Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

GAP’ı hızlandırın

Yaşanan kuraklık nedeniyle hububat ekili alanların büyük oranda zarar gördüğü bölgede üreticiler, GAP kapsamındaki sulama yatırımlarının en kısa sürede tamamlanmasını istiyor. Türkiye’nin en verimli tarım arazilerinin bulunduğu, ‘’bereketli hilâl’’ olarak da nitelendirilen bölgede, kuraklıktan zarar gören ekili alanlarda rekolte kayıpları yer yer yüzde 80’i buldu.

Alınan bilgiye göre, Türkiye’nin bir çok bölgesinde geçen yıl yaşanan kuraklıktan etkilenmeyen Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, GAP kapsamında sulanan 191 bin hektarlık tarım arazisi ile çiftçilerin kendi imkânlarıyla açtıkları sondaj kuyularıyla sulanan tarım arazileri dışındakiler bu yıl kuraklıktan ciddî oranda etkilendi. Türkiye’nin en verimli tarım arazilerinin bulunduğu, ‘’bereketli hilâl’’ olarak da nitelendirilen bölgede, kuraklıktan zarar gören ekili alanlarda rekolte kayıpları yer yer yüzde 80’i buldu. Ekili alanları zarar gören üreticiler kuraklık yardımlarından faydalanmak için geçen haftadan bu yana Tarım İl Müdürlüklerine müracaat ediyor. Yapılan inceleme sonucu ekili alanın yüzde 40’ından fazlasında hasar tesbit edilen üreticiler, kuraklık yardımlarından faydalandırılıyor.

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, yaptığı açıklamada, bölgede yaşanan kuraklığın stok açığına sebep olacağını belirtti. Geçen yıl dünya genelinde yaşanan kuraklığın etkilerinin ülkemizde de hissedildiğini, Ege, Marmara ve İç Anadolu bölgesinde 40 ilin önemli oranda zarar gördüğünü aktaran Çullu, bu durumun tahıl açığına yol açtığını, buğday ve ekmek fiyatlarının artmasına sebep olduğunu hatırlattı. Bu yıl kuraklıktan yalnızca Güneydoğu Anadolu Bölgesinin etkilendiğine işaret eden Çullu, özellikle Mardin, Şanlıurfa, Batman, Diyarbakır, Adıyaman ve Şırnak gibi illerde ciddi rekolte kayıplarının olduğunu ifade etti.

Bölgeye bu yıl düşen yağış miktarının uzun yıllar ortalamasının bir hayli gerisinde olduğuna işaret eden Çullu, şunları söyledi:

‘’Güneydoğu Anadolu Bölgesi, ülkemizin en önemli tahıl üretim merkezlerinden bir tanesi. Bu sebeple bölgede yaşanan kuraklık stok açığına sebep olacak. Bu durum hem ürün verimine hem de vatandaşın kesesine yansıyacak. Burada yapılması gereken GAP kapsamında sulu tarıma geçilecek alanları tamamlamak. Böylelikle kuraklığın etkisi azaltılacaktır.’’

Güneydoğu Anadolu kuraklıktan çok etkilendi

Diyarbakır’ın Bismil ve Çınar ilçelerinde ekili alanların yüzde 90’ının kuraklıktan dolayı zarar gördüğü bildirildi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığının talimatı üzerine Bismil ve Çınar ilçelerinde kuraklıktan zarar gören tarım alanlarının tesbit edilmesi çalışmalarının tamamlandığını belirten Çınar ve Bismil ilçesi Kaymakamı Hasan Tanrıseven, yaptığı açıklamada, ekili alanlardaki zararla ilgili tesbit raporunun bir hafta sonra Bakanlığa sunulacağını söyledi. Meteoroloji Bölge Müdürlüğünün verilerine göre, bu yıl düşen yağış miktarının önceki yıllara oranla yüzde 60 oranında azalması sonucu ekili alanların zarar gördüğünü belirten Kaymakam Tanrıseven, ‘’Ekili alanların yüzde 90’ını oluşturan Bismil’de 1 milyon 150 bin, Çınar’da da 622 bin dekar alan kuraklıktan etkilendi. Hububat ekilen alanlardan Bismil ilçesinde 150 bin dekar buğday, 5’şer bin dekar arpa ve mercimek sulanırken, Çınar’da ise sadece 20 bin dekarlık buğday ürünü sulanabildi’’ dedi. Bismil’de 115, Çınar’da ise 96 kırsal yerleşim biriminin kuraklıktan etkilendiğini kaydeden Kaymakam Tanrıseven, sulanmayan arazilerde yüzde yüz zarar olduğunu, sulanan arazilerde de verim düşüklüğü yaşanacağını belirtti. Güneydoğu’da etkili olan kuraklıktan çiftçilikle uğraşanlar kadar hayvancılıkla uğraşanların da etkilendiğini belirten Kaymakam Tanrıseven, hayvancılıkla uğraşanların başka illere göç etmek zorunda kaldığını söyledi.

/ Şanlıurfa

27.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  GAP’ı hızlandırın

  İthal pirinç geliyor

  Jeotermal enerjiye büyük teşvik

  Soros: Petrol 200 dolara çıkar

  Serbest bölgeler para basıyor

  Bürokrasi milyar dolarlık yatırımı engelledi

  Kayısı şehri, meyve şehri oluyor

  Reel ekonominin rekabet gücü eridi

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır