"Gerçekten" haber verir 17 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Doğum merkezi ve uzmanı yetersiz

Türkiye genelinde yeni doğan ünitelerindeki tablonun, bebek ölümleriyle gündeme gelen Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesi’ndeki tablodan farklı olmadığını gösterdi.

Referans hastane kabul edilen Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesi’nde bebek ölümlerinin bir sebebinin de fazla hasta kabul edilmesi ve personel yetersizliği olduğu belirtilmişti; ancak Sağlık Bakanlığı verileri yetersizliğin sadece Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesi’nde değil, bütün Türkiye’de olduğunu gösterdi. Verilere göre, 2008 itibarıyla Türkiye’de 156 adet yenidoğan merkezi bulunuyor. Bu merkezlerden 106’sı Sağlık Bakanlığı hastanelerine bağlı. Bakanlık, bu sayıyı 2010 yılına kadar 200’e çıkarmayı hedefliyor. 2008 itibarıyla Türkiye genelindeki yenidoğan yoğun bakım yatak sayısı ise 3 bin 306 olarak ifade ediliyor. Bakanlık bu sayıyı ise 2010 yılına kadar 4 bin 500’e çıkarmayı amaçlıyor.

BAKANLIK 103 OLAN YENİDOĞAN UZMANI

SAYISINI 525’E ÇIKARMAYI HEDEFLİYOR

Sağlık Bakanlığı verileri, Yenidoğan uzmanı sayısındaki yetersizliğe de dikkati çekiyor. Buna göre, Türkiye’de Yenidoğan ünitesinde çalışan yenidoğan uzmanı sayısı 103. Yenidoğan yoğun bakım yatağı başına düşen hemşire sayısı ise 0.8. Bakanlık ise, Yenidoğan uzmanı sayısını 525’e, yenidoğan başına düşen hemşire sayısını ise 2’ye çıkarmayı hedefliyor.

Öte yandan 2007 yılında bütün Türkiye’de Yenidoğan ünitelerine 64 bin 986 bebek kabul edildi. Bu ünitelerdeki bebek ölüm oranı ise 2007 yılında yüzde 10 oldu. Yine 2007’de doğumların yüzde 92’si hastanede yapıldı. Bakanlık ise bu sayıyı 2012’ye kadar yüzde 100’e çıkarmayı hedefliyor. Yine 2007 yılında binde 10 olan Yenidoğan ölüm hızının 2012’ye kadar binde 7’ye çekilmesi amaçlanıyor. Bakanlık, bir ayda 49 bebeğin öldüğü ve referans hastane olarak gösterilen Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesi’ndeki durumu da gözler önüne serdi. Hastanede 2008’in ilk 7 ayı itibarıyla 122 yatak bulunuyor. Yenidoğan ünitesinde sadece 4 Yenidoğan uzmanı mevcut. Yenidoğan ünitesinde çalışan hemşire sayısı 80 iken, Yenidoğan yoğun bakım yatağı başına düşen hemşire sayısı ise 0.7 olarak belirtiliyor.

BEBEKLERİ BAKTERİ ÖLDÜRDÜ

Ankara Zekai Tahir Burak Hastanesi’nde 49 bebeğin ölümüyle ilgili incelemelerini tamamlayan Sağlık Bakanlığı, hastanede enfeksiyon salgını olduğunu belirledi. Hazırlanan rapora göre hastanedeki enfeksiyonun bakteriye bağlı olduğu anlaşıldı. Bakterilerin büyük çoğunluğunun da aynı türden olma ihtimalinin yüksek olduğu belirtildi. Sağlık Bakanlığı’nın hastanede inceleme yapmak için görevlendirdiği heyet, ilk açıklamasında ölümlerin dörtte birinin enfeksiyondan kaynaklandığını belirtmiş, hastanede salgın yaşanmadığını kaydetmişti. Hastane yönetimi de ölümlerin prematüre doğumlardan kaynaklandığını savunmuştu.

/ Ankara

17.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  ACILAR HÂLÂ TAZE

  REFORM SÜRECİ YAVAŞLADI

  Deprem politikaları oluşturulamadı

  Erzak paketi yerine nakit

  Sarıkız için ihbar gelmişti

  Çelik: Tuzla’da ihmalimiz yok

  En düşük memur maaşına yüzde 10 artış

  VIP trafiğine yeni formül bulundu

  Şehit er Halil Güneş toprağa verildi

  İstanbul’da elektrik kesintisi

  Erdoğan, Orgeneral Koşaner’i kabul etti

  Doğum merkezi ve uzmanı yetersiz

  Öğrenci affının kapsamı ve süresi genişletilsin

  Yüksekokul için yardım topluyorlar

  OKS’de dereceye giren öğrencilere laptop

  Alibeyköy Barajı’ndan 14 ton çöp toplandı

  Avrupa Komisyonu’ndan “sendikal haklar” mektubu

  Kastamonu Valisi Çakır, Karabük Valiliğine atandı

  Sevindi, hamur açıp gözleme yaptı

  Buhranların sebebi merhametin olmaması

  Kamyon kasasında 88 kaçak yakalandı

  Balık şeklinde kavun

  Çinliler, Ferhat ile Şirin’e de el attılar

  Huzurevinden müzeye

  ‘Karbon sıfır için ayılar haklı’

  Boğaz’dan elektrik üretecek

  İhracat ürünü kurbağalar yarıştı

  İki asırdır susuzluk dindiriyor

  Şişmanlık, cebe de zarar

  Sevinciniz başınızı ağrıtabilir

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır