Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Türkiye’ye füze satma yarışı

İsrail ve Amerikan şirketleri Türkiye’ye füze satma yarışına girdiler. İsrail Havacılık Sanayi ile Amerikan Boeing firmalarının Türkiye’ye 1 milyar dolarlık füze satmak için rekabet içine girdiği belirtiliyor.

İsrail Havacılık Sanayi (IAI) ile Amerikan Boeing firmalarının Tel Aviv’e 300 milyon dolarlık füze satışı için yarıştığı bildirildi. İsrail’in Haaretz gazetesi, ihaleyi kazanan şirketin Ankara’dan daha büyük bir sipariş için avantajlı konuma geleceğini yazdı. Haaretz’in konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, IAI Türkiye’yle bir süredir füze satışı için pazarlık yapıyor. Kaynaklar, Tel Aviv’in füze ihalesini kazanan şirketin Türkiye’nin açacağı ihale için daha iyi bir konuma geleceğini tahmin ediyor. İsrail, Arrow-3 füzelerinin modernizasyonu için gereken 300 milyon doların üçte birine ABD’nin destek olacağına inanıyor. ABD’de yayınlanan Defense News adlı dergi bu ay, Türkiye’nin füze savunma sistemleri için ABD, Rusya, Çin ve İsrail’den fiyat istediğini yazmıştı.

/ Telaviv

28.05.2008


 

‘İşgal bitinceye kadar durmak yok’

İdam edilen Irak eski devlet başkanı Saddam Hüseyin’in yardımcılarından olan ve ülkedeki Amerikan karşıtı direnişin örgütçülerinden olduğu ileri sürülen İzzet İbrahim el Duri, ‘’ABD işgali sona erinceye kadar mücadeleye devam edeceğim’’ dedi.

Saddam’ın devrilmesinden bu yana halk arasında hiç gözükmeyen ve başına 10 milyon dolar ödül konan El Duri, Mısır’ın, Saddam’a yakınlığıyla bilinen ‘’El-Mavkif El Arabi’’ adlı gazetesinde yer alan açıklamasında, ‘’direniş, Irak tamamen kurtuluncaya kadar sürecek’’ dedi. El Duri, 2003’teki işgalden günümüze kadar Saddam’a bağlı 120.000 kişinin işgal güçlerince öldürülmüş olduğunu savundu.

El Duri, açıklamasında, Amerikalılarla görüşebileceğini ancak şartları olduğunu da belirterek, ‘’Öncelikle, ülkeden çekilecekleri sözü verecekler, şu andaki Irak Hükümeti feshedilecek ve Baas Partisi’ni, halkın meşru temsilcisi olarak kabul edecekler’’ ifadesini kullandı. El Duri söyleşi sırasında taraftarlarına da ‘’düşmana ve ikmal yollarına saldırın, görevinizi yaparken masum sivillere zarar vermeyin’’ şeklinde talimat verdi.

Gazetenin yazı işleri müdürü Abdül Azim Manas, AP’ye yaptığı açıklamada, ‘’El Duri ile söyleşi cephede yapıldı’’ demekle yetindi, başka bir ayrıntı vermedi.

/ Kahire

28.05.2008


 

Nasrallah: İktidarda gözüm yok

Lübnan’daki Şiî Hizbullah örgütü lideri Şeyh Hasan Nasrallah, “Lübnan’da iktidara geçmek istemediklerini” söyledi.

Şeyh Nasrallah’ın, İsrail ordusunun Lübnan’ın güneyinden çekilmesinin 8. yıl dönümü sebebiyle yaptığı konuşma, başşehir Beyrut’taki dev ekrandan yayımlandı. Şeyh Nasrallah’ın gizli bir mekândan yaptığı konuşmayı, binlerce Hizbullah yandaşı dinledi. Nasrallah, konuşmasında, “Lübnan’da iktidara geçmek istemiyoruz, Lübnan’ın denetimini almak istemiyoruz, Lübnan’ı yönetmek istemiyoruz” dedi. Nasrallah, “Lübnan halkına kendi görüşümüzü dayatmak istemiyoruz, çünkü Lübnan birçok dini ve etnik grubu barındıran, değişik bir ülke ve bu ülke sadece herkesin katılımıyla yaşayabilir” diye konuştu.

/ Beyrut

28.05.2008


 

Irak hükümeti, ABD ile anlaşma yanlısı

Irak hükümeti, ABD’yle müzakereleri süren anlaşmanın, Iraklılara zarar vermeyeceğini “umuyor.”

Devlet Başkanı Celal Talabani’nin basın bürosunca yayınlanan yazılı açıklamada, Başbakan Nuri Maliki’nin çağrısı üzerine ulusal güvenlik konseyinin ABD’yle sürdürülen müzakereler konusunda dün acil toplantı yaptığı belirtildi. Açıklamaya göre, Maliki konsey üyelerini müzakereler hakkında bilgilendirdi ve “Iraklılara zarar vermemesi gereken müstakbel anlaşmanın önemini vurguladı.” Talabani başkanlığındaki toplantıda, anlaşmanın ekonomik, siyasî ve askerî yönleri müzakere edildi ve konsey, müzakerelerin sürdürülmesini tavsiye etti.

/ Bağdat

28.05.2008


 

Nepal hükümeti kralı saraydan kovuyor

Nepal hükümeti 239 yıllık monarşinin ilga edilmesinin ardından Kral Gyanendra’dan sarayı terk etmesini, aksi takdirde güç kullanılacağını bildirdi.

10 yıllık iç savaşı sona erdirmek için Maocu gerillalarla 2006’da imzalanan barış anlaşması gereği nisan ayında seçilen Kurucu Meclis’in bugün toplanarak, monarşinin sona erdiğini resmen ilan etmesi bekleniyor. Barış ve Yeniden İnşa Bakanı Ram Chandra Poudel, “Kral derhal sarayı terk etmeli ve özel konutu olan Nirmal Niwas’a gitmelidir. Eğer sarayı terk etmezse, hükümet sarayı boşaltmak için güç kullanmak zorunda kalacaktır. Bu kendisi için iyi olmaz” dedi.

/ Katmandu

28.05.2008


 

Kanadalı bakanın dikkatsizliği başına iş açtı

Kanada Dışişleri Bakanı Maxime Bernier, gizli belgeleri güvenli olmayan yere bıraktığı için istifa etti.

Kanada Başbakanı Stephen Harper düzenlediği kısa basın toplantısında, Bernier’nin gizli belgeleri güvenli olmayan bir yere bıraktığını kabul etmesinin ardından istifa ettiğini söyledi. Bernier’nin hareketini ciddî bir hata olarak niteleyen Harper, Dışişleri Bakanının istifasını kabul ettiğini ifade etti. Harper, Bernier’nin istifa kararında kız arkadaşı Julie Couillard’ın “Hells Angels” (Cehennem Melekleri) adlı motosiklet çetesiyle bağlantısının bir etken olmadığını vurguladı.

/ Ottawa

28.05.2008


 

İran, BM kararlarını hiçe sayıyor

ABD’nin, İran’a yönelik yeni bir karar tasarısını, Uluslararası Atom Enerjisi (UAEK) yönetim kurulu toplantısına sunacağı ileri sürüldü.

UAEK nezdindeki batılı diplomatik kaynaklar, İran’ın, BM Güvenlik Konseyinin 1737 ve 1747 sayılı kararlarını hiçe sayarak uranyum zenginleştirme faaliyetini sürdürmekte ısrar etmesi üzerine “ABD’nin AB üyesi ülkelerin desteğini de alarak hazırladığı yeni karar tasarısını 2 haziranda yapılacak UAEK yönetim kurulu olağan toplantısına sunacağını” belirttiler. Sunulacak karar tasarısının “mutabakatla kabul edilmesinin muhtemel olmadığına” işaret eden diplomatik kaynaklar, yönetim kurulu üyesi Çin ve Rusya’nın karar tasarısına karşı olduklarını belirtiyorlar.

/ Viyana

28.05.2008


 

Kuzey Kutbu paylaşılamıyor

Dünyanın her yerinde azalan doğal kaynaklar, dikkatlerin kutuplara çevrilmesine neden oldu.

Kuzey Kutbu’na komşu ülkeler şimdiden birbirleriyle çekişme halinde. Kuzey Buz Denizi’ni çevreleyen beş ülkenin dışişleri bakanları ve üst düzey yetkilileri bugün Grönland’da bölgenin büyük ölçüde el değmemiş doğal kaynaklarının nasıl paylaşılacağını tartışacak. Rusya, ABD, Kanada ve Norveç’ten yetkililerin küresel ısınmanın buzullar üzerindeki etkisini de üç gün sürecek toplantıda ele alması bekleniyor.

/ Wellington

28.05.2008


 

‘Suriye, Rusya’dan 5 milyar dolarlık silâh alacak’

Suriye’den bir heyetin gelişmiş Rus silahları satın almak üzere gizlice bu ülkeye gittiği öne sürüldü.

İsrail istihbaratına yakın olduğu iddia edilen Debka adlı internet sitesinin haberine göre Suriye Hava Kuvvetleri Komutanı Ahmed Ratib, geçtiğimiz hafta Rusya’yı ziyaret etti. Debka’nın İsrail kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Suriye’nin ilgilendiği silahlar arasında İskender-E füzeleri bulunuyor. Karadan karaya atılan bu füzeler 280 kilometre menzile sahip. İddiaya göre Şam yönetimi, MiG-29SMT tipi savaş uçaklarından 50 adet almayı planlıyor. Uçaklar hiç inmeden 3 bin 700 kilometre uçabiliyor. Sipariş paketinde eğitim uçaklarıyla Amur-1650 tipi iki denizaltı da yer alıyor. Sitedeki iddialar Türkiye’nin Tel Aviv’le Şam arasında arabuluculuk çabalarını sürdürdüğü bir dönemde gündeme geldi.

/ Telaviv

28.05.2008


 

İsveç, Irak Konferansına hazırlanıyor

İsveç’in başşehri Stockholm’de perşembe günü düzenleyecek Uluslararası Irak Konferansı için İsveç işi sıkı tutuyor.

Konferans boyunca görev yapması için bin 700 polis görevi başında olacak. Ayrıca, yarın öğlen saatlerinden itibaren başkent içinde yollarda bazı kısıtlamalar ve geçiş yasakları başlayacak. Bu konferansa 80 ülkeden ziyaretçi gelmesi bekleniyor. BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Irak Başbakanı Nuri el-Maliki ve ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice de katılıyor. Dünya genelinde 192 temsilcinin katılacağı konferansa Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Ali Babacan temsil edecek. Diğer konferanslardan ayrı olarak, bu konferans için muhabirler de sıkı kontrol ve denetim altında tutuluyor.

/ Stockholm

28.05.2008


 

Yabancılardan camiye bağış

Yaklaşık 3 bin civarında yabancının yaşadığı Dalaman’da bir grup İngiliz ve Alman vatandaşı inşaatı 4 yıldır devam eden bir camiye maddî yardımda bulundu. Caminin dernek başkanını arayarak camii inşaatına maddî destekte bulunmak istediklerini belirten İngiliz ve Alman vatandaşlar ‘’Huzurlu bir ortamda yaşıyoruz. Farklı dinde de olsak kardeşiz ve aynı mahallenin sakinleriyiz’’ dediler.

Dalaman’da yaşayan bir grup İngiliz ve Alman vatandaşı inşaatı 4 yıldır süren bir camiye yardımda bulundu. Dalaman’ın Karaçalı Merkez Camisi Dernek Başkanı Muharrem Koşar, caminin inşaatına 4 yıl önce başladıklarını hatırlatarak, ‘’Camimiz tamamen vatandaşların yardımı ile yapılıyor, bir aksilik olmazsa bu yıl Ramazan ayında camiyi ibadete açacağız’’ dedi.

Dalaman’da yaşayan İngiliz ve Alman vatandaşlarının kendilerini arayarak camiye yardımda bulunmak istediklerini söylediklerini anlatan Koşar, ‘’Yabancıların yardımı bizi hem şaşırttı hem de duygulandırdı’’ dedi. Camiye maddî yardımda bulunan yabancılardan 68 yaşındaki Manfred Streubel ve 61 yaşındaki Friedrch Kalthoff ise yaklaşık 20 yıldır Dalaman’da yaşadıklarını hatırlatarak, ‘’Huzurlu bir ortamda yaşıyoruz. Türk komşularımız ile çok iyi anlaşıyoruz. Farklı dinde de olsak kardeşiz ve aynı mahallenin sakinleriyiz ve Türkiye’de ve Dalaman’da yaşamaktan memnunuz’’ dediler. Dalaman Belediye Başkanı Beyhan Korkut ise Dalamanda, farklı ülkelerden yaklaşık 3 bin yabancının yaşadığını ifade ederek, ‘’Biz burada yaşayan yabancıları artık bir yabancı olarak görmüyoruz, çünkü onlar artık Dalamanlı oldular. Dalaman’ın camilerine, okullarına bağış yapacak kadar Dalamanlı oldular. Onlar artık bizim kadar Dalamana sahip çıkıyorlar’’ dedi.

/ Dalaman

28.05.2008


 

Kaynak suları bile kurudu

BU yıl Güneydoğu’da yaşanan kuraklık her alanda kendini gösteriyor.

Yeterli yağış alınmaması ekinlerin yanı sıra birçok yerde kaynak suların da kurumasına yol açtı. Batman’ın Beşiri ilçesine bağlı Esence Köyünde yaklaşık 200 metre oyulmuş bir kayanın içinden akan kaynak su bu yıl yine kurudu. Buğday, mercimek, arpa gibi ekinleri kuruyan köylüler şimdi de su sıkıntısı yaşamaya başladı. Birçok köyde kaynak sularının ve küçük su akıntılarının kuruduğunu belirten köylüler, bu yazın çok çetin geçeceğini söyledi. Köyün ismini çeşmeden aldığını belirten Musa Akınbay, “Çeşmemiz bu yıl kurudu. Sürülerimiz buradan su ihtiyaçlarını gideriyordu. Ailelerde, çamaşır ve bulaşık ve diğer ihtiyaçları için kullandıkları suları buradan sağlıyordu. Bu yaz büyük sıkıntı yaşayacağız” dedi.

/ Batman

28.05.2008


 

Köylüler otelin yolunu kapattılar

MARMARİS’E bağlı Turgut Köyünde geçen Aralık ayında Lübnan eski Başbakanlarından Necip Mikati’nin satın aldığı otelin yolu 2 köylü tarafından arazilerinin izinsiz kullanıldığı gerekçesiyle kapatıldı.

Turgut Köyünde yaşayan Adil Çalışkan ve Hasan Hüseyin Yılmaz, inşaat halindeki otelin yolunu özel arazilerinin izinsiz kullanıldığı gerekçesiyle hendek kazıp ulaşıma kapattılar. Çalışkan ve Yılmaz, önceki yıllarda inşaatı üstlenen taşeron firmaların kendilerine bir miktar para vererek yolu kullandıklarını belirterek, ‘’Otelin inşaatı yaklaşık 20 yıl önce başladı. O günden bu yana bizim arazilerimizden gelip geçiyorlardı. Zaman zaman bize yol parası verdiler ama son yıllarda otel sürekli el değiştirdi ve son olarak eski Lübnan başbakanlarından Mikati aldı. Yol için bize para veren de olmadı. Biz de tarlamızdan geçen yolu kapattık’’ dediler. Turgut Köyü muhtarı Naci İşler ise 20 yıldır bitirilemeyen otelin köyde görüntü kirliliği oluşturduğunu öne sürdü. İşler, ‘’20 yılda bizim bildiğimiz 4 el değiştirdi. Yeni satın alanlar en kısa zamanda çalışmalara başlayacaklardı ama gelen giden yok. Burayı alanlar, daha sonra fazla fiyata satmak için alıyorlar diye düşünüyorum’’ diye konuştu. Rus iş adamı ve Chelsaa Kulübü Başkanı Roman Abramoviç’in de satın almak istediği Keyland Otel, geçen aralık ayında Lübnan’ın eski başbakanlarından Necip Mikati tarafından 14 milyon YTL’ye satın alındı.

/ Marmaris

28.05.2008


 

Cep telefonları sadece muhtarın çatısında çekiyor

MUŞ’UN Savaşçılar Köyünde vatandaşlar, cep telefonu görüşmelerini köy muhtarı Hasan Sönmez’in evinin çatısından gerçekleştiriyor.

Muş’a 36 kilometre uzaklıkta bulunan, 60 hane ve 450 nüfuslu Savaşçılar Köyünün muhtarı Hasan Sönmez, yaptığı açıklamada, köylerinde cep telefonunun kendisine ait evin çatısının dışında hiçbir bölgede çekmediğini söyledi.

Köy muhtarı Sönmez, ‘’Köyümüzde cep telefonları sadece bizim evin çatısında çekiyor. Ben de telefonumu sürekli çatıya bırakmak zorunda kalıyorum. Çatıdan telefon sesi duyulduğunda gidip konuşabiliyorum. Eşim, ben ve çocuklarım, çatıdaki telefon sesini duymak için her zaman duyarlı olmaya çalışıyoruz. Ayrıca çatıya çıkmak için de bir merdiven koyduk ve köylüler de çatıya çıkıp telefon görüşmelerini buradan yapabiliyorlar’’ dedi. Köydeki vatandaşlardan Ahmet Korkmaz ise, birçok vatandaşın evinin muhtarın evine uzak olduğunu, bu sebeple cep telefonlarını hiç kullanmadıklarını belirterek, ‘’Köyde cep telefonunu hiç kimse yanında taşımıyor. Şebeke olmadığından herkes evde bulunduruyor. Bu sorunun giderilmesi için yetkililerin yardımını bekliyoruz’’ diye konuştu.

/ Muş

28.05.2008


 

Mum ışığı ile 9 takdirname, 2 teşekkür, 1 onur belgesi

MANİSA’NIN Saruhanlı ilçesinde yıllardır elektriği kesik, iki odalı bir evde ailesiyle hayat mücadelesi veren 15 yaşındaki genç kız, mum ışığında çalıştığı derslerinden 9 takdirname, 2 teşekkür, 1 de onur belgesi sahibi oldu.

Kaymakam olmayı isteyen genç kız, hedefine başka çocukları benzer sıkıntıdan kurtarmayı aldı. Nuriye beldesinde ailesiyle 2 odalı bir evde yaşayan Saruhanlı Çok Programlı Lisesi (ÇPL) 9/B sınıfı öğrencisi Pınar Soykan’ın, 450 YTL’yi bulan elektrik borcu sebebiyle yıllardır mum ışığında çalışarak elde ettiği başarıların, 9 takdirname, 2 teşekkür ve 1 onur belgesi olarak döndüğü, her yıl sınıf birincisi olan genç kızın eğitimini sürdürebilmesi için hayırsever desteğine ihtiyacı olduğu kaydedildi.

Pınar Soykan, yaptığı açıklamada, maddî durumlarının kötü olması dolayısıyla yıllardır okul masraflarını komşularının karşıladığını, beldeden ilçeye gidiş dönüşlerinde ise otobüs ücretlerinin alınmadığını söyledi.

Soykan, şunları kaydetti: ‘’Durumumuz kötü olduğu için elektrik faturalarını yatıramadık. Faizleri de eklenince borcumuz 450 YTL’yi buldu. Bunu ödememiz mümkün değil. Bu nedenle ben derslerime mum ışığında çalışmak zorunda kaldım. Buna rağmen her yıl okul birincisi oldum. Ancak parasızlık yüzünden önümüzdeki yıl okula gidememe durumuyla karşı karşıyayım. En büyük isteğim elektriğimizin açılması ve bir bilgisayara sahip olabilmek.’’ Saruhanlı ÇPL Müdürü Osman Kuşçuoğlu da Pınar Soykan’ın okulun en başarılı öğrencilerinden birisi olduğunu, elektriklerinin borç dolayısıyla kesildiğini sonradan öğrendiklerini belirterek, bu şartlarda elde ettiği başarıyı takdirle karşıladıklarını bildirdi.

/ Saruhanlı

28.05.2008


 

Sığla Ormanlarına “özel koruma”

ÇEVRE ve Orman Bakanlığı Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı (ÖÇKKB), Köyceğiz-Dalaman Bölgesindeki sığla ağaçlarının korunması için proje başlattı.

‘’Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgesi Biyolojik Zenginliğin Tespiti Projesi’’ ile Türkiye’nin güneybatısında tabiî ortamında bulunan, halk arasında ‘’günlük ağacı’’ olarak bilinen sığla ağaçları (Liquidambar orientalis Miller) özel koruma altına alındı. Proje Koordinatörü, Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Latif Kurt, proje hakkında bilgi verdi.

Sığla ormanlarının ekosistemi, türünün gen havuzu, bölgesel orman mozaiğinin korunması ve genetik mirasının devamlılığının tabiî ortamında sağlanmasının, Türkiye ve dünya sığla varlığı açısından büyük önem taşıdığını ifade eden Kurt, dünyada 5 tür sığla ağacı bulunduğunu belirtti. Kurt, bunlardan ‘’L.orientalis Mill’’ adı verilen ve parfüm yapımında kullanılan sığla yağı içeren ağacın, Türkiye’nin güneybatısında tabiî ortamında bulunduğunu söyledi.

/ Ankara

28.05.2008


 

Ruslar, en çok Türkiye’yi ‘tıklıyor’

Rusya’nın en popüler internet arama motoru Yandex.ru, Rusların Mayıs ayında tatil için en çok Türkiye’yi tıkladığını duyurdu. Rus internet kullanıcıları “Turtsiya otel” (Türkiye otel) sözcüğü ile arama yapıyor.

İstatistik rakamlara göre, yandex.ru arama motorunda Türkiye’de tatil yapmak isteyenlerin sayısı sadece Mayıs ayının ilk 20 gününde 285 bin 251. İkinci sırada ise 72 bin 346 tıklama ile Mısır yer alıyor. Türkiye ve Mısır’ın ardından sırasıyla Bulgaristan, Yunanistan, İspanya, İtalya, Hırvatistan, Tunus, Kıbrıs Rum Kesimi ve İsrail geliyor.

/ Moskova

28.05.2008


 

Kadınların da gen haritası çıkarıldı

Hollandalı bilim adamları, ilk kez bir kadının DNA diziliminin tamamlandığını iddia etti.

Leiden Üniversitesi Tıp Merkezi araştırmacıları, kendi ekiplerinden genetik uzmanı Marjolein Kriek’in gen haritasını çıkardıklarını öne sürerek, dizilimi gözden geçirdikten sonra yayımlayacaklarını belirtti. İnsanın DNA diziliminin ilk olarak 2007’de tamamlandığı açıklanmıştı. Daha önceki gen haritası çalışmaları, 4 erkek denekle yapılmıştı.

/ Amsterdam

28.05.2008


 

Toyota ‘vagon-büs’ geliştirecek

Japonya’nın bir numaralı otomobil üreticisi Toyota ve kendisine ait kamyon üreticisi şirket Hino, kara yolunda ve raylarda gidebilecek otobüs geliştirme çabalarına katılacak.

Toyota ve Hino şirketlerinden yapılan açıklamada, bu yöntemin daha uygun toplu taşıma ve ekonomik açıdan avantaj sağlayacağı belirtilerek, bu tip bir araç geliştirmek için daha önce çalışmalara başlayan Japonya’nın en büyük demir yolu şirketi JR Hokkaido’nun çabalarına katkı sağlanacağı belirtildi. Altyapı ve işletme giderlerinden tasarruf edilmesini sağlayan “vagon-büs” projesi, kara yolunun olmadığı yerde demir yolunu, demir yolunun olmadığı yerde de kara yolunu kullanarak, aynı zamanda kırsal kesimde çoğunlukla boş çalışan trenlere alternatif sağlarken, trafik sıkışıklıklarını demir yolundan aşmasıyla da daha çevreci bir yaklaşım sunuyor.

/ Tokyo

28.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır