Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 31 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Trafik kazalarında yeni dönem başlıyor

Maddi hasarlı trafik kazalarında, trafik polisi yerine vatandaşların tutanak tutabileceği uygulama yarın başlıyor. Kazaya karışanlar, polisi beklemeye gerek kalmadan tutanak tutup kaza yerinden ayrılabilecek.

Alınan bilgiye göre, trafik kazalarında yeni uygulamaya yönelik vatandaşların kafasında oluşan en büyük soru işaretini ‘’anlaşmanın nasıl sağlanacağı’’ oluşturuyor. Yetkililer, anlaşma ile sadece ‘’tarafların, trafik ekibi gelmeden kendi aralarında kazanın tespiti’’ konusunda görüş birliğine varmasının kastedildiğini vurguladılar. Söz konusu tutanakta, sürücü, araç, poliçe bilgileri ile mümkünse araçların kaza yerinden kaldırılmadan çekilen fotoğrafları, yoksa durumun krokisine yer verilecek. Fotoğraf çekimi zorunlu değil, ancak kazanın doğru yorumlanması açısından tavsiye ediliyor. Kazaya karışan taraflardan herhangi biri, tutanakla, karşı tarafın Trafik Sigortası poliçesini düzenleyen şirkete veya dilerse kendi aracı için kasko poliçesi düzenleyen şirkete başvuruda bulunacak. Sigorta şirketleri, bilgileri Trafik Sigortaları Bilgi Merkezine (TRAMER) iletecek. TRAMER de şirketlerin, kazanın oluş şeklini değerlendirerek, yüzde 0, yüzde 50 ve yüzde 100 oranları üzerinden tarafların kazadaki kusur oranlarını belirlemelerini isteyecek.

Uygulama kapsamına en az iki aracın karıştığı maddi hasarlı trafik kazalarının girdiğinin altını çizen yetkililer, duvara çarpmak gibi tek taraflı oluşan maddi hasarlı kazalarda, yine tutanak için trafik ekiplerinin çağrılması gerektiğini belirttiler.

Maddi hasarlı trafik kazalarında trafik polisi veya jandarma tarafından tutanak düzenlenmesi gereken 8 koşul şöyle:

*Sürücü belgesi yoksa,

*Sürücüde yaş küçüklüğü varsa,

*Sürücüde alkol veya akıl sağlığı şüphesi varsa,

*Kazaya karışan araçlardan biri veya daha fazlası kamu kurumlarına aitse

*Kamu kurumlarına ait eşyada zarar meydana gelmişse,

*Trafik kazasında sadece 3. kişilere ait eşyalara zarar gelirse,

*Kazaya karışan araçlardan birinin veya birkaçının trafik sigortası yoksa,

*Trafik kazası ölüm ve/veya bedeni zarar ile sonuçlanmışsa.

DÜZ KÂĞIDA DA YAZILABİLİR

Tutanak formları, sigorta acentelerinden alınabilecek. Formlar ayrıca, 1 Nisan 2008 tarihinden sonra düzenlenecek Trafik Sigortası poliçelerinin yanında sigorta şirketleri ve acenteler tarafından ücretsiz verilecek. Söz konusu belgeler, www.sigortacilik.gov.tr, www.tsrsb.org.tr, www.egm.gov.tr, www.tramer.org.tr, www.tsof.org.tr internet adreslerinden de temin edilebilecek. Bu sitelerden elde edilecek çıktılar, çoğaltılarak da kullanılabilecek. Kaza anında kişilerin yanında tutanak bulunmuyorsa, düz bir dosya kağıdı üzerinde de anlaşma sağlanabilecek. Taraflar, sürücü, araç ve poliçe bilgilerini yazacak, yine varsa araçlar kaza yerinden kaldırılmadan çekilen fotoğraflar eklenecek veya kağıt üzerine kroki çizilecek.

İSTANBUL’DA HER GÜN 616 KAZA

Düzenleme ile anlaşma imkânı bulunan maddi hasarlı trafik kazalarının yol açtığı trafik sıkışıklığının önüne geçmek amaçlanıyor. Büyükşehirlerde maddî hasarlı trafik kazalarının çok sık görüldüğünü ve araç sahiplerinin tesbit için trafik ekiplerini beklemesinin, trafikte tıkanma oluşturduğunu anlatan yetkililer, tarafların kendi aralarında tutanak düzenlemesi ile zaman ve işgücü tasarrufu sağlanabileceğini belirttiler. Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi (TRAMER) verilerine göre, 2007 yılında yurt genelinde 676 bin 418 adet trafik kazası meydana geldi. Bunların yüzde 85,3’ünü maddî hasarlı trafik kazaları oluşturdu. 576 bin 984 maddî hasarlı trafik kazasının da yüzde 39’u İstanbul’da, yüzde 13’ü Ankara’da, yüzde 8’i İzmir’de, yüzde 5’i Bursa’da, yüzde 3’ü Antalya’da oldu. Bu veriler üzerinden yapılan hesaplamaya göre, Türkiye genelinde her gün ortalama 1580 maddî hasarlı kaza oluyor. İllere göre dağılımına bakıldığında da İstanbul’da her gün ortalama 616, Ankara’da 205, İzmir’de 126, Bursa’da 79, Antalya’da 47 maddî hasarlı trafik kazası görülüyor.

31.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Trafik kazalarında yeni dönem başlıyor

  Açış konuşması Mehmet Kutlular'dan

  Erdoğan: Millî iradeye herkes saygı duymalı

  AB için verilen sözler unutulmasın

  Gözler AYM'de

  Ergenekon soruşturmasında 3 kişi daha tutuklandı

  TBMM Koruma Müdürlüğü Yönetmeliğinde değişiklik

  Meclis, sosyal güvenliği görüşecek

  Günay: İktidarı kapatmak Türkiye’ye küme düşürür

  Şimşek, 10 Nisan’da Washington’a gidiyor

  Bediüzzaman Gaziantep'te anıldı

  Cumhuriyet’ e molotoflu saldırı

  Yağışlı hava hafta ortasına kadar sürecek

  Livaneli: Türkiye, büyük bir tuzağın içinde

  İstanbul’da mezarlar doldu


 Son Dakika Haberleri