Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Tarihî belgeler çöpten çıktı

Konya'da çöpler arasından bulunan 1840’lı yıllara ait bir vakıf kayıt defteri ve bazı belgeler, önce bir sahafın eline geçti, oradan da Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi’ne kazandırıldı.

Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin, çok değerli tarihî belgelerin ve yazma eserlerin, kurum ya da kişilerin depolarında değersiz kâğıt sanılarak bekletilebildiğini veya bir şekilde çöpe atılabildiğini söyledi. Böyle bir durumla kısa süre önce Konya’da karşılaştıklarını ifade eden Şahin, çöpte bulunduğu belirtilen 1840’lı yıllara ait vakıflar kayıt defterinin de aralarından olduğu tarihî belgeleri kütüphane arşivine kazandırdıklarını anlattı.

Bu belgelerin, kâğıt toplayıcıları tarafından çöpten toplandığını öğrendiklerini anlatan Şahin, şunları kaydetti: ‘’1841-1843 yıllarına ait bu vakıf kayıt defterini, Konya’da bir sahafın rafında gördüm ve bunu nereden bulduklarını sordum. Sahaf bana, ‘Bir hurda kâğıt toplayıcısı, Konya’da bir çöpten bulmuş bize getirdi, biz de meraklıları için satışa çıkardık’ dedi. Sahaftan satın alarak arşive kazandırdığımız bu belgeler arasında, İstanbul’dan Konya’daki Mevlevî Dergâhı’na gönderilen Türbedarlık Beratı, yine Osmanlı Sarayı’ndan gönderilen Konya’nın Kadınhanı ilçesine müderris ve vaiz atamasına ilişkin berat ile 1931-1951 yıllarına ait Konya’daki resmî makamların muhasebe defterleri yer alıyor.’’ Çöpten çıkan Osmanlıca yazılı belgeleri, Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi için inceleyen Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Yusuf Küçükdağ ise bulunan belgelerin, şehir tarihi açısından büyük öneme sahip olduğunu belirtti.

BELGELER, O DÖNEMDEKİ VAKIFLAR

HAKKINDA ÖNEMLİ BİLGİLER MUHTEVA EDİYOR

Bulunan belgeler arasında yer alan Vakıflar Kayıt Defteri’nin 1840’lı yılların Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından tutulmuş bir belge olduğunu tesbit ettiklerini ifade eden Küçükdağ, şöyle devam etti:

‘’Bu defterde, 19. yüzyılın ortalarında Selçuklu’ya başkentlik yapmış Konya’daki vakıflar isim isim yer alıyor. Bu belgelerde o dönemin Konya’sındaki 111 vakıfın ismi, vakıflara ait gelir gider hesapları ayrıntılı olarak gösteriliyor. Bu belgeler, o dönemdeki vakıflarla ilgili çalışma yapan araştırmacılar ve eğitimciler için önemli kaynaklar olarak kullanıma sunuldu. Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi son dönemde, tarihî belgelerin bulunup arşive kazandırılmasında adeta patlama yaptı. Bu nedenle kütüphane müdürümüz Bekir Şahiner’e gösterdiği özveri nedeniyle teşekkür ediyorum.’’

/ KONYA

02.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  GAP vaadleri lâfta kalmasın

  Basın kanununda yanlış yapıldı

  Güzel: Yargı darbesiyle karşı karşıyayız

  Ayna: Hükümet, GAP’a nereden kaynak bulacak?

  Yayla’ya çıkan köylülere saldırı

  Çölaşan’a dersini iyi öğretememişiz

  Korkut Özal: Türkiye iyi yönetilemiyor

  Babacan: 2013 yılına kadar AB’ye hazır oluruz

  Cumhurbaşkanı Gül, yarın Japonya yolcusu

  Tarihî belgeler çöpten çıktı

  İlköğretim kayıtları başladı

  Vali Okutan encümen üyesi oldu

  Marmaray’da 5. tünel de batırılıyor

  Su ve Enerji Konferansı Artvin'de toplanacak

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır