"Gerçekten" haber verir 02 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Yüksek vergi üretime engel

HAZİRAN ayı ihracat rakamlarını Mersin’de açıklayan TİM Başkanı Oğuz Satıcı, burada yaptığı konuşmada demokrasinin zenginlik getirdiğine işaret etti.

Kültürel zenginliğin, çok farklı kültürlerin, çok farklı düşüncelerin ve bakış açılarının bir arada dostça var olabilmesini öngören bir özellik olduğunu ifade eden TİM Başkanı Satıcı, bu özelliğin demokrasinin de bel kemiği olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “İşte bugün Türkiye’nin en çok ihtiyaç duyduğu ortam bu demokrasi ortamıdır. Zihinlerin ve fikirlerin özgür bırakılmasıyla, insanca yaşama ortamının her yerde bir sıçrayış gerçekleştirdiğini görüyoruz. Özgürce fikirler üretebilmeli, her konuda birbirimizle görüş alış verişinde bulunabilmeli, etkileşebilmeli, her türlü görüş, tutum ve siyaset için tez, anti tez ve sentez üçlemesi ile büyük bir sinerjiyi yakalayabilmeliyiz. Tüm tarihe bakın, demokrasisiz zenginlik bir korku rejimiyken, zenginliksiz demokrasi de çabucak yıkılmaya mahkûm bir ütopyadır. Biz de bugün bu hedefe ulaşmak için başarmamız gereken demokratikleşme ve zenginleşmenin peşindeyiz. TİM olarak demokrasinin öneminin altını vurgulu bir şekilde çiziyoruz.”

YÜKSEK VERGİ ÜRETİME ENGEL

Türkiye’nin dünyanın en büyük ilk yirmi ekonomisi arasında yer aldığını ve bu başarının küçümsenmeyeceğini ifade eden Satıcı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ancak Türkiye aynı zamanda gelişmekte olan ülkeler arasında en çok borcu olan altıncı ülke konumunda. İç borçlanma söz konusu olduğunda ise beşinci sırayı alıyoruz. Borcun çok olması demek, ülkenin gelir gider dengesinin iyi olmaması demek. Kısacası Türkiye kendi gelirleriyle kendisini döndüremiyor ve dış tasarrufa yöneliyor. Ve alınan borç miktarı arttıkça, bu borç için ödenen reel faiz de artıyor. Yüksek faiz ve düşük kur politikası ise üretimi baltalayan, tasarrufların yatırımlar yerine devlete borç verilmesine dönüşen bir ortam sağlıyor. Bu duruma bir de düşük kur politikası eklenince ithalat da cazipleşiyor ve yurt içindeki üretimin önüne büyük bir set çekilmiş olunuyor. Oysa zenginliğin temeli üretimdir. Biz üretimi dışlıyor, en yüksek enerji maliyetleriyle, yüksek vergi oranlarıyla kalıcı üretimin önünü kapatıyoruz. Yani biz Türkiye’nin zenginleşmesinin önünü kesiyoruz. Geçtiğimiz ay Credit Suisse, Türkiye’yi gelişmekte olan ülkeler arasında “en kırılgan ekonomi” olarak niteledi ve bu kırılganlığa neden olarak da siyasî gerginlik, yüksek enerji faturası ve cari dengeyi gösterdi. Yani Türkiye’nin zenginleşmesi için yapılan tesbitler açık ve belli. Şimdi önemli olan bu tesbitlerin ışığında Türkiye için yeni bir yol haritası çizmek.”

AB REFORMLARI

Demokrasimizi geliştirmemizin ve zenginleşmemizin en önemli unsurlarından birisinin de AB ile ortaklık süreci bağlamında gerçekleştirilen reformlar olduğunu kaydeden Satıcı, Ekim 2005’ten bu yana geçen süre içinde, 35 fasıldan sadece 8’inde müzakerelerin açılmış olmasının, tatmin edici bir tablo olmadığını belirtti.

Ümit KIZILTEPE / Mersin

02.07.2008


 

GAP ‘Güçlü Türkiye’nin başlama noktasıdır

Doğu Güneydoğu Sanayici ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, görevi devralmasının ardından ‘GAP Eylem Plânı’nı değerlendirdi.

DOGÜNSİFED Başkanı Tarkan Kadooğlu yaptığı açıklamada ‘GAP Eylem Plânı’nı desteklediklerini ve uygulamanın da birinci dereceden takipçileri olacaklarını belirterek, “GAP Eylem Planı bizler için önemlidir. DOGÜNSİFED olarak yerel ve bölgesel potansiyellerin ortaya çıkarılıp değerlendirilmesini, mevcut dinamiklerin rekabetçi, katılımcı, esnek ve etkililiğe dayalı olarak uygulanması yönünde her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.

Kadooğlu şöyle devam etti: “İnanıyoruz ki, sivil toplumla, iş dünyasıyla ve yerel dinamiklerle işbirliği içinde uygulanacak bir planın başarısız olma ihtimalide ortadan kalkacaktır. Ancak Plânın adıyla uyumlu eylemlere bir an önce başlanmalı. Bu açıdan GAP sadece sulama projeleri ya da baraj göletleri olarak anlaşılmamalı. GAP güçlü bir Türkiye’ye doğru gidişatın başlangıç aşaması ve Türkiye’nin en önemli projesidir. Uygun değerlendirildiği vakit bölgeler arası gelişmişlik farkının azaltılmasına da önemli katkılar sunacak plan, AB ile tam üyelik müzakerelerinin de kolaylaştırıcısı olacaktır. Ancak ısrarla vurgulamak gerekiyor ki, bugüne kadar alışılageldiği gibi bölge dışından bölgeye yönelik kalkınma stratejileri devrinin kapanması gerekir. Her ülkenin kullanabileceği standart bir modelin olmadığı gerçeği bizi esnek bir çalışmaya doğru götürmelidir. Her kesimin ortak akıl çerçevesinde katkı sunması gerekir. Biz DOGÜNSİFED olarak Doğu ve Güneydoğu ile ilgili gelişmelere destek olmaya hazır olduğumuz gibi, iyi muhalefet çerçevesinde doğru olmayan uygulamaları da eleştireceğiz. Federasyonumuz, kısa ve orta vadede bölgenin avantajlarını öne çıkaracak, bölgemizle ile bağlantılı Ortadoğu pazarına işadamlarımızı tanıtacak, sermayenin ilgisini çekerek bölgemizin üretim ve ticaret merkezi haline gelmesine katkıda bulunacak çalışmalar yapmaya devam edecektir.”

Başkan Kadooğlu, bütün bölgenin kaderini değiştirecek olan GAP’ın yerel olduğu kadar küresel ölçekte de ciddî yansımalarının olacağını özellikle belirtti.

YENİ ASYA / ŞANLIURFA

02.07.2008


 

Elektrik zammı umutları kararttı

GAZİANTEP Tüketici Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Değirmenci, elektrikteki yüzde 22’lik artış ve otomatik zam kararının, ekonomik sıkıntı içerisinde bunalım geçiren tüketicilerin az da olsa var olan umutlarını kararttığını savundu.

Değirmenci, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’yi 21. yüzyılda karanlık günler beklediğini, AB sevdası ile Türkiye’ye çağ atlatmak isteyenlerin tam tersine Türkiye’yi karanlığa mahkûm ettiklerini ileri sürdü. Hükümet tarafından, belediyelerin silinen milyarlarca dolar olan borçlarının da elektrik fiyatlarına yansıtıldığının bilindiğini, sokak aydınlatmalarının elektrik bedellerinin belediyeler tarafından ödenmemesinin ortalama yıllık 500 milyon YTL’nin tüketiciye yansımasına sebep olduğunu ifade eden Değirmenci, şunları kaydetti: ‘’Elektrikteki yüzde 22’lik artış ve otomatik zam kararı, ekonomik sıkıntı içerisinde bunalım geçiren tüketicilerimizin az da olsa var olan umutlarını kararttı. Elektrikteki otomatik zam kararıyla elektrik fiyatlarındaki artışın nedeni halkımızın ve ülkemizin çıkarlarına uygun olmayan yanlış ve dışa bağımlı enerji politikalarıdır. Kendi yerli kaynaklarımız kullanılmazken elektriğin yüzde 45’i ithal doğal gaz ile üretilmektedir. Doğal gazın yüzde 100’ü ise ithal edilmektedir. Petrol fiyatları arttıkça doğal gaz fiyatları da artmaktadır. Doğal gaz fiyatları arttıkça elektrik fiyatları da artmaktadır.’’

/ GAZİANTEP

02.07.2008


 

Pierre Cardin’in yasal ve tek lisansörü Aydınlı Grup

Pıerre Cardin’in Türkiye’deki yetkili tek lisansörünün Aydınlı Grup olduğu mahkeme kararı ile de tescillendi. Taycan Mümessillik ve Taycan Mümessillik ile Pierre Cardin markasına ilişkin alt satıcılık sözleşmesi yapan Pijalüx, Monde Giyim, Devran Ayakkabıcılık ve Emre Saraciye firmalarının yargılandığı lisansörlük savaşının galibi Aydınlı Grup oldu.

TC İstanbul 3. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde görülen dâvâda, Taycan Mümessillik, Pijalüx, Monde Giyim, Devran Ayakkabıcılık ve Emre Saraciye’nin itirazlarının hukukî bir dayanağı olmadığı tesbit edildi. Mahkeme’nin kararında, Pierre Cardin markasının Türkiye’deki tek yetkili temsilcisi ve hak sahibi olan Ömer Faruk Kavurmacı’nın bilgisi ve onayı olmadan Taycan Mümessillik ve başka hiçbir kuruluşun alt yetkili satıcılık sözleşmesi yapmaya yetkili olmadığına, Taycan Mümessillik ile Pierre Cardin markası ile ilgili olarak Pijalüx, Monde Giyim, Devran Ayakkabıcılık ve Emre Saraciye arasında düzenlenmiş alt yetkili satıcılık sözleşmesinin geçersiz olduğuna hükmedildi. Dâvâya ilişkin bir değerlendirmede bulunan Aydınlı Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Kavurmacı, “Yüksek marka değeri, itibarlı algısı ve dünya modasına yön veren duruşu ile Pierre Cardin ülkemizde ve tüm dünyada en çok taklit edilen ve yıpratılmaya çalışılan markalardan. Bu maksatlı ve kötü niyetli girişimlere karşı uzun yıllardır bir hukuk mücedesi veriyoruz” dedi.

YENİ ASYA / İSTANBUL

02.07.2008


 

Türkiye Finans’ın ortağına “Banker Middle East” ödülü

TÜRKİYE Finans’ın yüzde 60’ına ortak olan Suudi Arabistan’ın en büyük bankası National Commercial Bank’ın (NCB) İcra Kurulu Başkanı Abdülkerim Abu Alnasr, 2008 Banker Middle East “Ömür Boyu Başarı” ödülüne lâyık görüldü.

Abdülkerim Abu Alnasr, bankacılık sektörüne sağladığı katkılardan dolayı finans sektörünün en prestijli ödüllerinden “Banker Middle East” ödülünü almaya hak kazandı. Dubai’de gerçekleştirilen tören ile ödülünü alan NCB İcra Kurulu Başkanı Abdülkerim Abu Alnasr, “Bölgedeki en eski ve en prestijli bankacılık kuruluşlarından birinin parçası olmaktan onur duyuyorum. Bankayı bugünkü konumuna taşıyan çalışanlarımıza ve müşterilerimize desteklerinden ve güvenlerinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

02.07.2008


 

TTK’da 620 işçi emekli oldu

TÜRKİYE Taş Kömürü Kurumundan (TTK), bu yıl 620 işçi emekli oldu.

TTK Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, kuruma bağlı müessese müdürlüklerinden Kozlu, Karadon, Üzülmez, Amasra ve Armutçuk’taki iş yerlerinden 2008’in haziran ayı sonu itibariyle yer üstünden 145, yer altından da 475 olmak üzere 620 işçi emekliye ayrıldı. Kurumda şu anda yer üstünde 2 bin 254, yer altında 7 bin 602 olmak üzere 9 bin 856 işçi, kadrolu ve sözleşmeli olarak 1941 memurun çalıştığını anlatan yetkililer, şunları kaydettiler: ‘’TTK’de artan emekliliklere karşın üretimin, belirli seviyelerin altına düşmemesi için madenciler özveriyle görevlerini yapmaktadırlar. Her geçen gün işçi başına düşen verimlilikte artış olmakta. Ancak kurumun istenilen miktarda üretim hedefini yakalayabilmesi için ocaklarda yeni istihdam şart. Taş kömürü kurumunun zararının azalması açısından da üretimin artması önem taşımaktadır. Ülkemiz sanayisine koklaşabilir taş kömürü ile katkı sağlayan kurumun ilelebet yaşatılması gereklidir. Bundan dolayı da bir an önce yeni işçi alımı için taleplerimizin kabul edilmesini bekliyoruz.’’

/ Zonguldak

02.07.2008


 

BP Gaz'dan fırsat

BP Gaz, Otogaz Dönüşüm Kiti sektörünün öncü markası 2A&BRC ile “Çevreci karar, cebine de yarar” kampanyasını başlattı.

20 Haziran - 15 Eylül 2008 tarihleri arasında 2A bayilerinde aracına BRC Otogaz Dönüşüm kiti taktıran müşteriler, kampanya avantajlarından faydalanacak. Kampanya kapsamında araçlarına 2A&BRC bayileri tarafından BRC Otogaz Dönüşüm kiti takılan araç sahipleri, dönüşüm sonrası şık bir “güneşlik” ile birlikte, “BP istasyonlarından 20 YTL tutarında bedelsiz otogaz alımı için şifreli BP Auto LPG Kulüp kartı” alacaklar. Üstelik bu kartlar, kampanya süresince BP istasyonlarından yapılacak daha sonraki otogaz alımlarında, 2 kat fazla puan kazandıracak ve birbirinden çekici hediyelere ulaşmayı kolaylaştıracak. Kampanya ile, diğer BP Gaz markaları olan Petgaz ve OtoOcakgaz istasyonlarından yapılan alışverişlerde de güneşlik ve 20 YTL tutarında bedelsiz otogaz alım çeki hediye edilecek. BP Gaz Pazarlama Müdürü Zümrüt Altay kampanyayla ilgili olarak şunları söyledi: “Özellikle çevreci yönüyle Avrupa’da teşvik edilen LPG’li araçların ülkemizde de sayısı gün geçtikçe artmaktadır. BP Gaz olarak, ‘Çevreci Karar, Cebine de Yarar’ kampanyası ile otogaz kullanan araçlar sahiplerine özel fırsatlar sunmayı amaçladık.”

Yeni Asya / İstanbul

02.07.2008


 

Karahocagil: GAP'ın başarısı için çalışacağız

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, GAP Eylem Planının başarısı için çalışacaklarını söyledi.

Karahocagil, GAP İdaresi Başkan Yardımcısı Hasan Kılıç ve Bölge Müdürü Mehmet Açıkgöz ile Adıyaman Valisi Ramazan Sodan’ı ziyaret etti ve şeref defterini imzaladı. Karahocagil ve beraberindekiler daha sonra Adıyaman Çok Amaçlı Toplum Merkezini ziyaret etti ve yetkililerden kurslar hakkında bilgi aldı, Adıyaman Valisi Sodan ile birlikte ÇATOM el sanatları sergisini açtı. Adıyaman Belediye Başkanı Necip Büyükaslan ve Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zafer Ersoy’u da ziyaret eden Karahocagil, ziyaretlerde, göreve yeni atandığını ve bölgeye tanışma ziyareti gerçekleştirdiğini belirtti. Yerel yetkililerle bir araya gelerek, birlikte çalışarak yeni bir sinerji oluşturmaya çalışacaklarını ifade eden Karahocagil, şöyle konuştu: ‘’Hükümet tarafından açıklanan GAP Eylem Planı ile birlikte göreve atandım ve bundan gurur duydum. GAP Projesinin hükümetimiz tarafından ne kadar önemsendiğini ve bölgenin kalkınması ve gelişimi için ne kadar önemli olduğunu unutmamak lâzım. Eylem Planının başarısı için çalışacağız.’’

/ Adıyaman

02.07.2008


 

Palmolive'den bir ilk

KİŞİSEL bakımın markası Palmolive, yepyeni ürünü koku giderici sıvı sabunu tüketicinin beğenisine sundu.

Palmolive, ürün gamına yeni kattığı “koku giderici” sıvı sabun ile bu kez de ellerin mutfak kokularından arınmasına yardımcı oluyor. Piyasada bir ilk olan “Palmolive Koku Giderici Sıvı Sabun”, ellerde hijyen sağlarken aynı zamanda yemek yaparken oluşan kokuları gideriyor.

YENİ ASYA / İSTANBUL

02.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Gezi Eki Pdf

Bütün haberler

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır