin denince akla yalnızca çocuğa baskı ve ceza uygulamalarının gelmemesi gerektiğini belirterek, “Çocuğa disiplin anlayışı ancak sevgi, şefkat ve saygı gösterilerek kazandırılabilir. Yalnızca baskıyla, dayak atmakla, çeşitli şekillerde cezalandırmakla değil” dedi.

Toplumda birçok ailenin, çocuklarını terbiye etmek için baskı ve ceza yöntemini uyguladığına dikkat çeken Yıldırım, “Bu son derece yanlış bir anlayıştır. Disiplin bir eğitimdir ve amacı, çocuğa olumlu davranışlar kazandırmaktır. Eğitimle kazandırılan davranışlarla çocuğun olumsuz davranışlarının olumluya döndürülmesi, çevresiyle uyumlu olması sağlanır. Bunun için sabırlı ve sevgi dolu olmak gerekiyor. Sevilen ve kişiliğine saygı duyulan çocuk, başkalarını da sever ve sayar. İtaatkâr çocuk, kendisinden yapmasını istediğiniz şeyleri inanmasa da kabullenecektir ama içselleştirmeyecektir. Bu şekildeki kabullenme, çocuğun değişime kapalı olmasını getirecektir” şeklinde konuştu.

Toplantıda anne ve babalara, çocuklarıyla sağlıklı iletişim kurabilmeleri için şu önerilerde bulunuldu: “Çocuğunuza sorumluluk verin. Yaşına, fiziki özelliklerine ve kapasitesine uygun kurallar koyun. Bunu yaparken onun isteklerini de gözönünde bulundurun. Yalnızca cezalandırıcı değil, ödüllendirici de olun. Bir ödül vaadettiğinizde, zaman geçirmeden yerine getirin. Ceza ve ödül kurallarını çocuğunuzla birlikte belirleyin. Cezanın çocuğun kişiliğine değil, olumsuz davranışlarına yönelik olmasına özen gösterin. Kurallara uymadığında uygulanacak yaptırımı önceden belirleyin. Kurallar ve yaptırımlar konusunda tutarlı olun. Sadece olumsuz davranışlara odaklanmayın, olumlu davranışlarını övün. Her davranışına değil, isteneni yerine getirdiğinde ödül verin.”

/ İZMİR

22.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Siyasetin rotasını millet belirler

  Perinçek, Selçuk ve Alemdaroğlu gözaltında

  Operasyonlar sıklaştı

  Baykal: Gidiş iyi değil

  Öz ve Gülaltay sorgulandı

  MHP'li Paçacı: AKP’den teklif gelmedi

  Nevruz bereket getirsin

  Yargı bağımsızlığını yitirirse özgürlüklerden söz edilemez

  Doğu’da karlar eridi, sele döndü

  Şehitlerin cenazesini müftüler kıldıracak

  Cenazede ortak duâ

  Mutluluk parada deği, yardımlaşmada

  Liseliler gönüllü refakatçi oldu

  Gezici anakolu ile eğitim aldılar

  Modern hayat yalnızlaştırdı

  Ceza ve ödülü çocuğunuzla belirleyin

  1,2 milyar insan, içme suyundan mahrum

  Aspirin kolon kanserini önlüyor

  Uçakta cep keyfi


 Son Dakika Haberleri