"Gerçekten" haber verir 19 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

BTC yeniden devreye giriyor

Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, patlamadan kaynaklanan yangın sebebiyle devredışı kalan Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattındaki arızanın birkaç gün içinde onarılarak petrol akışının başlayacağını söyledi. Bakan Güler, hatta yönelik bir sabotaj ihtimali bulgusuna ulaşılamadığını kaydetti.

Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, patlamadan kaynaklanan yangın sebebiyle devre dışı kalan Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattındaki arızanın birkaç gün içinde onarılarak petrol akışının başlayacağını söyledi. Bakan Güler, hata yönelik bir sabotaj ihtimali bulgusuna ulaşılamadığını kaydetti.

Enerji Bakanı Güler, jeotermal kuyu ve sahaların ihalesiyle ilgili MTA Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen basın toplantısında soruları cevapladı. BTC’de yaşanan patlama sonucu başlayan yangının söndürüldüğünün, hattan yeniden akış sağlanması için çalışmaların ne durumda olduğunun sorulması üzerine Güler, “Şu ana kadar yapılan çalışmalarda sabotaja dair bir bulgu elde edilmemiştir. Onarım çalışmaları yoğun şeklide sürüyor. Birkaç gün içinde, tabi diğer hatlarda sorun yoksa üretim başlayacak” dedi.

Enerji çeşitliliği ve yenilenebilir enerji çalışmaları hakkında bir soru üzerine açıklamalar yapan Güler, güneş enerjisi konusunda etüd çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Güneş pillerinin yagınlaşması ve her evin çatısında bir güneş pili kurulabilmesi için çaba harcadıklarını aktaran Güler, İspanya ile birlikte Türkiye’nin Avrupa’nın güneş enerjisinde en avantajlı ülkesi olduğunu söyledi. Türkiye’nin, rüzgâr enerjisinde Avrupa’da son sıradayken geçen yıl 11’inci sıraya çıktığını kaydeden Güler, birkaç yıl içinde ilk ikiye girmeyi. 2020 yılında ise Avrupa’da ilk sırada yer almayı amaçladıklarını belirtti.

Yenilenebilir enerjinin Türkiye’nin enerji alanındaki 4 meşalesini barındırdığını dile getiren Güler, bunlardan suyu, rüzgârı harekete geçirdiklerini, şimdi jeotermali hareketlendirmeye başladıklarını belirtti. Son meşalenin güneş olduğunu aktaran Güler, güneşi de çok yakın zamanda Türkiye’nin hizmetine sunacaklarını ifade etti.

19.08.2008


 

BİRÇOK SEKTÖR CİDDî SIKINTI İÇİNDE

Kurun ve rekabetin düştüğünü, faizlerin yükseldiğini, gelişen durumlara göre tedbir alması ve korunması şart olan birçok sektörün ''Bitti mi, bitmedi mi?'' tartışmasına kurban edildiğini belirten Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer, “İç pazarda tıkanma var, istihdam ve üretim geriliyor diyoruz, ses veren yok” dedi.

KAPASİTE GERİLEDİ, İŞSİZLİK ARTIYOR

Koçer sözlerini şöyle sürdürdü: “Sanki onlar bir başka ülkede, biz başka bir ülkedeyiz. Kur düşüyor, faizi arttırmadı diye neredeyse Merkez Bankasına teşekkür edeceğiz. Üstelik İstatistik Kurumu 'Kapasite geriledi, işsizlik artıyor' diyor ve birçok bakanımız mevcut para politikasını kendileri eleştiriyor, ama sonuç yok.”

Feryadımıza ses veren yok

Gazİantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer, iç pazarda tıkanma olduğunu, istihdam ve üretimin gerilediğini bildirdi. Koçer, yaptığı yazılı açıklamada, kurun ve rekabetin düştüğünü, faizlerin yükseldiğini ancak bu konuda kimseden ses çıkmadığını belirtti. Gelişen durumlara göre tedbir alması ve korunması şart olan birçok sektörün ‘’bitti mi, bitmedi mi?’’ tartışmalarına kurban edildiğini ifade eden Koçer, şunları kaydetti:

