Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Suriye: Amerika'nın iddialarını çürütmek için UAEK'ya izin verdik

Suriye Devlet Başkanı Yardımcısı Faruk El Şara, BM müfettişlerine, ABD’nin, “Suriye’nin gizli nükleer programı” bulunduğu yolundaki iddiasını çürütmek için izin verdiklerini söyledi.

El Şara, Hizbullah’ın El Manar televizyonuna verdiği demeçte, BM’nin isteğine rağmen Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) müfettişlerinin El Kibar’daki tesis dışında başka yerleri ziyaretine izin vermeyeceklerini de belirtti.

BM, Suriye’nin, müfettişlerin 3 şüpheli tesisi daha ziyaret etmesine izin vermesini istiyor. Amerikalı istihbarat yetkilileri, Nisan ayında, Suriye’nin, Kuzey Kore’nin desteğiyle nükleer reaktör inşa ettiğini, İsrail’in geçen Eylülde düzenlediği saldırının hedefinin bu reaktör olduğunu iddia etmişti. Suriye iddiaları reddetmiş, bu iddiaların araştırılması için BM müfettişlerinin ülkeye girişine izin vermişti. Suriye’yi ziyaret eden BM müfettişlerinin başkanı Olli Heinonen, 3 günlük ziyaretlerinin sonunda yaptığı açıklamada, ziyaretin ayrıntılarıyla ilgili bilgi vermeyi reddetmiş, ancak Şam ziyaretlerinin tatminkar olduğunu belirtmişti. Heinonen, ziyaretin iddialarla ilgili araştırma sürecinin başlangıcı olduğunu da vurgulamıştı.

/ Şam

27.06.2008


 

ABD'de yolun sonuna yaklaştı

İRAN Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, “ABD imparatorluğunun yolun sonuna geleceğini birkaç yıl öncesine kadar hiç kimse tahmin edemiyordu.

Bugün görüyoruz ki, Amerika bütün alanlarda çıkmaza girmiş ve yolun sonuna yaklaşmıştır’’ dedi. Ahmedinejad, Kermanşah eyaletinde bir petrokimya tesisinin açılışında yaptığı konuşmada, “ABD’nin İran’ın gelişmesini ve kalkınmasını engellemek için bölgede bulunduğunu” savunarak, ABD’nin Orta Doğu’daki varlığını “bir tür intihar” olarak değerlendirdi. “Düşmanların hiçbir çabası İran halkının iradesine etki etmeyecek, bunu kendileri de biliyor. ABD’nin Orta Doğu’daki varlığı bir tür intihardır” diyen Ahmedinejad, nükleer faaliyetlerinin planlandığı şekilde devam edeceğini bildirdi. Ahmedinejad, diye konuştu. ABD’nin “zorba ve tehdit dili” kullandığını ifade eden Ahmedinejad, “Bölgedeki zorba güçler toparlanıp kendi ülkelerine dönmeli. Tehdit ve baskının onları kurtarmayacağını da bilmeliler” dedi. Ahmedinejad, “akıl ve mantıkla hareket edenlerin hiçbir zaman kaba kuvvet dilini kullanmayacaklarını” sözlerine ekledi.

/ Tahran

27.06.2008


 

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komiserliği'ne yeni isim geliyor

DOĞU Timor Devlet Başkanı Jose RamosHorta’nın, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği görevini kabul ettiği belirtildi.

Doğu Timor parlamentosu milletvekillerinden Aderito Hugo da Costa ile bu konuda henüz resmi açıklama olmadığı için adının gizli tutulmasını isteyen bir başka milletvekili, RamosHorta’nın geçen hafta bu görevi kabul ettiğini açıkladığını söyledi.

Mayıs 2007’de 5 yıllığına devlet başkanlığına seçilen 58 yaşındaki RamosHorta’nın, BM görevi için devlet başkanlığından istifa etmesi ve bu durumda da ülkede 90 gün içinde seçim yapılması gerektiği belirtiliyor. Haberlerin doğrulanması halinde, 1996 yılında Nobel Barış Ödülünü alan RamosHorta, bu ay sonunda görev süresi dolacak olan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Louise Arbour’un yerine geçecek.

Endonezya’dan 6 yıl önce bağımsız olan Doğu Timor’da yeni bir seçimin, siyasi istikrarsızlığa ve şiddet olaylarına yol açabileceği endişeleri bulunuyor. RamosHorta’nın konuyla ilgili olarak daha sonra basın toplantısı yapacağı belirtilirken, BM yetkilileri de şu ana kadar açıklama yapmadı.

/ Dili

27.06.2008


 

Rice, Gürcistan'a gelecek

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın 9 Temmuz’da Gürcistan’ı ziyaret edeceği bildirildi.

Gürcistan Dışişleri Bakanı Eka Tkeşelaşvili yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili’nin Berlin’deki temasları çerçevesinde Rice ile bir araya geldiğini kaydetti. Tkeşelaşvili, Gürcistan’dan bağımsızlığını ilan eden Abhazya ve Güney Osetya’daki gelişmelerin ele alındığı görüşmede, aynı zamanda Rice’ın 9 Temmuz’da Gürcistan’ı ziyaret etmesine karar verildiğini ifade etti.

/ Tiflis

27.06.2008


 

Pakistan'da ara seçimler yapılıyor

nPAKİSTAN'DA, parlamentonun 5 ve eyalet meclislerinin 25 üyesini belirlemek üzere ara seçimler yapılıyor.

Sıkı güvenlik önlemleri arasında yapılan ara seçim, 342 üyeli parlamentoda güç dengesini etkilemeyecek. Eski Başbakanlardan Navaz Şerif’in seçimlerde aday olup olmayacağı konusundaki yasal tartışmalar yüzünden yüksek mahkeme önceki gün, Şerif’in Lahor şehrindeki seçim bölgesinde ara seçimi ertelemişti. Katılım oranının düşük olduğu belirtilen seçimlerin resmi olmayan ilk sonuçlarının bugün açıklanması bekleniyor.

/ İslamabad

27.06.2008


 

Sri Lanka'da 59 ölü

Sri Lanka’da (eski Seylan) son iki gün içindeki çatışmalarda 57 Tamil gerillasıyla 2 asker hayatını kaybetti.

Savunma Bakanlığı yetkilileri, kuzeydeki Mannar, Vavuniya, Jaffna ve Mullaitivu bölgelerinde Tamil Eelam Kurtuluş Kaplanları’yla askeri birlikler arasında çatışmalar çıktığını bildirdi. Bu bölgeler hemen her gün çatışmalara sahne oluyor. Kolombo’ya göre, yılbaşından bu yana 4459 gerilla öldürüldü. Çatışmalarda 414 asker öldü. Bağımsızlığını 1948’de kazanan 20 milyon nüfuslu Sri Lanka’da, Tamillerin 1972’de başlattığı silahlı mücadelede yaklaşık 70 bin kişi öldü.

/ Kolombo

27.06.2008


 

Japonya'da bir deprem daha

JAPONYA'NIN kuzeyindeki Hokkaido adasında 5,3 büyüklüğünde deprem meydana geldiği bildirildi.

Japon meteoroloji ajansı, yerel saatle 8.37’de meydana gelen depremde can ve mal kaybı olmadığını duyurdu. Japonya’nın kuzeyindeki Miyagi ve Iwate bölgelerinde 14 Haziran’da meydana gelen depremde en az 12 kişi hayatını kaybetmişti. Bu depremde kaybolan 10 kişi halen aranıyor.

/ Tokyo

27.06.2008


 

G-8 ülkeleri toplanıyor

SANAYİLEŞMİŞ, 8 ülkenin oluşturduğu G-8 dışişleri bakanları, Japonya’nın Kyoto şehrinde bir araya gelecek.

Dışişleri bakanları 2 gün sürecek toplantıda, Kuzey Kore ve İran’ın nükleer silah geliştirmesinin engellenmesi çabalarını ve iklim değişikliğine küresel önlem alınmasını tartışacak. İkili görüşmelerin de yapılacağı toplantıda ele alınması beklenen diğer konular arasında, Afganistan’da sınır güvenliği ve Zimbabve bulunuyor. Dışişleri Bakanları toplantısı, gelecek ay Japonya’nın Hokkaido adasında düzenlenecek yıllık G-8 zirvesine hazırlık amacını taşıyor.

/ Kyoto

27.06.2008


 

K. Kore, nükleer beyanını sundu

GÜNEY, Kore, Kuzey Kore’nin uzun süredir beklenen nükleer faaliyet beyanını dün sunduğunu bildirdi.

Güney Kore Dışişleri Bakanı Yu Myung-hwan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Pyongyang yönetiminin, daha önce sunmayı vaat ettiği nükleer bildirimi, dün Pekin’de Çinli yetkililere teslim ettiğini açıkladı. Bakan Yu, ayrıca Kuzey Kore’nin Yangbyon nükleer reaktöründeki soğutma kulesini bugün imha edeceğini söyledi. Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Wu Dawei de bugün Kuzey Kore’nin nükleer programıyla ilgili taahhüt ettiği beyanı sunacağını, ABD’nin de Kuzey Kore’yi terörizme destek veren ülkeler listesinden çıkaracak tedbirler almayı kabul ettiğini bildirmişti. Kuzey Kore’nin nükleer programıyla ilgili olarak Kuzey ve Güney Kore ile ABD, Rusya, Çin ve Japonya’nın katıldığı altılı müzakerelerde varılan anlaşmaya göre, Pyongyang yönetiminin nükleer programına dair deklarasyonu sunması gerekiyordu.

/ Seul

27.06.2008


 

ABD'den, İsrail'e en üst düzeyde askerî ziyaret

ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Michael Mullen’in bu hafta içinde İsrail’i ziyaret edeceği bildirildi.

Genelkurmay Başkanlığı basın servisinden yapılan açıklamada, söz konusu ziyaretin uzun zaman önce planlandığı belirtilirken, bazı çevreler, ziyaretin İsrail’in, İran’a saldırmak için ABD’den onay almaya çalıştığı söylentilerinin dolaştığı bir döneme rastladığına dikkati çekti. Açıklamada, Mullen’in meslektaşlarını ziyaret etmek ve savunmaya ilişkin bazı konularda görüşmek üzere salı günü ABD’den ayrıldığı ve İsrail’in, Mullen’in ziyaretlerinin bir ayağını oluşturduğu kaydedildi. Amerikan basınındaki haberlerde, İsrail Hava Kuvvetlerine ait 100’den fazla savaş uçağının Doğu Akdeniz ve Yunanistan semalarında tatbikat yaptığı ve tatbikatın amacının orduyu İran gibi uzak hedeflere muhtemel saldırılara hazırlamak olduğu öne sürülmüştü. İsrail ise iddiayı yalanlamıştı.

/ Washington

27.06.2008


 

Talabani, Bush'la Beyaz Saray'da biraraya gelecek

IRAK Devlet Başkanı Celal Talabani, Irak Hükümetinin, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı bölge ülkeleriyle ilişkileri geliştirmekte olduğunu söyledi.

ABD Başkanı George W. Bush’la Beyaz Saray’da bir araya gelen Talabani, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Irak Hükümetinin, Türkiye, Mısır, Ürdün ve Kuveyt’le ilişkileri geliştirdiğini, İran ve Suriye ile de normalleştirmekte olduğunu belirtti. Irak Hükümetinin bu yıl petrol ve seçim yasalarını geçireceğine inandığını da söyleyen Talabani, görüşmede Bush’u, Irak’ın terörizm ve iç savaş tehdidi oluşturan milislerle mücadelesi konusunda bilgilendirdiğini de kaydetti. Talabani’yi Beyaz Saray’da ağırlayan Bush görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Irak Devlet Başkanı ile birçok konuyu ele aldıklarını, bunlar arasında Amerikan askeri varlığının 2008’den sonraki çerçevesini belirleyecek güvenlik anlaşmasının da yer aldığını ifade etmişti. Talabani de bu konuda Iraklıların, Amerikan Hükümetiyle bu konuda işbirliği yapmak yönünde irade gösterdiğini belirterek, “Bir an önce bu anlaşmayı imzalamak için çabalarımızı sürdürüyoruz” demişti.

/ Washington

27.06.2008


 

Nepal'de akaryakıt fiyatları protesto edildi

IRAK Nepal’in başşehri Katmandu’da, artan akaryakıt fiyatlarını protesto etmek için genel grev yapılıyor.

4 küçük siyasi partinin çağrısı üzerine düzenlenen genel grev nedeniyle dün başşehirde okullar, iş yerleri ve pazarlar kapandı. Başkentin boş caddelerinde çok sayıda memur, araç olmadığı için işlerine yürüyerek gitmek zorunda kaldı. Hükümetin 10 Haziran’da yürürlüğe giren akaryakıt zamlarını derhal geri çekmesi için düzenlenen genel grevde, başkentte birçok yola barikat kurulduğu ve grevi delen bazı ulaşım araçlarına zarar verildiği kaydedildi. Ülkede petrol ithalatı ve dağıtımında tekel olan devlete ait Nepal Petrol Şirketi, zamların kayıpların karşılanması için yapıldığını belirtiyor.

/ Katmandu

27.06.2008


 

Savaş kurbanı çocuklara bağış

AMERİKALI Amerikalı oyuncu çift Angelina Jolie ve Brad Pitt, Irak’taki savaştan etkilenen çocukların eğitimine destek için bir milyon dolar tutarında bağış yaptı.

Bağışın yapıldığı “Education Partnership for Children of Conflict” (Savaş Kurbanı Çocuklar için Eğitim Ortaklığı) adlı kuruluştan yapılan açıklamada, Jolie-Pitt Vakfı’nın Irak savaşından etkilenen Iraklı ve Amerikalı 8 bin çocuk ve gencin eğitimine destek için bir milyon dolar katkıda bulunduğu belirtildi. Açıklamada, bağışın Irak’ta ailelerini, evlerini ve eğitim imkanlarını kaybeden Iraklı çocuklar ile ABD’de Amerikan ordusunun mensubu ebeveynlerinden birisinin ölümü veya yaralanması karşısında yerinden olan çocuklar yararına kullanılmak üzer dört ayrı kuruluşa verileceği kaydedildi. Bu yaz ikiz bebek bekleyen Pitt ve Jolie çiftinin 3’ü evlatlık dört çocukları bulunuyor. Çift, ABD’nin Louisiana eyaletinde büyük yıkıma yol açan 2005’teki Katrina kasırgasından sonra yaraların sarılması için yürütülen faaliyetlere katılmışlardı.

/ Los Angeles

27.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Gezi Eki Pdf

Bütün haberler

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır