"Gerçekten" haber verir 16 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

ORTAK MESAJ: İstikrar için bir aradayız

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Türkiye ile İran arasındaki sınır, birçok ülkenin tarihinden çok daha eskidir. 1500’lü yıllara kadar uzanır. Bizim ilişkilerimiz bölgenin istikrarı, huzuru ve dünyadaki barışa katkı yapma doğrultusundadır. Ve tabiî ki ekonomik ilişkilerimiz, halklarımızın çıkarınadır” dedi.

GÜL:BÖLGEDEKİ İSTİKRARI

BİRLİKTE KURACAĞIZ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Güney Kafkaslarda barış, istikrar ve refah ortamının egemen kılınmasının, Türkiye'nin dış politika hedefleri arasında öncelikli yer işgal ettiğini bildirdi. Cumhurbaşkanı Gül, Ahmedinejad'ın ziyareti vesilesiyle bölgede ağırlığa sahip iki komşu ülke olarak bölgesel meseleleri de değerlendirdiklerini söyledi. Gül, bu kapsamda ele aldıkları hususlardan birinin Gürcistan'daki endişe verici gelişmeler olduğunu belirterek, şunları kaydetti:''Güney Kafkaslarda barış, istikrar ve refah ortamının egemen kılınması, Türkiye'nin dış politika hedefleri arasında öncelikli yer işgal etmektedir. Bölgedeki kriz ve donmuş ihtilafların, bölge ülkelerinin egemenlik, bağımsızlık ve toprak bütünlüklerine saygı temelinde barışçıl yollarla çözümünü destekliyoruz. Bu bağlamda karşılıklı olarak Gürcistan'ın Güney Osetya özerk bölgesinde 7 Ağustos günü başlayan çatışmalardan duyduğumuz üzüntü ve endişeyi paylaştık.''

Gül, görüşmelerde, Irak'ın bölgesinde istikrar kaynağı ve ulusal uzlaşı zemini bulabilmiş bir ülke olması yönünde Türkiye ve İran'ın fikir birliği içerisinde olduğunu bir kez daha tespit ettiklerini aktararak, ''Bu hedef doğrultusunda komşu ülkeler platformu çerçevesinde de ikili olarak İran'la birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Ayrıca Afganistan'ın istikrar, güvenlik ve refahı için de gayretlerimizi beraber sürdüreceğiz'' şeklinde konuştu.

16.08.2008


 

BÖLGEMİZ İÇİN FAYDALI OLUR

Çalışma ziyareti için İstanbul'a gelen İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üye olmasının bölge için faydalı olacağını söyledi. Ahmedinejad, İran ile Türkiye arasındaki mevcut ilişkilerin ve bu ilişkilerin gelişmesinin hiçbir ülkenin aleyhine olmadığını belirtti.

İSTANBULLULARDAN ÖZÜR DİLEDİ

Kapatılan yollar sebebiyle İstanbulluların eleştirilerine hedef olan Ahmedinejad “Duydum ve çok üzüldüm. Ben Tahran’da böyle bir şey yapmazdım. Mümkün olsa burada da halkın içinde olmak isterdim” dedi ve İstanbullulardan özür diledi. Cuma namazını Sultanahmet Camiinde kılan Ahmedinejad diyalog mesajları verdi.

Ortak gelecek için bir aradayız

Bir çalışma ziyareti kapsamında önceki gün İstanbul’a gelen İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad İstanbul’daki temaslarını tamamladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, konuk Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ı Çırağan Sarayı’nda ağırladı. İki ülke arasındaki ilişkileri gözden geçiren iki cumhurbaşkanı bölgede yaşanan sorunları da ele alarak ortak bir tutum belirlemeye çalıştı. Görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve konuk Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, ortak basın toplantısında soruları cevaplandırdı. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, İran ile Türkiye arasındaki mevcut ilişkilerin ve bu ilişkilerin gelişmesinin hiçbir ülkenin aleyhine olmadığını belirterek, ‘’Aksine (bu ilişkiler) iki halk, bölge güvenliği ve uluslararası barışın lehine olan bir şey’’ dedi. Ahmedinejad, bir soru üzerine, Türkiye’yi bağımsız ve medeniyetlerin beşiği olan bir ülke olarak tanıdıklarını ifade eetti.

AB ÜYELİĞİNİZİ DESTEKLİYORUZ

İran Cumhurbaşkanı Mamud Ahmedinejad, Türkiye'nin Avrupa Birliğine katılmasının hem Avrupa'nın, hem de bölgenin lehine olduğunu vurguldı.Ahmedinejad, Türkiye'nin çok büyük ve uygar bir ülke, bu bölgenin çok önemli ve güvenli bir köprüsü olduğunu söyledi. Ahmedinejad, ''Ama bakın ne kadar koşullar getiriyorlar. Bizim ülkelerin gelişmesini istemiyorlar'' dedi. İran Cumhurbaşkanı, konuşmasının sonunda Türkiye-İran ilişkileri konusunda ''birkaç duygusal düşüncesini'' ifade etmek istediğini belirterek, şunları söyledi: ''Türkiye-İran işbirliği çok büyük güç oluşturabilir, bölge için çok önemli olabilir. İki ülkenin işbirliği dünya barışı ve bölge barışı için çok önemli olacaktır. Kendimize güvenerek, bu yolu katederek ulaşmamız gereken bir izzet yoluna, yani insani olayın son noktasına ulaşmamız gerekiyor. Bu irade iki ülke arasında ne mutlu ki bugün bulunuyor. Biz Türk halkını çok içten seviyoruz. Bu dostluk tarihi ve köklüdür, her zaman yan yana olacağız.''

NÜKLEER KRİZ DİYALOG YOLUYLA

ÇÖZÜLEBİLİR

Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, İran’ın nükleer programı ile ilgili bir soruya ise şu cevabı verdi:’’ Bu meselede önemli bir yol katettik diyebilirim. Tüm taraflar bu meselenin diyalog yoluyla çözüme kavuşturabileceğini kararlaştırmışlardır. Biz de diyaloğu olumlu karşılıyoruz. Cenevre’de iyi görüşmeler yapıldı. Bu görüşmelerin süreklilik kazanmasını olumlu karşılıyoruz.”’’

Birkaç ülkenin bu teknolojiyi tekeline alarak, diğer ülke halklarını bu teknolojiden mahrum bırakmaya hakları olmadığını belirten Ahmedinejad, yapılan çirkin işlerden birinin de ‘’nükleer enerjinin nükleer bomba ile eş hale getirilmesi olduğunu’’ belirtti. Ahmedinejad, nükleer enerjiyi en kötü şekilde kullanan ve depoları bombalarla dolu olan ülkelerin, bomba bahanesiyle diğer ülkelerin nükleer teknolojiden yararlanmasını engellemeye çalıştıklarını kaydetti.

TÜRKİYE’NİN GÜÇLÜ OLMASINDAN MEMNUNİYET DUYUYORUZ

İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad, ‘’Türkiye’nin gelişmesinden ve Türkiye’nin güçlü olmasından memnuniyet duyuyoruz ve bunu olumlu karşılıyoruz’’ dedi. Önemli birinci husususun İran ve Türkiye’nin bölgede iki büyük ve güçlü ülke, bölgesel ve uluslararası konulara etkili olabilecek ülkeler konumunda bulunduklarını vurgulayan Ahmedinejad, iki ülke arasındaki ilişkilerin derin, kalıcı ve gelişen ilişkiler olduğunu bildirdi. Güvenlik alanında, terörle mücadele ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele konusunda çok olumlu uzlaşmalar sağlandığını aktaran Ahmedinejad, bu konularda işbirliği yapacaklarını belirterek 2 ülke halkı arasındaki ilişkilerin derin kardeşlik ilişkileri olduğunu belirterek şunları kaydetti. Her iki tarafın da bağımsız, tek parça halinde güçlü ve toprak bütünlüğünü korumuş bir Irak’ın her iki ülkenin çıkarına olacağı konusunda hemfikir olduğuna işaret eden Ahmedinejad, Irak’taki siyasi süreci desteklediklerini kaydetti. ‘’Aynı bakışla ikili, üçlü ve çok taraflı işbirliği konularına vurgu yaptık’’ diyen Ahmedinejad, bölgede yaşanan gerginlikler konusunda diyalog yoluyla uzlaşma yolu bulunması gerektiğine olan inançlarını dile getirdiklerini bildirdi.

SULTANAHMET'DE CUMA NAMAZI

İRAN Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Cuma namazını kılmak için Sultanahmet Camisi'ne geldi. Ahmedinejad ve beraberindeki heyet, Cuma namazı için camiye geldi. Ahmedinejad, yoğun güvenlik önlemleri altında caminin yan tarafındaki Zincirli Kapı olarak adlandırılan bölümden giriş yaptı.

Cami çevresine güvenlik bariyerlerinin kurulduğu ve yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı gözlendi. Namaz kılmak üzere camiye gelen vatandaşlar, üst aramasından geçirilerek içeriye alındı. Camiye çanta, fotoğraf makinesi, kamera ve poşetlerle girmek isteyenlere ise izin verilmedi. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın camiye gelişinden önce, bir

polis helikopteri güvenlik kontrolü amacıyla tur attı. Cuma namazı için Devlet Bakanı Mehmet Şimşek de Sultanahmet Camisi'ne geldi. Camiye gelen İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İstanbul İl Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, çevrede güvenlik önlemlerini denetledikten sonra içeri girdiler. Öte yandan, Ahmedinejad'ın camiye gelmeden önce bir grup İranlı kadın dağcı, İran ile Türkiye arasındaki dostluk ilişkilerinin gelişmesi amacıyla, Erciyes Dağı'na tırmanacaklarını belirten bir pankart açtı.

/ İstanbul

16.08.2008


 

Güngören’de Ergenekon bağlantısı

Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılık, Güngören'de bir süre önce meydana gelen ve 17 kişi ile bir doğmamış bebeğin ölümüyle sonuçlanan terörist saldırı ve Üsküdar Belediyesinin ek hizmet binası yakınındaki patlamaların ‘’Ergenekon terör örgütünce gerçekleştirildiği yönündeki iddiaları araştırdığı’’ belirtildi.

SAVCI’DAN MAHKEMEYE 7 KLÂSÖR DAHA

“Ergenekon’’ soruşturmasını yürüten savcılığın, 86 sanık hakkında açılan ‘’Ergenekon’’ Dâvâsı ile ilgili olarak, dâvânın görüleceği İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine, daha önceden sunulan 442 klâsör dışında 7 klâsör daha belge sunduğu öğrenildi. Mahkemenin DVD formatındaki bu belgeleri inceledikten sonra çoğaltarak taraf avukatlarına dağıtacağı kaydedildi. Soruşturmayı yürüten savcılığın, Güngören Menderes Caddesi’nde bir süre önce meydana gelen ve 17 kişi ile bir doğmamış bebeğin ölümüyle sonuçlanan terörist saldırı ve Üsküdar Belediyesinin ek hizmet binası yakınındaki patlamaların ‘’Ergenekon terör örgütünce gerçekleştirildiği yönündeki iddiaları araştırdığı’’ belirtildi. Savcılığın, ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu önünde yaşanan ve 3 polis memurunun şehit olduğu silâhlı saldırının da ‘’Ergenekon terör örgütü’’ ile bir ilişkisinin bulunup bulunmadığı yönünde araştırma yaptığı bildirildi.

16.08.2008


 

Başörtülü annenin oğluna askerî okulun kapıları kapalı

Ergenekon iddianamesinin ek belgelerinin 37 no'lu klasörüne konulan 12 sayfalık belgeye göre “tarikatların orduya sızmasını önlemek” için askerî öğrencilerin, ailelerinin kıyafetine göre seçildiği ortaya çıktı.

Askerî öğrenciler, ailelerinin kıyafetine göre

seçiliyor

Ergenekon iddianamesinin ek belgelerinin 37 nolu klasörüne konulan 12 sayfalık belgeye göre tarikatların orduya sızmasını önlemek için askerî öğrenciler, ailelerinin kıyafetine göre seçildiği ortaya çıktı. Ergenekon sanıklarından Ergun Poyraz’da çıkan ve iddianamenin ek belgeleriarasına giren 12 sayfalık belgede, ‘İrticaî unsurların TSK’ya sızmak maksadıyla uyguladıkları hareket tarzları ve bunlara karşı alınacak tedbirler’ sıralanıyor.

Radikal gazetesinde çıkan Ertuğrul Mavioğlu imzalı habere göre tarikatların ve dini cemaatlerin sızmasını önlemek için çok hassas tedbirler aldığı bilinen TSK’nın, özellikle Harp Okulları’na girecek gençleri, yakınlarının kılık kıyafetine ya da evlerindeki albümlerde bulunan fotoğraflara bakarak elemeye tabi tuttuğu ortaya çıktı. Öğrencinin aile yapısı, hangi dershanede çalışarak sınavları kazandığı da eleme sırasında değerlendirmeye alınıyor.

Sakıncalı Şüpheli Personel İşleri Subayı Albay M. A imzasıyla hazırlanan ‘İrticai akımların Türk Silahlı Kuvvetleri’ne sızma girişimlerine karşı alınacak tedbirler’ konulu ‘Gizli’ yazı, irticaya karşı yürürlükte olan önlemler ve getirilen öneriler açısından son derece inginç ayrıntılar içeriyor.

Belgenin ‘İnceleme’ başlıklı bölümünde, tarikatların ordu içinde gizli çalışma yürüttüklerine dikkat çekilerek, “Dişinizi sıkın. Kurtuluş yakındır. Kur'ân’da zaferin yakın olacağı belirtilmektedir. Yakında, ordunun gerçek sahipleri sizler olacaksınız” şeklinde telkinlerde bulundukları ileri sürülüyor.

ENGELLERİ GEÇMİŞ OLMAK SIKI TAKİBİ

ORTADAN KALDIRMIYOR

Belgedeki bilgilerden anlaşıldığına göre, yazılı sınav, ön test, bedeni yetenek ve mülâkat sınavlarının tümünü geçerek askeri okula kabul edilmek de öğrenci ve ailesi üzerindeki takipleri ortadan kaldırmıyor. Öğrencilere yönelik takibin bazı başlıkları ise şöyle: Öğrenciyi kimin getirdiği, öğrencilerin tek tek veya gruplar halinde getirilip getirilmedikleri, öğrencilerin aile yapısının nasıl olduğu değerlendirilir. Birinci derecede yakınlarını kapsayacak şekilde resimli aile albümleri oluşturulmaktadır. Yapılan özel anket sonucunda sakıncalı okul, dershane, yurt, pansiyon vb. yerlere gittiği tesbit edilen öğrenciler takip ve kontrol altına alınır.

Öğrencinin sıklıkla ziyaret ettiği aile ve evlere ziyaret, çaylı sohbetli ev ziyaretleri, izin dönüşlerinde nizamiyelerde kontrol. ÖĞRENCİLERİN RESİMLİ AİLE ALBÜMLERİNDE İRTİCACI AVI İRTİCAÎ akımların TSK’ya sızmasını önlemek için alınan tedbirlerden bazıları doğrudan öğrencilerin ailelerini hedefliyor. Bazı tedbirler de öğrencinin çok sıkı takibini esas almış. Söz konusu tedbirler arasında, ‘Okul İçi Kontrol’ başlığı altındaki şu bölümde yer alan ifadeler vatandaşlar arasında yapılan ayrımcılık açısından ibret vesikası niteliğinde: “Öğrencilerin resimli aile albümlerinde yapılan inceleme sonucu, yakınlarının giyim tarzları sakıncalı görülen öğrenciler takip ve kontrol altına alınmaktadır. (Giyim tarzı kişilere bırakılmamalıdır. Çünkü tarikatlara göre giyimleri gösteren bir albüm hazırlanmalıdır. Bunun dışında kalan yöresel kıyafetler kapsam dışı tutulmalıdır.)” ÖĞRENCİ ADAYLARI DÜŞÜNCE YAPISINA GÖRE ELENİYOR Belgede, öğrencilerin kayıt öncesi ve sonrası denetimi için ‘İstihbarat Yönünden Takip ve Kontrol Faaliyetleri İşlem Akış Şeması’ hazırlanmış. Kayıt öncesi tedbir ve öneriler şöyle: Yazılı sınavı kazanan öğrencilere mülâkat ve spor sınavından önce öğrencilere uygulanan ön test ile ilköğretim esnasında a) Gitmiş oldukları dershaneler, b) Kalmış oldukları yurt ve pansiyonlar, c) Öğrencinin düşünce yapısı hakkında bilgiler elde edilmektedir. Mülâkat, aday olan askerî öğrencinin fikri yapısının ortaya çıkarılması maksadıyla psikolog ve sosyologlardan oluşan bir kurul vasıtasıyla hazırlanan test ve mülâkat sorularının uygulanmasıdır. Arşiv araştırması ve ön test sonucunda elde edilen bilgiler de dikkate alınarak öğrenciler mülâkat ve spor sınavında elenmektedir.

16.08.2008


 

Birinciler yine açıkta

ÖSS ve YDS yerleştirme sonuçlarına göre tercih yapan 1 milyon 179 bin 944 adaydan 265 bin 230’u bir lisans programına yerleşmeye hak kazandı. Lise birincilerinden ÖSS ve sınavsız geçiş için başvuran toplam 4 bin 260 adaydan 3 bin 541’i yerleşirken 719’u açıkta kaldı.

674 bin 861 aday açıkta kaldı

Öss ve yds'de tercih yapan 1 milyon 179 bin 944 adaydan 505 bin 83 aday ön lisans ve lisans programlarına yerleşti. 674 bin 861 aday açıkta kalırken, toplam 24 bin 361 kontenjan da boş kaldı.

Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ve Yabancı Dil Sınavı (YDS) yerleştirme sonuçları açıklandı. ÖSS ve YDS yerleştirme sonuçlarına göre, tercih yapan 1 milyon 179 bin 944 adaydan 265 bin 230’u bir lisans programına yerleşmeye hak kazandı. Yükseköğretim programlarına kayıtlar, 1-8 Eylül tarihleri arasında yapılacak.

ÖSYM’nin internet sitesinden yapılan açıklamada, 15 Haziran 2008 tarihinde gerçekleştirilen ÖSS ile 22 Haziran 2008 tarihinde gerçekleştirilen YDS sonuçlarına ağırlıklı ortaöğretim başarı puanlarının katılmasıyla hesaplanan ÖSS puanlarına göre adayların yükseköğretim programlarına merkezi yerleştirme işlemlerinin sonuçlandığı, yerleştirme işleminin sınavsız geçiş hakkına sahip meslek lisesi mezunlarını da kapsadığı kaydedildi. Açıklamaya göre, tercih yapma hakkı bulunan 1 milyon 574 bin 928 adaydan 1 milyon 179 bin 944’ü ÖSYM’ye tercih listesi gönderdi. Tercihte bulunan adaylardan 265 bin 230’u lisans (4 ve daha fazla yıl süreli) programlarına yerleşmeye hak kazandı. Lisans programlarında toplam 7 bin 354 kontenjan boş kaldı. Tercih yapan adaylardan toplam 239 bin 853’ü ön lisans programlarına yerleşirken, bu programlarda toplam 17 bin 7 kontenjan dolmadı. Böylece tercihte bulunan adaylardan toplam 505 bin 83 aday ön lisans ve lisans programlarına yerleşmiş oldu. 674 bin 861 aday ise açıkta kaldı. Ön lisans ve lisans programlarında toplam 24 bin 361 kontenjan boş kaldı. Açıköğretimde ise 197 bin 614 aday lisans, 130 bin 818 aday da ön lisans programlarına yerleşti.

SONUÇLAR ÜNİVERSİTE REKTÖRLÜKLERİNE

GÖNDERİLECEK

2008-ÖSYS Sınav Sonuç Belgeleri adaylara gönderilmeyecek. Adaylara ilişkin yerleştirme ve kimlik bilgilerini içeren fotoğraflı aday listeleri elektronik ortamda üniversite rektörlüklerine gönderilecek. Yükseköğretim programına kayıtlar, 1-8 Eylül tarihleri arasında yapılacak. Adaylar kayıt için gerekli evrakla birlikte yerleştirildikleri üniversitelere başvurarak kayıtlarını yaptıracak.

Adaylar, yükseköğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından sağlanan burs, kredi, katkı kredisi ve yurt başvurularını 15-24 Ağustos 2008 tarihleri arasında https://yurtkur.osym.gov.tr internet adresinden yapabilecek. Sonuçları http://osys2008. osym.gov.tr adreslerinden de öğrenebilirsiniz. LİSE BİRİNCİLERİNDEN 719’U AÇIKTA KALDI ÖSS ve YDS sonuçlarına göre, lise birincilerinden 4 bin 98’i ÖSS, 162’si sınavsız geçiş için başvurdu. Birincilerden 2 bin 897’si lisans programlarını kazanırken, birincilerden 503’u sınavsız geçişle 18’i de ÖSS ile ön lisans programlarına, 123’ü Açıköğretim Fakültesine yerleşti. Lise birincilerinden 719’u açıkta kaldı. ÖSS’de kız adaylardan 127 bin 778’i, erkek adaylardan 137 bin 452’si bir lisans programına yerleşmeye hak kazandı. Engelli toplam 1301 adaydan 173’ü lisans programlarını 134’ü ön lisans programlarını, 388’i Açıköğretim Fakültesini kazandı. Yerleştirme sonuçlarına göre, fen ve Anadolu liseleri en başarılı liseler oldu. İmam hatip liselerinden sınava başvuran 59 bin 481 adaydan 3 bin 668’i (yüzde 6’sı), 3 bin 64’ü ön lisans programlarına, 24 bin 929’u Açıköğretim Fakültesine yerleşti. ÖSS sonuçlarına göre sayısal ve eşit ağırlıklı puan türlerinde en başarılı il olan Denizli, sözel ağırlıklı puan türüne göre en başarılı il ise Kırşehir oldu. Sınava Ankara’dan giren 130 bin 964 adaydan 23 bin 678’i lisans olmak üzere toplam 71 bin 271, İstanbul’dan giren toplam 270 bin 115 adaydan 42 bin 639’u lisans olmak üzere toplam 157 bin 451’i; İzmir’den giren toplam 83 bin 66 adaydan 14 bin 172’si lisans olmak üzere toplam 46 bin 59’u bir yükseköğretim programını kazandı.

16.08.2008


 

Berat Kandili kardeşlik getirsin

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Berat Kandili dolayısıyla yayımladığı mesajda, “Bu mübarek gecede, her türlü ayrılık ve ayrımcılığı, bencillik ve düşmanlığı geride bırakarak dünyaya hikmet gözüyle bakmaya çalışalım” dedi.

DİYANET İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, ‘’Bu mübarek gecede, her türlü ayrılık ve ayrımcılığı, bencillik ve düşmanlığı geride bırakarak dünyaya hikmet gözüyle bakmaya çalışalım’’ dedi. Bardakoğlu, Berat Kandili dolayısıyla yayımladığı mesajda, ‘’Berat Kandili’nin, içlerinde Allah’a kulluk görevini yerine getirmede kusur ve yanlışının olduğunu hissedenlerin Yüce Allah’a yönelerek, onun rahmet, şefkat ve mağfiretine sığınabilecekleri, karardığını düşündükleri gönüllerini tövbe ve istiğfarla arındırabilecekleri çok özel bir gece olduğunu’’ ifade etti. ‘’Yüce Allah’ın af ve merhametine sığınarak günahlardan arınma, ilâhî lütuf ve bereketlere erişebilmenin hemen her mü'minin temel gayesi olduğuna’’ işaret eden Bardakoğlu, üç aylara girilmesiyle idrak edilmeye başlanan bu tür mübarek gün ve gecelerin, manevî hayatta öze dönme ve mü'minlerin kendilerini yenilemelerine fırsat sunan, toplumda birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularının yoğun şekilde yaşanmasını sağlayan, ilâhî af ve mağfiret niyazlarını zirveye taşıyan bereket yüklü zaman dilimleri olduğunu vurguladı. Bardakoğlu, böyle ‘’feyizli ve bereketli gecelerde’’ anne ve babaların hayır duâlarının alınması ve insanî ilişkilerin daha da güçlendirilmesi, sevinçlerin ve nimetlerin paylaşılması, zayıfların ihtiyaçlarının giderilmesi, muhtaçların dertlerine derman olunması ve acıların dindirilmesi gerektiğine dikkati çekti. Türk Milleti’nin ve bütün İslâm âleminin Berat Kandili’ni kutlayan Bardakoğlu, ‘’Bu gecede yapılan duâların birlik ve beraberliğimizin güçlenmesine, insanlık âleminin barış ve huzuruna vesile olmasını Cenâb-ı Allah’tan niyaz ediyorum’’ dedi.

16.08.2008


 

Beykoz’da Ergenekon cephaneliği

“Ergenekon’’ soruşturması kapsamında İstanbul ve Ankara’da düzenlenen bir operasyonlarda, aralarında emekli bir albayın da bulunduğu 3 kişi gözaltına alındı.

Alınan bilgiye göre, Beşiktaş’taki özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcılığınca yürütülen soruşturma çerçevesinde, İstanbul’un Beykoz ilçesindeki bir ev ile Ankara’da belirlenen bir adrese operasyon gerçekleştirildi. Operasyon sonucu, emekli Albay A. D. Ankara’da, diğer 2 kişi de İstanbul’da yakalandı. A.D’nin Ankara’daki işlemlerinin ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğüne getirildiği belirtildi. Beykoz’daki evde yapılan aramalarda ise bir kamyon dolusu gizli belge ile 2 adet Kaleşnikof marka tüfek, bin adet mermi ve bin adet boş kovan bulundu.

Şüphelilerin emniyetteki işlemlerinin devam ettiği ve konuya ilişkin soruşturmanın sürdüğü bildirildi.

/ İstanbul

16.08.2008


 

ÇÖMEZ İLE ERSÖZ HAKKINDA YAKALAMA KARARI ÇIKARTILDI

“Ergenekon’’ soruşturması kapsamında, emekli tuğgeneral Levent Ersöz ile eski milletvekili Turan Çömez hakkında yakalama kararı çıkartıldı.

Alınan bilgiye göre, soruşturmayı yürüten özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı firari olarak aranan Ersöz ve Çömez için ‘’yakalama kararı’’ çıkartılması amacıyla nöbetçi mahkemeye başvurdu. Savcılığın talebini değerlendiren İstanbul nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi, Ersöz ve Çömez hakkında ‘’yakalama kararı’’ çıkarttı.

16.08.2008


 

NATO toplantısı tamamlandı

NATO Avrupa Ülkeleri Hava Kuvvetleri Komutanları Toplantısı sona erdi. Macaristan’ın Göd-Felsö şehrindeki Polus Palace Oteli’nde önceki gün başlayan toplantıda Türkiye’yi Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu temsil etti.

18 NATO Avrupa ülkesinin Hava Kuvvetleri Komutanlarının katıldığı toplantıda, 2011 yılında NATO Avrupa Ülkeleri Hava Kuvvetleri Komutanları Toplantısının Türkiye’de yapılmasına karar verildi.

Toplantının sona ermesinin ardından Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu yaptığı açıklamada, 2011 yılında NATO Avrupa Ülkeleri Hava Kuvvetleri Komutanları Toplantısının Türkiye’de yapılmasına karar verildiğini, bunun da kendisini çok mutlu ettiğini söyledi. Orgeneral Babaoğlu, toplantıyla ilgili olarak, şunları kaydetti: ”15 yıldan bu yana her yıl düzenli bir şekilde yapılan toplantı bu yıl Macaristan’da gerçekleşti. Toplantıda tüm Avrupa ülkelerinin hava kuvvetlerini ilgilendiren konular üzerinde konuştuk. Bu yılki toplantıda daha ziyade hava sahasının kontrolü, kaçırılan uçaklar, bunlara yapılacak işlemler, bu alanlardaki yardımlaşmalar konularını görüştük. Öte yandan muhataplarım 2011 yılında Türk havacılığının 100. yıl dönümü olacağını, dolayısıyla 2011 yılında bu toplantıya Türkiye’nin ev sahipliği yapması ricamızı memnuniyetle karşıladılar.”

/ Göd-Felsö

16.08.2008


 

Yüksekova’da patlama

Hakkâri'nin Yüksekova ilçesinde meydana gelen patlamada, 1 kişi yaralandı.

Alınan bilgiye göre, Cengiz Topel Caddesi üzerinde, AKP ilçe binası yakınlarında patlama meydana geldi. Patlamada, kimliği henüz belirlenemeyen 1 kişi hafif yaralandı. Yaralı çocuğun, Devlet Hastanesinde tedavi altına alındığı, ilçede güvenlik önlemlerinin arttırıldığı bildirildi. Patlamanın etkisiyle çevredeki bazı iş yerlerinin camları kırıldı.

16.08.2008


 

Büyükanıt, Sezer’e veda etti

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, 30 Ağustos itibarıyla emekliye ayrılacak olması sebebiyle 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e veda ziyaretinde bulundu.

Orgeneral Büyükanıt, Ahmet Necdet Sezer’in Ankara’nın Gölbaşı ilçesi Hacılar Mahallesi’ndeki evine saat 10.30 sıralarında geldi. Orgeneral Büyükanıt’ın yaklaşık 45 dakika süren veda ziyareti, basına kapalı olarak gerçekleştirildi.

16.08.2008


 

CHP'den belgeli muhalefet

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Silivri’deki bir arsayla ilgili AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli hakkındaki iddialarını sürdürerek, gazetecilere arsayla ilgili gayrimenkul satış vaadi anlaşması ile noter huzurunda düzenlenmiş 3 adet senedin fotokopisini dağıttı.

Parlamentoda basın toplantısı düzenleyen Kılıçdaroğlu, Dişli’nin, Silivri Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesinde ‘’imar değişikliği ve banka kredisi’’ karşılığında 1 milyon dolar alarak iş takipçiliği yaptığına ilişkin iddialarını yineledi. Bununla ilgili belgeyi açıkladıktan sonra Dişli’nin, ‘’Bu belge daha önce ortağı olduğum Akademi Ofset A.Ş’nin bir bankadan kredi kullanabilmesi için Bankaya teminat olarak bloke ettirdiğim birikimlerim nedeniyle doğabilecek muhtemel risklere karşı imzalanmış bir protokoldür’’ dediğini ileri süren Kılıçdaroğlu, ‘’Bu açıklama, Şaban Dişli’nin, Akademi Ofset A.Ş’ye yardım etmek için, 1 milyon dolarını bankaya bloke ettirerek, eski ortağına kredi çıkmasını sağladığı anlamına gelmektedir’’ diye konuştu. Kılıçdaroğlu, Ticaret Sicil Gazetesi kayıtlarına göre Şaban Dişli’nin hiçbir dönem Akademi Ofset A.Ş’nin ortakları arasında yer almadığını öne sürdü. Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: ‘’Bu belgeler, Şaban Dişli’nin imzaladığı protokolün açıkça bir rüşvet belgesi olduğunu ortaya koymaktadır. Bu belge, halka gelince ‘din-iman’, kendilerine gelince ‘han-hamam’ söyleminin belgesidir. Yani bir ibret belgesidir. Bir utanç belgesidir.’

16.08.2008


 

Dışişlerinden Rum kesimi nezdinde iade girişimi sürüyor

TERÖR örgütü DHKP/C’nin elebaşılarından Aslan Tayfun Özkök’ün gözaltına alındığı Rum kesiminden Türkiye’ye iadesi için gerekli girişimlerin yapılmakta olduğu bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Dursun Karataş’ın ölümünden sonra örgütte ‘’baş olma’’ çekişmesi içine girdiği öne sürülen Aslan Tayfun Özkök’ün iadesi için Rum kesiminin tanınmaması sebebiyle, dolaylı yollardan girişimlerde bulunuluyor. Yetkililer, bunun için Interpol ve terörizmle mücadele çerçevesindeki diğer kanalların kullanıldığını belirtiyor. Dursun Karataş’ın cenazesine katılmak üzere hava yoluyla Hollanda’ya gitmek isteyen Aslan Tayfun Özkök, Kıbrıs Rum kesiminde yakalanmıştı. Interpol nezdinde, ‘’kırmızı bültenle’’ aranan, DHKP/C’nin yönetici kadrosundan Aslan Tayfun Özkök’ün Karataş’ın ölümünün ardından Musa Asoğlu ile örgütte ‘’baş olma’’ çekişmesi içine girdiği öne sürülmüştü.

16.08.2008


 

Memurun gözü ‘ek ödeme’de

MEMURLARA bu aydan itibaren verilecek ‘’ek ödeme’’ ile ilgili kararnamenin önümüzdeki günlerde yayımlanması planlanıyor.

Uygulama esaslarını belirleyen kararname yayımlandıktan sonra ‘’ek ödeme’’ yapılacak. Ek ödeme süreci ve uygulamaya ilişkin bilgi vermek amacıyla yarın Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu’nun basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor. Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun da aralarında bulunduğu ‘’Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair’’ 5793 sayılı kanun 6 Ağustos 2008 tarihli Resmî Gazete’de yayımlandı. ‘’Aynı unvana sahip, aynı işi yapan’’ kamu personeli arasındaki ücret farklılığı giderilmesini de hedefleyen yasal düzenlemeye göre, memurlara, 1 Temmuz 2006’dan bu yana 1850 gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarda yapılan ödemenin yerine, en yüksek devlet memuru aylığının ek gösterge dahil yüzde 200’ünü geçmemek üzere her ay ek ödeme yapılabilecek. Ek ödemenin oranı, görev yapılan birim ve iş hacmi, görevin önem ve güçlüğü, görev yerinin özelliği, çalışma süresi, personelin sınıfı, rütbesi, kadro veya görev unvanı, atanma usulü ile emsali veya benzeri görev ve unvanlarda bulunan personele yapılan ödemeler gibi kriterler dikkate alınarak, Maliye Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenecek.

16.08.2008


 

KESK: Kurulan masa demokratik değil

KESK Genel Başkanı Sami Evren, ‘’toplu görüşme masasının demokratik olmadığını, sendikaları dışladığını, tek taraflı olduğunu’’ savundu.

Dün geceyi Milli Müdafaa Caddesi’nde oturma eylemi yaparak geçiren KESK üyeleri, öğle saatlerinde taleplerini içeren bez bir afişle, sloganlar atarak, toplu görüşmelerin yapılacağı Başbakanlık binasına yürüdü. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu önünde panzerler ve çevik kuvvet ekipleriyle barikat oluşturan polis, grubun Başbakanlığa doğru yürümesine izin vermedi.

16.08.2008


 

Geçim kaynakları kurutulmuş domates

MANİSA'NIN Saruhanlı ilçesine bağlı Halitpaşa Belde Belediye Başkanı Recep Şahin, beldede son yıllarda domates ekiminin artışına paralel olarak kurutulmuş domates işinin yaygınlaştığını, burada kurutulan domateslerin yurt dışına ihraç edildiğini söyledi.

Belde halkının uzun yıllar tütün ve pamuk ürünleriyle geçimini sağladığını ifade eden Şahin, şunları söyledi: ‘’Artık üreticilerimiz, bağın üzümlerini nasıl kurutuyorlarsa kendi domateslerini de kendileri kurutarak daha fazla para kazanma yönüne gidiyor. Geçen yıl İzmir Ticaret Borsasının açıkladığı verilere göre en fazla döviz girdisi kurutulmuş domatesten sağlandı. Beldemizde kurutulmuş domates işi her geçen yıl daha da artmaktadır. İspanya’dan gelen bir firmanın yetkilisi dünyayı gezdiğini, ancak böyle bir iklim ve organizasyon ile kurutma sistemini gördükten sonra çok mutlu olduğunu söyledi. Burada kurutulan domateslerimiz yurt dışına ihraç ediliyor.’’

/ Manisa

16.08.2008


 

Çocuklar, paralarını Sevgi Market’e bağışladı

YARDIMA muhtaç insanların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Bursa merkez Yıldırım Belediyesi tarafından kurulan Sevgi Market’e (Bedava Market), yaz okuluna katılan çocuklar bağış yaptı.

Kumbaralarında biriktirdikleri parayı Başkan Özgen Keskin’e teslim eden öğrenciler, muhtaç insanların sıkıntılarını bir nebze olsun gidermenin mutluluğunu yaşadı. Bursa İmam Hatipliler Mezunları Derneği (BİHMED)’nin yaz okullarına katılan öğrenciler, harçlıklarından kısarak ve kermesler düzenleyerek elde ettikleri bin 285 bin YTL geliri, Sevgi Market’e bağışladı. Öğrencilere teşekkür eden Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, “Sevgi Market ve bünyesinde kurulan beyaz eşya, mobilya, giysi ve gıda reyonu ile binlerce ihtiyaç sahibine destek oluyoruz. Minik yüreklerden kopan bu yardımlarda bizlere sinerji oluyor” dedi.

16.08.2008


 

Yumurtaya 2009’da AB standardı geliyor

YUMURTA sektörüne getirilen AB standartları gereği, 1 Ocak 2009 tarihi itibarıyla yumurtaların üzerinde üretici bilgilerine de yer verilecek.

Yumurta Üreticileri Merkez Birliğinden (YUM-BİR) yapılan açıklamaya göre, yumurtanın üretilmesinden, paketlenmesine, depolanmasından nihaî tüketiciye ulaşmasına kadar her türlü sürecin hijyenik ortamda kontrol altında tutulması için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, yumurta sektörüne AB standartları getirdi. Buna göre 1 Ocak 2009 tarihi itibari ile yumurtaların üzerinde üretici bilgilerine de yer verilecek. Tebliğe uymayan üreticiler hakkında yasal işlem başlatılabilecek.

16.08.2008


 

Adana’da 12 bin öğrenciye ücretsiz önlük

SABANCI Holding’e bağlı Adana’da kurulu BOSSA AŞ tarafından geçen yıl başlatılan ‘’Mavi Kelebek Okul Önlüğü Kampanyası’’ projesi kapsamında, yeni öğretim yılında da Adana ve ilçelerinde okula başlayan 11 bin 840 öğrenciye ücretsiz önlük dağıtılacağı bildirildi.

Adana Valisi İlhan Atış, ‘’Mavi Kelebek Okul Önlüğü Kampanyası’’ projesinin protokol imza töreninde yaptığı konuşmada, BOSSA’nın Türkiye ve Adana’nın örnek kuruluşlarından birisi olduğunu söyledi. BOSSA’nın sosyal içerikli bu projesini uygulamaya koymalarından dolayı memnun olduklarını belirten Atış, geçen yıl başlatılan ve bu yıl da sürdürülen proje kapsamında yeni öğretim yılında okula başlayan 11 bin 840 öğrenciye ‘’mavi önlük’’ dağıtılacağını ifade etti. Millî Eğitim Müdürü Abdulgafur Büyükfırat da, eğitimin ülkenin olmazsa olmazlarından olduğunu belirterek, bütün hayırsever vatandaşlar ile kuruluşları eğitime destek olmaya çağırdı.

16.08.2008


 

Kıbrıslı kız öğrenciler Bursa’da Kur’ân öğrendi

TÜRKİYE Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yürütülen eğitim projeleri kapsamında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden Bursa’ya gelen ve 45 günlük eğitime tabi tutulan kız öğrenciler, düzenlenen veda programıyla uğurlandı.

Bursa’da düzenlenen yaz eğitim kursu kapsamında başta Kur’ân-ı Kerim dersi olmak üzere dini eğitimlerini tamamlayan misafir öğrenciler, Diyanet İşleri Başkanlığı Nilüfer Eğitim Merkezi’nde düzenlenen törenle uğurlandı. Kıbrıs’ta görev yapan Diyanet İşleri Başkanlığı din müşavirliği tarafından seçilerek yaz kursu için Bursa’ya getirilen 12-17 yaş arası 59 ilköğretim, 11 ise üniversiteli kız öğrenciye Bursa İl Müftülüğü eğitmenleri tarafından kurs verildi. Kıbrıslı kız eğrencilerin 45 günlük yaz kursu eğitimleri için Başta Bursa İl Müftülüğü olmak üzere, ilçe müftülükleri, imam hatip lisesi vakfı, Osmangazi ve Yıldırım belediye başkanlıkları da katkıda bulundu. Veda programına İl Müftüsü Mahmut Gündüz, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. A. Saim Kılavuz, Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, belediye başkan vekilleri, eğitmenler ve misafir kız öğrenciler katıldı. Kıbrıslı kursiyer kız öğrenciler tarafından Kur’ân tilâveti ve mealinin açıklanması ile başlanan veda programı, ardından konuşmalarla devam etti. Program misafir öğrencilerin ilâhî ve gösterileri ile sürdü. Kendilerine verilen eğitimden dolayı mutlu olduklarını belirten öğrenciler, “Bize bu imkânı tanıyan Türkiye’ye çok teşekkür ediyoruz. Çok verimli bir kurs gördük. Bize çok iyi davranıldı burada, emeği geçen herkesten Allah razı olsun” şeklinde duygularını dile getirdiler. Çeşitli hediyelerin verilmesi ile Bursa’dan uğurlanan Kıbrıslı öğrenciler Çanakkale’de şehitlikleri gezdikten sonra ülkelerine dönecek.

16.08.2008


 

‘Organik gıdalar’ aldatıcı mı?

TÜBİTAK’In internet sitesinde yayımlanan bir araştırmaya göre, ‘’En iyisi organik’’ iddiasını ispatlayan bir veri bulunmuyor.

Araştırmada, birçok insanın daha sağlıklı ve besleyici olduğu düşüncesiyle organik gıdalara, normal gıdaların üç katından fazla para ödediği hatırlatıldı. Dr. Susanne Bügel ve Kopenhag Üniversitesi İnsan Beslenmesi Bölümü’nden çalışma arkadaşlarının araştırması, ‘’en iyisi organik gıda’’ bulgusunu destekleyen net bir verinin bulunmadığını gösteriyor. Çalışmada, denek hayvanlar iki mevsim boyunca üç farklı metotla yetiştirilen besinlerle beslenerek mineral ve eser miktarda bulunan elementlerin seviyesi incelendi. Çalışma havuç, lahana, bezelye, elma ve patates gibi birçok ailenin alış veriş listesinde yer alan ürünleri içerdi. Hasat sonrası sonuçlarda temel ve eser miktarda elementler bakımından üç farklı yöntemle yetiştirilen sebze ve meyveler arasında bir farklılık olmadığı görüldü. Daha sonra organik ve geleneksel metotla yetiştirilenler ürünler iki yıl süresince hayvanlara verilerek farklı mineral ve eser miktar elementlerin giriş ve çıkışları ölçüldü. Sonuçlar, ‘’ürünler nasıl yetiştirilirse yetiştirilsin temel elementlerin seviyesinde bir değişiklik olmadığını’’ gösterdi. Dr. Bügel, ‘’Beş ekin üzerinde çalışılan organik ve geleneksel yetiştirilme metotları arasında hiçbir sistematik farklılık tesbit edilmedi’’ dedi.

16.08.2008


 

Alplerdeki buzların erimesine paravanlı çözüm

Alman araştırmacıların, İsviçre Alplerindeki bir buzulun erimesini, büyük paravan yardımıyla önlemeye çalışacakları bildirildi.

15 metre genişliğinde ve 3 metre yükseklikteki paravanın, Rhone Buzulu’nun buzul diline yerleştirildiği belirtildi. 2300 metre yüksekliğe yerleştirilen paravan yardımıyla, buzuldan vadiye esen soğuk rüzgârların frenleneceği hatta durdurulacağı, amacın tabiî bir soğuk katmanı oluşturmak olduğu kaydedildi.

16.08.2008


 

Bu da evliliğin faturası

Niğde’de evliliğe hazırlanan 2 genç, fatura şeklinde hazırladıkları dâvetiye ile konuklarını düğünlerine çağırdı.

Niğde’de 40 yıldır günlük olarak yayınlanan Yeşilbor Gazetesi’nin sahibi Mahmut Şimşek, kızı Sevinç’in düğünü için hazırladığı dâvetiye görenleri şaşırtıyor. Mahmut Şimşek, “Alışılagelmişin dışında bir düğün dâvetiyesi hazırlamak istedik. Aklımıza fatura şeklinde yapılmış bir dâvetiye basılması geldi. Çok ilginç oldu. Görenler çok olumlu tepki verdi ve çok ilginç buldular” dedi.

İŞTE DÂVETİYEDE YAZILANLAR

Bir fatura görünümünde hazırlanan dâvetiyenin üstünde firma adı olarak “Sevinç & Ertan A.Ş.K” seçilmiş. Faturada düğün sahiplerinin adının yanı sıra “T.C. Aşk Bakanlığı”, “Müşteri Vergi Dairesi: Niğde” Aşk Sicil No: 51000-0001 gibi bilgiler bulunuyor. Aşkın Faturası’nın ayrıntılarında ise düğündeki faaliyetler gün ve saat olarak sıralanmış. Faturanın son bölümünde “Toplam: Evlilik, KDV: Çocuk, Genel Toplam: Ömür Boyu Mutluluk” şeklinde bir fiyatlandırılma çıkarılmış.

16.08.2008


 

Amerika’da beyazlar azınlık olacak

ABD’de resmî tahminlere göre, beyaz Amerikalılar 2042 yılına kadar artık nüfusun çoğunluğunu oluşturmayacak.

Önceki tahminlerde bu süre 2050 olarak belirlenmişti. On yıllardır nüfusu etnik çeşitlilikle büyüyen ABD’de bu süreç, göç ve azınlıklar arasındaki yüksek doğum oranıyla daha da hız kazandı. Uzmanların bu yeni tahmininin sebeplerinden biri de beyaz nüfusun yaşlanması oldu. Nüfus Bürosu’nun, doğum, ölüm ve göç oranlarına bakarak 2050’ye kadar yaptığı tahminlere göre, ABD’nin 305 milyon olan nüfusu, 2039’da 400 milyon, 2050’de 439 milyona çıkacak. ABD’de 2050’ye kadar beyazlar nüfusun yüzde 46’sını ve siyahlar yüzde 15’ini oluşturacak. ABD nüfusunun bugün yüzde 15’ini oluşturan Latinlerin oranı 2050’de yüzde 30’u bulacak. Nüfusun yüzde 5’ini oluşturan Asyalıların oranının ise 2050’ye kadar yüzde 9’a çıkacağı tahmin ediliyor. 85 yaş ve üzeri yaşlı nüfusun ise, 2050’ye kadar 3 katına ulaşarak 19 milyona ulaşması bekleniyor.

16.08.2008


 

Bozuk paralarla araba aldı

ABD’nİn Ohio eyaletinde, kâğıt para kullanmayan James Jones (70), satın aldığı 2008 model Chevrolet Silverado aracının parasını bozukluklarla ödedi.

Emekli mühendis Jones, Cincinnati’deki bir araba galerisindeki yeni aracı satın almak için 16 kahve kutusu dolu bozukluk hazırladı. Galeri çalışanlarının, bozuklukları sayması 1,5 saatlerini aldı. Ancak kutulardaki bozukluklar aracın 16 bin dolar olan satış fiyatının yarısını karşıladı. Bunun üzerine Jones, geriye kalan parayı çekle ödemek zorunda kaldı. Jones’un oğlu Dennis, kendisini en çok şaşırtan şeyin ödemenin bozuk parayla yapılması değil, babasının 1981 model aracını değiştirmeye karar vermesi olduğunu söyledi. Babasının, tanıdığı kadarıyla, hep bozuk parasının olduğunu söyleyen Dennis, “Öğlen yemek paramı ve harçlığımı hep bozuk para olarak verirdi” dedi. Galeri sahibi de, 19 yıllık iş hayatında böyle bir şeye rastlamadığını belirterek, şaşkınlığını dile getirdi. Jones da kâğıt paradan nefret etmesinin sebebini şöyle açıkladı: “Kâğıt para yanar, ancak bozuk paralara zarar vermek daha zor. Her ay 4 ya da 5 rulo bozukluk alırım. 8 bin doları ne kadar zamanda biriktirdiğimi bilmiyorum.”

16.08.2008


 

Red Bull kalp krizi riskini arttırıyor

Avustralyalı araştırmacılar, enerji içeceği Red Bull’un genç insanlarda bile kalp krizi riskini arttırdığını belirledi. Üniversite öğrencileri ve adrenalin sporları tutkunları arasında popüler olan kafein muhtevalı içeceğin kanı yapışkan hâle getirdiği ve bunun kriz gibi kalp ve kan damarlarında soruna sebep olduğu belirtildi.

Royal Adelaide Hastanesinin Kalp ve Kan Damarları Araştırma Merkezindeki araştırmacısı Scott Willoughby, bir Avustralya gazetesine verdiği demeçte, ‘’Red Bull’un içilmesinden bir saat sonra kan sistemi artık normal olmuyor. Kalp ve damar hastalığı olan hastalarda gördüğümüz gibi anormal oluyor’’ dedi. Willoughby, stres ve tansiyonla birleştiğinde Red Bull’un öldürücü olabileceğini kaydetti. Formula 1 yarışlarına ve dünyada uç noktadaki spor olaylarına sponsorluk yapan Avusturyalı şirket, müşterilerini günde iki kutudan fazla içmemeleri yönünde uyarıyor.

16.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır