Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Tarım stratejik sektör oldu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, ‘’Türkiye, dünyadaki değişen konjonktürü, tarım potansiyelini akılcı ve rasyonel politikalarla çok iyi değerlendirir ve desteklerse, bir fırsata çevirebilir’’ dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, dünyadaki ihracat konjonktürünün artık farklı tarafa kaymaya başladığını belirterek, tarımın yine en önemli ve en stratejik sektör haline geldiğini söyledi. Dünyada son bir yıldır önemli bir kuraklık yaşandığını, bu kuraklık sonucunda hububat stoklarının, özellikle buğday stoklarının, son 30 yılın en düşük seviyesine indiğini ifade eden Bayraktar, bunun da kendiliğinden buğday fiyatlarını dünya piyasalarında yukarıya doğru çektiğini belirtti. Fiyat artışındaki diğer etkenin, dünyada tarım ürünlerinin biyoyakıt üretiminde kullanılmaya başlanması olduğunu açıklayan Bayraktar, şöyle konuştu:

‘’Yağlı tohumlar biyodizel, hububat ise biyoetanol üretiminde kullanılıyor. Sadece ABD, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve Hindistan’da bu sene 46 milyon ton civarında biyoetanol, yaklaşık 8 milyon 300 bin ton da biyodizel üretildi. Özellikle petrol fiyatlarının hızlı bir şekilde artması, bunların da kaynağının bir süre sonra bitme ihtimalinin bulunması, tarımsal ürünlerin önümüzdeki yıllarda daha yoğun bir şekilde biyodizel olarak kullanımını sağlayacaktır.’’

Dünyadaki buğday ve hububat fiyatlarının yükselmesindeki bir önemli etkenin de Hindistan, Çin gibi ülkelerdeki gelir seviyelerinin yükselmesi ile tüketim alışkanlarının ve miktarların değişmeye başlaması olduğunu vurgulayan Bayraktar, ‘’Çin’de artık pirinç yerine buğday yemeye başladılar’’ diye konuştu.

TÜRKİYE’NİN ELİNDEKİ FIRSAT

‘’Türkiye, dünyadaki değişen konjonktürü, tarım potansiyelini akılcı ve rasyonel politikalarla çok iyi değerlendirir ve desteklerse, bir fırsata çevirebilir’’ diyen Bayraktar, bunun için Türkiye’deki sulamaya açılmış olan arazilerin miktarının arttırılması, basınçlı sulama sistemlerinin çeşitli bölgelere yayılması, Güneydoğu Anadolu Projesinin (GAP) sulama ayağının bir an önce bitirilmesi ve girdi maliyetleri sebebiyle üreticilerin daha çok desteklenmesi gerektiğini söyledi. Bayraktar, şöyle devam etti:

‘’Böyle bir konjonktürde Türkiye’nin üretmeye ihtiyacı var. Aslında sadece Türkiye’nin değil, dünyanın ihtiyacı var. Çünkü biz, kendi nüfusunu bekleyen bir ülke değiliz. Dünyaya gıdayı hem işlenmiş hem de ham olarak arz etmeye aday olan bir ülkeyiz. Dolayısıyla bu potansiyelimizin değerlendirilmesi için çiftçimizin tarlada olması lâzım. Çiftçimizin üretmesi lâzım. Girdi maliyetlerinin de bu mânâda bir desteklemeye ihtiyacı var.’’

/ AYDIN

07.04.2008


 

Fakirin enflasyonu daha yüksek

DİSK'E bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından yapılan araştırmada, ‘’yılın ilk 3 ayındaki enflasyonun en yoksul yüzde 20’lik kesim için yüzde 4,65, en zengin yüzde 20’lik kesim için yüzde 3,05 olarak gerçekleştiği’’ bildirildi.

Sendikanın Araştırma Dairesi tarafından, ‘’Türkiye İstatistik Kurumu Tüketici Fiyat Endeksi, Madde Fiyatları ve 2003 yılı Hane Halkı Tüketim Anketi sonuçları üzerinden yapıldığı belirtilen’’ araştırmada, gelir ve harcama gruplarına göre enflasyon oranları hesaplandı. Araştırmaya göre, en yoksul yüzde 20’lik kesim için enflasyon geçen ay 0,83, en zengin yüzde 20’lik kesim için yüzde 0,91 oranında gerçekleşti. Yılın ilk 3 ayında ise enflasyon en yoksul yüzde 20’lik kesim için yüzde 4,65, en zengin yüzde 20’lik kesim için yüzde 3,05 oldu. Araştırmada, kira, ekmek ve toplu taşıma fiyatları üzerinden, harcama kalıbı ağırlıkları da dikkate alınarak hazırlanan Temel Harcama İndeksi’nin (THİ) ise yıllık yüzde 18 oranında artış gösterdiği kaydedildi.

/ ANKARA

07.04.2008


 

Türkiye’nin 8 yıllık konut ihtiyacı 5,5 milyon

TÜRKİYE'NİN önümüzdeki 8 yıl içinde 5,5 milyon konuta ihtiyaç olacağı tahmin ediliyor.

İstanbul Ticaret Odasının yayınlarından derlenen bilgiye göre, Türkiye’de konut sahipliği oranı yaklaşık yüzde 65 olmasına rağmen, her yıl 300-350 bin konut üretilmesi gereği bulunuyor. Mevcut konutların yüzde 55’ini izinsiz ve ruhsatsız, yüzde 60’nı yirmi yaşını doldurmuş ve yüzde 40’nı da tadilata ihtiyaç duyulan konutlar oluşturuyor. Bu noktada konutların yenilenmesi ve nitelikli konutlarla değiştirilmesi gerekliliği de konut açığını doğuruyor. Türkiye’de 2008-2015 yıllarını kapsayan 8 yılda 5 milyon 542 bin konuta ihtiyaç olacağı düşünülüyor. Bu ihtiyacın 2 milyon 880 binin hane halkı artışından kaynaklanacağı, 760 binin göçlerden, 652 binin yenileme kaynaklı olacağı tahmin ediliyor.

Kentsel dönüşüm sebebiyle de 1 milyon 250 bin konuta ihtiyaç olacağı öngörülüyor.

/ ANKARA

07.04.2008


 

Bor ihracatı yüzde 25,4 arttı

DÜNYANIN en büyük bor potansiyeline sahip olan Türkiye’nin bor ihracatı artıyor. Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğünün bor türevleri ihracatı, 2008 yılı Mart sonu itibariyle, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 25,4 artarak 104,5 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü Orhan Yılmaz, bu seyrin devamı halinde 2008 yılı toplam bor ihracatının 500 milyon doları bulacağını söyledi. Önümüzdeki iki yıl içinde Türkiye’nin toplam bor türevleri ihracatının ise yıllık 600 milyon dolar olarak gerçekleşmesi hedefleniyor.

/ ANKARA

07.04.2008


 

“Mini savaş gemileri” 2010 yılında geliyor

DENİZ Kuvvetleri Komutanlığının 16 adet yeni tip karakol botu projesinde, savaş sistemleri alt yüklenicisi Havelsan oldu.

Yeni tip karakol botu tedarik projesinde, Türk savunma sanayi firmaları da üretim görevi yapacak. “Mini savaş gemisi” olarak adlandırılan 56 metre uzunluğundaki botların yapımı, daha önce alınan karar doğrultusunda “ana yüklenici” olarak seçilen Dearsan tersanelerinde gerçekleştirilecek. 400 milyon avroluk yatırım gerektiren 56 metre uzunluğundaki botların Deniz Kuvvetlerine teslimine, 2010 yılından itibaren başlanacak.

/ ANKARA

07.04.2008


 

“Turna” ilk test uçuşunda başarılı

TUSAŞ Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TAI) tarafından geliştirilen motor hariç tümü özgün bir hedef uçak sistemi olan “Turna”, ilk test uçuşunu 4 Nisan 2008’de başarıyla gerçekleştirdi.

TAI’den yapılan açıklamada, havacılık alanında dışa bağımlılığın azaltılması ve azamî yurt içi faydanın sağlanmasını teminen yerli uçak-yerli motor entegrasyonu amacıyla TAI ve TEI arasında 11 Eylül 2007’de İşbirliği Protokolü imzalandığı hatıratılarak, bu çerçevede bugüne kadar motor hariç tümü özgün bir Hedef Uçak Sistemi olan “Turna”nın, TEI tarafından insansız hava araçları için geliştirilen özgün turboprop motor ile tamamen millî bir ürün kimliği kazandığı belirtildi.

/ ANKARA

07.04.2008


 

Tüketicinin güven endeksi düştü

GFK Türkiye’nin araştırmasına göre, Şubat 2008’de 79,7 olan Tüketici Güven Endeksi, Mart ayında bir önceki aya göre 7,5 puan (yüzde 9,4) gerileyerek 72,2 düzeyine indi.

Avrupa Komisyonu tarafından Avrupa Birliğine (AB) üye ve aday ülkelerin ekonomik konjonktürlerini takip etmek amacıyla yürütülen ‘’İşyeri ve Tüketici Araştırmaları Ortak Uyumlu AB Programı’’nın Tüketici Araştırmasını Avrupa Komisyonu adına yürütün GFK Türkiye, Mart ayına ilişkin Tüketici Güven Endeksini açıkladı. Buna göre, Şubat 2008’de 79,7 olan Tüketici Güven Endeksi, Mart ayında bir önceki aya göre 7,5 puan gerileyerek 72,2 düzeyine indi. Endeksin alt kalemlerine ve değişim oranlarına bakıldığında ise Mart ayında gelecek 12 ay için, hanenin maddî durumu bir önceki aya göre 8,2 puan (yüzde 8,4) gerileyerek 97,3’den 89,1’e, genel ekonomik durum 11,4 puan (yüzde 11,1) gerileyerek 102,4’ten 91’e indi. Öte yandan, işsizlik oranı 68,1’den 64’e, tasarruf eğilimi de 51’den 44’e düştü. Araştırmaya göre, tüketiciler, başörtüsü yasağı sorununu, terörü, Irak’ın kuzeyinde yürütülen operasyonu ve ekonomideki gelişmeleri, son bir ay içinde, Türkiye’nin gündemindeki en önemli olay ve konular olarak belirttiler. Türkiye içinde yaşanan siyasî gelişmeler ve global pazardaki ekonomik gelişmeler tüketici güveninin azalmasında unsurlar olarak öne çıktı.

/ ANKARA

07.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri