Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

İstanbul’un yeni “lâle devri”

Uluslararası İstanbul Lâle Festivali kapsamında “Lâleler Heykel ve Tasarım Sergisi” ile ressam İsmail Acar’ın “Lâle” temalı resim sergisi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve eşi Özleyiş Topbaş tarafından açıldı. Emirgân’da Beyaz Köşk’ün bahçesinde düzenlenen “Lâleler Heykel ve Tasarım Sergisi”nin açılışında konuşan Topbaş, bütün arzularının İstanbul’u yaşanmaktan onur duyulan bir şehir haline getirmek olduğunu söyledi.

İstanbul’un endemik bitkileri, florası ve kültürel değerleriyle dünyanın eşsiz şehirlerinden biri olduğunu, bu şehirden Hollanda’ya giden lâleyi kendi evine döndürmek için başlattıkları çalışmanın 3. yılına girdiğini anlatan Topbaş, “Bugün artık lâle bizim bir parçamız oldu. Bu yıl kent genelinde 65 türde 2.5 milyon soğanlı bitki diktik. 1 milyon 800 bin lâle soğanını İstanbullulara dağıttık. 7 bölgede temalı park yaptık. Sadece hafta sonu lâleleri görmek için Emirgân’a gelen insan sayısı 20 bin. Bu coşku her yerde var. San'atçılarımıza ilham kaynağı olmaya başladı” dedi.

Topbaş, lâlenin artık ekonomik bir değer olduğunu, Şile, Silivri ve Çatalca’nın köylerinde alım garantili lâle soğanı yetiştirildiğini dile getirerek, yaptıkları hesaplara göre 230 bin insanın bu sektörden ekmek yiyeceğini söyledi.

Bu konuda son 3 yılda gelinen noktanın ciddî bir başarı olduğunu ifade eden Topbaş, “Tarihe tanıklık ediyoruz. Bu adımlarımızla iz düşüyoruz” diye konuştu.

Topbaş, bütün bunlara rağmen “ne gereği vardı bu kadar para harcamaya” yönünde eleştiriler aldıklarına da işaret ederek, “Lâleler için harcanan para milyar dolar değil. Bütün park ve bahçeler için harcanın paranın yüzde 1.2’si. Zannedildiği kadar büyük yatırım yapılmadı” dedi.

Topbaş, yakın gelecekte İstanbul’da lâleleri görmek için turlar düzenleneceğini, festivalde bulunmanın ayrıcalıklı hale geleceğini söyledi.

Kadir Topbaş, ilk defa bu dönem dünyayı takip eden bir belediye kadrosu bulunduğunu, bu yıl ilk kez belediye bünyesinde çalışan mimar, mühendis, avukat, hangi meslek olursa olsun doktora için yurt dışında eğitim imkânı yakalayanların bütün eğitim masraflarının Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacağını bildirdi.

Topbaş, bunun için tek şartlarının, bu kişilerin gittikleri şehirlerdeki belediyelerde part-time çalışmaları ve döndükten sonra da yine belediyedeki görevlerine devam etmeleri olduğunu söyledi.

Bu şekilde burs kazanan 65 görevlinin yurt dışına gönderileceğini belirten Topbaş, “Dünyanın önde gelen ilk 20 üniversitesinde doktora yapacaklar. Türkiye’nin bu konudaki kazancı çok büyük. Pırıl pırıl genç beyinleri bu şekilde işleyeceğiz” dedi. Topbaş konuşmasının ardından yüze yakın san'atçı tarafından oluşturulan lâle heykelleri serginin açılışını yaptı. 12 san'atçının oluşturduğu özgün lâle heykellerinin yanı sıra iki farklı formda tasarlanan 75 lâle heykelinin farkı dallarda faaliyet gösteren san'atçılar tarafından renklendirildiği lâle heykelleri, Taksim, Beşiktaş, Nişantaşı, Bebek, Emirgân Korusu, Sultanahmet, Ayasofya, Topkapı Sarayı, Mısır Çarşısı, Göztepe Parkı ve Bağdat Caddesi ile alış veriş merkezlerinde 1 Temmuz tarihine kadar sergilenecek.

“LÂLE TEMALI RESİM SERGİSİ”

Buradaki açılışın ardından Topbaş, Yıldız Sarayı Büyük Mabeyn Salonu’nda ressam İsmail Acar’ın “Lâle” temalı sergisini açtı.

Açılışın ardından Acar, Topbaş’a sergiyi gezdirerek, tabloları hakkında bilgi verdi. Toplam 82 eserinin yer aldığı sergi, 11 Mayıs’a kadar gezilebilecek.

15.04.2008


 

Bursa’da fotoğraf günleri

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Bursa Fotoğraf Sanatçıları Derneği şbirliğiyle düzenlediği “18. Bursa Fotoğraf Günleri”, dün başladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, yaptığı yazılı açıklamada, faaliyetin zengin muhtevası ve özel sergileriyle fotoğraf tutkunlarını Bursa’da buluşturacağını belirtti.

Fotoğraf Günleri’nin bu yılki temasının toplumsal sorunlara dikkati çekme fikriyle hazırlandığını ifade eden Şahin, faaliyette “çalışan çocuklar”, “savaş”, “mülteciler”, “sokakta yaşayan insanlar” ve “madenciler” gibi konuların işlendiği fotoğrafların yer alacağını kaydetti. Şahin, fotoğraf san'atının kişinin hayata bakış açısını zenginleştirdiğini belirterek, “Bazen uzun bir metnin anlatacağı duygu, söze gerek kalmadan tek bir fotoğraf karesinde karşımıza çıkabilir” dedi. Faaliyet kapsamında fotoğraf san'atına ilgi duyanlara ücretsiz temel fotoğraf eğitimi verileceğini anlatan Şahin, ayrıca portre, vahşi yaşam, makro, belgesel, sahne ve kuş fotoğrafçılığı konularında uzman san'atçıların katılımıyla söyleşiler düzenleneceğini kaydetti.

/ BURSA

15.04.2008


 

Tuluyhan Uğurlu, Güneydoğu ile buluşuyor

Piyano virtüözü Tuluyhan Uğurlu, Şanlıurfa, Gaziantep ve Kahramanmaraş’ta konser verecek. Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, ünlü müzisyen Tuluyhan Uğurlu, Harran Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde 16, 17 ve 18 Nisanda vereceği konserlerde öğrencilerle buluşacak.

Konserlerde insanın uzaya çıkışının 50. yılı dolayısıyla hazırladığı “Uzayın Derinliklerine Yolculuklar” isimli projesini seslendirecek olan Uğurlu, insanın evrenle ilişkisinin bilimsel ve mistik yönleriyle anlatıldığı eserin icrası sırasında 250 kadar fotoğraf ve bilgilendirici kısa metinlerden de yararlanacak. San'atçıya “Uzayın Derinliklerine Yolculuklar” konserlerinde kavalda Murat Toraman, viyolada Doğukan Çokşeker eşlik edecek. Tuluyhan Uğurlu, ilköğretim okulları ve liselerde san'atta üreticiliği teşvik etmek için geçen aylarda başladığı “workshop”lara 16-17-18 Nisan günleri gerçekleşecek Güneydoğu Anadolu konserleri dolayısıyla gideceği Urfa’da da devam edecek. San'atçı, 17 Nisanda Şanlıurfa Anadolu Güzel San'atlar Lisesinde genç müzisyenlerle bir araya gelecek. San'atçı, daha önce bu proje çerçevesinde İstanbul’daki okullar dışında Erzurum ve Bursa’da da öğrencilerle buluşmuştu.

/ İSTANBUL

15.04.2008


 

Kültürü “söz” taşıyor

Gaziantep Üniversitesi’nde düzenlenen “Gaziantep Araştırmaları (Sözlü Kültür, Dil ve Edebiyat) Sempozyumu” ikince gününde de ilgiyle izlendi. Ömer Asım Aksoy Konferans Salonu’nda Prof. Dr. Fuzuli Bayat’ın başkanlığını yaptığı günün ilk oturumunda “Sözlü Kültür ve Yeni Türk Edebiyatı” masaya yatırıldı

“Necip Asım Bey ve Malumat Mecmuası” üzerine sunum yapan Prof. Dr. Himmet Uç, “Necip Asım Bey Servet-i Funun Batı karşısındaki katı tutumlarına karşılık Malumat Mecmuası’nda yazmaya başlamıştır. Aslen Kilis civarında doğmuştur. Türk dili üzerine münakaşa dahi edilemeyeceği bir zamanda Türk dili üzerine önemli çalışmalar yapıp bunları yayınlamıştır. Aynı zamanda Necip Asım Bey Avrupa basını takip edip lisan ve umumî alfabe çalışmalarını kamuoyuna duyurur” diye konuştu. Sözlü anlatımların yazıya geçirilirken vurgulanan duyguların aktarılmasında büyük bir zorluk yaşandığını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Mehmet Çiçek ise, katılımcılara Gaziantep ağzı ile anlatılmış halk masallarını ve tekerlemeleri dinletti. Çiçek, “Sözle anlatılan duygu ve anlamlar yazıya geçirince kaybolmaktadır. Gaziantep bölgesi sözlü tekerlemelerin masalların çok fazla olduğu bir yerdir” dedi.

/ GAZİANTEP

15.04.2008


 

Neil Armstrong’un hayatı film oluyor

Kendisi için küçük, ancak insanlık için büyük adımı atan astronot Neil Armstrong’un hayatı beyaz perdeye aktarılacak. Ancak Hollywood, Ay’a ilk adımı atan insan olan Armstrong’u canlandıracak aktörü halen seçemedi.

The Guardian gazetesinin haberine göre, Amerikan ‘kahramanı’ Armstrong’u oynaması düşünülen isimlerin başında ünlü aktörler Brad Pitt ve Viggo Mortensen geldi. ‘Apollo 13’ filmiyle beğeni toplayan 51 yaşındaki Tom Hanks ‘in ise bu rol için yaşlı olduğu aktarılıyor. Amerikalı astronot, Ay’a adımını attığında 38 yaşındaydı. ‘Bourne’ üçlemesiyle dikkatleri üzerine çeken Matt Damon da bu yıl 38 yaşına giriyor. ‘Hulk’ filminin yıldızı olan ve çekimleri süren ‘Uzay Yolu’nda oynayan Eric Bana ise 39 yaşında. Bütün bu isimlerin yanı sıra, ünlü aktörler Christian Bale, Leonardo Di Caprio ve Jake Gyllenhaal da, Amerikalıların büyük önem verdiği bu rol için düşünülen aktörler arasında. Filmin bütün haklarını Universal Pictures’ın aldığı ve yakında çekimlere başlanılacağı aktarıldı. Şu an 77 yaşında olan Neil Armstrong, 20 Temmuz 1969’da Ay’a ilk adımı atmıştı.

/ LONDRA

15.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri