"Gerçekten" haber verir 22 Aralık 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kültür-Sanat

 

BİR ASIRDIR SEÇİYORUZ

Taksim’e ismini veren ve Pera ile çevresinin su ihtiyacını karşılamak amacıyla inşa edilen su deposu ‘’Maksem’’, ‘’Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisi’’ adı altında ‘’Sine-i Millet Sergisi’’ ile açıldı.

İstiklâl Caddesi girişindeki sanat galerisinin açılışında konuşan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Muammer Erol, Başkan Kadir Topbaş’ın, çok istemesine rağmen çalışmaları dolayısıyla programa katılamadığını söyledi.

Erol, bütün zamanlarını, İstanbul halkına daha iyi hizmet etmek için ne yapmaları gerektiğini düşünerek geçirdiklerini belirterek, sanat galerisi yapılan binanın daha önce metruk bir halde olduğunu, ancak bundan sonra sanatla az da olsa ilgilenen insanların galeriyi görmeye geleceğini kaydetti.

Konuşmanın ardından, açılışı yapılan sanat galerisinde, ana temasını Cumhuriyetin 85. yılında Türk Milletinin 100 yılı aşan seçim tecrübelerinden oluşturduğu ‘’Sine-i Millet Sergisi’’, sanatseverler tarafından gezildi.

Gazete kupürleri, fotoğraflar, seçim sandıkları, pullar ve benzeri objelerin yer aldığı sergiyi gezen sanatseverler, kurulan 10 adet bilgisayarda ‘’Cumhuriyetin Kültür Değerleri’’ seçimine de katıldı.

Kimlik numaralarını sisteme giren katılımcıların, Cumhuriyetin roman yazarı, şairi, müzik sanatçısı, sinema-tiyatro sanatçısı, mimarı, sporcusu, bilim insanı, ressamı, heykel-seramik sanatçısı ve hat-ebru-tezhip-minyatür sanatçısı kategorilerinde oy kullandıkları görüldü.

Sergi, 30 Ocak tarihine kadar gezilebilecek.

22.12.2008


 

Tarihten bir sergi açtı

BİLECİK’İN Osmaneli ilçesinde tarihî yapıların maketlerinden oluşturulan sergi büyük ilgi görüyor.

Ağaç oymacısı Ulvi Erbaş (82), müzeye dönüştürdüğü atölyesinde bölgenin tarihî yapılarının maketlerini yaparak sergiliyor. Erbaş, Osmaneli ilçesindeki tarihî yapıların ve mekânların bulunduğu yer ile özelliklerini küçük yaşlardan itibaren not tutarak kayıt altına almaya başladığını söyledi.

Not tuttuğu ve mimarî özelliklerini içeren çizimlerini yaptığı çalışmalarını henüz piyasaya sunmadığı kitabında bir araya getirdiğini anlatan Erbaş, şöyle konuştu:

‘’Bu çalışmamda muhtarların çok büyük katkısı oldu. Önceki yıl eski kaymakamımız Osman Hacıbektaşoğlu, Osmaneli ilçesinin fethi sırasında bayrak taşırken şehit olan ve bölgede (Bayraklı Dede) olarak bilinen kişinin türbesinin onarımı öncesi buranın tarihi hakkında bilgi almak için muhtarı çağırmış. Muhtar da tarihî mekânlarla ilgili bilgileri benim verebileceğimi söylemiş. Kaymakamımızın da desteğiyle bölgedeki tarihî yapıların maketlerini atölyemde yapmaya başladım. Çalışmalarım tamamlanınca da atölyemi müzeye dönüştürüp bu eserleri ücretsiz oyarak vatandaşların izlenimine sundum.’’ Erbaş, müzeye yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiğini anlatarak, ‘’Osmaneli’nin dünü ve bugününü maket çalışmalarıyla yaşatmaya çalışıyorum’’ dedi.

Müzede Erbaş’ın yaptığı ağaç oyma eserlerin bazıları şunlar:

‘’4’üncü Murat Köprüsü, Mehmet Ellez Hanı, Cebecioğlu Konağı, Cevat Ercebeci Binası, iplik bükme çıkrığı ve bez dokuma tezgâhı, kil dokuma atölyesi, buğday dibeği, pamuk çıkrığı, kara saban, ahşap tomruğu kesme, bileği taşı, su ile çalışan un değirmeni, hallaç, düven, saman çiti, demet ve çöp taşıma arabası, yangın havuzu, yangın söndürme tulumbası, saç mangal, demir beşik ve Osmaneli kayığı.’’

22.12.2008


 

Kaşgarlı Mahmut Türkmenistan’a anıldı

TÜRK dilinin ilk sözlüğünü yazan Kaşgarlı Mahmut, doğumunun 1000. yılı kutlamaları çerçevesinde Türkmenistan’ın başşehri Aşkabat’ta anıldı.

Mahtumkulu Sazlı Drama Tiyatrosunda düzenlenen törene Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ayşenur İslam, Türkmenistan Millî Medeniyet ve Miras Merkezinin Başkanı Annagurban Aşırov, Türkmen akademisyenler, sanatçılar, öğretmenler, Türk ve Türkmen vatandaşları katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Aşırov, Türk dilinin ilk sözlüğü Divan-ı Lügat-it Türk’ün Türk halklarının ortak mirası olduğunu söyledi.

Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ayşenur İslam da Türkiye’nin öncülüğünde ABD, Kazakistan, Kırgızistan ve Çin’de Kaşgarlı Mahmut’un doğumunun 1000. yılı kutlamaları çerçevesinde uluslar arası faaliyetlere imza attıklarını bildirdi.

TDK Başkanı Prof. Dr. Akalın da, Kaşgarlı Mahmut’un, bütün Türk illerini dolaşıp Türk toplulukları arasında yaşayarak, onların söz varlığını, sözlü edebiyat ürünlerini yazıya geçirmekle bin yıl öncesinden binlerce yıl sonrasına ulaşmasını sağlayan ilk derlemeci olduğunu belirtti. Akalın, Kaşgarlı Mahmut’un aynı zamanda Türkolog, Türk dünyasının ilk tarihçisi ve bilgini olduğunu ifade etti.

Türkmen-Türk Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Muratgeldi Söyegov da Kaşgarlı Mahmut’un hazırladığı sözlüğün dünya akademisyenleri için hem önemli bir kaynak olduğunu söyledi.

Düzenlenen faaliyetler çerçevesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Dünyası Müzik Topluluğu, Türkmence, Kazakça, Kırgızca ve Özbekçe türküler seslendirdi. Daha sonra ise Türkmen folklor ekipleri yöresel gösteriler sundu.

22.12.2008


 

Tokat’taki tarihî köprünün onarımı tamam

TOKAT’IN Sulusaray ilçesindeki yaklaşık bin 800 yıllık Roma Köprüsü’nün onarımının tamamlandığı bildirildi.

Sulusaray Belediye Başkanı Bekir Coruk, ilçeye ve çevre köylere, bu topraklarda asırlar öncesi yaşayan insanlara ve medeniyetlere hizmet veren tarihî Roma Köprüsü’nde yaklaşık 5 ay önce Sivas Tabiat Varlıklarını Koruma Üst Kurulu Köprüler Daire Başkanlığı tarafından yapılan incelemeler sonucunda tadilat çalışmasına başlandığını söyledi. Yapılan onarım çalışmaları kapsamında köprünün zaman içerisinde hasar gören bölümlerinde iyileştirmeler yapıldığını belirten Coruk, onarım çalışmalarının yaklaşık 600 bin YTL’ye mal olduğunu kaydetti. Köprüde yapılan çalışmalarla geçmişten gelen bu tarihî eserin uzun yıllar boyunca ayakta kalmasının sağlandığını ifade eden Coruk, ‘’Tadilat çalışmaları ile tahribata uğrayan köprü ayakları ile köprü üzerinde iyileştirme-ler yapıldı’’ dedi. Köprünün onarım sonrası ilkbahar ayına kadar trafiğe kapalı olacağını kaydeden Coruk, bin 800 yıllık tarihî köprünün ilçenin tarihî ve kültürel zenginliği açısından önemli olduğunu söyledi.

22.12.2008


 

‘Salvador Dali’yi 156 bin kişi ziyaret etti

SAKIP Sabancı Müzesi’ndeki ‘’İstanbul’da bir Sürrealist: Salvador Dali’’ sergisini, 3 ayda 156 bin 720 kişi ziyaret etti.

Sakıp Sabancı Müzesi’nde 20 Eylül’de açılan serginin, 3 aylık süre içerisinde, 92 bin 661 kadın ile 64 bin 59 erkek ziyaretçisi oldu. Sergi, en çok yüzde 34 ile 26-35 yaş grubu sanatse-ver tarafından ziyaret edildi. Bu grubu yüzde 28 ile 19-25 yaş grubu, yüzde 19 ile 0-18 yaş grubu, yüzde 13 ile 36-45 yaş grubu ve yüzde 6 ile de 46 yaş ve üzeri grup izledi. Sergiyi ziyaret edenler arasında 3 bin 600 da yabancı bulunuyor. Müze yetkilileri, 20 Ocak 2009’da sona erecek sergiye üç ay boyunca gösterilen ilginin çok yoğun olduğunu belirtti. Yetkililer, özellikle serginin kapanmasına bir ay kala bu ilginin daha da artacağı görüşünde olduklarını bildirdi. Sergide, Salvador Dali’nin 33 resmî, 113 çizimi, 111 gravürü ve 12 litografisinin de yer aldığı toplam 385 parça eseri bulunuyor. ‘’İstanbul’da Bir Sürrealist: Salvador Dali’’ retrospektifi, galeri sohbetleri ve film gösterimleriyle destekleniyor.

22.12.2008


 

“Türkiye, Mersin’i tanıyor”

MERSİN Valiliğinin organizasyonunda “Türkiye Mersin’i tanıyor” sloganıyla düzenlenen “1. Ulusal Fotoğraf Yarışması”nda dereceye girenlere ödülleri verildi.

Mersin Fotoğraf Derneği’nin (MFD) katkılarıyla düzenlenen ve 38 ilden 119 fotoğraf sanatçısının 973 kare ile katıldığı yarışmada, “Doğal Güzellikler”, “Tarihî Değerler”, “Yerel Yaşam”, “Kentsel Doku ve Mimarî” kategorilerinde dereceye giren yarışmacılar, ödüllerini Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen törenle aldı. Vali Hüseyin Aksoy, tören öncesi yaptığı konuşmada, yarışmada dereceye giren fotoğrafların, ilin tabiî ve tarihî güzelliklerini, kentsel doku ve yerel yaşantısını fotoğrafik ögelerle ortaya çıkarıp geleceğe aktarmada önemli bir rol oynadığını söyledi. Yarışmanın, şehir arşivinin oluşumuna ve fotoğraf sanatının gelişimine katkı sunacağını ifade eden Aksoy, “İlimizin fazla bilinmeyen yönlerinin kamuoyunun beğenisine sunarak, tanıtımına katkı sağlayacak bu yarışmaya katılan sanatçılara, jüri üyeleri ve yarışma komitesine teşekkür ediyorum” dedi. Törende, ödül dağıtımının ardından, sergilenmeye değer 32 fotoğrafın yer aldığı serginin açılışı yapıldı. Sergi, 10 gün açık kalacak.

22.12.2008


 

Marmara Üniversitesi ‘Kent’i okudu

MARMARA Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ile Hollanda Aki-Artez Sanat Akademisince ortaklaşa düzenlenen “Kenti Okumak” sergisi, Marmara Üniversitesi’nde açıldı.

Konuya ilişkin yazılı açıklamaya göre, “11 Galeri 11 Sergi” kapsamında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin ana galerisinde açılan sergide, fakültenin ve Aki-Artez Sanat Akademisi’nin genç sanatçılarının, fotoğraf ve videolarından oluşan çalışmaları yer alıyor. Fakültenin bütün bölümlerinin sergi salonlarında ise öğrencilerin yaptıkları çalışmalar sergileniyor. Sergi, 31 Ocak 2009 tarihinde sona erecek.

22.12.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır