Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Sürpriz “füze zirvesi”

ABD Başkanı George W. Bush ve Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin, Washington’un planladığı füze savunma sistemini ele almak üzere gelecek hafta bir araya gelecekler. Bush, Putin’in kendisini Karadeniz kıyısındaki liman şehri Soçi’ye davet ettiğini, kendisinin de daveti kabul ettiğini açıkladı.

Rusya’ya gelecek hafta Romanya’nın başşehri Bükreş’te düzenlenecek NATO zirvesinin sonrasında gidecek olan Bush, 6 Nisan’da yapılacak görüşmenin son dönemde yürütülen üst düzey temasların devamı niteliğinde olacağını ve anlaşma sağlanması konusunda iyimser olduğunu söyledi.

ABD’nin Doğu Avrupa’da oluşturmayı öngördüğü yeni füze savunma sistemi Rusya’nın şiddetli muhalefeti ile karşılanıyor. Proje bölgeye doğru hareket eden füzeleri havada vurmak üzere Polonya’ya bataryalar ve Çek Cumhuriyeti’ne bir radar sistemi konuşlandırılmasını öngörüyor. Rusya, bu projenin kendisini hedef aldığını düşünüyor. Geçen hafta ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Savunma Bakanı Robert Gates Moskova’da üst düzey yetkililerle görüşmüşlerdi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, temaslar sonrasında Izvestiya gazetesine ABD’nin Moskova’nın sistemi izlemesine izin vereceğini söylemişti. Gelecek haftaki görüşme iki liderin son buluşması olabilir. Rusya’da ay başında başkanlığa seçilen Dimitri Medvedev Mayıs ayında görevi Putin’den devralacak.

/ WASHINTON

28.03.2008


 

ABD, Rusya ve AB ile ortak füze sistemi kurabilir

ABD yönetiminin, füze savunma sistemi konusunda Rusya ve Avrupa Birliği (AB) ile ortak çalışma yapmak istediği bildirildi.

ABD Başkanı George W. Bush’un ulusal savunma konularından sorumlu danışmanı Stephen Hadley, ülkesinin Rusya ve AB ile ortak savunma sitemini kurabileceğini bildirdi. Konuyla ilgili Rus basınında yer alan haberlerde Hadley, ABD, Rusya ve AB’nin birçok alanda birlikte çalışması gerektiğini söyledi.

28.03.2008


 

Arap zirvesine ‘birlik’ çağrısı

SURİYE Dışişleri Bakanı Velid El Muallim, Arap ülkelerinden aralarındaki farklılıkları bu hafta yapılacak Arap Birliği zirvesinde gidermelerini istedi.

Muallim, yaptığı açıklamada, hafta sonu Şam’da yapılacak zirveye katılan Arap ülkelerine, nesnel ve samimi görüşmelerle aralarındaki farklılıkları gidermeleri çağrısında bulundu. Muallim, Mısır ve Suudi Arabistan’ın Lübnan’daki siyasi krizin çözülmesine yardım etmeleri gerektiğini belirterek, Suriye’nin bu konudaki çabalarının tek başına yetersiz kaldığını ifade etti.

Arap Birliği’nin Şam’da yapacağı yıllık olağan toplantısına, Arap liderleri arasındaki derin ayrılık damgasını vuruyor. Suriye’nin Lübnan’ın iç işlerine karıştığını ileri süren bazı ülkeler toplantıya alt düzeyde katılacağını açıkladı. Lübnan zirveye katılmayacağını açıklarken, Mısır ve Suudi Arabistan gibi Arap Birliği’nin önemli ülkeleri toplantıya alt düzey heyetle katılacağını bildirdi.

MUTTEKİ DE KATILACAK

Öte yandan Arap Zirvesi’ne İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki’nin de katılacağı bildirildi. Resmî haber ajansı IRNA, İran’ın Arap Birliği’ne üye olmamasına rağmen zirvede dışişleri bakanı seviyesinde temsil edilecek birkaç ülkeden biri olacağını duyurdu.

/ ŞAM - TAHRAN

28.03.2008


 

BM binasına restorasyon

BİRLEŞMİŞ Milletler (BM) merkez binasını yeniliyor. BM’nin New York’taki Genel Sekreterlik binası ve merkez kompleksinin restorasyonuna Mayıs ayı başlarında başlanacak. Böylece BM Merkezi inşa edildiği 1950’lerden bu yana ilk kez restorasyondan geçmiş olacak.

/ NEW YORK

28.03.2008


 

Dünyanın geleceği için bir dakika karanlık

AVUSTRALYA'NIN Sydney şehrinde geçen yıl yaklaşık 2 milyon kişinin bir saat elektrik kullanmayarak başlattığı “Dünya Saati” (Earth Hour) eylemine, bu yıl onlarca ülkeden geniş katılım olması bekleniyor.

“Dünya Saati”, herkesin bir araya geldiği küçük çaplı eylemlerle bile, küresel ısınmaya karşı büyük adımlar atılabildiğini göstermeyi ve duyarlılığı artırmayı hedefliyor. Eylem, Dünya’yı tehdit eden bu çevre felaketiyle mücadelede bireysel katkının önemine dikkati çekiyor. Sydney’de 31 Mart 2007’de yapılan ve bazı ülkelerde de desteklenen ilk eylemde, sadece bir saat süren karanlık sayesinde, şehrin genel elektrik tüketimi yüzde 10’a kadar azalmıştı. Şehrin mimarî simgelerinden Harbour Köprüsü ve Opera Binasının da karanlığa gömüldüğü eyleme yüzlerce şirket de destek vermiş, düğünlerde mumlar yakılmıştı.

Bu yıl, dünya geneline yayılan ve 29 Mart Cumartesi günü saat 20.00’den itibaren bir saat süreyle elektriklerin kesileceği eyleme, farklı ülkelerden 10 binden fazla iş yerinin de katkı vereceği belirtiliyor. Katılımcı ülkeler, destek veren iş yerlerinin isimleri ve eylemin ayrıntılarıyla ilgili bilgiye, “www.earthour.org” adresinden ulaşılabilir.

/ SYDNEY

28.03.2008


 

İlginç iddia: “Tamiller ve PKK işbirliğinde”

SRİ LANKA Başbakanı Ratnasiri Wickramanayaka, ülkesindeki ayrılıkçı Tamil Gerillalarının PKK ve diğer uluslararası terör örgütleri ile işbirliği içerisinde olduğunu iddia etti.

İsrail’de temaslarda bulunan Wickramanayaka, Sri Lanka’nın doğusunda ve kuzeyinde ayrı bir devlet kurmak isteyen Tamil Elam Kurtuluş Kaplanları örgütünün, uluslalarası terör örgütleri ile çok sıkı irtibatının olduğunu belirtti. Başbakan Wickramanayaka, bu örgütleri; PKK, El Kaide, Filipinlerdeki bazı gruplar ve Taliban olarak sıraladı. Tamil Elam Kurtuluş Kaplanları örgütü, 1983’ten beri hükümet güçlerine karşı savaşıyor. O tarihten bu yana çıkan şiddet olaylarında 70 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

/ COLOMBO

28.03.2008


 

AİHM’den Yunanistan’a mahkûmiyet

AVRUPA İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Batı Trakya’da Türk azınlığa ait derneklerin açtığı iki ayrı davada Yunanistan’ı mahkum etti.

AİHM, Yunanistan’ın Türk azınlığa ait dernekleri kapatma kararıyla ‘’Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) örgütlenme hakkıyla ilgili 11. maddesini ihlâl ettiği’’ görüşüne vardı. AİHM kararında, ikinci başvuruyla ilgili yargılanma süresinin de uzunluğuna dikkat çekilerek, ‘’Yunanistan’ın, AİHS’nin adil yargılanma hakkıyla ilgili 6. maddesini de ihlâl ettiğine’’ hükmetti. Hülya Emin ve altı arkadaşı, Gümülcine bölgesinde 2001 yılının Mart ayında kurdukları ‘’Türk Kadınları Kültür Örgütü’’nün, kapatılması üzerine, 2005 yılında AİHM’e başvurmuşlardı.

28.03.2008


 

Kut’ta Şiî milislerle çatışma: 44 ölü

IRAK'IN Kut şehrinde güvenlik güçleriyle Şii milisler arasındaki çatışmalarda 44 kişinin öldüğü bildirildi.

Kut Emniyet Müdürü General Abdülhanin El Amara, başşehir Bağdat’ın güneydoğusundaki Kut şehrinde önceki geceden bu yana ölenlerin sayısının 44 olduğunu açıkladı. Amara, gece başlayan çatışmalarda 40 direnişçi ve 4 polisin öldüğünü, 75 direnişçinin yaralandığını söyledi. Çatışmaların sona erdiği, polisin çatışmaların çıktığı mahalleleri kontrol altına aldığı bildirildi. Irak güçleri, Basra’da silahlı Şiî gruplarına karşı önceki gün ‘’temizlik’’ harekâtına girişmişti.

/ KUT

28.03.2008


 

Bush’tan Abbas’a davet

ABD Başkanı George Bush, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı görüşmek için Nisan ayının son haftasında Beyaz Saray’a davet etti.

Filistinli görüşmeci Saib Erakat, kesin görüşme tarihinin henüz belirlenmediğini söyledi. Bush ve Abbas, en son ocakta ABD Başkanının Orta Doğu turu sırasında görüşmüşler, ondan önce de kasım ayındaki Orta Doğu konferansı sırasında bir araya gelmişlerdi. Bush’un İsrail’in 60. kuruluş yıl dönümü törenlerine katılmak için Mayısta Kudüs’e gitmesi de bekleniyor.

28.03.2008


 

Sırbistan, Kosova’nın bölünmesini istedi

SIRBİSTAN Dışişleri Bakanı Vuk Ceremiç, Kosova’nın Sırplar ve etnik Arnavutlar arasında bölünmesini istedi.

Endonezya’da bulunan Ceremiç, Kosova’nın etnik olarak bölünmesi taleplerini Birleşmiş Milletlere sunacaklarını söyledi. Bölünmenin dinle alâkası olmadığını vurgulayan Ceremiç, “Mesele, Sırbistan’daki etnik Arnavutların maalesef tek yanlı olarak bağımsızlık istemesi” dedi. Ceremiç, önerinin Kosova’da sükunetin sağlanmasının yolunu açacağını söyledi. Kosova’nın bağımsızlık ilanından sonra bölgede gergilik ve çatışmalar husule gelmişti. Sırbistan’ın bağımsızlığı tanıması gerektiğini söyleyen Kosova başbakanı teklife karşı çıkıyor.

28.03.2008


 

Güney Kore de Kosova’yı tanıdı

GÜNEY Kore de Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan eden Kosova’yı tanıyanlar kervanına katıldı.

Üst düzey bir hükümet yetkilisi, AP’ye yaptığı açıklamada, kabinenin bu yöndeki kararını hafta başında aldığını belirtti. Yetkili, resmî açıklama henüz yapılmadığı için adını açıklanmasını istemedi. Kosova bağımsızlığını 17 Şubatta ilan etmişti.

/ SEUL

28.03.2008


 

İngilizlerin derdi ‘iltica’

İNGİLTERE'DE bağımsız İltica Komisyonu, İngiliz hükümetinin mültecilere yönelik tutumunun medeni bir ülkenin standartlarının çok altına düştüğünü, bu durumun utanç verici olduğunu açıkladı.

Eski bir üst düzey yargıcın başkanlığını yaptığı komisyonun hazırladığı raporda, mültecilerin bir bölümüne ihtiyaç duydukları korumanın sağlanamadığına ve ülkesine geri dönmesi gerekenlerin de gönderilemediğine dikkat çekildi. Bazı mültecilere yönelik uygulamaların İngiltere’nin uluslararası alandaki imajını sarsacak kadar utanç verici olduğu belirtilen raporda, yakın zamanda sistemde yapılan reformlardan ise övgüyle söz edildi. İstatistiklere göre, 2007 yılında İngiltere’ye iltica başvurusunda bulunanların sayısı 14 yılın en düşük seviyesine (23 bin 430) düştü.

/ LONDRA

28.03.2008


 

“Çin’in uzay programına dikkat”

JAPONYA Ulusal Savunma Araştırmaları Enstitüsü, uluslararası toplumun, askerî potansiyeli sebebiyle Çin’in uzay programını yakından takip etmesi gerektiğini bildirdi.

Japon düşünce kuruluşunun yayımladığı raporda, Çin’in gelecek yıllarda uzay programıyla daha etkin ilgilenmesi ihtimalinin yüksek olduğu, çünkü böyle bir gelişmenin ABD’yle askerî rekabete ulaşmaya çok önemli katkısı bulunacağı belirtildi. Raporda, “Çin’in uzay programındaki eğilimleri izlemeye devam etmek uluslararası toplumun çıkarına olacaktır” denildi.

/ TOKYO

28.03.2008


 

Filistin polisine malzeme onayı

İSRAİL Savunma Bakanı Ehud Barak, Filistin Yönetimi güvenlik güçlerine yeni araç ve malzemelerin teslimine onay verdi.

Barak ile Filistin Yönetimi Başbakanı Selam Feyyad, önceki gece Barak’ın Tel Aviv’deki evinde başbaşa görüştü. Barak, Batı Şeria’daki Filistinlilerin hayatını kolaylaştıracak önlemlerin, İsrail vatandaşlarının güvenliğini de göz önünde bulundurarak, iki taraf arasındaki barış görüşmelerinin ileriye götürülmesi ve olumlu bir ortak yaratmak için önemli olduğunu söyledi. Barak’ın toplantıda, bazı Avrupa ve Arap ülkelerince sağlanan, ancak İsrail tarafından tutulan güvenlikle ilgili araç ve malzemelerin teslimatına da onay verdiği bildirildi.

28.03.2008


 

İran hükümeti, BM’den tazminat talep edecek

İRAN'IN, BM’nin yaptırım kararlarının “yasa dışı” olduğunu ileri sürerek, tazminat talep etmeyi planladığı ortaya çıktı.

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki’nin BM’ye gönderdiği bir mektubu elde eden Associated Press ajansı, İran’ın, tazminat talebiyle hukuki süreç başlatmaya hazırlandığını bildirdi. Mutteki’nin mektupta, Güvenlik Konseyi’nin yetkisini aştığını iddia ettiği ve bu sebeple BM’nin yaptırım amacıyla aldığı 3 kararı uygulamayacaklarını ifade ettiği kaydedildi. Güvenlik Konseyi, Aralık 2006’da İran’a sınırlı yaptırım uygulama kararı almıştı. Konsey, o tarihten bu yana Tahran yönetiminin uranyum zenginleştirme faaliyetlerini askıya alması ve nükleer programıyla ilgili olarak görüşmelere başlamasını sağlamak umuduyla yaptırımları yavaş yavaş artırıyor.

28.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri