"Gerçekten" haber verir 28 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

BAKAN ŞİMŞEK TÜKETİCİYLE DALGA MI GEÇİYOR?

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, elektriğe yapılan yüzde 22'lik zammı savunurken, "burada esas konu elektrikte tasarrufun sağlanması" dedi. Şimşek, ''Elektrikte en önemli şey maliyet. En azından maliyetlerin tamamının karşılanması bu fiyattan. O nedenle tabiî ki KİT'lerin de durumunu düzeltir, tabiî ki o anlamda bütün halkımıza katkısı olur, ama esas konu o değil, burada esas konu elektrikte tasarrufun sağlanması, elektrikte tabiî ki dengelerin korunması, maliyetlerin karşılanması" diye konuştu.

SANAYİCİLER: ZAMLAR DALGA DALGA GELECEK

TOBB Başkan Yardımcısı Hüseyin Üzülmez, elektrik zammının istihdama, üretime olumsuz yansıyacağını, buna bağlı olarak enflasyonun ve faizlerin yükseleceğini söyledi. TOBB Enerji Meclisi Başkanı Mahmut Yılmaz da, yapılan zammın ardından, enerji politikalarının acilen gözden geçirilmesini istedi. Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç ise, "24 milyon elektrik abonesinin cebinden ayda sadece KDV farkı olarak 30 milyon YTL para haksız yere

çekilmektedir" dedi.

Sanayici zam şoku yaşıyor

Elektrik 1 Temmuz’dan itibaren konutlarda yüzde 21, sanayide yüzde 22 oranında zamlanacak. Ocak ayında da zamlanan elektrikte bu yılki artış yüzde 40’ı aşacak. Sanayici ve vatandaşlar zamdan şikayetçi.

Konya Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı Hüseyin Üzülmez, elektrik zammının istihdama, üretime olumsuz yansıyacağını öne sürerek, ‘’Enflasyon yükselecek, faizler de tekrar yükselme trendine girecek’’ dedi. Üzülmez, elektriğe yapılacak zamla ilgili değerlendirmesinde, bu konuya 2 pencereden bakılması gerektiğini söyledi. Öncelikle elektriğe yaklaşık 5 yıldır zam yapılmadığını hatırlatan Üzülmez, şunları kaydetti:

‘’Bu dönemdeki enflasyon oranları ne kadar? Daha makul zam yapılmalıydı. 6 ay içinde bu şekildeki elektrik zammı istihdama, üretime olumsuz yansıyacak. Enflasyon yükselecek, faizler de tekrar yükselme trendine girecek. Bu, üretilen malların fiyatlarının da artmasına yol açacak. Bunlar da ekonomiyi olumsuz etkileyecek. Bir an önce elektrik üretim ve dağıtımının özelleştirilmesinin önemi daha net ortaya çıktı. Özelleştirme ile enerji maliyetlerinin düşürülmesine gedilmesi gerekiyor.’’

Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil de, hükümetin başarısının tartışılamayacağını ancak, enerjide yeterli yatırımların yapılmamasının, ortaya bu sonucu çıkardığını söyledi. Türk sanayicisinin dünyadaki rakipleriyle eşit şartlar altında rekabet etmesi gerekirken 6 ayda yapılan yüksek zammın üretimi olumsuz etkileyeceğini dile getiren Büyükhelvacıgil, ‘’En önemli girdi olan enerjideki bu artış Türk sanayisini derinden etkileyecek. Bu üretilen mallara zam olarak yansıyacaktır’’ dedi. Büyükhelvacıgil, sanayicinin şu anda global kriz ile uğraştığını belirterek, ‘’Zaten büyük zorluklar içinde üretim yapmaya çalışan sanayici bir de zamlarla uğraşmak zorunda kalacak. Elektrikte zamların otomatiğe bağlanmasıyla ilerleyen dönemde, Türk sanayisi daha fazla etkilenecek. Kimse böyle olsun istemez ama bu zorunluğun da ortadan kaldırılması gerekiyor’’ diye konuştu.

TÜKODER ZAMMI YARGIYA TAŞIYACAK

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı Ali Er de zammı insafsızlık olarak niteledi ve zammın iptali için yargıya başvuracaklarını söyledi. Er, “Bu zamların petrol fiyatlarının yükselmesiyle izah edilmesi bizce mümkün değil. Bu zamların gerekçesi tümüyle uygulanan enerji politikalarının iflas etmesi neticesinde, yanlış politikaların ceremesinin tüketiciye yükletilmesinden başka bir anlam ifade etmemektedir. Bu zamlara karşı da biz yargıya başvuracağız” dedi.

ELEKTRİKTE 30 MİLYON YTL KDV FARKI ALINIYOR

Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, ‘’Elektrikte vergi üzerinden KDV alınması anlamsızdır. 24 milyon elektrik abonesinin cebinden ayda sadece KDV farkı olarak 30 milyon YTL para haksız yere çekilmektedir’’ dedi. Elektrik zamlarıyla tüketiciden alınan vergilerin tekrar gündeme geldiğini vurgulayan Dinç, şöyle devam etti: ‘’Zamlarla birlikte tüketicinin belini büken faturadaki anlamsız kesintiler de derhal kaldırılmalıdır. Tüketim bedeli üzerinden alınan TRT payı, enerji fonu ve belediye vergilerinin hepsi bir vergidir. Bu vergiler matraha eklenmekte ve toplamına KDV uygulanmaktadır. Tüketicinin faturasını kabartmak adına her yol deneniyor. Elektrikte vergi üzerinden KDV alınması anlamsızdır. 24 milyon elektrik abonesinin cebinden ayda sadece KDV farkı olarak 30 milyon YTL para haksız yere çekilmektedir. Yani, KDV vergilere uygulanmamış olsa 30 milyon YTL daha az alınacak ama vergiden vergi alınması yöntemiyle haksız kazanç sağlanıyor.’’

ŞİMŞEK: ZAMMIN AMACI TASARRUF

Zamma ilişkin savunmayı hükümet kanadından Devlet Bakanı Mehmet Şimşek yaptı. Şimşek, zammın elektrik tüketiminde tasarruf sağlanması için yapıldığını açıkladı. Şimşek, otomatik fiyat mekanizmasına geçilmesiyle birlikte, uluslararası piyasalarda doğalgaz ve petrol fiyatlarının düşmesi halinde, bunun tüketiciye doğrudan yansıyacağını söyledi. Türkiye’de üretilen elektriğin yüzde 60’ının ithal girdilerden karşılandığına dikkat çeken Şimşek, başta nükleer santraller olmak üzere, yeni projelerin devreye girmesiyle, dışa bağımlılığın azalacağını belirtti.

TÜZMEN: ZAMMA MECBUR OLDUK

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ‘’Türkiye de mecbur kalarak bu artışları yapmak zorunda kalmıştır’’ dedi. Çeşitli temaslarda bulunmak üzere İspanya’da bulunan Tüzmen, elektrikteki fiyat artışlarına ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada girdi maliyetlerinin artmasının hiçbir zaman hoşlarına giden bir durum olmadığını belirterek, şunları söyledi: ‘’Dünya enerji fiyatlarının altı kat arttığı bir ortamda, yani 20022007 arasında, 2008 arasında baktığınız zaman altı katta enerji fiyatları dünyada artarken, Türkiye de mutlaka mecbur kalarak bu artışları yapmak zorunda kalmıştır.Tabii ki hoşumuza gitmez ama bazı şeyler hoşumuza gitmese de gerçektir.’’

/ Barcelona

28.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Gezi Eki Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  Petrol 150 dolara doğru

  BAKAN ŞİMŞEK TÜKETİCİYLE DALGA MI GEÇİYOR?

  Küçük esnafın rafında mal yok

  Türkiye, Chery’nin Avrupa üssü

  Otomotivde ÖTV artışı yok

  Demir'in tonu 50 YTL ucuzladı

  Unakıtan: Kesinlikle vergi affı yok

  Havaalanı hizmet bedellerinde indirime gidilecek

  Ekmeğin gramajı artacak

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır