Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Yolun sonu AB

Türkİye’nİn Avrupa Birliği’ne üyeliği Bulgaristan’ın başşehri Sofya’da düzenlenen “Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılma(ma) senaryoları: Perspektif ve neticeler” konulu uluslar arası toplantıda masaya yatırıldı.

Açık Toplum Vakfı tarafından organize edilen iki günlük toplantıda Türkiye’nin Avrupa Birliği ile ilişkileri her açıdan akademik düzeyde tartışılıyor. Tohplantıda konuşan Boğaziçi Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kemal Kirişçi, konuşmasında, “Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeleği kaçınılmazdır” dedi.

AB’nin aynı zamanda “barışma projesi” olduğunu ifade eden Kirişçi “Batı ve Doğu Almanya’nın birleştirilmesi, eski düşmanların barıştırılması ile süren bu proje kapsamında Avrupa Birliği, Hristiyan kulübü olmadığı mesajını da vermeli ve nüfusunun çoğu Müslüman olan bir ülkeyi de içine almalıdır” diye konuştu.

Avrupa Birliği’nden gelen çelişkili mesajların Türk toplumunda karamsarlık oluşturduğunu vurgulayan Prof. Kirişçi, karamsar kesimin AB-Türkiye ilişkilerini “Bizi almazlar” ifadesiyle değerlendirdiğini söyledi. Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğini vazgeçilemez hedef olarak belirlediğini de sözlerine ekleyen Kirişçi, “Türkiye her şeye rağmen reformlarına ve demokratikleşme sürecine devam edecek ve bunun sonunda da kaçınılmaz olarak Avrupa Birliği’nin üyesi olacaktır” dedi.

Bulgaristan’ın Avrupa Birliği ilişkilerinden sorumlu bakanı Gergana Grınçarova ise Türkiye’nin tam üyeliğinin Avrupa Birlği’ni de güçlendireceğini belirterek, “Biz bölgemizdeki tüm ülkelerin Avrupa Birliği üyeliği vizyonunu destekliyoruz” dedi.

Toplantının açılışılına katılan Bulgaristan’ın AB ilişkilerinden sorumlu Başkanı Gergana Grınçarova, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğinin hem AB, hem de Türkiye açısından son derece önemli bir konu olduğunu söyledi. Türkiye’nin AB üyeliğine bazı çevrelerin endişe ile yaklaştığını ifade eden Grınçarova, bu endişenin kaynağını oluşturan gerekçelerin aslında fazla bir anlam taşımadığını bildirdi. Grınçarova, “Avrupa Birliği eğer bir ortak değerler alanı ise ve Türkiye bu ortak değerlere sahip çıkıyorsa, zaten ortada sorun yok demektir” diye konuştu.

Türkiye nüfusunun büyüklüğünden doğan endişelere de değinen Grınçarova sözlerini şöyle sürdürdü : "Zamanında California’yı eyalet olması için fazlasıyla büyük bulan Amerikalılar da vardı. Ancak sonradan bunun sorun olmadığı, tam tersine devlet yapısına çok daha kolay uyum sağladığı ortaya çıktı. Bu yüzden Türkiye’nin tam üyeliğinin Avrupa Birliği’ni de güçlendireceğini düşünüyor ve bölgemizdeki tüm ülkelerin Avrupa Birliği vizyonunu destekliyoruz.”

Açık Toplum Vakfı Bulgaristan Temsilcisi Georgi Stoev ise konuşmasında, Türkiye’nin AB üyeliği konusunda Bulgaristan’da yapılan kamuoyu araştırmaları hakkında bilgi verdi. Kamuoyu araştırmalarına göre Bulgaristan’da toplumun üçte birinin Türkiye’nin üyeliğini desteklerken, üçte birinin karşı çıktığını, geri kalan bölümün de kararsız olduğunu açıklayan Stoev, “Maalesef Bulgaristan’ın siyasi çevreleri de bu kararsız bölümün içinde yer alıyor” dedi. Stoev, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği konusunda toplumun daha fazla bilgilendirilmesi gerektiğini belirterek bu tür toplantıların bu açıdan çok büyük önem taşıdığını kaydetti.

/ SOFYA

21.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Stoklar yeterli, suçlu perakendeciler

  MUTFAKTAKİ ENFLASYON RAKAMLARI TÜİK'İ TUTMUYOR

  Viyana’da Kutlu Doğum

  Yolun sonu AB

  Anayasamız devleti koruyor

  Tek engel 301 değil

  Meclis 88. yıldönümünü coşkuyla kutlayacak

  Turgut Özal, anıldı

  Kâinatın Efendisi yaşayan Kur’ân’dır...

  Orta oyunu oynanıyor

  Uğurlu: Demokrasi çok sesli müziğe benzer

  Gökdemir vefat etti

  Yarımağan: En şanssız grup sosyal bilimler öğrencileri

  En çok İran ve Irak’tan sığınmacı geliyor

  Almanya umuduyla dil kursunda ter döküyorlar

  Suruç’ta “Susuzluk Mitingi’’

  Tahkikî iman taklidî imandan üstündür

  40 ülkeden binlerce öğrenci, İstanbul’daki sergide buluştu

  Doğudan batıya sevgi köprüsü

  Risâle-i Nurlara büyük ilgi

  Haydarpaşa Kampüsü ışıl ışıl

  Manisa Lisesi birinci

  Dünya çocukları Antalya’da

  “1001 Çocuk 1001 Dilek”

  Bursa’nın derdi, ulaşım

  Yeniay, yılın belediye başkanı


 Son Dakika Haberleri