‘’İç pazarda tıkanma var diyoruz, istihdam ve üretim geriliyor diyoruz, ses veren yok. Sanki onlar bir başka ülkede biz başka bir ülkedeyiz. Kur düşüyor, faizi artırmadı diyerek neredeyse Merkez Bankasına teşekkür edeceğiz. Üstelik TÜİK ‘kapasite geriledi, işsizlik artıyor’ diyor ve birçok bakanımız mevcut para politikasını ve uygulamaları kendileri eleştiriyor ama sonuç yok. Önerilen şey ise ‘ya siz ülkeyi terk edin gidin, yatırımınızı nereye yaparsanız yapın ya da yaptığınız işleri bırakın başka ülkeler yapsın’ oluyor. Sektörünüz ne olursa olsun değişen üretim ve maliyet koşullarına karşılık söylenen tek şey bu. Aylardır sürdürülen tekstil bitti mi, bitmedi mi tartışmasına çıkıp bir tek kişi son noktayı koymuyor.’’ Koçer, kamuoyunda tekstil sektörünün adının hep krizlerle anılmasının da sektörde üretim yapanların rekabet gücünü ve kredibilitesini olumsuz yönde etkilediğine dikkati çekti. Koçer, bunun bir bakıma ‘’altın yumurtlayan tavuğun kesilmesi’’ anlamı taşıdığını ifade etti. Sorunlar çözüleceği yerde 50 çeşit alt başlığı olan tekstil sektörü için en yetkili ağızdan ‘’bu sektör bitti’’ denildiğini, sonra ise ‘’biz aslında öyle demedik’’ şeklinde açıklamalar yapıldığını dile getiren Koçer, şunları anlattı: ‘’Peki ne dediniz? Kamuoyunda yaratılan yanlış imaj sektördeki üreticilerin rekabet gücü ve kredibilitesini daha da zorlaştırıyor ve daha yapacak çok işimizin olduğu, Türkiye’ye daha uzun yıllar döviz kazandıracak altın yumurtlayan bir sektörü kendi elimizle kesiyoruz. Bu sektörü kolaycılık yapıp ortadan kaldırmaya çalışanlar bu ülkenin gerçeklerini maalesef bilmiyor. Birçok alt kategorisinde yüksek miktarda ihracat yapılan ve rekabet gücü devam eden tekstil yanlış bir değerlendirmenin ve bilgisizliğin kurbanı oluyor. Yapılan yanlış açıklamalar yenilikçi üretim yapan araştırma ve geliştirmeye ağırlık verip katma değer yaratan markalaşan üreticiye bile zarar veriyor. Düşük kurla ithalat cennetine gelen mallar her gün işi daha da zor bir duruma sokuyor. Bu ülke seçtiği ekonomik politika ve yanlış anlayışla koskoca bir sektörü göz göre göre bitiriyor.’’ Koçer, maalesef TİM yetkililerinin tekstilin hangi alt dallarında rekabetçiliğimizin devam ettiğini açıklamadığını, açıklanan tek rakamın, ‘’tekstil düştü, otomotiv yükseldi’’ olduğunu ileri sürdü. Bunlardan birinin 20-30 bin diğerinin ise 1 milyona yakın istihdam sağlayan iki sektör olduğunu ifade eden Koçer, açıklamasını şöyle tamamladı: ‘’Merkez Bankası’nın enflasyon politikasındaki yanlı kararların kurbanı etmek istemiyorsak acil olarak temel anlayışımızı değiştirmek, emek yoğun sektörlerin, özellikle de tekstil sektörünün hak ettiği değeri görmesini sağlamak zorundayız.’’

/ Gaziantep

19.08.2008


 

İstanbul’da orman yangını

İSTANBUL'DA ormanlık alanda çıkan yangına, karadan ve havadan müdahale edildi. Çavuşbaşı Belediyesi Yukarı Baklacı Mahallesi’nin yakınındaki geniş ve sık çam ağaçlarının bulunduğu ormanlık alanda, saat 11.30 sıralarında, yol kenarından henüz belirlenemeyen sebeple yangın başladı.

Yangına, İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü birimleri, itfaiye ekipleri, jandarma ve vatandaşlar tarafından belediyenin iş makineleri ile karadan, 1 yangın söndürme uçağı ve 2 helikopterle de havadan müdahale edildi. Bu sırada yangının, rüzgârın da etkisiyle zaman zaman alevlendiği görüldü. Bu arada, Çavuşbaşı Belediye Başkanı Muhammed Hanefi Dilmaç, olay yerine gelerek incelemelerde bulundu. Dilmaç, basın mensuplarının soruları üzerine, yangının çıkış sebebine ilişkin henüz ellerine kesin bilgi ulaşmadığını, zarar gören ormanlık alanın büyüklüğünün de yapılacak çalışmaların ardından belirleneceğini bildirdi. Yangın haberiyle Orman Bölge Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve çevre belediyeler ile vatandaşlar ve askerî ekiplerin hemen olay yerine ulaştığını dile getiren Dilmaç, geç müdahalenin söz konusu olmadığını belirtti.

19.08.2008


 

TBMM, AKP'li Dişli’nin malvarlığını açıklamayacak

TBMM Başkanlığının, AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Şaban Dişli’nin mal bildiriminin muhtevası hakkında açıklama yapmasının hukuken mümkün olmadığı bildirildi.

TBMM Başkanlığı İletişim Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, son günlerde bazı basın organlarında AKP’li Dişli’nin mal bildiriminin muhtevası hakkında TBMM Başkanlığınca açıklama yapılması yönünde yer alan haberler sebebiyle açıklama yapılması gereği duyulduğu belirtildi. Anayasa’nın 71. maddesine göre milletvekillerinin de diğer kamu görevlileri gibi mal bildiriminde bulunmak zorunda oldukları hatırlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi: “Bu hususla ilgili 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu’nun 9 ve 11. maddeleri ile bu kanuna dayanılarak Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konulan 10 Ağustos 1990 tarih ve 90/748 sayılı Mal Bildiriminde Bulunması Hakkında Yönetmeliğin 15. maddesi uyarınca mal bildirimlerinin muhtevası hakkında soruşturma ve kovuşturmaya yetkililer dışındakilere açıklama yapılamayacağı gibi bilgi de verilememektedir. Yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda, adı geçen milletvekilinin mal bildiriminin muhtevası hakkında Başkanlığımızca açıklama yapılmasının hukuken mümkün olmadığı kamuoyunun bilgisine sunulur.”

19.08.2008


 

Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi İstanbul‘da başladı

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’ün ev sahipliğinde 18-21 Ağustos tarihleri arasında düzenlenen Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi, Yüksek Düzeyli Memurlar toplantısıyla başladı.

Beşiktaş’taki Four Seasons Oteli’nde yapılan toplantıda, ‘’Türkiye-Afrika İşbirliği İstanbul Deklarasyonu’’ ile ‘’Afrika ve Türkiye Ortaklığı İçin İşbirliği’’ çerçeve belgeleri ele alındı. Zirve kapsamında dün dışişleri bakanları toplantısı da gerçekleştirildi. Toplantıya 50 Afrika ülkesinin katıldığı öğrenilirken, bunların 6’sının devlet başkanı, 5’inin cumhurbaşkanı yardımcısı, 6’sının başbakan, 1’inin başbakan yardımcısı ve diğerlerinin dışişleri bakanı ya da diğer düzeylerde temsil edildiği belirtildi. Zirveye Güney Afrika’daki bir toplantı nedeniyle sadece Mozambik, Swaziland ve Lesoto’nun katılmadığı bildirildi. Kaynaklar, Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliği konusunda katılımcı Afrika ülkelerinden tatminkar destek aldığını ifade ettiler. Bu arada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün zirve çerçevesinde çok sayıda ikili görüşmelerde bulunarak, katılımcı heyet başkanlarıyla görüştü.

19.08.2008


 

Bozüyük’e çevik kuvvet birimi kuruldu

BİLECİK'İN Bozüyük İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı bulunan Çevik Kuvvet Birimi kuruldu. İki yıl süren alt yapı çalışmalarının ardından kurulan Çevik Kuvvet Birimi, Yediler Mahallesi’nde bulunan 10 Nisan Polis Karakolu hizmet binasında faaliyete başladı.

Alınan bilgilere göre Çevik kuvvet biriminin kurulmasın sebebi, Bozüyük’ün Bursa ve Eskişehir gibi iki büyük ilin arasında bulunması, en yakın ilin 40 dakikalık mesafede olması, takviye gerektiğinde ulaşımın zaman alması, çevre yolunun açılması ve ilçe nüfus fazlalığının olması şeklinde açıklandı. Tam teçhizatlı 28 personelden oluşan Çevik Kuvvet Birimi’nde, 2 motorize ekip ve 24 saat esaslı 2 minibüs çalışmakta.

19.08.2008


 

Bakanlıktan, yoğun bakım hemşirelerine kurs

SAĞLIK Bakanlığı, yataklı tedavi kurumları yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin sertifikalandırılması amacıyla başlattığı, ‘Yoğum Bakım Hemşireliği Kursu’nun 2. Dönem eğitimini 18 ilde yapacak.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Alaattin Dilsiz imzalı 81 il valiliğine kurs hakkında yazı gönderildi. Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nce yapılan açıklamada, dönemler halinde yürütülen Yoğun Bakım Hemşireliği Kursu’nun 2008 yılı 2. Döneminin, 6 Ekim - 28 Kasım 2008, 3. dönemi ise 1 Aralık 2008 - 30 Ocak 2009 tarihleri arasında gerçekleştirileceği bildirildi. Kurslar; Adana, Ankara, Antalya, Bolu, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Sivas, Trabzon, Şanlıurfa ve Van illerinde uygulanacak.

19.08.2008


 

Atalay, yeni atanan müdürleri kabul etti

İÇİŞLERİ Bakanı Beşir Atalay, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal’ın başkanlığındaki yeni atanan 12 il emniyet müdürünü kabul etti.

Bakanlık Encümen Toplantı Salonu’ndaki kabulde konuşan Atalay, geçen hafta kararnameleri çıkan 12 il emniyet müdüründen 3’ünün yer değiştirme, 9’unun ise yeni atama olduğunu hatırlattı. İl emniyet müdürlüğünün, emniyet teşkilâtı içindeki görevler arasında çok özellikli ve önemli bir statü olduğunu ifade eden Bakan Atalay, ‘’Bu, sadece bir güvenlik görevi değil, aynı zamanda bir temsil makamıdır. Belli hassasiyetler gerektiriyor. Kendileri en kısa sürede gidip görevlerine başlayacaklar. Yeni emniyet müdürlerimizi tebrik ediyorum’’ diye konuştu.

Atalay, bir soru üzerine büyükşehirleri de kapsayan geniş bir il emniyet müdürlüğü kararnamesi çalışmalarının bulunmadığını ancak bunun olmayacağı anlamına gelmediğini bildirdi.

19.08.2008


 

Başbakan Erdoğan, Azerbaycan’a gidecek

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, yarın Azerbaycan’a resmî ziyaret gerçekleştirecek.

Başbakanlık Basın Merkezi’nden yapılan duyuruya göre, Başbakan Erdoğan, yarın Azerbaycan’ın başşehri Bakü’ye günübirlik bir resmî ziyarette bulunacak.

19.08.2008


 

İhsanoğlu, Cumber'i İstanbul'da kabul edecek

İSLÂM Konferansı Teşkilâtı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, İstanbul'da ABD'nin İKT özel temsilcisi Sada Cumber ile görüşecek.

İKT tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, ABD Başkanı George Bush'un İKT nezdindeki özel temsilcisi, Pakistan asıllı Müslüman girişimci Sada Cumber, 22 Ağustosta İKT Genel Sekreteri İhsanoğlu tarafından kabul edilecek. ABD Başkanı Bush'un Şubat sonunda, İKT nezdinde özel temsilci olarak atadığı Pakistan kökenli Amerikalı Müslüman işadamı Sada Cumber'in en önemli misyonu olarak, Başkan Bush'un sözleriyle, "Amerika'nın İslâm dünyasının dostu olduğunu anlatmak ve karşılıklı yanlış anlamaları ortadan kaldırmak" olarak belirlendiği belirtiliyor. Cumber, bu amaçla geçen birkaç ay içerisinde, birçok Müslüman ülkeyi de ziyaret etti.

/ Beyrut

19.08.2008


 

Rusya, Türk mallarına yavaşlatma uyguluyor

ANKARA Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD) Başkanı Canip Karakuş, Rusya’nın Türk mallarının girişi konusunda ‘’yavaşlatma prosedürü’’ uyguladığını, bu yüzden yüzlerce aracın Rusya gümrüklerinde bekletildiğini belirtti.

Karakuş, yaptığı yazılı açıklamada, Rusya gümrüklerinde Türkiye’den giden ihraç ürünlerine, sektör ve firma ayrımı yapılmaksızın teamüllerin dışında çok sıkı kontroller uygulandığına dikkati çekti. Rusya gümrüklerinde Türk mallarının girişi konusunda ‘’yavaşlatma prosedürü’’ uygulandığını, ihraç ürünlerinin gümrük işlemlerinde malların yüzde yüz tam tespite tabi tutulduğunu ve bu uygulamanın sadece Türkiye’ye yapıldığını ifade eden Karakuş, şunları kaydetti: ‘’İhracatçı tekstil firmalarından bu konuda yoğun şikâyetler alıyoruz. Rusya Federasyonu Türkiye’yi riskli ülke kapsamında değerlendirerek haksız bir uygulama içerisine girmiştir. Türkiye’nin neden riskli ülke statüsüne sokulduğu açıklanmalıdır. Türk mallarına ve firmalarına örtülü ambargo uygulanmasından rahatsızlık duyuyoruz. Uygulama nedeniyle yüzlerce araç Rusya gümrüklerinde bekletiliyor. Gümrüklerde halen bekleyen ürünlere yüzde 15-20 ilave vergi artışı yapılmış olmasına rağmen gümrük işlemleri tamamlanamamıştır. İlâve vergiler ve gümrük kontrol hacminin yüzde yüze kadar arttırılması, iki ülke ticaretini Türkiye aleyhine etkileyecek.’’

Karakuş, hükümetten, ihracatçıları mağdur eden teamül dışı kontrollerin diğer ülkelere uygulanan kontroller seviyesine çekilmesi için girişimde bulunmasını istedi.

19.08.2008


 

“Denge tazminatı, memurun dengesini bozdu” n

BAĞIMSIZ Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, ‘’Denge tazminatı altında verilen zamlar, memurların dengesini iyice bozmuştur’’ iddiasında bulundu

Avcı, yaptığı yazılı açıklamada, memurlara ek ödeme verilmesine ilişkin düzenlemenin toplu görüşmeler öncesinde yürürlüğe konulmasının, ‘’Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, masaya oturan sendikaları ciddiye almadığını gösterdiğini’’ ileri sürdü. Memurlara ve öğretmenlere verilen ek ödemenin sorunu çözmeyeceğini iddia eden Avcı, ‘’Hükümet, denge tazminatı adıyla yaptığı iyileştirmelerle en fazla artışı zaten yüksek maaş alan üst düzey görevlilere, bürokratlara yapmıştır. Denge tazminatı altında verilen zamlar, memurların dengesini iyice bozmuştur’’ dedi.

19.08.2008


 

Ahıskalıların son şansı

DOKUZ milletvekilinin TBMM’de oluşturduğu Çalışma Grubu, Türk İş Birliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) ve sivil toplum örgütleriyle işbirliği yaparak, Stalin döneminde Rusya’nın farklı yerlerine sürülen 350-400 bin Ahıska Türkünü Gürcistan’daki Ahıska bölgesi olan vatanlarına yeniden kavuşturmaya çalışıyor.

TBMM’de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in de aralarında bulunduğu 9 milletvekilinden oluşan çalışma grubunun üyesi Konya Milletvekili Mustafa Kabakçı, yaptığı açıklamada, vatanlarından koparılan Ahıska Türkleri için bir araya gelip çalışma grubu oluşturduklarını söyledi.

Türkiye’nin yaptığı girişimler sonucu Gürcistan’ın 1 Ocak 2008’den 1 Ocak 2009 tarihine kadar Ahıskalılalar’a bu ülke sınırları içinde kalan yurtlarına dönme izni verdiğini anlatan Kabakçı, ancak bu insanların Ahıska’ya yerleşebilmeleri için herkesin destek olması gerektiğini vurguladı.

Ahıska Türklerinin Stalin döneminde zulme uğradığını ve kendi öz yurtlarından sürülerek o zamanki Sovyetler Birliği’nin çeşitli köşelerinde zorla iskan ettirildiklerini belirten Kabakçı, ‘’Günümüzde Ahıska Türklerinin sayısı 350-400 bin civarındadır ve çoğu eski Sovyet ülkelerinde zor şartlar altında yaşamaya çalışıyorlar. Ahıska Türklerinden Türkiye’de yaşayanlar da var ancak Türkiye’de sayıları çok fazla değil’’ dedi. Gürcistan’ın Ahıska Türklerine bir yıl süreyle bölgeye dönülmesine ilişkin verdiği iznin son derece iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Kabakçı, şunları kaydetti:

‘’Gürcistan bu kararı aldı ancak çeşitli nedenlerle bir taraftan da Ahıska Türkleri’nin bölgeye gelmesini bürokratik engellerle zorlaştırmaya çalışıyor. Bu insanların vatanlarına kavuşabilmeleri için bu karar belki de son şansları olabilir. Biz Çalışma Grubu olarak, TİKA ve konuyla ilgilenen sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaparak, bu insanların ülkelerine döndürülmesinin gayreti içindeyiz. Ahıska bölgesi, Kars sınırına çok yakın bir yerde olması sebebiyle, bu dönüş, Türkiye’nin geleceğiyle ilgili son derece stratejik önemdedir. Ancak Ahıska Türklerinin çoğu maddî açıdan, bölgeye kendi imkânlarıyla göç edecek güce sahip değil. Bu nedenle onlara yurtlarına dönebilmeleri için maddî imkân sağlamamız gerekiyor. En azından orada yıkılmış, yok olmuş Ahıska köylerinin yeniden kurulabilmesi için onlara destek olabiliriz.’’

Kabakçı, topraklarından sökülüp atılmış, vatan hasretiyle yanan, sürgün hayatı yaşayan bu insanlara herkesi yardım etmeye çağırdı.

19.08.2008


 

Şırnak’ta askere hain pusu: 1 şehit, 8 yaralı

TERÖR örgütü PKK mensuplarının, Şırnak-Cizre karayoluna döşediği patlayıcının infilak etmesi sonucu 1 astsubayın şehit olduğu, 8 askerin yaralandığı bildirildi.

Şırnak Valiliği’nden alınan bilgiye göre, Şırnak-Cizre karayolunun 25. kilometresinde, askerî aracın geçişi sırasında, terör örgütü PKK mensupları tarafından daha önceden yola döşenen patlayıcı madde infilak etti. Patlamada, 1 astsubayın şehit olduğu ve 8 askerin yaralandığı belirtildi. Yaralı askerler Şırnak Asker Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Bölgede operasyonlar sürdürülüyor.

19.08.2008


 

Türk jetleri Kandil üzerinden uçtu

TÜRK jetlerinin, terör örgütü PKK’nın Irak’ın kuzeyinde üs olarak kullandığı Kandil dağı üzerinde uçuş yaptığı bildirildi.

Yerel kaynaklar, sabahın erken saatlerinden itibaren başlayan uçuşlar sırasında hava saldırısı düzenlendiği bilgisi alınmadığını kaydetti. Genelkurmay Başkanlığı, Cumartesi gecesi de Türk jetlerinin bölgede teröristler tarafından kullanılan mağaraları vurduğunu açıklamıştı.

19.08.2008


 

Alkollü sürücü kalabalığa daldı: 5 ölü

İZMİR'İN Torbalı ilçesinde, sürücüsünün alkollü olduğu belirlenen bir otomobil, yol kenarında yürüyen ve aralarında çocukların da bulunduğu 5 kişiye çarparak ölümlerine sebep oldu.

Alınan bilgiye göre, Torbalı’ya bağlı Subaşı beldesi Osman Dirik Parkı’ndaki düğünden çıkıp yol kenarında yürüyen 5 kişiye, Torbalı’dan Tire yönüne seyreden Mehmet Koyuncu (49) yönetimindeki 35 M 6556 plakalı araç çarptı. Otomobilin çarptığı Güler Akpınar (26), İsmihan Akpınar (56), Osman Akpınar (7), Nazmiye Caner (29) ve Mehmet Ali Caner (10), olay yerinde vefat etti. Gözaltına alınan sürücünün, muayenesinde 320 promil alkollü olduğu belirlendi. Olayla ilgili soruşturma sürdürülüyor.

19.08.2008


 

Bayar’ın damadı için TBMM’de tören

İSTANBUL’DA 95 yaşında vefat eden Üçüncü Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın damadı, eski Kütahya Milletvekili Ahmet İhsan Gürsoy için TBMM’de tören düzenlendi.

Törene, Gürsoy’un eşi Nilüfer Bayar Gürsoy, çocukları Emine Gürsoy Naskali, Akile Gürsoy, Bilge Gürsoy ile TBMM Başkanı Köksal Toptan, Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Süleyman Soylu ve bazı eski milletvekilleri katıldı. Kütahya’nın Gediz ilçesinde 1913 yılında doğan Ahmet İhsan Gürsoy, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdikten sonra bir süre serbest doktor olarak çalıştı. Gürsoy, 8, 9, 10 ve 11. dönemlerde DP (Demokrat Parti) milletvekili olarak TBMM’de görev yaptı. Gürsoy, Cebeci Asri Mezarlığı’nda toprağa verildi.

19.08.2008


 

Cumhurbaşkanı Gül’den iade

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, 5803 sayılı “Elektronik Haberleşme Kanunu”nu, 59, 60, 66 ve 67. maddelerinin bir kez daha görüşülmesi için TBMM Başkanlığına geri gönderdi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamada, “Yayımlanması uygun bulunmayan 5803 sayılı ‘Elektronik Haberleşme Kanunu’, 59, 60, 66 ve 67’nci maddelerinin bir kez daha görüşülmesi için Anayasa’nın değişik 89 ve 104’üncü maddeleri uyarınca Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına geri gönderilmiştir” denildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 3 kanunu ise onayladı. Gül, 5796 sayılı “Yükseköğretim Kurumları Teşkilâtı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”, 5797 sayılı “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 5799 sayılı “Yükseköğretim Kurumları Teşkilâtı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”u, Anayasa’nın 89’uncu maddesinin birinci fıkrası ile 104’üncü maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi uyarınca yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdi.

19.08.2008


 

Patrondan garip savunma

İSTANBUL Tuzla’da, 3 kişinin öldüğü, 12 kişinin de yaralandığı kazanın yaşandığı tersanenin kurucusu Mehmet Oyar, filikaların denenmesinde kum torbası kullanılmadığını öne sürerek, “kum torbası falan bilmiyorum, denemede kum torbası olmaz’’ dedi.

Tuzla’daki Gisan Tersanesinin kurucusu Mehmet Oyar (88), yaptığı açıklamada, kazanın ardından derin üzüntü yaşadığını belirterek, “Olaya çok üzüldüm, günlerce ağladım. Çünkü onlar benim evlâdımdı. Yanımda çalışanların hepsi benim evlâdımdır. Ben tersaneye gittiğim zaman onlarla birlikte yemek yerdim’’ dedi. İstanbul Ayvansaray’da 1960 yılında tankerlere ambar kapağı yapımı ile mesleğinde ilk adımı attığını belirten Oyar, yaklaşık 50 yıllık meslek hayatında kendi iş yerlerinde ilk kez ölümlü bir kaza olduğunu söyledi. Tersanedeki güvenlik tedbirleri için bugüne kadar devletin istediği tüm şartları yerine getirdiklerini ve çeşitli zamanlarda yapılan denetimlerde tesbit edilen eksiklikleri anında giderdiklerini kaydeden Mehmet Oyar, “Yapılmadık bir şey yok, her şey yapılıyor, ama kaza oluyor’’ dedi.

‘’KAZADA BİZİM HATAMIZ YOK’’

3 kişinin öldüğü 12 kişinin de yaralandığı kazada, denize düşen filikada kum torbası yerine “canlı denek’’ kullanıldığı iddialarına tepki gösteren Oyar, sözlerine şöyle devam etti: “Filika Çin’den alınmış. Kayacağı kızakları Gürdesan yapmış. Loyd ‘çalışır’ diye onay vermiş. Bizim bir hatamız yok. Deneme yapılan filikanın bağlı bulunduğu geminin 19 kişilik personel kapasitesi var. Taşeron, filikaya adamları toplamış. 19 kişi geleceği yerde 16 kişi gelmiş. Filikanın denemesi yapılmasaydı, gemi 19 kişiyle yüzecekti. Bu gemi denizde fırtınaya yakalansaydı o zaman filikaya binen 19 kişinin hepsi ölürdü.’’

KAZALARIN SEBEBİ BİLGİSİZLİK

Tersanelerde son yıllarda artan iş kazalarının bilgisizlikten kaynaklandığını savunan Mehmet Oyar, “Bizim zamanımızda böyle kazalar hiç olmazdı. Bu kazalar bilgisiz adamların tersanelerde çalıştırılmasından kaynaklanıyor. Televizyonda gördüm, adam gemide kaynak yapıyor, altında işçiler çalışıyor. Sanki kasten yapıyorlar’’ dedi.

19.08.2008


 

Kuş gribine karşı umut doğdu

AMERİKALI araştırmacılar, 1918 yılındaki öldürücü grip salgınından kurtulmayı başaranların halen grip virüsüne karşı bağışıklığa sahip olduğunu belirtti.

Nature dergisinde yer alan makalede, “İspanyol gribi” denilen salgından kurtulanların vücutlarının hâlâ antikor üretebildiği, bunun da ileride olası salgınlar için tedavi yöntemleri geliştirilmesine yardımcı olabileceği belirtildi. Bilim adamlarının, 1918 yılındaki H1N1 virüsünün sebep olduğu salgını atlatan 91 ila 101 yaşları arasındaki 32 kişi üzerinde çalıştığı ve bu kişilerin kanlarında hâlâ virüsü öldürebilecek antikorlar bulduğu kaydedilen makalede, bu antikorların virüsü taşıyan farelere zerk edildiği ve virüsü öldürebilecek güçte olduğunun görüldüğü aktarıldı. Söz konusu araştırmada yer alan Vanderbilt Üniversitesinden Doktor James Crowe, yeni kuş gribi türlerini bertaraf etmek için benzer antikorların geliştirilebileceğini belirtti. Bütün dünyada 1918 yılında etkili olan “İspanyol gribi” salgınında, tahminen 50 milyon kişi ölmüştü.

19.08.2008


 

Barajların durumu endişe verici

MALATYA'NIN Battalgazi ilçesinde kuraklık sebebiyle bahçelerini sulayamayan vatandaşlar, kanalizasyon şebekelerinin borularını kırarak elde ettikleri suyla kuraklığa çözüm arıyor.

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, vatandaşların, ağaçlarının kurumaması için zaman zaman kanalizasyon şebekelerinin borularını kırma yoluna gittiklerini, bu yönde bilgi aldıklarında müdahale ettiklerini söyledi. Kanalizasyon suyunun sulamada kullanılmaması yönünde vatandaşları sürekli uyardıklarını ifade eden Gürkan, 55 gündür su verilmeyen bölgede vatandaşların bunu çözüm olarak gördüğünü kaydetti. Malatya’daki sulama barajlarının durumuyla ilgili bilgi veren DSİ yetkilileri, barajların durumunun endişe verici olduğunu ifade eden yetkililer, ‘’vahşi sulama’’ yapılmaması gerektiğini, gelecek yıllarda özellikle tarım alanlarında daha büyük sıkıntı yaşanacağını söylediler. Yetkililer, Çat Barajı’nda 4 milyon 137 bin metreküp, Sultansuyu Barajı’nda 10 milyon 422 bin metreküp, Sürgü Barajı’nda 9 milyon 922 metreküp ve Polat Barajı’nda 2 milyon 469 metreküp su bulunduğunu söylediler.

19.08.2008


 

Piknikçilere yangın uyarısı

MUĞLA Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, orman yangını riski taşıyan bölgelerde piknik yapan vatandaşları megafon ve broşürlerle uyarıyor.

Muğla’nın Bodrum, Marmaris ve Fethiye ilçelerinde yaşanan orman yangınları sonrasında Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan 3’er kişilik timler, 2 motosiklet ve 1 arazözle piknik alanlarında sürekli devriye görevi yapıyor.

Timler, Marmaris, Fethiye, Bodrum, Datça, Gökova ve Akyaka’da orman yangını riski taşıyan alanlarda piknik yapan vatandaşları megafonla ‘’Yanan sadece ormanlarımız değil Türkiye’nin geleceğidir. Orman içinde veya dışında herhangi bir ateş gördüğünüzde hemen 177 Alo Orman Yangını hattını arayın. Gök mavisi ile dünya yeşili ile güzeldir. Yeşili siyaha döndürmeyelim. Orman yangınlarına neden olmamak için dumansız piknik kampanyasına katılın. Orman yangınlarına neden olmamak için açık alanda ateş yakmayınız’’ mesajlarıyla uyarıyor.

Timlerin uyarı amacıyla dağıttığı broşürlerde ‘’orman yangınlarının çıkış nedenleri, bir ağacın yetişme süresi, orman yangınlarının neden olduğu tahribat’’ konuları ile yangında telef olan canlıların fotoğrafları yer alıyor. Öte yandan, Ekipler Muğla ve ilçelerinde ‘’dumansız piknik’’ kampanyası başlattı.

19.08.2008


 

Sanal yasağa, sanal isyan!

Türkiye’de Atatürk’e hakaret suçundan kapatılan dünyanın en büyük video paylaşım sitesi Youtube’dan sonra dailymotion.com sitesine de erişim yasağı kondu.

Erişimi yasaklanan site sayısında artış sürerken, bunlardan birisi de gundemonline.com oldu. Site, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 7 Ağustos’ta herhangi bir gerekçe gösterilmeden kapatılmıştı. Bazı internet sitesi ve blog sahipleri ise, site yasaklarına karşı tepkilerini, sitelerine erişilmesini engelleyerek gösteriyorlar. elmaaltshift.com sitesinin başlattığı bu hareket kısa zaman içinde büyüyen bir kampanyaya dönüştü. elmaaltshift.com, bigumigu.com, sinema.com ve anafikir.com sitelerinin yöneticileri, kampanyayı ntvmsnbc.com sitesine değerlendirdi.

Kampanyayı başlatan Elmaaltshift.com sitesinin sanat yönetmeni Fırat Yıldız ve ortağı Deniz Tan, siteleri için gerekli video ve bilgi desteklerini sağladıkları Youtube’dan sonra dailymotion.com sitesinin de kapatılmasına tepki olarak elmaaltshift.com sitesine erişimi engellediklerini açıkladılar. Fırat Yıldız, Çarşamba gecesi sitelerini kapattıktan sonra pek çok insandan mail aldıklarını ve sitelerini nasıl kapatabilecekleri yönünde bilgi istendiğini belirtti. Yıldız, 100’e yakın site ve bloğun kendi kendilerini kapattıklarını ve bu kampanyaya sinema.com, eksiduyuru.com gibi sitelerin de katıldığını söyledi.

19.08.2008


 

Kavurucu sıcakta kışlıklar vitrinde

GİYİM firmaları, durgun geçen yaz bitmeden kışlık ürünlerini vitrinlerinde sergilemeye başladı.

Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Altuntaş, giyim sektörünün beklenenden daha kötü, oldukça durgun bir yaz geçirdiğini söyledi. Özellikle bazı ekonomik ve siyasal gelişmeler yüzünden vatandaşın cebindeki parayı harcamaya korktuğunu ifade eden Altuntaş, Kavurucu sıcaklar devam ederken giyim firmalarının kışlık, yeni sezon ürünlerini vitrinlerinde sergilemeye başladığını vurguladı. Altuntaş, Konya’da fiyatların geçen yıla göre değişmediğini de kaydetti.

19.08.2008


 

Kuş gribine yeni umut

AmerİkalI araştırmacılar, 1918 yılındaki öldürücü grip salgınından kurtulmayı başaranların halen grip virüsüne karşı bağışıklığa sahip olduğunu belirtti.

Nature Dergisinde yer alan makalede, “İspanyol gribi” denilen salgından kurtulanların vücutlarının hâlâ antikor üretebildiği, bunun da ileride muhtemel salgınlar için tedavi yöntemleri geliştirilmesine yardımcı olabileceği belirtildi. Bilim adamlarının, 1918 yılındaki H1N1 virüsünün sebep olduğu salgını atlatan 91 ila 101 yaşları arasındaki 32 kişi üzerinde çalıştığı ve bu kişilerin kanlarında hâlâ virüsü öldürebilecek antikorlar bulduğu kaydedilen makalede, bu antikorların virüsü taşıyan farelere zerk edildiği ve virüsü öldürebilecek güçte olduğunun görüldüğü aktarıldı. Bütün dünyada 1918 yılında etkili olan “İspanyol gribi” salgınında, tahminen 50 milyon kişi ölmüştü.

19.08.2008


 

İran’dan, uzaya roket denemesi

İran, uzay yörüngesine uydu yerleştirme kapasitesine sahip bir roketin denemesini başarıyla gerçekleştirdiğini açıkladı.

ABD ise denemeyi kaygı verici olarak niteledi ve adımın İran’ın BM yükümlülüklerine uymadığını savundu. İran devlet televizyonu, ülkenin uzay programının bir parçası olan roketin hafta sonunda başarıyla fırlatıldığını duyurdu. İran, roketin bir araştırma ve iletişim uydusunu yörüngeye yerleştirebilecek kapasitede olduğunu belirtti. İranlılar, fırlattıkları rokete “Barış Büyükelçisi” adını verdi. Roketle, İran yapımı ilk uydunun yörüngeye yerleştirilmesi amaçlanıyor. İran, deprem gibi tabiî afetleri izlemek ve ülkenin iletişim sistemini geliştirmek için bu uyduya ihtiyaç duyduğu açıklamasını yaptı. ABD yönetimi ise, İran’ın, kendi ürettiği roketi fırlatmasının endişe verici olduğunu açıkladı.

19.08.2008


 

Gurbetçi, çay keyfinden vazgeçmiyor

Damak tanıda düşkün olan gurbetçiler, yaşadıkları şehirlerdeki işletmelerindeki çay kazanlarını Türkiye’den götürüyor.

Çay ocağı imalatçısı İmdat Daştan; “Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere ABD’de yaşayan gurbetçilerimiz tatile geldiklerinde çay ocaklarını da alıp gidiyorlar” dedi. Yaşadıkları ülkede istedikleri damak tadını bulamayan gurbetçiler, birçok malzemeyi tatil için geldikleri Türkiye’den karşılıyor. Özellikle Avrupa ülkelerinde bulunmayan gıda maddelerini sınırlı da olsa memleketlerinden götüren gurbetçiler, Türk çayı içebilmek için de büyük gayret gösteriyor. Çalıştıkları işyerinde veya işlettikleri işletmelerde Türk çayı içmek isteyen gurbetçiler çayocağı imalatçıların yolunu tutuyor. Öte yandan gurbetçilerin, yaşadıkları ülkede pahalı olduğu için kışlık giyimlerini de Türkiye’den karşıladığı belirtiliyor.

19.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır