"Gerçekten" haber verir 04 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Memurlar kart ve haciz mağduru

MİLLÎ Eğitim Çalışanları Sendikası (TEÇSEN) Genel Başkanı Ümit Demirel, Millî Eğitim Bakanlığında çalışan memur ve hizmetlilerin yüzde 43’ünün kredi kartı ve haciz mağduru olduğunu bildirdi.

TeçSen Ankara İl Temsilciliğinin Ankara’nın Kazan ilçesinde düzenlediği faaliyete katılan Demirel, Millî Eğitim Bakanlığında çalışan 750 bin personelin 120 bininin memur ve hizmetlilerden oluştuğunu söyledi. Sendika olarak yaptıkları araştırmalarda, söz konusu memur ve hizmetlilerinin, aldıkları düşük ücretler karşısında zor şartlar altında hizmet verdiklerini kaydeden Demirel, bir çoğunun ihtiyaçlarını karşılamak için kredi kartlarına yöneldiğini aktardı. Bir süre sonra kredi kartlarının asgarî tutarlarını bile ödeyemeyen çalışanların haciz ve icralarla karşı karşıla kaldığını aktaran TEÇSEN Genel Başkanı Demirel, ‘’Millî Eğitim Bakanlığında çalışan memur ve hizmetlilerin yüzde 43’ü kredi kartı ve haciz mağduru’’ dedi. Demirel, sendika olarak yaklaşık 2 yıl süre içinde 54 ilde örgütlendiklerini ve 7 bin üyeye ulaştıklarını da sözlerine ekledi.

/ Kazan

04.07.2008


 

Rusya’ya ihracat başladı, domates fiyatları yükseldi

AMERİKA'NIN Rusya ile yaşanan domates krizinin aşılmasından sonra, domates fiyatları artmaya başladı.

Antalya, Mersin, Bursa, Tokat, Amasya ve Adana bölgelerinde tarlalarda yetiştirilen birinci kalite duble domateslerin toptancı hallerindeki kilogram fiyatı 50-60 yeni kuruştan, 70-80 yeni kuruşa, ikinci kalite domatesin kilosu 35 yeni kuruştan 50 yeni kuruşa, üçüncü kalite domateslerin kilosu ise 30 yeni kuruştan 40 yeni kuruşa yükseldi.

Manav ve marketlerde ise birinci kalite domates 100 yeni kuruşa, ikinci kalite domates 75 yeni kuruşa, üçüncü kalite domates ise 60 yeni kuruşa kadar yükseldi. Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu (TÜSEMKOM) Başkanı Yüksel Tavşan, ‘’Rusya’ya domates ihracatının yeniden başlayacak olması nedeniyle fiyatlar biraz yükseldi ama bu durum yakında ortadan kalkar. Çünkü şu anda üretim bol ve fiyatlar uzun süre yüksekte kalmaz. Biz fiyatların yakında yeniden eski seviyesine düşeceğini umuyoruz’’ dedi.

KARPUZ FİYATLARI DA YÜKSELDİ

Kayseri Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Veysel Yılmaz da domates fiyatlarının yanı sıra, karpuz fiyatlarının da arttığını söyledi. Yılmaz ‘’domates ihracatı yeniden başlayınca fiyatlar yükselmeye başladı. Yakında bir çok merkezde domates üretimi başlar ve fiyatlar yeniden düşebilir. Aşırı sıcak nedeniyle özellikle Akdeniz bölgesindeki karpuzlar tarlada zarar gördü. Sam yeli adı verilen sıcak rüzgâr, karpuzu tarlada yaktı. Bu nedenle karpuz fiyatları 10 ile 20 kuruş arttı’’ diye konuştu.

/ Kayseri

04.07.2008


 

SGK’ya 77 milyon YTL haksız fatura

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, üniversite hastaneleri ve özel sağlık kurumlarının yanlış faturalandırma yaparak Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan 77 milyon YTL haksız para aldığını açıkladı.

Çalışma Bakanı Çelik, özel sağlık kuruluşları ve üniversite hastanelerinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) yönelik suistimallerini anlattı. Çelik, inceleme sonucunda 77 milyon YTL haksız ödeme yapıldığının belirlendiğini açıkladı. Bir kişiye dokuz ay içinde birden fazla doğum yaptırma gibi yöntemlerin kullanıldığını belirten Çelik, sorumlular hakkında kamu dâvâsı açılacağını söyledi. Çelik, prim affı için son başvuru tarihinin ise 28 Temmuz olduğunu hatırlatarak “son şans” uyarısında bulundu. Bakan Çelik, “Üniversite hastaneleri, özel hastaneler, tıp merkezleri, dal merkezlerinde son dönemlerde yapılan inceleme ve araştırmalarda gerek hasta sayısı, gerekse fatura tutarları açısından olağandışı artışlar görülmüş. 2007’nin son 4 ayıyla 2008’in ilk 4 aylık dönemleri birlikte değerlendirildiğinde 2 ile 8 kata kadar artışların olduğu tesbit edilmiştir” diye konuştu. Faruk Çelik, yaşananları şöyle anlattı: “Bir üniversite hastanemizde 9 hasta için 36 adet serum kullanılıp kuruma 1 milyar 224 milyon lira fatura edilmesi gerekirken, 54 bin adet faturalandırılarak toplam 1 trilyon 876 milyar 979 milyon fatura edilmiştir. 9 ay içerisinde birden fazla doğum faturaları nedeniyle haksız ödenen tutarın son 6 ayda 453 milyar olduğu tespit edildi.”

SSK ve Bağ-kur prim borçları için son başvuru tarihinin 28 Temmuz olduğunu da hatırlatan Çelik, “Bu sürenin uzatılması ya da bir af daha çıkarılması sözkonusu olmayacak” uyarısında bulundu. Çelik, bugüne kadar kapsam içine giren yaklaşık 26 milyar YTL’lik prim borcunun 3 katril-yonu için başvuru yapıldığını söyledi. Çelik ayrıca, yaklaşık 50 milyon vatandaşı ilgilendiren sağlık karnesi uygulamasının kaldırıldığını, PTT ile yapılan anlaşma çerçevesinde emekli aylıkları, yaşlı ve özürlü aylıkları, geçici iş görmezlik ödemeleri kuyruklarına büyük ölçüde son verildiğini kaydederek, oluşturulan elektronik bilgi paylaşım sistemi sayesinde kurumlar arası ‘’gel-gitler’’ ve kuyrukların ortadan kaldırıldığını bildirdi.

/ Ankara

04.07.2008


 

Belediye gelirlerini arttıran düzenleme yasalaştı

BELEDİYELERİN gelirlerinin arttırılmasını öngören teklif yasalaştı. Buna göre, belediyelere genel bütçenin vergi gelirlerinin bir bölümü aktarılacak.

Meclis Genel Kurulu’nda muhalefetin de desteğiyle kabul edilen teklife göre, vergi gelirlerinin yüzde 2.85’i büyükşehir dışındaki belediyelere, yüzde 2.5’i büyükşehirlerdeki ilçe belediyelerine, yüzde 1.5’i ise özel idarelere ayrılacak. Belediyelere ayrılacak payın belirlenmesinde nüfus, yüzölüçümü, gelişmişlik düzeyi gibi kriterler etkili olacak. Yeni düzenleme nüfusu 10 binin altındaki belediyelere de kaynak sağlıyor. Maliye Bakanlığı bütçesine konacak denkleştirme ödeneğinin yüzde 60’ı nüfusu 10 binin altındaki belediyelere eşit şekilde dağıtılacak. Teklifin yasalaşmasının ardından konuşan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, belediyelere kaynak aktarımının adaletli hale geleceğini ve belediyelerin kamuya borçlanmalarının disiplin altına alınacağını söyledi.

/ Kayseri

04.07.2008


 

Petrol fiyatları rekora doymuyor

PETROL dolardaki düşüş ve arz endişeleriyle rekor kırmaya devam ediyor. ABD ham petrolü 144.57 dolar, Brent petrolü de 146,34 dolarla rekor tazeledi.

Petrol fiyatları, dolardaki düşüş ve arz endişelerinin etkisiyle bugün yeni rekorlar kırdı. Brent ham petrolü varil başına 1 dolardan fazla artarak 146,34 dolara, ABD ham petrolü de 145,43 dolara kadar yükseldi. ABD’de haftalık petrol stoklarının geçen hafta 2 milyon varil düşmesi, doların dış piyasalarda değer kaybetmesi ve Ortadoğu’daki gerginlikler petrol fiyatlarının rekor kırmasında etkili oldu. Başta ABD olmak üzere birçok ülke Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü OPEC’in üretimi artırmasını talep ediyor. Ancak OPEC arz yetersizliğinin söz konusu olmadığını belirtiyor.

Altın fiyatları da yükseldi

Altın fiyatları yükseliyor. Küresel ekonomideki enflasyonist baskı ve petroldeki yükseliş sebebiyle, altın fiyatları, son iki buçuk ayın en yüksek değerine ulaştı. Asya piyasalarında altının onsu, 943 doların üstünde işlem görüyor. Yatırım danışmanlarının müşterilerine, küresel ekonomideki çalkantı sebebiyle, altın alma tavsiyesinde bulundukları, yükselişte bunun da etkisinin olduğu ifade ediliyor.

/ Singapur

04.07.2008


 

G8 ülkeleri, zayıf doları görüşecek

SANAYİLEŞMİŞ ülkeler grubu G8, ABD dolarındaki zayıflığı ele alacak.

Japonya’da, 7-8 Temmuz’da yapılacak olan G8 Liderler Zirvesi’nde, yüksel petrol fiyatlarının sebebi olarak da görülen dolardaki gerilemenin ele alınacağı belirtiliyor. Liderler Zirvesi’nde ayrıca, gıda ve yakıt fiyatlarındaki hızlı yükseliş konularının da ele alınacağı vurgulanıyor. Uzmanlar, yüksek petrol fiyatlarının ardından, ABD dolarındaki değer düşüklüğünün de etkisi olduğunu ileri sürüyor.

04.07.2008


 

ABD: Ekonomik gerileme, enflasyondan daha önemli

ABD Hazine Bakanı Henry Paulson, ekonomik gerilemenin şu an enflasyondan daha büyük bir kaygı olduğunu söyledi.

Paulson, Londra ziyareti sırasında BBC ile yaptığı söyleşide, temel olarak ‘’büyümeye mi? fiyatlara mı?’’ odaklandığı sorusuna cevap olarak, enflasyonun birçok ülkede temel ekonomik odak olduğunu, özellikle ABD’de en büyük endişenin ekonomik gerileme olduğunu söyledi. Henry Paulson, sadece petrol fiyatları değil, gıdanın oluşturduğu yoksulluk konusunda da büyük bir problem yaşandığını belirtti. Rekor petrol ve gıda fiyatları ile bağlantılı yüksek enflasyonun kuşkusuz Amerikalıların gerçek endişesi olduğunu ifade eden Paulson, ancak çekirdek enflasyonun göreli olarak kontrol altında olması sebebiyle konut sektörü, petrol fiyatları ve sermaye piyasalarında neler olduğuna odaklandığını söyledi. Rusya, Almanya ve İngiltere’yi kapsayan 5 günlük gezisini tamamlayan Paulson, yıllık yüzde 15’e kadar yükselen enflasyonun Rusya’nın temel kaygısı da olduğunu dile getirdi.

/ Londra

04.07.2008


 

Kredi borçluları Mayıs’da arttı

KREDİ kartı borcunu ödemeyenler ile gecikmeli ödeyenleri gösteren negatif nitelikli ferdi kredi ve kredi kartları sisteminde yer alan kişi sayısı, Mayıs ayında bir önceki aya göre yaklaşık yüzde 8,8 oranında arttı.

Merkez Bankası verilerine göre, Nisan ayında toplam 64 bin 790 adet olan ferdi kredi ve kredi kartları borçlarını ödememiş kişilerin toplamı, Mayıs ayında 70 bin 477’ye çıktı. Aynı dönemde ferdi kredi borcunu ödememiş kişi sayısı yüzde 30,3 artarak 10 bin 824’den 14 bin 101’e, kredi kartları borcunu ödememiş kişi sayısı yüzde 4,5 yükselerek 53 bin 966’dan 56 bin 376’ya çıktı. Verilere göre, 2008 yılının dört ayında ferdi kredi ve kredi kartları borçlarını ödememiş kişilerin sayısı 269 bin 203 olarak belirlenirken, bunun 52 bin 659’u ferdi kredi borcununu ödememiş kişilerden, 216 bin 544’ü de kredi kartları borcunu ödememiş kişilerden oluştu. Bir kişinin yıl içinde bir kez sayılması durumuna göre, 2003 yılından bu yana ferdi kredi ve kredi kartları borçlarını ödememiş kişilerin sayısı 826 bin 907 olurken, bunun 132 bin 437’si kredi borcunu, 694 bin 470’i de kredi kartları borcunu ödemeyenlerden oluşuyor.

/ Ankara

04.07.2008


 

İZODER: Yalıtımla serinleyin

ELEKTRİK zammı ile ilgili olarak açıklamada bulunan Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Ürkmez, konutlara uygulanan ısı yalıtımının sıcak yaz aylarında serinlemek için harcanan enerjiyi ve buna bağlı elektrik faturalarını önemli ölçüde azalttığını belirtti.

Isı yalıtım sistemlerinin günümüzde “enerji tasarruf sistemleri” olarak da adlandırıldığını ifade eden Ürkmez, yaz aylarında artan klima kullanımına paralel olarak yükselen elektrik faturalarının cep yakmaması için enerjinin verimli kullanılması gerektiğini, bunun yolunun da ısı yalıtımından geçtiğini vurguladı.

Yeni Asya / İstanbul

04.07.2008


 

EasyJet, En İyi Ekonomik Havayolu Şirketi seçildi

EASYJET, her yıl Havayolu Sektörünce dağıtılan OAG Ödülleri’nden (eski adıyla OAG Yılın Havayolu Şirketi Ödülleri) En İyi Ekonomik Havayolu Şirketi ödülüne lâyık görüldü

Düzenli olarak her yıl en saygın ve en yenilikçi havayolu şirketleri ve havalimanlarına verilen OAG ödülleri, bu hizmetlerden en çok yararlanan tüketicilerin, başka bir deyişle dünyanın her yerinden sık sık uçan kişilerin oylarıyla belirleniyor.

Yeni Asya / İstanbul

04.07.2008


 

Endonezya ve İsveç faizleri arttırdı

ENDONEZYA ve İsveç merkez bankaları faiz oranlarını yükseltti. Endonezya Merkez Bankası, faiz oranlarını çeyrek puan arttırarak, yüzde 8.75’e çıkarttı.

Enflasyon oranı yüzde 11.03 ile çift haneye çıkan Endonezya, yükselen piyasalarda Türkiye ile aynı kategoride değerlendiriliyor. Küresel ekonomideki faiz arttırımı trendine katılan İsveç Merkez Bankası da, enflasyonist baskıyı hafifletmek amacıyla, faiz oranlarını çeyrek puan arttırarak, yüzde 4.50 puana çıkardı. İsveç’te, uzun süreden bu yana ortalama yüzde 3 düzeyinde seyreden enflasyon, Mayıs ayı itibarıyla yüzde 4’e yükselmişti.

04.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Gezi Eki Pdf

Bütün haberler

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır