"Gerçekten" haber verir 30 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mehmet KARA

Hafiyelik



Malûm bir gazetede bu hafta içinde bir haber yayınlandı. Okulların açılmasına az bir zaman kala ve yaz Kur’ân kurslarının kapanmasına rağmen böyle bir haberin niye yapıldığını anlamak zor değil.

Gazetede CHP’nin “kaçak Kur’ân kursu hafiyeliği” haberleştirilmiş. CHP Gaziosmanpaşa teşkilâtı ilçede tesbit ettiği 22 kaçak Kur’ân kursuyla ilgili olarak savcılığa suç duyurusunda bulunmuş. Gazete de bu haberi büyük bir haber edasıyla büyütmüş.

Şimdi bu haberi yazanlara şunu sormak lâzım. Millî Eğitim yasasında 12, Diyanet’te 15 yaşından önce öğrenmesi yasaklanan Kur’ân meselesini niye gündeme getirmiyorsunuz da böyle bir haber olduğunda hemen üzerine atlıyorsunuz? Gerçi böyle bir haberi onlardan beklemek de doğru değil.

* * *

Biliyorsunuz, 1999 yılında üçlü koalisyon (DSP, ANAP ve MHP) hükümeti döneminde (22.07.1999 tarih ve 4415/1 md ile 633 sayılı) Diyanet İşleri Başkanlığı Teşkilât Kanununa eklenen bir madde ile Kur’ân Kursunda okumak için ilköğretimi bitirme şartı, bunun dışındaki Kur’ân eğitimi için de 5. sınıfı bitirme şartı getirilmişti. 9 yıldır bu maddede maalesef bir değişiklik yapılmadı.

* * *

Başbakan Tayyip Erdoğan 2005 yılında o zamanda gündemde olan bu “engel” konusunda Lübnan seyahati dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını cevaplandırırken, “Bir çocuğun Kur’ân’ı öğrenmesinin ona getireceği olumsuz ne olabilir! Kur’ân öğrenimi belli bir yaştan sonra zorlaşır. Burada bir yaş alt sınırı getirilmesinin sebebi, öğrenme kolay olsun diye değil; tersine, ‘bunun önünü nasıl keseriz’ düşüncesiyle getirildi… Diyor ki bu yaşlardan önce öğretemezsin... Bırakalım rahat rahat öğrensin. Tommiks, Teksas okumaya kimse mani koymuyor… Yaş sınırı ve yaz Kur’ân kursları gibi konular üzerinde geniş bir çalışma yapılıyor. Ben de ilkokulla birlikte Kur’ân eğitimine başladım” dedikten sonra, Kur’ân öğretiminin önündeki engelleri kaldırmak için çalışmalar yaptıklarını açıklamıştı. (Yeni Şafak 18.6.2005)

Görüleceği gibi bu konuşmanın üzerinden 3 yıldan daha fazla bir süre geçti. Ne bu çalışmadan bir sonuç çıktı, ne de “engeller” kaldırılabilirdi.

* * *

Dokuz yaşındaki kızımın okulların kapanmasından sonra mahallemizdeki camideki kız Kur’ân kursundan geri çevrilmesinde yaşandığı üzüntüyü görmek gerekirdi. “Baba niye yasakmış? Ben Kur’ân öğrenmek istiyorum, ama ‘12 yaşına girince gel’ dediler. Okuma yazma biliyorum, kolaylıkla Kur’ân’ı öğrenebilirim. Niye böyle yapıyorlar?” diye sordu. Anlatmaya çalıştım, ama anlamadı tabiî. “Kur’ân öğrenmek nasıl yasak olabilir baba” dedi sadece…

Gerçekten 28 Şubat ürünü olan bu yasağın hiçbir mantığı yok. Bunu ülkeyi yöneten cumhurbaşkanından, başbakanına, bakanından milletvekiline herkes kabul ediyor. Ama ellerini kıpırdatmıyorlar.

* * *

Kendi hizmet kolunda yetkili sendika olan Türkiye Diyanet ve Vakıf Görevlileri Sendikası (Diyanet-Sen) geçen yıllarda olduğu gibi bu yılda Kur’ân eğitimine getirilen yaş engelinin kaldırılması için taleplerini dile getirdi. Talepte, anayasada ve Türkiye’nin altına imza attığı uluslar arası sözleşmelerle tanınan din ve vicdan özgürlüğünün önüne yasal engeller konulursa vatandaşın yasadışı yollardan bu ihtiyacı karşılamak durumunda kalacağı belirtilirken, bu “anlamsız yasağın” bir an önce kaldırılmasını istendi.

Bu talep dikkate alınıp üç yıl önce başbakanın kaldıracaklarını söylediği bu yasağı kaldırma noktasında adım atabilir mi? Kurullar arası mutabakatı dikkate alanların buna çözüm bulmaları çok, ama çok zor.

Şurası bir gerçek ki, bu anlamsız yasak bir an önce kaldırılmalı ve Kur’ân öğrenmek isteyen herkes serbestçe öğrenebilmeli…

30.08.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (29.08.2008) - Uzlaşma mı, mutabakat mı?

  (24.08.2008) - Toplu sözleşme olacak mı?

  (23.08.2008) - Özgürlüğü savunmak suç mu oldu?

  (22.08.2008) - Gündem dışı

  (27.07.2008) - Bana olunca etik, sana olunca değil mi?

  (26.07.2008) - Ankara, Ankara duy sesimizi!

  (25.07.2008) - Demokratik kural bozulmasın

  (20.07.2008) - Siyasi stand-up

  (19.07.2008) - Millet demokrasiye sahip çıkıyorsa, gurur duyulmalı

  (18.07.2008) - Milletin vicdanının hükmü…

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır